tion.ro Web analytics

Shalom, Avishai! Sapte mari si-un munte la Garana Jazz Festival

Avishai Cohen, muzicianul despre care Chick Corea a spus că e un geniu şi mii de români ar băga acum mâinile-n foc pentru asta, a stârnit şi a trăit, joi noaptea, la Festivalul de Jazz de la Gărâna, unul dintre acele momente de conexiune cu publicul, de o intensitate paroxistică.
Scris de S.P.D. - Avishai Cohen, muzicianul despre care Chick Corea a spus că e un geniu şi mii de români ar băga acum mâinile-n foc pentru asta, a stârnit şi a trăit, joi noaptea, la Festivalul de Jazz de la Gărâna, unul dintre acele momente de conexiune cu publicul, de o intensitate paroxistică.

Artistul care colindă lumea cu doi companioni tineri şi strălucitori, pianistul Ombri Mor şi percuţionistul Amir Bresler, promovându-şi cel mai recent album, „Seven Seas”, a pierdut el însuşi numărul biss-urilor pe care le-a oferit publicului aflat într-o frenetică tranşă în faţa scenei din ranch-ul muzical de la Wolfsberg.

„Nu mai plecăm niciodată de-aici”, a glumit Avishai, captiv în tornada emoţiilor stârnită de muzica sa, continuând să cânte până spre miezul nopţii de joi.

„Cu aşa un public nu ne-am întâlnit decât, poate, la Moscova”, i-a mărturisit Avishai Cohen directorului Festivalului de Jazz de la Gărâna, Marius Giura.

„Seven Seas” este încă o piesă briliantă a colecţiei şeherezadiene de jazz a unuia dintre cei mai creativi muzicieni ai lumii în acest moment. Cu un sound decantat natural din precedentul album, „Aurora”, noul disc dezvăluie un spirit de adevărat explorator care navighează nu pe luciul, ci în chiar profunzimea unei Mediterane muzicale.

Avishai Cohen deschide cele şapte mări ale nostalgiei în care auditoriul plonjează cu bucurie, descoperind magia vechii culturi jewesh într-un spaţiu larg, fluid, adesea familiar, cu delicatesuri latino/iudeo/spanish/greceşti ce probează o moştenire culturală opulentă. Aşezat confortabil în arealul contemporary jazz, noul album îmbină mustos toate elementele universului muzical bine conturat şi personalizat al artistului, deopotrivă un compozitor fertil, un geniu al improvizaţiei cum rar întâlneşti, un vrăjitor al double bass-ului, un lider de band excepţional.

În „Seven Seas” substratul clasic derivă din evocarea lui Johann Sebastian Bach, filonul etno, într-o mixtură subtilă de idish cu un strop de latino, este rafinat în jazz pur, Avishai Cohen cântă cu o voce tulburătoare Shalom aleichem şi reinterpretează fabulos Tres Hermanicas Eran, un vechi cântec a cărui legendă, spune artistul, i-a fost transmisă de familia mamei, dintr-un spaţiu cultural grecesc, ancestral, în vreme ce sound-ul hispanic aduce un strop de romantism.

Secvenţele de improvizaţie aventuroasă centrifughează energii explozive, în contrapunct cu solo-uri de pian sau chiar de bass de un lirism obsedant. Un mix de pitoresc, umor şi spontaneitatea scânteietoare dă savoare poveştii muzicale cântate cinstit, întotdeauna într-un dialog real cu feeling-ul publicului. Aceste amestec unic de sunete provenind din culturi diferite, dar cu sorginte comună, de pasaje descriptive alternate cu cascade acustice, bogăţia de armonii, superbele intervenţii solitare ale pianului, frazarea imprevizibilă şi pasajele vocale atextuale, inflexiunile pitoreşti de oud şi schimbările bruşte de atmosferă sonoră, comunicarea empatică de la primea piesă, Dreaming, până la refrenul idish cântat în biss-uri cu publicul în extaz fac din „Seven Seas” o experienţă fascinantă, hipnotică, pe care publicul Festivalului Garâna Jazz 2011 a trăit-o cu frenezie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Primăria înființează Asociația pentru Promovarea Timișoarei. Cotizația de 250.000 de lei vine și din taxa hotelieră

  Ştiri din Timiș

  Se anunță o săptămână plină în Iulius Town: musicaluri, evenimente pentru copii și momente dedicate sportivilor

  Capitala Culturala

  Îngrijorări și recomandări pentru TM2023 în ultimul raport de monitorizare de la Comisia Europeană

  Eveniment

  Bărbat amendat la mai puțin de jumătate de oră după ce a aruncat gunoaie pe stradă, la Ghiroda

  Eveniment

  VIDEO. Remorcă încărcată cu hârtie igienică și șervețele de bucătărie, cuprinsă de flăcări la Timișoara

  Mapamond

  Bulgaria elimină toate restricțiile pentru românii care vor să intre în țară până la sfârșitul sezonului

  Sănătate

  Coronavirus, 28 iulie: 159 de infectări și un deces în România. Sunt 16 cazuri în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Copacii tăiați de primărie, transformați în artă la Timișoara. „O metodă bună de promovare a orașului”

  Eveniment

  Tânără de 31 de ani prinsă cu droguri ascunse în lenjeria intimă, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Timișoara va avea autobuze electrice tot din Turcia. Ministerul Dezvoltării a încheiat în sfârșit licitația

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici