tion.ro Web analytics

Țiriac încearcă o nouă investiție la Abatorul din Complexul Studențesc. PUZ-ul intră în dezbatere publică

De Bogdan Marta
Reactualizat la:

Țiriac încearcă o nouă investiție la Abatorul din Complexul Studențesc. PUZ-ul intră în dezbatere publică

Reactualizat la:
Omul de afaceri Ion Țiriac încearcă din nou să investească în terenul pe care îl deține la Abatorul din Complexul Studențesc din Timișoara. Dorește să construiască un complex de clădiri care să adăpostească birouri, locuințe, spații de servicii și spații hoteliere. Noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) propus de miliardarul român va intra în dezbatere publică.
Scris de Bogdan Marta - Omul de afaceri Ion Țiriac încearcă din nou să investească în terenul pe care îl deține la Abatorul din Complexul Studențesc din Timișoara. Dorește să construiască un complex de clădiri care să adăpostească birouri, locuințe, spații de servicii și spații hoteliere. Noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) propus de miliardarul român va intra în dezbatere publică.

SC “Goldale Real Estate” SRL, o companie controlată de omul de afaceri Ion Țiriac, a depus la Primăria Timișoara un nou Plan Urbanistic Zonal pentru o investiție evaluată la câteva zeci de milioane de euro pe terenul fostului Abator din Timișoara. Documentația a fost realizată de arh. Radu D. Radoslav și firma Subcontrol.

Tot Radu D. Radoslav și Subcontrol au realizat și în 2006 un alt PUZ la Abator pentru firma lui Țiriac, însă investiția de atunci nu s-a mai realizat din cauza crizei economice. Investiția era evaluată la circa 80 de milioane de euro. În 2016, vechiul PUZ a fost prelungit până în decembrie 2019, însă lucrările nu au demarat.

Acum, noul PUZ care va intra în dezbatere publică săptămâna viitoare propune realizarea unui complex care să cuprindă spații hoteliere, spații de servicii, locuințe și birouri. De asemenea, în zonă se vor amenaja spații verzi pe o suprafață de minimum 20 la sută din cea totală.

Noul plan propune construirea mai multor clădiri, cea mai înaltă urmând să aibă 12 etaje și o înălțime de 47 de metri. De asemenea, toate clădirile noi vor avea două nivele subterane de parcare.

Datorită densificării zonei, se va lărgi și bulevardul Eroilor de la Tisa, de la 2 la 4 benzi, între FC Ripensia și Deliblata, capetele porțiunii urmând să fie schimbate în sensuri giratorii. În interiorul complexului se va construi și o nouă stradă privată, care va face legătura între bulevardul Eroilor și strada 1 Decembrie și care va asigura și accesul în parcarea subterană, se arată în documentația depusă la primărie.

Clădirea Abatorului, construită între 1904 și 1905 de arhitectul-șef al orașului de atunci Laszlo Szekely, precum și statuile de la intrare vor fi păstrate și renovate, acestea aflându-se pe lista monumentelor istorice.

Dezbaterea publică va avea loc pe ZOOM, în 19 august, între orele 14 și 15, cei interesați putând să adreseze atunci întrebări proiectantului. Documentația poate fi studiată aici.

O istorie zbuciumată

Abatorul din Complexul Studențesc a funcționat timp de aproape 90 de ani, până în 1992, când a fost închis. La începutul anilor 2000, un investitor a dorit ridicarea unui mall pe acest teren, însă investiția nu s-a mai realizat niciodată. Abatorul a ajuns apoi în proprietatea lui Ion Țiriac, care a dorit să construiască un complex similar celui propus acum, dar investiția s-a blocat din cauza crizei economice. Vechiul PUZ a expirat în decembrie 2019, fără ca la Abator să se întâmple ceva.

Timpul și intemperiile au degradat atât statuile de la intrare, cât și clădirea principală, aflate pe lista monumentelor istorice, însă în documentația depusă la primărie se arată că acestea pot fi salvate și restaurate.

Potrivit Forbes, averea omului de afaceri Ion Țiriac este evaluată la 1,2 miliarde de dolari.

43 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ss says:

  Mai bine tinem ruina aia 🙂

 2. Dede says:

  Și acum când criza va fi mai profundă, slabe șanse să facă ceva pe locația respectivă.

 3. Gelu says:

  Un parc ceva?! Amenajat de autoritati nimic? Iar cimentificare, in care ce va sa fie, ceva Mall cu sepermarket-uri nemtesti care vand mancare cu gust de COVID19 adeca fara gust, magazine nemtesti care vand marfa de pakistan (crapa de foame asiaticu si prospera oligarhu neamt si il omoara indistrial pe producatoru Roman) can asta e reteta cimentificarii…Alo Robi, Ciuhanzilor am ramas tot cu parcurile alaea facute acu 100 de ani de Austrieci…nimic nou. faceti ba parcuri la fosta Tipografie, la Abator, la trustu de constructii….un oras modern nu e doar ciment …ci si spatii verzi de socializare…si nu 200mp ca la Iulius Mall….de voi ce ctitorie ramane…aaaa cu buget facut din impozite pe salariiile date de transnationallele germane si impozitele fraudate cu facturi pe servicii fictive nu prea va raman bani sa amenajati parcuri. Asta e…se scrie Timisoara se citeste Lagos

  • Vorenus says:

   nenea Gelu
   Scrie la mos Tiriac ca el e proprietar, zbieri degeaba la primarie.

  • Dede says:

   Pe langa tipografie am trecut ieri și erau tăiați pomii

  • andreivladpopa says:

   Parc este in imediata vecinatate – Parcul Karlsruhe. Daca se fac spatii verzi si se planteaza arbori si arbusti de-a lungul aleilor pietonale si a strazii care vrea sa lege Eroilor cu 1 Decembrie, este suficient. Parcul de pe Bd. Eroilor este un dezastru, acolo ar putea fi solicitat sa se reamenajeze si sa se doneze autoritatilor locale.
   Ideea de hotel e bine-venita, la fel si pentru spatii comerciale.
   Este insa, musai, sa se pastreze cladirile care sunt in picioare, sa se restaureze si sa se puna in valoare. Turnul poate deservi o cafenea, o expozitie culturala, un muzeu, orice de natura turistica. Cele 2 sali pot avea un rol de muzeu, de asemenea.
   Este important sa ne pastram identitatea culturala, chiar daca abatorul a fost construit de austro-ungari – noi, in partea asta, ne identificam cu acea cultura.
   Problema e ca aud despre acest mall asociat de Ion Tiriac inca de cand eram clasa a 9a, prin 2006 si tind sa cred ca prea multe nu se vor realiza in viitor.
   Sincer, nu vad rostul inca unui mall (al enspelea mall in Timisoara), cu atat mai mult acolo in zona.
   Zona respectiva ar trebui transformata in zona rezidentiala, impreuna cu spatiul pe care a activat Guban-ul, zona rezidentiala de tip vila si blocuri p+6, maxim, cu parcari subterane pentru fluidizarea traficului.

   • eo55 says:

    Niciodată nu poți avea suficient spațiu verde. Și acolo chiar ar avea sens. Doar că niciun investitor nu va dori ca terenul să devină spațiu verde pentru că așa nu produce. Spațiile astea trebuia să le cumpere Primăria încă de pe vremuri…

   • Popovici says:

    Ajunge spatiu verde de-a lungul aleilor? Din perspectiva dumneavoastră. Din a mea nu. Si contează și cât spatiu rămâne liber sau verde între clădiri, nu pietonal sau asfalt!

  • unromannemultumit says:

   Asa este perfect adevarat,betoane peste betoane,iar parcul acela mult trimbitat de la mol este intradevar mult mai mic decit se laudau la inceput,si pe linga toate acestea am ajuns sa suportam ghiolbaneala majoritatii angajatilor acestor super magazine mai mari sau mai mici,a acestor indivizi denumiti agenti,cica de paza care lucreaza acolo,deoarece nu avem unde merge,orice alt magazin alimentar s a inchis si nu ai incotro si un suc daca vrei tot acolo trebuie sa mergi,ca nu mai exista un chiosc,nimic,aceste super super ce or fi ele trebuiau sa isi aduca cu ele cind au venit in tara si angajati,si in plus au nenorocit si pe mici producatori,vom cumpara in curind numai produse ,, ecologice ,, de import.

 4. Zic și eu ... says:

  Niste terenuri de tenis, nu erau mai potrivite ?!?

 5. Dan says:

  Mai bine nu! Sa rămână abator. Timisoara în 1980, 90 arata mult mai bine. Trebuie sa ne uitam la Bălți, Republica Moldova ca exemplu. Nu Stuttgart sau dinastia rele. HUOOO CAPITALISM

 6. ghita says:

  perfect! atunci vor intra prin fata Porcii , Vitele si alte animale

 7. Realism says:

  ” se va lărgi și bulevardul Eroilor de la Tisa, de la 2 la 4 benzi”

  adio inca cateva sute de copaci…ce se alege de orasul asta?

 8. ghita says:

  doar de curiozitate care este regimul de inaltime in acea zona de se vro face blocuri de p+12? pe care strazi va di traficul suportat de numarul acela de apartamente?ca pt locuri de parcare probabil o sa zica ca fac la subsol (nimeni nu o sa cumpere si o sa parcheze toti pe unde apuca).nimeni nu zice sa nu se dezvolte orasul dar vad ca totul se face pt profit nu pt o viata normala,dezvoltarea se poate face si pe orizontala nu numai pe verticala.

 9. hery says:

  Era mai frumos daca acolo se amenaja un parc modern,betonam toata timisoara….

  • Nomanele says:

   Tu daca au detine spatiul acela ai face parc? Este proprietate privata nu publica. Cand vor face oamenii diferenta dintre public si privat?! Din partea mea, sa faca orice numai sa dispara ruinele de acolo!

 10. Mircea says:

  Pote spune cineva ce penalizari a perceput primaria omului de afaceri care a lasat proprietatea in paragina ?

 11. DedeTM says:

  Foarte bine, hai sa lasam bucurestenii sa faca ceva, din moment ce Robu, Diaconu si sleahta de puturosi din Primarie nu au fost in stare de atatia ani sa dea un scop acelui teren. Sa nu uitam si de cladirea U din Unirii care sta degeaba tot de ani de zile. Rusine Robu, vorbe nu fapte, atat ai produs!

 12. Erst says:

  IAR ÎNCEP ĂȘTIA C PARCURILE 😂

 13. Snack says:

  Mai bine ar face un parc imens prvazut cu patinoar deci un loc unde sa te relaxezi. Dar fiind om de afaceri vrea sa câștige din investiție.

 14. anonim says:

  O exprimare nepotrivita: “Abatorul din Complexul Studentesc”! Poate de linga …Complex! Mai sunt si alte Abatoare ,in Timisoara ?

 15. Dan A. says:

  …”noul PUZ … va intra în dezbatere publică”.
  O noutate pentru administratia Robu. 8 ani de zile a facut numai ce-a vrut muschii lui. Sa inteleg ca Tiriac nu sponsorizeaza?

 16. Profu says:

  Nu înțeleg de ce nu faceți nimik cu mizeria aia de putregai care este raiul șobolanilor și al microbilor!!!!!
  Râschetati cu buldozerul infecția aia și faceți ceva util pentru oameni!
  Terminați cu toate ruinele astea de monumente istorice!

 17. Dan Barna says:

  Investeste betzicul asta de tiriac. Vai de orasul asta. A ajuns mini oltenia. Toti vin si isi bat joc de orasul asta.

 18. Titi says:

  Ma doare capul cand vad cati analfabeti functionali scriu pe aici!

  Daca facea Tiriac parcuri pe toate terenurile lui, dadea de mult faliment…ajungea sa fie cersetor!

 19. Timisorean says:

  Zonele de birouri, de cladiri inalte trebuiau dezvoltate in cartiere noi la marginea orasului, concomitent cu construirea de bulevarde noi in acea zona. Singura zona in oras unde mi se pare ca s-a construit bine este la iulius mall unde a fost ditamai terenul gol si unde se intersectau mai multe bulevarde: aradului, torontalului, circumvalatiunii, lipovei etc. Desi si acolo un pic, un pic s-a cam exagerat.
  Isho de exemplu nu avea ce sa caute acolo, pe un singur bulevard cu o densificare asa mare a unei zone mici! La isho mergeau 2,3 cladiri si atat! Asa cum e pe republicii la cladirile bega, pe un teren similar nu au inghesuit mastodonti unu langa altul.
  Timisoara e un oras de campie, se poate extinde in afara, nu e limitat de relief ca si un oras de deal sau munte.
  In interiorul orasului densificare trebuia permisa doar pentru complexe spitalicesti, complexe universitare, adica de utilitate publica.
  La abator unde in spate e zona de case, in fata sunt caminele cu 3 etaje si cateva blocuri, pe o laterala e sala olimpia si pe cealalta blocuri majoritatea de 4 etaje nu au ce sa caute cladiri de birouri de 12 etaje! Mai ales ca 1 decembrie e o strada cu sens unic si fara posibilitate de largire!
  Si acuma sa transformi o artera vitala pentru oras, aleea sportivilor, care strange traficul din mosnita, giroc, cartierul soarelui, girocului si face legatura spre nordul orasului intr-o tiganie cu un sens giratoriu in mijloc poate fi numai un nou esec robulian. Daca ar promite ca fac 2 pasaje denivelate la intersectia eroilor cu sportivilor si in celalalt capat cu buziasului….. atunci e cu totul alta discutie!

 20. Antiriac says:

  Preturile promovate de tiriac in orice domeniu activeaza sunt foarte mari. Nu sunt permisive.. asa ca mai bine nu ioane…

 21. Petru says:

  Degeaba vrea Țiriac. Daca nu sare cu dreptul la nesimtitul din fruntea primăriei și la acoliții lui nu va obține nimic.

 22. IonIon says:

  Ba, voi RUMÂNI nu a apreciati nimic. Si daca vina domnul Tiriac sa va vaneze prin oras cum vaneaza el mistretii sa va bucurati ca va face cisnte.

 23. Ionutz says:

  Ahaa…de aia ii lasat abatorul de izbeliste de 20 de ani….acuma m-am prins.
  Sa puna mana pe el vre-un “sarac” dinasta

 24. Sănătate

  Zboruri pentru salvarea de vieți omenești. O fetiță de 1 an și 6 luni a fost transferată de la Timișoara la Roma
  Piloții militari de la Inspectoratul General de Aviație au zburat mii de kilometri, în aceste zile, pentru a salva viața celor aflați în dificultate. Au preluat și o fetiță de numai un an și șase luni, cu afecțiuni hepatice și digestive, de la Timișoara, pe care au transferat-o la Roma, dar și un pacient cu arsuri grave de la Arad, pe care l-au transportat la București.

  Ştirile judeţului Timiş

  Creații ale meșterilor populari și Piața Micilor Producători la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara
  La Muzeul Satului din Timișoara veți găsi, în acest weekend, produse de la micii producători, dar și creații ale meșterilor populari. Se desfășoară, în același timp, Târgul Meșterilor Populari și Piața Micilor Producători. Intrarea la eveniment este liberă, iar vizitatorii trebuie să poarte mască.

  Mapamond

  A murit Ruth Bader Ginsburg, renumita judecătoare la Curtea Supremă a Statelor Unite
  Renumita judecătoare Ruth Bader Ginsburg, apărătoare a drepturilor femeii, a murit la vârsta de 87 de ani. Aceasta suferea de cancer.

  Sănătate

  Crâmpeie de pe frontul Spitalului Militar Timișoara în lupta cu Covid-19. Scrisoarea lui Gabriel, 25 de ani, asistent medical
  Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale publică o nouă scrisoare din seria: „Crâmpeie de pe frontul Spitalului Militar Timișoara în lupta cu Covid-19”. Ne scrie Gabriel, 25 de ani, sergent, asistent medical.

  România

  Cursurile se vor desfășura online mai multe zile pentru a permite pregătirea secţiilor de votare și dezinfectarea lor
  Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri seară că timp de mai multe zile cursurile se vor desfășura online, pentru a permite pregătirea secțiilor de votare și dezinfectarea ulterioară a claselor. Numărul zilelor urmează să fie stabilit. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  (P) Cred că Timișoara mai poate bifa o premieră istorică: prima femeie primar din istoria orașului
  ADVERTORIAL. Interviu cu RADU ȚOANCĂ, candidat PSD la funcția de consilier municipal Timișoara.

  România

  Opere de Newton și Galilei, valorând peste 2,5 mil. de lire, descoperite de polițiștii din Neamț în urma unor percheziții
  Polițiștii din Neamț au descoperit în urma unor percheziții opere aparținând lui Newton și Galilei, valorând mai mult de 2,5 milioane de lire sterline. Acestea ar fi fost sustrase din Londra în perioada 2017-2019.

  TION ITCom

  Aplicația TikTok va fi interzisă în Statele Unite ale Americii, începând de duminică
  Începând de duminică, aplicația TikTok nu va mai putea fi descărcată și utilizată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, totul pentru ”a fi apărate interesele de securitate națională” ale țării, transmit reprezentanții Departamentului de Comerț al SUA. 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.