tion.ro Web analytics

Soferii din Timis dotati cu statii de emisie-receptie, verificati de inspectorii ANCOM

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, au efectuat o acţiune de verificare a modului în care şoferii utilizează staţiile mobile de emisie-recepţie în aşa-numita „bandă civică”, respectiv banda de 27 de MHz.
Scris de B.A.M - Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, au efectuat o acţiune de verificare a modului în care şoferii utilizează staţiile mobile de emisie-recepţie în aşa-numita „bandă civică”, respectiv banda de 27 de MHz.

În judeţul Timiş, controlul a avut loc pe DN6, între Timişoara şi Remetea Mare, unde reprezentanţii celor două instituţii au verificat echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 21 de autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că unul dintre şoferii opriţi pentru verificări folosea o staţie care nu era conformă cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale. Acesta a fost sancţionat cu avertisment.

Reprezentanţii ANCOM informează că staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă eliberată de această instituţie, dar utilizarea lor se face cu respectarea normelor tehnice în vigoare. Această bandă este destinată comunicaţiilor între puncte apropiate şi este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, însă este interzisă utilizarea în frecvenţele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz şi 27,195 MHz. Puterea de emisie a echipamentelor care funcţionează în această bandă trebuie să fie de maximum 4 Watt, putere efectiv radiată, astfel încât să se elimine riscul de producere a interferenţelor prejudiciabile în spectrul radio. De asemenea, echipamentele trebuie să aibă marcajul CE şi să fie identificate prin informaţii privind tipul, lotul și/sau numărul de serie și prin denumirea producătorului sau a importatorului.

„Cu toate că folosirea benzii civice nu necesită o licenţă, şoferii trebuie să înţeleagă că utilizează o resursă limitată şi că această utilizare este reglementată de lege. Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuzivă pot provoca perturbaţii altor servicii de radiocomunicaţii în benzi adiacente şi pot afecta şi utilizarea normală a benzii libere. Deocamdată, acţiunile de control ale autorităţii au scop preventiv, urmărind informarea şi readucerea în legalitate a celor care utilizează incorect acest tip de echipamente, dar dacă vom asista la dezvoltarea fenomenului, vom trece la aplicarea amenzilor prevăzute de lege” a declarat Cristin Popa, directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

La rândul său, directorul ANCOM Timiş, Viorel Bota, a afirmat că acţiunea inspectorilor acestei instituţii s-a dorit a fi una de informare a şoferilor care utilizează aceste staţii de emisie-recepţie.

“Acţiunea de astăzi (luni – n.r.), realizată în colaborare cu Serviciul Poliţiei Rutiere Timiş, a avut ca principal scop informarea şoferilor care utilizează staţii de emisie-recepţie. Conducătorii auto verificaţi au înţeles corect demersul nostru”, a declarat Viorel Bota, directorul Direcţiei Regionale Timiş a ANCOM.  

Simultan cu acţiunea din judeţul Timiş, ANCOM şi agenţii Poliţiei Rutiere au mai desfăşurat verificări şi în judeţele Cluj, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava şi Vâlcea, unde au oprit şi au controlat în total 138 de autovehicule echipate cu astfel de staţii, aplicând 15 avertismente.

ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale, pentru a se asigura ca toţi utilizatorii acestei benzi de frecvenţe o folosesc în cele mai bune condiţii.

ANCOM a creat pe site-ul său o pagină dedicată acestui subiect , unde cei interesaţi pot afla toate informaţiile cu privire la utilizarea benzii de 27 MHz şi a staţiilor de emisie – recepţie în conformitate cu legislaţia în vigoare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Oficial: Carantină de noapte în Timișoara, Dumbrăvița, Giroc și carantină totală în două localități din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Focar de coronavirus la o creșă din Timișoara. Alte 120 de clase din Timiș, în sistem online

  Ştiri din Timiș

  Posibilă carantină de noapte în weekend, la Timișoara, Giroc, Dumbrăvița și Ghiroda

  Eveniment

  Avertizarea meteorologică de vreme rece în toată țara

  Ştiri din Timiș

  Dezbatere publică pentru noul serviciu de parcare al primăriei. S-ar putea discuta și reforma Timpark

  Eveniment

  Migranți fără acte, descoperiți la o pensiune din Timișoara

  Eveniment

  Un șofer drogat și unul fără permis prinși de polițiști în trafic, în Timișoara și Cenei

  Ştiri din Timiș

  Protocol anti-gunoaie la Timișoara. Primăria vrea un parteneriat cu Garda de Mediu și Poliția Locală

  Ştiri din Timiș

  Schimbă PET-ul cu biletul! Călătoriți gratis cu STPT în schimbul deșeurilor reciclabile

  Ştiri din Timiș

  Oră de educație despre vaccinare în școli. Informații și măsuri de precauție predate de profesori la clasă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici