Teoretic, noul „Serviciu Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat” trebuia să preia transportul și distribuția agentului termic după data de 31 iulie 2025, când expira contractul cu Colterm pentru aceste componente. Până la urmă, însă, termenul a fost prelungit printr-o hotărâre luată marți până pe 14 octombrie 2026.
„Prelungirea duratei Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Timișoara nr. CDE2021-1475/15.10.2021 este necesară finalizării tuturor demersurilor oportune operaționalizării Serviciului Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat în Municipiul Timişoara și clarificării situației de proprietate a tuturor activelor implicate în prestarea serviciilor de producere a energiei termice şi electrice, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Timișoara”, se arată în proiectul de hotărâre.
Pe de altă parte, pentru partea de producție, Colterm avea contract până în 30 iunie 2029. A fost prelungit și acest termen, până la 30 iunie 2031.
Colterm, „o societate care ar putea să producă profit”
În cadrul ședinței, consiliera locală Roxana Iliescu a remarcat că nu este prima prelungire pe termen relativ scurt al contractului cu Colterm, de când există premisele desprinderii părții de transport și distribuție. Acesteia i-a răspuns viceprimarul Ruben Lațcău. Pe scurt, acesta spus că se așteaptă după finalizarea inventarului bunurilor societății și după preluarea acestora de către primărie „într-o formă sau alta”.
„Dacă ne uităm pe situațiile financiare ale Coltermului, de când este în insolvență, vedem că Colterm, din ceea ce privește partea de producție, este o societate care ar putea să producă profit. De fapt, costurile pentru producție, raportate la costurile de vânzare, sunt unele pozitive, în sensul în care pentru această activitate Colterm înregistrează profit.
Dacă ne uităm pe partea de transport, distribuție și furnizare, este o activitate pe care Colterm înregistrează pierderi. Ele sunt din motive istorice. Țin, pe de o parte, de faptul că rețeaua este într-o stare nu foarte avansată în proporție covârșitoare (…). Această pierdere pe care rețeaua o generează în fiecare an este una de natură de a nu putea fi înlocuită în următorul an sau 2 sau 3. Va dura mulți ani până când investițiile consistente vor fi finalizate la nivelul în care să spunem că 80% din rețea să fie în stare bună. (…)
Avem nevoie ca acest inventar, care este într-o stare destul de avansată atât la Colterm, cât și la primărie, să ajungă la un deznodământ, să avem o listă actualizată atât de către Colterm, cât și de către primărie. Să știm care bunuri trebuie să fie preluate și sub ce formă. Ulterior, aceste bunuri să fie preluate într-un fel sau altul de către municipalitate și să fie operate. (…) Sunt convins că în acest termen calendaristic, până în octombrie anul viitor, într-o formă sau alta, această mutare să fie făcută”, a declarat, printre altele, Lațcău.
A urmat o mică dispută între viceprimar și consiliera locală PSD legată de responsabilitățile administratorilor Colterm – Lațcău acuzându-l pe cel special, Marius Cârceie, iar Iliescu pe cel special, Cristian Amza, de blocarea anumitor acțiuni –, dar până la urmă proiectul de prelungire a înțelegerii cu Colterm a fost aprobat fără emoții, cu 20 de voturi „pentru”.
Se vorbește de „ruperea” termoficării încă din 2023. De anul trecut există și noul serviciu
Vă amintim, primăria a anunțat că are de gând să scoată partea de transport și distribuție a energiei termice de la Colterm încă din primăvara anului 2023. În vara aceluiași an, însă, a fost luată decizia prelungirii situației existente cu încă un an, până vor fi puse la punct toate detaliile, adică până pe 1 iunie 2024.
Anterior, în decembrie 2022, fuseseră înființate și două societăți – Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL –, care ar fi trebuit să depună proiecte pentru surse alternative de producție a energiei termice și electrice. Se credea că una dintre acestea va prelua partea de care va fi scăpată Colterm. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, reprezentanții primăriei menționând doar că una dintre ele ar putea prelua stațiile de încărcare a mașinilor electrice pe viitor.
Pe de altă parte, în aprilie 2024, s-a hotărât prelungirea înțelegerii existente până în august – tot pentru „a fi puse la punct ultimele detalii” – și înființarea Serviciul Public de Interes Local pentru Transportul, Distribuția și Furnizarea Energiei Termice în Sistem Centralizat. Înființarea noii entități, cea care va prelua până la urmă partea de transport, distribuție și furnizare, a fost aprobată pe final de iunie. Tot atunci, s-a mai prelungit cu un an termenul până la care aceasta va prelua transportul și distribuția agentului termic.
Între timp, a fost organizat și concurs pentru postul de director al noului serviciu. Acesta a fost câștigat de Petre Nenu, fostul director al Colterm, de unde au fost lansate și acuzații cu privire la transparență și corectitudine de către consiliera locală Roxana Iliescu. Nenu a fost singurul dintre cei trei candidați care a trecut de proba dosarelor. Ulterior, a luat 77,5 puncte la proba scrisă și 92,33 puncte la proba de interviu, adică un punctaj final de 84,92. Între timp, acesta s-ar fi și suspendat din funcție.
Trimite articolul
Xla nivel de tara guvernul iroseste sute de milioane de euro cu subventia sistemului centralizat de incalzire. dupa aceasta investitie beneficiarii sistemului centralizat platesc mai mult ca cei cu incalzire proprie… total eficient… tot vorbesc de taieri dar nimeni nu doreste sa opreasca sifonarea de bani publici cu aceasta gaura neagra…