tion.ro Web analytics

Tot mai puțini profesori titulari și birocrație excesivă în universități. Avertismentul rectorului UPT

De Oana Bocănici

Tot mai puțini profesori titulari și birocrație excesivă în universități. Avertismentul rectorului UPT

Foto: UPT
Universitatea Politehnica Timișoara se confruntă în ultimii ani cu o scădere a personalului didactic specializat de 10%. Specialiștii și studenții sunt în creștere, însă în cale le stă birocrația. Rectorul UPT se teme de un colaps al sistemului de învățământ și al pieței muncii.
Scris de Oana Bocănici - Universitatea Politehnica Timișoara se confruntă în ultimii ani cu o scădere a personalului didactic specializat de 10%. Specialiștii și studenții sunt în creștere, însă în cale le stă birocrația. Rectorul UPT se teme de un colaps al sistemului de învățământ și al pieței muncii.

Pensionarea multor dascăli, dar și creșterea salariilor din domenii precum IT&C, inginerie sau automotive au făcut ca în sistemul universitar să fie cel mai mic grad de ocupare a posturilor cu cadre didactice titulare, din ultimii ani, este perspectiva Universității Politehnica din Timișoara.

În locul cadrelor didactice titulare au venit specialiști din companii, însă doar pentru laboratoare și proiecte, pentru că cerințele îi împiedică să fie angajați.

„De multă vreme discutăm cu specialiști din anumite domenii. Sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani și vor să dea ceva înapoi universității, doresc să se angajeze la noi, însă nu putem să îi aducem decât prin plata cu ora. Nu putem să îi angajăm pentru că nu au publicate anumite articole științifice, deși experiența lor din piață – în opinia mea – este la fel de importantă.

În prezent, dacă Bill Gates vine să îl angajăm la Universitatea Politehnica Timișoara, nu putem să o facem pentru că nu îndeplinește grila de concurs sau nu are un îndrumător de laborator. În ultimii zece ani, doar în doi ani am avut ușoare creșteri de cadre didactice titulare. În schimb, în restul anilor am avut scăderi, în medie câte 15 pe an”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Rectorul UPT crede că soluția ar fi o lege prin care companiile și angajații să fie interesați de studii de doctorat. De ajutor ar fi și echivalarea anumitor activități din companii până la un anumit nivel de predare. În plus, companiile au nevoie de cât mai mulți specialiști, lucru imposibil de făcut în lipsa de dascăli.

Potrivit unei analize a rectorului Universității Politehnica Timișoara, populația școlară între 19-23 de ani va scădea în următorii 15 ani cu 12% la nivel național, iar în bazinul de recrutare din zona de sud și vest, va fi o scădere de aproximativ 20%. Studenții trebuie să aibă și ei cât mai multe avantaje pentru a studia.

„Se impune implementarea unor politici publice în zona demografică, pentru că deja avem o scădere importantă a numărului de studenți comparativ cu 2010. O altă scădere, în timp ce piața muncii are nevoie de mai mulți oameni, va crea o criză în companii.

Este nevoie și de un ajutor dat universităților de a atrage studenți străini. Asta ar însemna și taxe mai mici pentru studenții extracomunitari, pentru că la noi acestea depășesc 2000 de euro pe zona de inginerie, în timp ce în țări precum Germania sau Danemarca, studentul străin nu plătește nicio taxă. Normal că acel tânăr va alege să meargă acolo, în detrimentul României. Această ultimă soluție poate crea un efect într-un viitor apropiat, de 2-3 ani.

De asemenea, se vorbește despre o nouă lege a educației. Din start aceasta trebuie să conțină posibilitatea obținerii unor microcredite și a unei duble diplome europene”, mai spune Florin Drăgan.

7 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Kulcsy says:

  poate pentru ca ce se preda in facultate are foarte mica aplicabilitate in lumea reala. In consecinta cei din sistem nu vor sa lase specialistii sa vina sa le arate cum se face scoala.

 2. cit says:

  La fel este și la Medicina. Pana la urma este de înțeles dat fiind scăderea calității educației din inv liceal, vin absolvenți foarte slab pregătiți și este o reala pierdere de timp sa începi din nou cu rezolvarea ecuatiei de gradul 2, când proaspeții studenți ar trebui sa aibă un portofoliu de cunoștințe mult mai avansate. Ce specialist care isi cunoaște valoarea s-ar înhăma la așa ceva ? Mai ales pe bani mai putini decât în producție. Vise d-le rector.

 3. Lau says:

  Este normal sa scadă calitatea învățământului si cadrele didactice sa fie din ce în ce mai slab pregătiți. Se pare ca nu se cunoaște la nivelul rectoratului cu adevărat ce se întâmplă în facultăți. Acolo sunt doar cumetrii si dacă ești doctorand, chiar dacă ești unul foarte bun și cu rezultateexcelente, dacă nu ești “pila lui X” sau nu intervine Y pentru tine, nu ai nici o șansă de a rămâne la catedră. Asa ca un sfat pentru domnul rector, problema ar trebui căutată prima oara în cadrul universității si ulterior în afara ei. Poate doar în departamentul dânsului este această problemă cu lipsa de personal, în restul universității funcționează lucrurile cum am descris mai sus. Degeaba este rectorul cinstit dacă decenii fac jocul în facultăți. Ar trebui verificat câți au angajați nemurile,pilele,finii si după aceea trase concluziile de ce universității din Cluj sau alte orașe se ridică în timp ce Politehnica Timișoara începe sa decadă în detrimentul lor! Si nu ma refer la numărul de studenți, ma refer la pregătirea celor care ar trebui sa îi formeze ! Numai bine..și sa speram ca va citi acest comentariu si va face ceva benefic în acest sens!

  • Lau says:

   Degeaba este rectorul cinstit dacă decanii fac jocul în facultăți. Scuze, a corectat telefonul singur. Corect este decanii,nu decenii.

 4. Gina says:

  Rector corupt care nu-și publică veniturile din firmele private în declarația de avere.
  Iar, Agenția Națională de Integritate îl protejează ilegal.

 5. Cele mai noi știri

  Capitală Culturală

  Timișorenii, invitați să facă parte dintr-un cor comunitar, în anul în care orașul va fi Capitală Culturală Europeană

  Ştiri din Timiș

  Șase oferte pentru proiectarea lotului 2 din autostrada Lugoj - Deva

  Capitală Culturală

  Reprezentații de excepție la Filarmonica Banatul în 2023, anul Capitalei Culturale Europene

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Avansează lucrările la Centrul de legume-fructe din Tomnatic. Vicepreședintele CJT, în vizită pe șantier

  Utile

  FOTO. O mai mare vizibilitate în câteva intersecții din Timișoara. Arborii au fost toaletați

  Ştiri din Timiș

  Bulină neagră de la CNAIR pentru firmele care se ocupă de Centura Timișoara Sud și descărcarea de pe A1 la Sânandrei

  Ştiri din Timiș

  Programul de lansare a Capitalei Culturale, încă „secret”. E cert că PMT și CJT fac evenimente separate

  România

  Paul al României, prințul fugar, a fost prins și arestat la Paris

  Ştiri din Timiș

  Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, după rezultatele la BAC: „Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022"

  Ştiri din Timiș

  Muzică pentru toate gusturile la Zilele comunei Lovrin

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici