Gheorghe Ciuhandu rupe tacerea! Povestea banilor pentru Poli a lui Marian Iancu, versiunea fostului primar

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
23Comentarii
Gheorghe Ciuhandu rupe tacerea! Povestea banilor pentru Poli a lui Marian Iancu, versiunea fostului primar
© Gheorghe Ciuhandu rupe tacerea! Povestea banilor pentru Poli a lui Marian Iancu, versiunea fostului primar (foto: arhiva)
Mai mulți angajați din Primăria Timișoara sunt anchetați de DNA în dosarul privind finanțarea Poli, după ce Curtea de Conturi a decis că municipalitatea a dat bani ilegal echipei Poli Timișoara, patronată de Marian Iancu. Totul s-a întâmplat pe vremea Administrației Ciuhandu, însă fostul primar a refuzat până acum să facă vreo declarație.

Luni, Gheorghe Ciuhandu a decis să rupă tăcerea. Fostul edil-șef al orașului prezintă viziunea lui privind desfășurarea evenimentelor, pornind de la momentul în care DNA a anunțat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de el, în calitate de suspect, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Se anchetează contractul de asociere dintre Municipiul Timișoara și SC Politehnica 1921 Timișoara Invest SA, încheiat în 18 aprilie 2008, în baza HCL nr. 127/20.03.2008 și derulat în perioada aprilie 2008 – martie 2011. Primăria se angaja să vireze câte 9 milioane de lei, anual, în conturile echipei lui Marian Iancu, vreme de trei ani. Negocierile erau începute din octombrie 2007 și erau purtate de cinci consilieri locali, câte unul din partea fiecărui partid reprezentat în CLT. Ciuhandu spune că nu a participat la nicio întâlnire.

Personal, nu am avut iniţiativa asocierii, nu am participat la nici un fel de discuţii şi negocieri şi nici la vot; am iscălit contractul de asociere după o lună (contractul 1642/18.04.2008) împreună cu colegii mandataţi să facă acest lucru prin HCL 127/2008, hotărâre care (împreună cu contractul de asociere în anexă) a fost vizată juridic de secretarul Consiliului Local şi a fost înaintată Prefecturii Timiş fără a fi atacată de prefect sau de alţii în contencios administrativ, de unde rezultă că atât hotărârea cât şi contractul sunt legale şi valabile chiar şi în prezent, ele nefiind desfiinţate de nici o instanţă judecătorească. Actele au intrat, astfel, în circuitul civil, ele producând efecte juridice”, susține Ciuhandu.

Mai mult, fostul primar spune că exista și o Comisie de evaluare și analiză a performanțelor sportive obținute de echipele asociate cu municipalitatea, care a verificat activitatea sportivă și a propus CLT alocarea sumelor, aprobate apoi de aleșii locali. Vorbește și despre faptul că pe durata asocierii, Poli a obținut cele mai mari performanțe din istorie, participând în fiecare an competițional în cupele europene.

Au urmat apoi controale de la Camera de Conturi Timiș.

Între anii 2008 şi 2011 Camera de Conturi Timiş a efectuat anual misiuni de audit financiar, constatând de fiecare dată legalitatea asocierii şi a acordării sumelor de bani către echipa de fotbal. Puţinele obiecţii punctuale ale auditorilor au fost luate întotdeauna în considerare şi rezolvate, după caz, prin hotărâre de consiliu local sau dispoziţie de primar. La solicitarea Camerei de Conturi Timiş, inclusiv şeful Departamentului Juridic al Curţii de Conturi a României, dna prof. univ. dr. Verginia Vedinaş a apreciat, în luna iulie a anului 2010, că hotărârea de consiliu local şi contractul de asociere în discuţie sunt legale”, explică Gheorghe Ciuhandu.

Fostul primar nu înțelege cum s-a stabilit dintr-o dată că finanțarea este ilegală. Dă vina pe… un denunț penal.

Întrebarea firească este cum dintr-o dată, la opt ani de la demararea negocierilor de asociere şi aproape cinci ani de la consumarea contractului, DNA descoperă abuzuri în serviciu, punând sub urmărire şi funcţionari din Primăria Timişoara care, în virtutea atribuţiunilor lor de serviciu, au gestionat această asociere? În ceea ce mă priveşte, am rămas extrem de surprins, dat fiind faptul că, de-a lungul întregii mele activităţi publice pe parcursul celor patru mandate de primar al Timişoarei (1996-2012), am respectat legea, iar pe durata contractului amintit nici o instituţie abilitată a Statului Român (prefect, Cameră de Conturi etc.) nu a sesizat neregularităţi în derularea contractului şi a plăţilor aferente către echipa de fotbal Politehnica Timişoara. Răspunsul este simplu: un denunţ penal!”, dezvăluie Ciuhandu.

Gheorghe Ciuhandu: Totul a pornit de la o avocată

Fostul edil susține că totul a pornit de la avocata Carmen Obârșanu, care a depus o plângere penală la DNA București.

În mai 2010, numita Obârşanu Carmen, fost magistrat şi actualmente avocat, se adresează DNA Bucureşti şi prim-ministrului de tristă amintire Emil Boc, acuzând primarul, secretarul şi 15 consilieri locali de abuz în serviciu prin asocierea cu SC Politehnica 1921 Timişoara Invest SA. Denunţul viza HCL 166/2010, care completa HCL 127/2008 modificată prin HCL 177/2008, şi care în aprecierea respectivă nu ar fi fost oportune şi ar fi reprezentat doar o sponsorizare mascată menită să-l îmbogăţească pe Iancu Marian şi pe asociaţi acestuia (!). De ce denunţătoarea Obârşanu Carmen a preferat această cale în mai 2010, când ar fi putut contesta HCL 127/2008 în contenciosul administrativ încă din aprilie 2008, lichidând din faşă această asociere (dacă ea ar fi fost ilegală)?”, se întreabă Ciuhandu.

ciuhandu

Acesta mai povestește că ultimele plăți în contul asocierii au fost consumate în martie 2011, fără ca DNA sau Camera de Conturi Timiș să intervină în vreun fel. După un an și jumătate de la consumarea asocierii, Camera de Conturi a venit din nou în control. Atunci a constatat, pentru prima dată – după alte trei controale, „caracterul ilegal” al finanțării efectuate de Consiliul Local Timișoara la echipa de fotbal Politehnica Timișoara.

Printr-o decizie din luna noiembrie a anului 2012, inspectorii Curții de Conturi au cerut municipalității „reanalizarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile contractului de asociere şi clarificarea plăţilor efectuate, cu respectarea clauzelor din contract şi a normelor interne emise în acest sens, stabilirea şi recuperarea prejudiciului”.

Primăria a cerut atunci o expertiză contabilă, făcută de o societate specializată, care a constatat respectarea legalității contractului de asociere și faptul că suma de 27 de milioane de lei virată din bugetul local în conturile echipei lui Marian Iancu a fost justificată cu documente, respectând contractul de asociere și că nu există niciun prejudiciu.

Problema a ajuns la Curtea de Apel, care a cerut primăriei, în aprilie 2015, printr-o decizie definitivă, să clarifice legalitatea plăților efectuate și să reanalizeze respectarea prevederilor legale la încheierea contractului de asociere. S-a făcut atunci o altă expertiză, de către o altă societate, care a confirmat din nou legalitatea plăților, spune Ciuhandu. Această societate a constatat că SC Politehnica 1921 Timișoara Invest SA a justificat 28,6 milioane de lei, primind de la Consiliul Local Timișoara, conform contractului de asociere, doar 27 de milioane de lei.

Ciuhandu: Procurorul este incompatibil, am cerut recuzarea

Acestea sunt faptele. Din păcate, pentru procurorul Dorobanţu Ciprian de la DNA Timişoara, contează doar aşa-zisele „argumente” aduse de denunţătoare, probabil şi în urma unor „indicaţii preţioase” pe care aceasta i le trimitea personal în scris încă din ianuarie 2011. Contractul de asociere, cu obiectivul public declarat de promovare a fotbalului timişorean, este considerat o „sponsorizare mascată”, iar oportunitatea stabilită prin Hotărâre de Consiliul Local (organ ales de timişoreni, unicul îndreptăţit să stabilească şi să aplice principiul oportunităţii) este contestată de procuror, care îşi permite să cenzureze şi să interpreteze arbitrar HCL 127/2008 şi contractul aferent. Procurorul din cauză nu recunoaşte faptul că am fost mandataţi de Consiliul Local să iscălim contractul de asociere în numele Municipiului Timişoara şi, pe de altă parte, în scopul incriminării noastre şi a legitimării soluţiei sale, face aprecieri false. Astfel, în mod profund neadevărat, acesta arată că aspectele reţinute de Camera de Conturi Timiş ar fi fost imputate «persoanelor responsabile», lucru neconfirmat de Curtea de Apel Timişoara”, mai dezvăluie fostul primar.

Cât despre expertiza cerută de Camera de Conturi Timiș, cerere confirmată de Curtea de Apel Timișoara, Ciuhandu spune că procurorul Ciprian Dorobanțu a dispus începerea urmăririi penale fără a aștepta finalizarea expertizei, „aspect ce denotă ideile preconcepute şi prejudecăţile organului de urmărire penală faţă de vinovăţia subsemnatului”. Totodată, fostul edil-șef acuză procurorul că a dispus ridicarea mai multor acte financiar-contabile din primărie, împiedicând astfel expertul să-și definitiveze lucrarea și punând presiune pe el.

Având în vedere cele de mai sus, este abuzivă şi soluţia procurorului de aplicare a sechestrului asigurator în lipsa unui prejudiciu stabilit în cauză, dovadă suplimentară de «imparţialitate» a procurorului Dorobanţu. O altă împrejurare ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul în care este efectuată urmărirea penală este reprezentată de respingerea audierii unor martori propuşi de subsemnatul, cât şi audierea unora fără a i se da posibilitatea avocatului subsemnatului de a fi prezent la audieri. De asemenea, este de amintit şi modalitatea nelegală şi incompatibilă cu un proces echitabil de audiere a martorilor, unii fiind intimidaţi anterior audierii lor (vezi cazul doamnei prof.dr. Verginia Vedinaş)”, mai spune Ciuhandu.

Acesta spune că procurorul care se ocupă de caz este incompatibil și că mergea prin primărie să ceară acte în interes personal, prezentându-se de la DNA.

Nu în ultimul rând, procurorul Dorobanţu se află şi într-o stare de incompatibilitate generată de acţiuni, dovedite cu înscrisuri emanând de la respectivul, întreprinse pentru obţinerea autorizării construcţiei casei familiale, cu încălcarea deontologiei profesionale şi a reglementărilor legale în materie de urbanism (vezi cazul autorizaţiei de construire 169/16.02.2011), când se legitima peste tot în PMT şi se prevala de funcţia de procuror la DNA. Având în vedere toate aspectele descrise mai sus, apreciez că acţiunile procurorului Dorobanţu sunt evidente, denotă prejudecăţi şi părtiniri în cauză, finalitatea demersului său fiind clară – trimiterea în judecată a subsemnatului în pofida tuturor argumentelor care demonstrează lipsa vinovăţiei mele şi netemeinicia soluţiei de începere a urmării penale”, se mai arată în declarația de presă trimisă de fostul primar.

Gheorghe Ciuhandu susține că a formulat o plângere la procurorul șef al DNA Timișoara împotriva Ordonanței de confirmare a urmăririi penale pe numele lui, depusă în 15 octombrie 2015.

Aceasta nu a fost soluționată nici până în ziua de astăzi.

Anterior acesteia, la data de 07 octombrie 2015 am formulat şi depus o amplă cerere de probe, nici aceasta nefiind soluţionată până în prezent. Din păcate, în cazul procurorului Dorobanţu, deviza DNA – Imparţialitate – Integritate – Eficienţă – nu se regăseşte. Este motivul principal pentru care am cerut recuzarea procurorului Dorobanţu în 11 decembrie 2015”, conchide Ciuhandu.

Articole pe aceeași temă:

Primaria Timisoara a pierdut procesul Poli: banii s-au dat ilegal si ar trebui recuperati!

Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu

Gheorghe Ciuhandu, la intrarea in sediul DNA: Nu am ce sa regret!

Primarul Timisoarei, la DNA, mandatat de consilierii locali. Subiectul: Poli al lui Marian Iancu23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor