Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
21Comentarii
Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu
© Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu (foto: arhiva)
Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu s-a prezentat luni dimineaţă la DNA Timişoara pentru audieri. Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind finanţarea clubului de fotbal Poli Timişoara cu bani de la bugetul local în perioada Marian Iancu.

DNA face cercetări în privinţa finanţării clubului de fotbal Poli Timişoara, considerată ilegală. Prejudiciul se ridică la peste 30 de milioane de lei. Un raport al Curții de Conturi arăta că ar fi vorba de un prejudiciu de peste 31 de milioane de lei, adică aproape 7 milioane de euro, adus bugetului local.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au contestat la Tribunalul Timiş raportul Curții de Conturi. Magistraţii au respins contestaţia municipalităţii şi primăria s-a adresat Curții de Apel Timişoara, care, la rândul său, a respins acţiunea municipalității. Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul Poli.

De asemenea, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a fost pus şi el sub urmărire penală în același dosar privind finanţarea ilegală a clubului de fotbal.

Întrebat dacă are emoţii legate de această prezentare a fostului edil la DNA, actualul primar Nicolae Robu a spus că el nu a făcut şi nu va face nimic ilegal, declarându-se surprins de faptul că Ciuhandu are astfel de probleme.

Eu nu am emoţii pentru că eu sper că România este un stat de drept şi că, prin urmare, cine respectă legea este lăsat să-şi exercite atribuţiile. Eu nu am făcut nimic ilegal, nici nu o să fac niciodată nimic ilegal. Nu cunosc detaliile a ceea ce s-a întâmplat în timpul legislaturii domnului primar Ciuhandu. Mă surprinde doar că are probleme, având în vedere nişte hârtii pe care le-am văzut, prin care Curtea de Conturi de atunci, prin vocea directorului general al Direcţiei Juridice, profesor universitar în drept doamna, şi apoi printr-o hotărâre emisă de un consiliu de vârf al Curţii de Conturi, au spus că este legală acea finanţare. Eu nu sunt jurist, dar o mirare că domnul Ciuhandu are probleme am. Noi am procedat cu mare rigoare, cu mare atenţie, în strict acord cu legea, de partea noastră, dincolo de părerea unei auditoare a Curţii de Conturi, dornică să ia primă pentru prejudiciul pe care l-a stabilit, de partea noastră avem decizia Judecătoriei. Dacă Judecătoria spune că-i legală asocierea, cum am fi putut noi, în primul rând la consilieri mă refer, pentru că hotărăsc consilierii locali, cum ar fi putut ei să-şi mai pună vreo problemă de legalitate? Chiar nu aveau cum. Există instituţii ale statului care să spună ce e legal şi ce nu, iar Judecătoria este o astfel de instituţie. Nimeni nu a declarat asocierea ilegală, prin urmare toată lumea este liniştită”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Fostul primar Gheorghe Ciuhandu nu a putut fi contactat telefonic pentru a ne oferi detalii cu privire la dosarul în care ar fi fost pus sub acuzare.

Ciuhandu are sechestru asigurator pe un imobil, Cojocari pe conturi

UPDATE. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale în cazul fostului primar Gheorghe Ciuhandu, a secretarului Ioan Cojocari şi a unui consilier juridic, Delia-Ileana Dumitru, pentru abuz în serviciu.

În cursul anului 2008, suspectul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara, și suspectul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timişoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știinţa Timişoara & Invest S.A.), și ulterior au semnat împreună cu suspecta Dumitru Delia-Ileana, consilier juridic, și cu alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara, documentul intitulat „Contract de asociere” în baza căruia era alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei anual, pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, au arătat reprezentanţii DNA.

Aceştia spun că s-a încălcat legea, finanţarea clubului privat fiind interzisă.

Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000, și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv”, mai arată procurorii anticorupţie.

Aceştia spun că au fost acordate sume de bani de la bugetul local – 27.100.000 lei – în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, către SC Politehnica Timişoara SA, fosta SC Fotbal Club Timişoara SA, fosta SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, sume care „nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA, finanțarea fiind astfel ilegală”.

Reprezentanţii DNA au anunţat totodată şi că Ciuhandu are sechestru pus pe un imobil.

Aspectele de ilegalitate au fost reținute și de Camera de Conturi a Județului Timiș, cu ocazia îndeplinirii misiunii de audit financiar, prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primăria Municipiului Timișoara a formulat contestație față de raportul Curții de Conturi a României, dar aceasta a fost respinsă, decizia Curții de Apel Timișoara rămânând definitivă. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând suspectului Ciuhandu Gheorghe-Coriolan și asupra conturilor bancare aparținând suspectului Cojocari Ioan, până la concurența sumei de 27.100.000 lei, reprezentând valoarea prejudiciului”, mai precizează cei de la DNA.

În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor