Toate cele 33 de noi troleibuze Bozankaya vor avea baterii cu autonomie mare, sisteme de siguranță, aer condiționat, încălzire în scaune, internet wireless și prize pentru încărcarea telefoanelor mobile, printre altele. Dintre ele, 25 sunt de 18 metri, iar 8 – de 12 metri lungime.
Primul, unul scurt, este gata să iasă pe porțile fabricii.
„Primul firobuz nou, pregătit să plece spre Timișoara. Urmează încă 32, în lunile următoare. E primă înnoire a flotei de troleibuze după aproape două decenii.
Și încă o veste bună: am lansa licitația pentru încă 30 de autobuze electrice moderne. Totul cu bani europeni. Mulțumim, Europa”, a transmis, pe rețelele de socializare, primarul Dominic Fritz.
Noile troleibuze ating o viteză maximă de 80 km/h, cu o autonomie de până la 40 de kilometri pentru varianta de 12 metri, respectiv de 25 de kilometri pentru cel de 18 metri în zone fără catenare. Cel de 12 metri va putea transporta până la 100 de pasageri, cu 34 de locuri pe scaune, în timp ce cel de 18 metri are o capacitate de 140 de pasageri, cu 48 de locuri pe scaune.
Achiziția este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Primăria anunțase rezultatul licitației în 24 iulie 2024, iar o săptămâna mai târziu și reprezentanții companiei anunțau că sunt „extrem de mândri” să continue colaborarea cu Timișoara. Contractul a fost semnat în luna septembrie.
Contractul semnat cu Bozankaya include 25 de troleibuze de 18 metri (78,3 milioane de lei, fără TVA) și 8 troleibuze de 12 metri lungime (20,3 milioane de lei, fără TVA).
Vă amintim, în ultimii ani, Primăria Timișoara a primit alte 44 de autobuze electrice noi, fabricate de turcii de la Karsan, și 40 de tramvaie noi, produse de Bozankaya.
Pe 13 mai, primăria a lansat și licitația pentru achiziția a 30 de autobuze de 10 metri lungime, finanțată de asemenea prin PNRR. Municipalitatea pune la bătaie 20 de milioane de euro, așteptând oferte până pe 3 iulie.
În plus, la sfârșitul lunii aprilie, au fost semnate cu ADR Vest și contractele de finanțare europeană, pe Programul Regional Vest 2021 – 2027, pentru achiziția altor 20 de autobuze, 10 tramvaie și 10 troleibuze moderne.
Trimite articolul
XPe bani EUROPENI😉😅
-
stai ca nu inteleg primim bani de la europa dupa ce ne am autodistrus economia la ce primim trebuie sa inchidem termocetrale pe carbuni in timp ce germania a primit derogari pe zece ani ne imprumutampe dobazi mari ca nu mai producem nimic si cumparam din turcia o tara fara traditie in calitate si vine fritz un strai sa multumeasca europei….cat de jos am ajuns ca natie?
-
Amice mai lasă tiktokul și drogurile ieftine și pune mâna pe o carte că e grav.
-
Sau pe munca, ca greierasul lor e prea relaxat, de aia delireaza in halul asta.
-
-
Nu arata rău dar usa din mijloc e cam prea aproape de usa din spate și nu are noima sa fie asa aproape 2 uși
Ce nu înțeleg eu. De unde are Europa asta bani de dat benevol?
-
Din contribuțiile Germaniei, Austriei, Franței, Nord Europa, Benelux la bugetul EU. Ca din cer (sau Rusia) nu pica.
-
Din taxele ecologice. Benzina e scumpa pentru ca sa fie bani de investitii pentru reducerea poluarii. Pretul benzinei in Germania e dublu fata de SUA, americanii nu cred in modificarile climatice. Totusi, investesc in energie regenerabila, masini electrice, etc. Rusii, exportatori de petrol, cauta sa ne convinga ca masinile electrice polueaza mai mult decat cele pe benzina si ca incalzirea planetei e naturala, de fapt erele glaciare fiind independente de activitatile umane.
-
Eu ce nu înțeleg e de unde atâtea teorii ale conspirației? Vă bagă Putin numai rahat pe gât pe tiktok și nici nu vă dați seama
Si il intreaba fara noima’
Ce-ai cu noi ma ‘
Pentru ce dam ca var ?
Pentru ce sa dam cu var.
Tot galbene????😩😩😩😩
-
Poate ține Fritz cu Borussia Dortmund.
Bravooooo. Dar vrem si trasee noi, poate chiar un tren urban modern.
Si banii europeni sunt bani de la noi. Zici ca cin din neant. Ideea este daca i-am platit sa nu ii pierdem. Deocamdata suntem pe plus. Am primit mai multe decat am platit.
Deci, firobuzele noi vor avea baterie de capacitate mare. Adica vor fi ca niste autobuze electrice. Ce rost mai are sa intretinem atata linie suspendata sau linie cale? Ideal ar fi sa trecem pe autobuze electrice, chiar si in cazul tramvaielor. Eu as pastra linia 1 de tramvai in scopuri turistice, in rest as desfiinta si as trece pe autobuze electrice. Imaginati-va ca s-ar adauga o banda de circulatie pe locul liniilor de tramvai de pe Rebreanu, de exemplu.
-
autonomie 30km pt momente in care este nevoie