tion.ro Web analytics

Terenurile pentru tineri, tot în stand by. Funcționarii din primărie „se rotesc după plop” și se „rătăcesc în entuziasm”

Terenurile pentru tineri, tot în stand by. Funcționarii din primărie „se rotesc după plop” și se „rătăcesc în entuziasm”

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
Planurile Primăriei Timișoara de a atribui gratuit 128 de terenuri tinerilor care nu au împlinit încă 35 de ani, în baza Legii 15, au rămas în așteptare. Consilierii locali nu au validat lista terenurilor pe anul 2019, dar o vor face în ședința următoare. Funcționarii din primărie au vrut să ceară părerea primăriilor din Alianța Vestului cu privire la această procedură, dar și lămuriri de la Parlamentul României, pentru lege. Primarul Nicolae Robu spune că au avut „un moment de rătăcire în entuziasm” și că „se rotesc după plop”.
Scris de Roxana Deaconescu - Planurile Primăriei Timișoara de a atribui gratuit 128 de terenuri tinerilor care nu au împlinit încă 35 de ani, în baza Legii 15, au rămas în așteptare. Consilierii locali nu au validat lista terenurilor pe anul 2019, dar o vor face în ședința următoare. Funcționarii din primărie au vrut să ceară părerea primăriilor din Alianța Vestului cu privire la această procedură, dar și lămuriri de la Parlamentul României, pentru lege. Primarul Nicolae Robu spune că au avut „un moment de rătăcire în entuziasm” și că „se rotesc după plop”.

Așa cum tion.ro vă anunța încă de joi, consilierii locali ar fi trebuit să valideze în ședința extraordinară de vineri „lista terenurilor disponibile și libere de sarcini din inventarul Municipiului Timișoara – domeniul privat, care pot fi atribuite în folosință gratuită potrivit Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală, pentru anul 2019”. Legea spune că este nevoie de un HCL pentru ca terenurile să fie disponibile în continuare.

Comisia tehnică s-a întrunit încă din 10 ianuarie pentru a stabili ce se întâmplă mai departe, însă proiectul de hotărâre a ajuns pe ordinea de zi suplimentară a ședinței extraordinare de vineri. Consilierii locali au fost reticenți, după ce au fost acuzații că nu se respectă Legea transparenței decizionale, astfel că primarul a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi și să îl supună la vot la următoarea ședință, care va avea loc până la sfârșitul acestei luni.

Așa cum vă anunțam încă de joi, la ședința comisiei tehnice din primărie din 10 ianuarie, doi funcționari din primărie au decis să ceară un punct de vedere primăriilor din Alianța Vestului, Arad, Oradea și Cluj, „cu privire la procedurile proprii de atribuire a parcelelor, cu scopul îmbunătățirii activității comisiei prin schimbul de idei și informații”. Mai mult, s-a solicitat să se ceară lămuriri emitentului Legii nr. 15/2002 în legătură cu atribuirea sau neatribuirea parcelelor persoanelor care la data emiterii actului efectiv de atribuire vor avea depășită vârsta de 35 de ani, deși la data depunerii cererii îndeplineau această condiție obligatorie. Aceasta deși Primăria Timișoara are un răspuns clar din partea instanței, după ce s-a judecat cu două persoane pe această temă.

Primarul Nicolae Robu spune că nici vorbă de a cere lămuriri la parlament sau ajutorul Alianței Vestului, alianță din care face parte și Primăria Timișoara. Edilul consideră că funcționarii din primărie au avut „un moment de rătăcire în entuziasm” și că se cam „rotesc după plop” cu procedura.

„Cred că a fost un moment de rătăcire în entuziasm, ca să mă exprim colorat. Nu avem ce să întrebăm pe nimeni, există o lege. M-a deranjat că eu personal am fost prezent în comisie tocmai ca să nu se mai tot rotească după plop. Nu a spus nimeni nimic în prezența mea, i-am întrebat care este problema, de nu facem pașii următori, că acum avem ce ne trebuia de la instanță. Răspunsul a fost că în primul rând trebuie să aprobăm lista. De ce să o mai aprobăm acum, că nu o modificăm? Mi s-a spus că până în 31 ianuarie a fiecărui an să se aprobe lista. Ok, dacă așa cere legea, să fie proiectul”, a explicat Robu pentru tion.ro.

Edilul-șef a fost și el la ședința din 10 ianuarie, dar funcționarii din primărie nu au avut astfel de trăiri de față cu el.

„După ce am plecat eu, au început să bată câmpii, că probabil nu sunt încărcați destul cu alte activități, de aceea pot dedica timp pentru asemenea fabulații. Nu avem ce să întrebăm pe nimeni, legea e foarte clară. Aprobăm lista de parcele, iar la ședința următoare de consiliu aprobăm lista tinerilor care le vor primi. Și cu asta încheiem subiectul”, a mai spus Robu.

Cum proiectul a fost retras de pe ordinea de zi suplimentară a ședinței extraordinare de vineri, aleșii îl vor vota în ședința următoare. Iar abia în ședința ce urmează după validarea listei terenurilor vor putea valida lista nominală a tinerilor care vor primi terenuri. Acolo vor fi și modificări. Ultimele două persoane dinainte de linie vor pica sub linie, după ce doi tineri au bătut primăria în instanță, pentru că între timp au împlinit 35 de ani, deși la data depunerii cererii aveau sub 35 de ani.

„Problema a fost tranșată în instanță, pentru că două dintre cele trei procese s-au referit chiar la aspectul acesta. Au fost solicitări de la tineri care la momentul când au depus cererea nu aveau 35 de ani, dar la momentul deliberării vârsta era împlinită și instanța au spus că au dreptul să primească. În locul ultimilor doi vor intra cei doi care au câștigat în instanță”, a mai explicat primarul Timișoarei.

Odată validată lista nominală, tinerii vor trebui să depună declarații pe proprie răspundere că între timp nu au devenit proprietari, în cazul în care și-au cumpărat teren de casă sau un apartament urmând să fie descalificați. Apoi se vor împărți parcelele.

PMT va trebui să decidă cum împarte mai exact cele 128 de terenuri, pentru că suprafețele lor nu sunt egale: 44 de parcele au 252 mp, iar 84 au 276 mp.

„Vine primul de pe listă și alege, mergem pe principiul ăsta, cred că se poate. Nu cred că precizează legea detalii de acest fel. Lista este după un punctaj, presupun că mergem așa. este și cealaltă aprobare posibilă, cu locul și corespondența la teren”, a mai explicat edilul-șef.

Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a dovedi că au cu ce să înceapă lucrările la casa mult-dorită. Concursul de dosare a început în prima parte a lui 2017, iar în primăvara aceluiași an a fost făcută publică o primă listă a câștigătorilor. 209 de tineri s-au înscris în competiție, însă primăria a pus la dispoziție doar 128 de parcele în zona Ovidiu Balea.

Lista nominală a tinerilor până în 35 de ani care primesc terenuri de la primărie a fost publicată în urmă cu doi, mai exact la sfârșitul lui martie 2017. Printre norocoșii câștigători aleși de Comisia de evaluare formată în iarna lui 2016 se regăseau apropiați de-ai primarului Nicolae Robu, unii angajați în primărie: Sanda Greblă, tânăra care are grijă de agenda primarului Timișoarei, Cătălin Iapă, tânăr consilier personal al edilului sau Grigore Grigoroiu, tânăr consilier local PNL, care între timp s-a retras de pe listă. Mai vorbim și despre fiul consilierului local independent Ilare Bordeașu, fiul șefei Serviciului Resurse Umane din PMT, dar și despre alți angajați. De menționat este și faptul că ar fi vrut un teren pentru casă gratuit de la primărie și city managerul Robert Kristof, însă acesta nu a obținut punctajul necesar.

Ca să fie sigur că nu există situații de incompatibilitate, primarul Nicolae Robu a cerut opinia ANI, care a concluzionat că „situațiile prezentate nu generează o situație de incompatibilitate”. Edilul-șef a fost mulțumit de răspuns și a promis că duce lista pentru aprobare în consiliul local, dar n-a mai ajuns cu ea.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”2181136″]

[related-post post_id=”2158591″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Pescarii se plâng că tund singuri iarba de pe malul Begăi, ca să nu se umple de căpușe

  Ştiri din Timiș

  Drăgaica la Țarina lu' Petre din Giroc - ritualuri străvechi, yoga și ateliere

  Ştiri din Timiș

  Două variante pentru Colterm: credit sau insolvență. Replica lui Fritz pentru premierul Cîțu

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș vrea să cumpere servicii externe, juridice și IT, pentru instituțiile din subordine

  România

  Borcanul cu ficțiune - concurs pentru cei pasionați de cinematografie

  Ştiri din Timiș

  Numărul locurilor de muncă, tot în creștere. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Raul Olajos, contracandidatul lui Dominic Fritz la alegerile pentru șefia USRPLUS Timiș

  Sănătate

  Rata de infectare cu coronavirus în Timișoara – 0,11 la mie. O singură localitate din județ are peste 3

  Sănătate

  Coronavirus, 12 iunie: 127 de cazuri noi în România. În Timiș sunt 20 de bolnavi la ATI și patru cazuri noi

  Sănătate

  Sub 1.500 de vaccinuri în ultimele 24 de ore, în Timiș. Peste 180.000 de oameni imunizați complet

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici