tion.ro Web analytics

Primăria Timișoara dă sfaturi: cum arată ambrozia și cum scăpăm de ea

De Roxana Deaconescu

Primăria Timișoara dă sfaturi: cum arată ambrozia și cum scăpăm de ea

<p>foto: cititor TION</p>
Reactualizat la:
Primarul Timișoarei le transmite un mesaj proprietarilor de terenuri. Le spune cum arată ambrozia, unde poate fi întâlnită, când devine periculoasă, cum se manifestă alergia la ambrozie și cum se poate trata. Mai mult, le reamintește de legea privind combaterea buruienii și le transmite că sunt obligați să ia primele măsuri până în 30 iunie.
Scris de Roxana Deaconescu - Primarul Timișoarei le transmite un mesaj proprietarilor de terenuri. Le spune cum arată ambrozia, unde poate fi întâlnită, când devine periculoasă, cum se manifestă alergia la ambrozie și cum se poate trata. Mai mult, le reamintește de legea privind combaterea buruienii și le transmite că sunt obligați să ia primele măsuri până în 30 iunie.

Administrația publică locală a fost luată prin surprindere și anul acesta de ambrozie. Deși primarul a anunțat erbicidare, primăria încă nu are contracte încheiate pentru așa ceva, licitația fiind în desfășurare încă din luna ianuarie.

Detalii găsiți AICI!

Fiecare deținător de teren pe care poate crește buruiana care provoacă alergii este obligat să ia măsuri, conform legii, pentru combaterea acesteia. Atât primăria, cât și proprietarii privați sunt pasibili de amenzi. Primarul le reamintește acum timișorenilor ce trebuie să facă.

„Având în vedere prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

În scopul distrugerii ambroziei şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.

Pentru recunoaşterea acesteia, atașăm prezentarea plantei şi vă informăm că puteţi consulta site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), al Ministerului Mediului (www.mmediu.ro), precum şi al Ministerului Sănătăţii”, se arată într-un comunicat de presă semnat de primarul orașului.

Cum arată ambrozia și cum scăpăm de ea

În „prezentarea plantei”, PMT le spune timișorenilor cum arată ambrozia, unde poate fi întâlnită sau răspândită, când elimină polenul și devine periculoasă pentru sănătatea omului, cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozie, cum se manifestă alergia la ambrozie, cât de frecventă este alergia la ambrozie, cum se poate trata alergia la ambrozie, cum poate fi combătută/distrusă buruiana, care sunt instituțiile responsabile cu identificarea terenurilor infestate și a proprietarilor acestora, cine trebuie să distrugă buruiana, când trebuie să fie distrusă buruiana, cine trebuie să dea amenzi și ce amenzi se pot aplica.

„În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită și ocupă spații/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor. (…) În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii”, se arată în documentul transmis de PMT.

Cât despre erbicidare, specialiștii din primărie susțin că procedura poate fi aplicată „când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari, după caz, începând de primăvara devreme, când buruiana are 10-15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință”.

Ei le mai transmit timișorenilor că cei care trebuie să identifice terenurile pline de ambrozie sunt… autoritățile administrației publice locale, care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială, să identifice proprietarii, să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până în 30 iunie.

Sancțiunile vor fi aplicate de către o Comisie mixtă constituită prin ordin al prefectului, care trebuie să fie informată de către primărie referitoare la situația proprietarilor ce nu au luat măsuri. Această comisie va face două controale pe teren, primul în perioada 1-15 iulie, pentru a-i avertiza pe proprietari, iar al doilea în perioada 16-31 iulie, pentru a-i sancționa pe cei ce nu au luat măsuri. Amenzile sunt cuprinse între 750 – 5.000 lei pentru persoanele fizice și între 5.000 – 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Documentul de prezentare al PMT poate fi citit AICI!

Articole pe aceeași temă:

Primăria Timișoara, luată prin surprindere de ambrozie și în 2020. Se anunță erbicidare, dar încă nu avem contracte pentru așa ceva

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Schimbare says:

  Pfff, ma bucur ca maretul primar ne “prezinta planta si ce trebuie sa facem”, dar cand cineva ii spune ca are 3 sesizari nerezolvate la primarie, legate de ambrozie pe domeniul public, nici macar nu raspunde… Daca ar fi si el alergic, probabil s-ar rezolva. Dar asa, platim 25 de milioane de euro ca sa traim printre balarii de un metru.

 2. Dan A. says:

  Informatii care trebuiau prezentate de mult, n-a fost timp, n-a fost interes. Prea multa preocupare pentru fantani cantatoare. Acum, pe langa alergia la ambrozie, am alergie si la SF-uri, semafoare inteligente, palmieri, fantani cantatoare, vaporase, trotuare de prost gust si catarge,

 3. emi says:

  Si pentru terenurile primariei care sunt “impadurite” de ambrozie, buruieni si maracini…cui trebuie sa ne adresam? Primaria a declarat ca nu are fonduri alocate pentru curatarea terenurilor, asta inseamna ca nu are nici bani pt amenzile care ar trebui sa le ia…

 4. Petru says:

  Nesimțirea acestui individ nu are limite. Ce să mai comentezi? El combate zonele verzi și copacii sănătoși nu ambrozia.

  • Elena says:

   Adevărat! Primăria este cea care trebuia demult sa starpeasca definitiv ambrozia, nu sa dea indicații proprietarilor ce sa facă. Ungaria a stârpit cpmplet aceasta planta. La fel și primarul din Oradea. Primarul din Timișoara de ce nu vrea și nu poate?

 5. Nagy Zoltan says:

  Si totusi.. CARE anume din poza e ambrozia? Tufa verde ca un bradulet? Sau tufa verde ca un copacel. Focalizarea pozei e undeva “de peisaj”, nu face zoom si nu centreaza poza pe planta

  • Dan says:

   tufa verde ca un braduletz e mult mai periculoasa decat ambrozia, e o specie invadatoare a Timisoarei si Romaniei si a Europei, se cheama … otzetar. nu se poate extermina, la fel ca si iarba de sudan, care e nemuritoare, dar de care nu stiti dumneavoastra… ca a napadit Banatul

   • Nagy Zoltan says:

    @Dan Eu am 2 categorii la botanica: Planta ce se poate manca si planta ce nu se poate manca 🙂 Asa ca … ce face otzetar si iarba sudan? De ce ar fi periculoasa?

   • cornel says:

    Si cu ce ma supara pe mine la sanatate otetarul sau iarba de sudan inafara de aspectul estetic sau pagubele pentru agricultura? Aici vorbim de ambrozie care cauzeaza alergii grave, incapacitate de munca, astm, la copii foarte mici si adulti.

 6. Timisorean says:

  Ce buni sunt ei la sfaturi. Dar ce ar fi sa ne arate cum se face???
  Lead by example, zice americanul. La noi robu nu face decat sa incalce legea, in toate domeniile posibile, deci ce exemplu sa iei???

 7. LiLa says:

  Tocmai ma miram ca un asemenea articol nu a aparut înca. Poate l-am scapat? In fiecare an, de ani si ani, se publica mereu aceleasi teme despre ambrozie. De ani si ani, Impotentul Sef si gasca lingusitoare care-i lustruieste posteriorul nu sunt în stare sa elimine o biata iarba de pe întinsul orasului (dar si împrejurimile lui). Ei dau doar instructiuni, ordine, anunturi si legi. Mai degraba se refera la cele deja cunoscute, adica 5 minute de investitie intelectuala. Intre timp, oamenii suferà!

  Acuma au inventat postul de “gradinar sef”. Bine. Daca-i dau si competente si fonduri, “gradinarul sef” (sper ca nu este Robu) poate sa se puna la treaba. Nu sa stearga de praful de pe petalele de trandafiri, ci sa stârpeasca AMBROZIA.
  1. Angajat câte o echipa pe fiecare cartier al orasului
  2. O doteazà cu materialul necesar (doar se stie de sute de ani cum se stârpeste planta)
  3. Le pune în mâna harta cartierului respectiv (sper ca exista)
  4. Le pune în mâna planul / programul de lucru (vreo 2 luni pe an)
  5. Avizeaza populatia ca sunt obligati sa dea acces în gradini acestor echipe.
  Astfel, în doi ani maximum nu va mai exista nici un fel de ambrozie! Dar…trebuie ACTIONAT

 8. woodpecker says:

  Pletosul vopsit da lectii altora cum sa starpeasca ambrozia.Ieri plimbandu-ma pe unul din malurile Begai am vazut ambrozie din plin.Banuiesc ca acele suprafete de teren sunt administrate de catre primarie,atunci la ce ne trebuiesc sfaturile moldoveanului nascut la Bocsig si ajuns primar la Timisoara?

 9. Eveniment

  Tânăr găsit spânzurat după o ceartă cu iubita, lângă Timișoara
  Anchetă a polițiștilor timișeni, la Săcălaz. Oamenii legii au intrat în alertă după ce au fost anunțați că un tânăr de 32 de ani a fost găsit spânzurat. Bărbatul numai ce se certase cu iubita.

  Sănătate

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament. 8

  Eveniment

  O persoană a fost rănită în urma unui accident cu două tiruri și un autoturism, pe centura Timișoarei
  Accident de circulație, luni după-masă, pe centura de ocolire a Timișoarei. Un șofer a ajuns la spital după ce două tiruri și un autoturism s-au ciocnit. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Iulius Town dublează timpul de parcare gratuită pentru clienți
  De luni, 13 iulie, timișorenii beneficiază de primele două ore de garare gratuită în toate parcările aferente Iulius Town, în intervalul orar 07.00 – 20.00. Clienții se pot relaxa după o sesiune de cumpărături la terase și în parcul Iulius Gardens, fiindu-le asigurată parcare gratuită în intervalul orar 20.00 – 07.00. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Înscrieri „online”, la Titularizare, cu dosarul în mână la Inspectoratul Școlar Timiș
  Un cititor ne-a reclamat faptul că profesorii care se înscriu la Titularizare stau cu dosarul în mână la Inspectorul Școlar și la Liceul „Grigore Moisil”. Asta deși înscrierile se fac... online. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș transmit că dosarele pot fi depuse online, dar în cazul celor care participă pentru prima dată la acest concurs este necesar să se prezinte fizic, pentru că sunt multe acte de depus. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Scandal cu gunoaie în două localități din Timiș. Acuzații la adresa ADID și Retim făcute de Alin Nica și Dănuț Groza
  Doi primari PNL din județul Timiș - Alin Nica de la Dudeștii Noi și Dănuț Groza din Sânnicolau Mare – sunt extrem de supărați pe modul în care funcționează Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Deșeuri (ADID) Timiș. Ei susțin că asociația a ajuns să lucreze mână în mână cu operatorii de salubritate, în detrimentul cetățenilor pe care îi reprezintă. 6

  Eveniment

  Controale și amenzi pentru nerespectarea normelor de prevenire a răspândirii Covid-19, în județul Timiș
  Controalele autorităților au continuat și duminică, în Timiș. Oamenii legii au vrut să verifice dacă sunt respectate normele de prevenire a răspândirii COVID-19. Au fost aplicate zeci de amenzi în baza legii 55/2020.

  Eveniment

  Șoferi beți la volan prinși de polițiști, în weekend. Sute de amenzi pentru cei care au încălcat legea
  Dosare penale pe numele a doi bărbați de 45 și 30 de ani, în weekend, în județul Timiș. Ei sunt cercetați penal după ce au fost prinși că au urcat la volan deși consumaseră băuturi alcoolice. Polițiștii timișeni au aplicat sute de amenzi și au reținut zeci de permise de conducere.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.