tion.ro Web analytics

Teza de doctorat a Codruței Kovesi, contestată din nou. O asociație din Cluj cere retragerea titlului emis la Universitatea de Vest

Reactualizat la:

Teza de doctorat a Codruței Kovesi, contestată din nou. O asociație din Cluj cere retragerea titlului emis la Universitatea de Vest

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
O asociație din Cluj cere din nou retragerea titlului de doctor obținut de Codruța Kovesi la Universitatea de Vest Timișoara în cursul anului 2011. Cererea apare la doi ani de la momentul în care Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a anunțat că teza elaborată de fosta șefă a DNA nu este plagiat.
Scris de Marcel Hoster - O asociație din Cluj cere din nou retragerea titlului de doctor obținut de Codruța Kovesi la Universitatea de Vest Timișoara în cursul anului 2011. Cererea apare la doi ani de la momentul în care Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a anunțat că teza elaborată de fosta șefă a DNA nu este plagiat.

Organizaţia GRAUR – Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară din Cluj-Napoca aduce din nou în actualitate un subiect care, teoretic, s-a încheiat acum doi ani și care a afectat activitatea unei instituții de învățământ superior timișoreană. Vorbim despre teza de doctorat a Codruței Kovesi, susținută în 2011, la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Ideea plagiatului a mai fost adusă în prim-planul opiniei publice acum doi ani, dar atunci Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a dat un verdict în acest caz, anunțând că teza respectivă nu reprezintă un plagiat. Asociația amintită revine și emite un comunicat sub numele de „E pur si muove…sau de ce teza lui Kovesi este la fel de sigur plagiată pe cât este de sigur că Pământul se învârte”. Documentul emis spune că organizația ar fi cercetat timp de un an de zile textul tezei şi acum poate spune că este un plagiat, iar autoritățile ar fi aplicat un dublu standard în analizarea legală a situației.

„După un an de zile de cercetări temeinice suntem în măsură să confirmăm că există toate argumentele factuale care permit concluzia că teza lui Kovesi este plagiată, să confirmăm că decizia elaborată de un organ consultativ al Ministerului Educației a fost realizată cu rea-credință și fără minimă competență profesională. Anunțăm că Asociația GRAUR va solicita Ministerului Educației anularea deciziei de ne-plagiat emise în cauză și retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiții nelegale dnei Laura Codruța Kovesi. Solicităm Ministerului Educației sancționarea tuturor persoanelor implicate în acțiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuție şi anunțăm că Asociația GRAUR va face demersurile necesare prin sesizarea organelor abilitate cu privire la obținerea unui titlu ştiințific garantat de stat prin declarația mincinoasă a dnei Laura Codruța Kövesi cu privire la calitatea sa de autor al tezei plagiate”, se arată în documentul citat.

Interesant este că acest anunț vine la doi ani de zile de la emiterea respectivei decizii a CNATDCU, iar acel an de analiză apare la un an de la emiterea deciziei Comisiei. Organizația clujeană spune că, de fapt, plagiatul ar fi mai mare decât cele patru procente despre care se vorbește în decizia emisă de Comisie şi că până şi pasajele din Codul Penal citate în teză ar fi, de fapt, tot plagiate.

„Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariția unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcție a fost scoasă de sub incidența acuzației de lipsă de integritate şi a permis păstrarea unui titlu ştiințific necuvenit de doctor în drept(…)Textul de lege şi definițiile, unanim acceptate, precizează că plagiatul este preluare de fragmente ca atare sau ca parafrazare ale unui text autentic cu delimitare evidentă şi cu menționarea explicită a autorului sau sursei. Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proporției şi declară că <>. Comisia omite un detaliu esențial şi anume că fiecare preluare neconformă este identificabilă şi poate fi pusă în relație cu o persoană care este autorul de drept al paragrafului preluat fără mențiune. Cu alte cuvinte nu se poate vorbi de aproape 4% din teză, ci de cel puțin 11 autori furați. Cu alte cuvinte, în teza lui Kovesi se găsesc cel puțin 11 fapte de plagiat. Comisia de analiză spune, în rezumat şi prin acțiune, că textele legilor, codurilor, convențiilor internaționale şi deciziile DIICOT pot fi preluate fără nicio responsabilitate şi introduse în orice scriere a unui jurist român care poate apoi declara că este autorul scrierii inclusiv a fragmentelor preluate din reglementări. Comisia omite faptul că autoarea tezei nu este scriitoare de coduri penale, de legi, de convenții internaționale şi de rapoarte DIICOT, ci doar o simplă doctorandă, o absolventă oarecare a facultății de drept, deci textul de lege la care se referă trebuie separat în mod distinct, prin delimitare şi indicarea sursei, de contribuțiile tezei care este declarată a fi a ei”, se mai spune în comunicatul GRAUR.

În comunicat se mai arată că există deja dovada că autoarea tezei a făcut şi a profitat de o declarație mincinoasă pentru a depune teza care nu-i aparținea, pentru a solicita constituirea unei comisii de doctorat, pentru a solicita susținerea publică a tezei plagiate.

„Este evident că în momentul în care a solicitat paşii procedurali de mai sus, autoarea plagiatoare ştia foarte bine că teza nu-i aparține şi că prin declarația presupusă că teza i-ar aparține, se produce o declarație mincinoasă. Astfel, comisia de analiză era în situația în care lua la cunoştință de existența unei infracțiuni iar acțiunea firească ar fi trebuit să fie sesizarea organelor abilitate. Evident, comisia de analiză a evitat apelul la aplicarea legii penale de care fapta ar fi avut nevoie”, se mai precizează în document.

Asociația GRAUR Cluj-Napoca a realizat o pagină de internet denumită „Indexul Operelor Plagiate din România”, care a fost lansată la 6 februarie 2012.

În luna decembrie a anului 2016 Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a anunțat decizia în cazul sesizării asupra calității de plagiat a tezei amintite, considerând că aceasta nu este un plagiat. Anterior, în noiembrie 2016, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din cadrul Universității de Vest Timişoara nu a dat niciun verdict în cazul Kovesi, anunțând doar că la nivelul UVT nu s-a putut constitui o comisie de specialitate care să analizeze textul, din cauză că ar fi lipsit specialiștii necesari acelei comisii.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”1745905″]

[related-post post_id=”1716640″]

[related-post post_id=”1707700″]

[related-post post_id=”1734723″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Echipaj de poliție implicat într-un accident de circulație, la Timișoara
  Accident de circulație, vineri seară, la intersecția bulevardului Liviu Rebreanu cu Calea Șagului. O autospecială de poliție s-a ciocnit de un autoturism. Echipajul se afla în misiune.

  Mapamond

  Faceți cunoștință cu rechinii care au învățat să umble
  Deși majoritatea speciilor de rechin existente evoluează foarte lent, pe parcursul a zeci sau sute de milioane de ani, câteva specii s-au adaptat mediului mult mai repede, învățând să umble, uneori chiar și pe uscat.

  România

  O pasăre dintr-o specie ocrotită de lege a fost ucisă, tranșată și dată la câini, în Brăila
  Gâsca cu gât roșu ”Emilia”, o pasăre dintr-o specie rară, ocrotită de lege, și-a găsit sfârșitul în Brăila, unde, un gospodar a ucis-o, tranșat-o și a dat-o câinilor. 3

  Mapamond

  Atac armat în Germania. Șase persoane au fost ucise
  Atac armat violent produs în după-masa zilei de vineri, în Germania. Un bărbat a împușcat mortal cel puțin șase persoane.

  Ştirile judeţului Timiş

  Ministerul Sănătății – măsuri suplimentare împotriva gripei. Suport cardiac și respirator pentru pacienți, la Timișoara
  Ministerul Sănătății a luat măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă. Pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă, reprezentanții Ministerului Sănătății au apelat pentru suport și la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, pe lângă alte unități sanitare din țară. Au fost suplimentate și dozele de vaccin antigripal.

  România

  Un primar din România vrea să desființeze Poliția Locală
  Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, cere desființarea Poliției Locale din municipiul al cărui edil este, pe motiv că polițiștii locali dau prea multe amenzi. Vasile Pavăl este al doilea primar din România care vine cu această propunere. 1

  Mapamond

  În China se construiește un spital pentru pacienții infectați cu coronavirus. Va fi gata în șase zile
  Autoritățile chineze au dat ordin ca într-un timp record, de numai șase zile, în Wuhan să fie construit un spital destinat pacienților infectați cu coronavirus.

  Ştirile judeţului Timiş

  Sala Olimpia, de 5 ani fără autorizație de securitate la incendiu. Primăria dă 20.000 de euro să facă rost de ea
  Au trecut cinci ani de când Sala Olimpia nu mai are autorizație de securitate la incendiu. A expirat chiar în anul în care a ars clubul Colectiv, într-un incendiu care a ucis 64 de oameni. Primăria caută în sfârșit o firmă care să pregătească documentația pentru avizul ISU, căreia e dispusă să-i dea aproape 20.000 de euro. 4

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.