tion.ro Web analytics

Noul IT Com: Amintirile unui calculatorist 2 – BBS, Internet, mIRC în club și „navigare” pe timp de noapte

De Adrian Panduru

Noul IT Com: Amintirile unui calculatorist 2 – BBS, Internet, mIRC în club și „navigare” pe timp de noapte

Foto: Pixabay
Un nou număr al revistei IT Com poate fi răsfoit virtual – varianta pdf se află la finalul acestui articol. În noul număr a apărut și episodul doi din „Amintirile unui calculatorist”, cu povestiri despre începuturile Internetului, modemul care „scrâșnea din dinți” și mIRC, program de socializare în mod... text. În revistă găsiți și alte articole interesante, despre robotul pe care Elon Musk vrea să-l producă în următorii ani, ochelarii inteligenți de la Facebook și multe altele.
Scris de Adrian Panduru - Un nou număr al revistei IT Com poate fi răsfoit virtual – varianta pdf se află la finalul acestui articol. În noul număr a apărut și episodul doi din „Amintirile unui calculatorist”, cu povestiri despre începuturile Internetului, modemul care „scrâșnea din dinți” și mIRC, program de socializare în mod... text. În revistă găsiți și alte articole interesante, despre robotul pe care Elon Musk vrea să-l producă în următorii ani, ochelarii inteligenți de la Facebook și multe altele.

Primele zile ale Internetului la Timișoara sunt povestite în „Amintirile unui calculatorist” 2. Vremea aceea când stăteai minute bune să ți se încarce o pagină, iar poza care îți era transmisă pe .linia telefonică rămânea „tăiată” pentru că tatăl tău a ridicat telefonul. Vremea primului „hotmail” sau prima vizită în club pentru a „te da” pe mIRC. Asl pls!

„La începuturile „conectivității”, prin Timișoara erau câteva BBS-uri. După cum am scris mai sus – Bulletin Board System. Acestea nu erau altceva decât niște computere lăsate „deschise”, unde te puteai conecta prin intermediul liniei telefonice, și de unde luai… poze mici (gif), pentru că viteza de download, deși modemul era de 56 de „kilo”, era de 2, 3, 9 „kilo” pe secundă, spre 12, când era… Cum se desfășura intrarea în „online”, în ceea ce era „strămoșul Internetului”? Aveai un calculator (386 la 66 MHz sau 486 la 133 Mhz – cunoscut ca și Pentium la 75) și un modem (de obicei era Creative Labs sau US Robotics) prin intermediul căruia te conectai la acest computer din oraș. Practic, modemul era conectat la telefon, iar acesta accesa un alt număr de telefon și se conecta cu computerul care „răspundea” la acel număr. Cei care au prins pionieratul calculatoarelor din anii `90 își amintesc și acum sunetul acela, când modemul se conecta, acele scrâșnete care se repetau și se repetau. Auzeai mult timp acele sunete, până când modemul era online și puteai să „deschizi poarta” BBS-ului – erau vreo trei prin Timișoara (dar cifra aceasta poate fi oricând contrazisă, deoarece nu era o listă cât de cât oficială cu ele), unele apăreau, altele dispăreau, în funcție de omul de la celălalt capăt al firului, care alegea dacă lasă sau nu calculatorul deschis. „Downloadai”, cu o viteză „de speriat” de mică, mici poze sau ce mai avea omul pe acolo și le punea la dispoziția ta, fișiere text sau fișiere de muzică pentru AdLib (o placă de sunet care reda „melodia”, fără „cuvinte” până la apariția a ceea ce se numea „sound blaster”). Pe atunci, Bolero era principala melodie care se auzea pe aceste dispozitive. Apropos, nu vedeai poza respectivă, pe care o descărcai, ci doar denumirea ei, care, nu de puține ori, era „poza1.gif” – vedeai, practic, o listă, pe ecranul calculatorului monocrom – litere albe sau verzi pe un fundal negru – și printr-o comandă o „downloadai” pe „aia”. Asta după ce reușeai să te conectezi, pentru că, de multe ori, stăteai și o oră sau mai multe până erai online… Dar de la ce oră?
Cei mai mulți intrau online noaptea, de la ora 22-23, pentru că atunci impulsul telefonic era mai ieftin. (…)

A apărut și Internetul, World Wide Web (WWW) cu paginile sale care se încărcau în câteva minute. Te conectai prin aceeași procedură la un provider de Internet, noaptea – modem, „scrâșnet de dinți sau de roți”, și erai online spre o lume care abia aștepta să fie explorată. O lume mică, la început, dacă dădeai un „search” pe AltaVista apăreau vreo 3-6 pagini și nu te gândeai că se va ajunge atât de repede ca Google să-ți găsească peste 100.000 de pagini în jumătate de secundă. În 1995, AltaVista era cel mai folosit motor de căutare și cam singur pe acest palier. Dar la timpul acela nici nu prea aveai ce pagini să găsești… că nu erau atât de multe. Erau pagini care se încărcau greu, ținând cont de viteza limitată a liniilor telefonice vechi, iar atunci când vedeai o fotografie pe ecran și că scria ceva acolo, pe pagină, erai de-a dreptul entuziasmat. Porneai Netscape și erai online. (…)
A apărut și celebrul „mIRC”, prin 1995. Internet Relay Chat (IRC) rula pe Windows și era poarta de comunicare virtuală a unor tineri în acea vreme. Totul se făcea în mod text, erau canale de discuții, cu „admini”, cei care făceau regulile pe canal. Pe fiecare canal erau mai mulți utilizatori, unele aveau și limită de „useri”, altele nu, care puteau interacționa și în ferestre separate, private. Existau tot felul de porecle (nickname), de la „Sadnessa” la „Cartofpai” (care, spre exemplu, era administrator pe canalul „#tigaie”). În Timișoara se intra pe mIRC mai mult de prin cluburi – nu mulți aveau computer acasă (la vremea aceea un PC 386 era vreo 800 de mărci)”, scrie în articolul din revista IT Com, pe care îl găsiți integral dând click pe pdf-ul de mai jos.

IT Com

Taguri:
10 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Andrei says:

  Era mIRC pe Undernet sau pe # Kappa . Mergeai frumos la Net4You in complex si dadeai un /Whois Net4you in bara de comenzi si aflai toti userii conectati din club . Ce vremuri..

 2. Felicitari says:

  Frumos articol.
  Totuși, o greșeală frecventă și în ziua de azi, doar că azi e de ordinul mega nu kilo: modemul de 56 de “kilo” era de fapt de 56 de kilobiți pe secundă, iar viteza de download de 2-3-4 era în kiloBytes pe secundă (eu nu am prins vreodată mai mult de 6 kB/s reali, nu se pun estimările greșite care durau o secundă și își revenea). Viteze constante de 4-5 prindeau doar cei care beneficiau atât de o conexiune bună telefonică (linie conectată într-o centrală digitală, deci număr de 6 cifre care începea cu 2 in Timișoara), dar și de user și parolă la un ISP bun (DNT, RDS, etc), nu serviciul XNet de la Conex, care era gratuit pentru orice abonament de telefonie mobilă.

  De asemenea, impulsul telefonic nu costa mai puțin seara după ora 23. Impulsul avea preț fix, dar DURA mai mult în palierul tarifar de noapte: 10 minute după 23, față de celelalte două paliere tarifare: un impuls pe minut între orele 7-19, și un impuls la două minute intre 19-23.
  Daca intrai ziua pe net, nu numai că țineai linia ocupată, dar ajungeai foarte foarte rapid să treci cu factura de 1.000.000 de lei vechi (din care vreo 200.000 era abonamentul). Ah, și să nu mai vorbim de dezamăgirea și nervii tuturor prin 2002 parcă, atunci când Romtelecom a trimis celebra scrisoare prin care anunțau abonații ceva de genul că “pentru a veni în ajutorul dvs. am simplificat tarifele renunțând la palierul tarifar de noapte” :))) deci făcând impulsul 2 minute și noaptea.

  Cine ar fi crezut la vremea aceea (sau chiar și acum 10 ani) că vom ajunge atât de repede să avem acasă conexiuni simetrice de 1Gbps prin fibră optică la preț foarte accesibil? Și se pare că se pregătesc viteze de 2/5/10 Gbps prin fibră.

  • Mumulenka says:

   Mda…. ce vremuri… Am primit un modem imprumut, nu exista Internet in Romania in 1996 si mizerabilii aia de la Romtelecom ne rupeau.
   Dupa cat am patimit din cauza lor (si ce bataie mi-am luat cand am umflat factura alor mei) nu m-as transfera la ei nici dac-ar veni cu sclave la usa.

 3. Robulica says:

  ACUM peste 2 decenii fusey cu doi expati la BEDROS (big4 – unul north altul sudet amierican) la întoarcere ii futea grija ca asa operațiuni conduse de un local 🙁 … hm m-am enervat si am pus o talpa sa-i scutur – au inteles ” mesajul ” (may ales ca intr-un pahero cu garda ridicata simtira baleajul!) REAL :(( – indeed, de 🙂 acum unul e argat chiar la rumaniok ! La NTT ROGERS sau HUAWEY – spell DECAT ” ALCATEL ” si zic next !!:) DA

 4. Alunis says:

  Banii de tigari i-am spart calare pe mIrc la Plasmanet in Unirii. Nu prea erau alte discttractii pe actunci. prosteam pustoaice care erau in club, ca vorbeam cu ele si habar nu aveau ca sunt la 3 m distanta si le vad reactiile. Faine vremuri

 5. dinu says:

  Da, dacă știi să pedalezi ești biciclist. Dacă știi să bârfești pe net și descarci manele ești calculatorist.

 6. Anca Petconi says:

  Internet Coffee pline la refuz de onanisti ahtiati. Bleah toti erau cu mina stanga sub tastatura, sub tejghea.

 7. Bajkai Fabian Robert says:

  Prin mIRC am cunoscut o fată din Brazilia cu care am avut o relație frumoasă. Am întâlnit-o la Paris, Londra și Madrid. Am discutat cu ea mult timp. Am lăsat mulți bani în cluburi. Nu mai țin minte căt a fost tariful pentru o oră. Țin minte cu mulți au jucat Counterstrike pe atunci. Cluburile s-au îmbogățit repede. mIIRC a fost o altă alternativă să-ți dezvolți capacitatea conversațională mai ales în engleză și franceză. Ce vremuri …

 8. Cele mai noi știri

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  România

  O carte de Mihai Eminescu, în ediție princeps, scoasă la licitație. 7.000 de euro, prețul de pornire

  România

  Regulament nou pentru roaming în țările membre ale UE, din 1 iulie

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici