tion.ro Web analytics

Santier ANL dupa 10 ani la Timisoara: primul bloc trebuie sa fie gata in iulie 2019

Santier ANL dupa 10 ani la Timisoara: primul bloc trebuie sa fie gata in iulie 2019

<p>Foto: Cornel Putan</p>
Reactualizat la:
La aproape zece ani de când a fost dat în folosință ultimul bloc ANL ridicat în Timișoara, Agenția Națională pentru Locuințe a reușit să deschidă șantierul pentru un nou imobil. Va fi gata, în principiu, în vara lui 2019, iar în el vor locui specialiștii din domeniul sănătății. Costă peste 700.000 de euro.
Scris de Roxana Deaconescu - La aproape zece ani de când a fost dat în folosință ultimul bloc ANL ridicat în Timișoara, Agenția Națională pentru Locuințe a reușit să deschidă șantierul pentru un nou imobil. Va fi gata, în principiu, în vara lui 2019, iar în el vor locui specialiștii din domeniul sănătății. Costă peste 700.000 de euro.

Lucrările la noul bloc ANL au început în luna februarie, pe terenul fostei baze RATT de pe str. Ion Ionescu de la Brad din Lipovei. Patru blocuri vor fi ridicate în acea zonă: pentru specialiștii din sănătate, pentru tineri profesori și pentru tineri cu alte profesii.

De lucrările la primul bloc, care va avea 30 de apartamente, se ocupă două firme, una din Caransebeș și alta din Arad, valoarea totală a contractului încheiat cu ANL fiind de aproape 4 milioane de lei, adică peste 700.000 de euro.

„Contractul de proiectare și execuție a fost semnat cu Asociația S.C. Formin S.A. Caransebeș și S.C. Dacodrin S.R.L. Arad și are o valoare de 3.340.968,12 lei exclusiv TVA. Contractul are ca scop prestarea serviciilor de proiectare – studiu de fezabilitate și studii de teren – studiu topografic vizat de OCPI, studiu geotehnic, inclusiv verificare; proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, proiect tehnic, inclusiv verificare; detalii de execuție, inclusiv verificare și asistență tehnică din partea proiectantului și a lucrărilor de construcții (inclusiv întocmire certificat energetic și întocmire și avizare dosare preliminare gaze naturale)”, a declarat, pentru tion.ro, Andrei Cosmin Țurcanu, directorul general al Agenției Naționale pentru Locuințe.

Muncitorii și-au făcut apariția pe șantier încă din luna februarie, în ciuda vremii, termenul de executare prevăzut în contract fiind de 18 luni. Practic, blocul ar trebui să fie gata în iulie 2019.

Clădirea despre care discutăm va avea șase etaje și 30 de apartamente, iar de rețelele de utilități și de căile de acces se va ocupa Primăria Timișoara. În bugetul local pe 2018 au fost alocați 364.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția dotării cu rețele de utilități a blocului de locuințe ANL.

Apartamentele ANL sunt destinate tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe ridicate prin Agenția Națională pentru Locuințe, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.

ANL face și case

Primăria Timișoara a mai pus la dispoziția Agenției Naționale pentru Locuințe și un teren de 33.629 de metri pătrați amplasat în localitatea Chișoda, pentru construcția de case, care ar urma să fie cumpărate prin credit ipotecar. Terenul aparține municipalității și va putea fi folosit gratuit de către ANL pe toată perioada realizării investițiilor în zonă. Primăria pune la dispoziția agenției și utilitățile necesare.

Planul era să fie ridicate un număr de 87 de case în regim de înălțime P+M și P+1E, care să fie date prin credit ipotecar, însă lucrurile s-au schimbat în ultima ședință de consiliu local.

„Din eroare, la nivelul proiectării inițiale, s-a considerat că terenul este situat în intravilanul municipiului Timișoara și s-a operat cu parcele de teren aferente caselor cu suprafața de sub 350 mp, sub cerințele ANL în legătură cu implementarea unor astfel de locuințe în mediul rural, unde sunt impuse suprafețe de minimum 350 mp. Ca urmare, alocarea unei suprafețe mai mari pentru fiecare unitate locativă presupune implicit reducerea numărului de case”, se arată într-o hotărâre de consiliu local aprobată recent în Consiliul Local Timișoara.

Acum nu se cunoaște exact numărul de case ce urmează a fi ridicate de ANL, la fel cum nu se cunoaște nici o dată anume pentru începerea șantierului. Cert este că reprezentanții Agenției Naționale pentru Locuințe susțin că merg mai departe cu proiectul.

Investiții și în județ

ANL plănuiește să ridice locuințe și în județ. Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, și șeful Agenției Naționale pentru Locuințe au vizitat, în toamna anului trecut, două orașe din Timiș, Lugojul și Recașul. Totodată, s-au întâlnit și cu primarul din Deta, Petru Roman. S-a discutat despre reluarea programului de ridicare de locuințe în Timiș, unde ANL nu a mai investit niciun leu de ani buni.

Potrivit șefului CJ Timiș, un prim șantier va fi deschis la Lugoj, unde există deja un contract semnat, lucrările urmând să înceapă chiar anul acesta. Primăria Recaș a identificat și ea un teren pe care vor fi construite locuințe pentru tineri până în 35 de ani, iar la Deta se dorește ridicarea unui bloc cu 16 apartamente, pentru medici și asistente.

Consiliul Județean Timiș a găsit un teren potrivit pentru ANL și în Giroc, teren primit de la Ministerul Apărării. ANL ar urma să deruleze acolo două proiecte, unul pentru patru blocuri, cu un total de 88 de apartamente, din care jumătate vor fi destinate cadrelor militare, și altul pentru 90 de case, care vor putea fi cumpărate prin credit ipotecar. Călin Dobra, liderul CJT, susține că șantierul pentru primul din cele patru blocuri va fi deschis cu siguranță în anul 2018.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  S-a decis! Fără carantină dacă veniți din Spania!
  Deși Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat astăzi o listă de 41 de țări cu risc epidemiologic crescut în contextul pandemiei de Covid-19 (călătorii care vin din aceste state trebuie să intre în carantină 14 zile), printre care era și Spania, o Hotărâre care a fost emisă luni seara scoate acest stat de pe lista respectivă. Prin urmare, călătorii care vin din Spania, fie ei români sau străini, nu trebuie să stea în carantină.

  Ştirile judeţului Timiş

  Planul lui Nica pentru bicicliști: autostradă de biciclete în jurul Timișoarei, pistă până la Szeged și pistă prin podgoriile din Timiș
  Candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și-a prezentat, luni, la Sânmihaiu Român, planul pentru bicicliști. El dorește ca viitorul consiliu să preia pista existentă pe malul Begăi, dar și să construiască alte piste noi prin județ, cum ar fi autostrada de biciclete în jurul Timișoarei, o pistă care să lege Timișoara de Szeged și o pistă care să unească podgoriile din județ.

  Ştirile judeţului Timiş

  Alegeri locale 2020. Biroul Electoral Județean Timiș a fost constituit
  A fost constituit Biroul Electoral Județean (BEJ), în Timiș. Au fost învestiți președintele și locțiitorul, dar și componenții BEJ care vor organiza și superviza alegerile din 27 septembrie.

  Ştirile judeţului Timiş

  Stadion de 23 de milioane de euro în Calea Buziașului. Consilierii chemați de urgență să aprobe SF-ul
  Consilierii locali sunt chemați de urgență din vacanță, marți, la o ședință extraordinară „de îndată”, pentru a aproba un unic proiect de hotărâre: „aprobare a documentației tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici - faza S.F. şi a anexei privind descrierea sumară a investiţiei pentru obiectivul «Amenajare terenuri de sport - Construire stadion pe structură metalică»”. Este vorba despre un stadion de peste 15.000 de locuri, ce va fi situat în Calea Buziașului și a cărui valoare estimată este de 23,5 milioane de euro. 7

  Sănătate

  Zeci de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus, în Timiș
  Continuă controalele autorităților în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au controlat peste 200 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de prevenire a noului tip de coronavirus. Au aplicat zeci de amenzi.

  Sănătate

  Opt focare active de Covid-19 în Timiș. Încă două cazuri la Făget, după ce zona a ieșit din carantină
  Sunt opt focare active de Covid-19 în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP). Au mai apărut două cazuri, în ultimele 24 de ore, la Făget, zonă care a ieșit din carantină sâmbătă, 8 august, la ora 19. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Au început lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă
  Lucrările de lărgire la patru benzi a drumului care leagă Timișoara de Moșnița Nouă au început, iar președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra a fost acolo, la startul șantierului. 9

  Sănătate

  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș. 14 sunt la Terapie Intensivă
  La începutul acestei săptămâni, Timișul a trecut de 200 de pacienți cu SARS-Cov2 internați în spitale. Dintre aceștia, 14 sunt pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.