tion.ro Web analytics

Primaria pune deoparte 6 milioane de euro din vistieria Timisoarei pentru proiectele europene neterminate

Reactualizat la:

Primaria pune deoparte 6 milioane de euro din vistieria Timisoarei pentru proiectele europene neterminate

<p>TION: Primaria pune deoparte 6 milioane de euro din vistieria Timisoarei pentru proiectele europene neterminate</p>
Reactualizat la:
Șase milioane de euro! Atât estimează Agenția de Dezvoltare Regională Vest că ar trebui să pună Primăria Timișoara, din bugetul local, pentru finanțarea unor lucrări pe fonduri europene nefăcute până la 31 decembrie 2015. Municipalitatea a primit mai multe scrisori de atenționare de la ADR Vest, iar consilierii locali au asumat deja sumele despre care vorbește ADR.
Scris de Roxana Deaconescu - Șase milioane de euro! Atât estimează Agenția de Dezvoltare Regională Vest că ar trebui să pună Primăria Timișoara, din bugetul local, pentru finanțarea unor lucrări pe fonduri europene nefăcute până la 31 decembrie 2015. Municipalitatea a primit mai multe scrisori de atenționare de la ADR Vest, iar consilierii locali au asumat deja sumele despre care vorbește ADR.

Toate cele 35 de proiecte finanțate de Uniunea Europeană pe exercițiul financiar 2007-2013 trebuie să fie gata până la 31 decembrie, în caz contrar primăria trebuie să pună bani pentru finalizarea lucrărilor. Așadar, tot ce se face până în ultima zi din acest an este decontat de UE, iar tot ce trece în anul 2016 plătește primăria. S-a discutat deja de mai multe ori despre această problemă, iar primarul Nicolae Robu susținea că toate proiectele vor fi încheiate până la sfârșitul anului.

Vorbim despre proiecte importante, în valoare de zeci de milioane de euro, cum ar fi reabilitarea centrului istoric, refacerea malurilor Begăi, sistemul de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, mai multe anvelopări de blocuri sau reabilitarea liceelor Lenau, Loga ori Calderon. Nu se pierd toți banii dacă ele nu sunt gata până în 31 decembrie 2016, pentru că perioada de implementare poate fi prelungită până în 30 iunie 2016, dar pe banii… orașului.

Consilierii locali au luat act de informarea de la ADR Vest și au aprobat, fără să pună vreo întrebare, mai multe hotărâri cu privire la finalizarea unor proiecte pe fonduri europene, după ce Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat primăria că unele dintre ele au ajuns pe „lista proiectelor cu risc de implementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”.

Este vorba despre reabilitarea zonei Cetate, reabilitarea malurilor Begăi, sistemul de supraveghere video a traficului, cinci proiecte de anvelopare a unor blocuri, precum și modernizarea Colegiului C.D. Loga și a liceelor Lenau și Calderon, dar și despre Centrul Regional de Competențe în Automotive. Doisprezece proiecte din 35, pentru care consilierii locali s-au angajat să pună din bugetul orașului, anul viitor, 26,94 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 6 milioane de euro.

Sumele estimate sunt următoarele: reabilitarea Zonei Cetate – 1,89 milioane de lei, reabilitarea malurilor Begăi – 12.400 de lei, sistemul de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității – 1.500 de lei, anveloparea unor blocuri – 18,3 milioane de lei, modernizarea Colegiului C.D. Loga – 2,3 milioane de lei, reabilitarea Liceului Nikolaus Lenau – 1,95 milioane de lei, reabilitarea Liceului Jean Louis Calderon – 2,7 milioane de lei și Centrul Regional de competențe și dezvoltare în sectorul Automotive – 210.000 lei.

La reabilitarea malurilor Begăi mai sunt încă licitații în desfășurare, pentru diverse dotări, cum ar fi la stațiile de vaporetto sau la închirierile de biciclete. La una dintre licitații ofertele se deschid abia în 22 decembrie 2015.

„Indicatori direcți care nu au fost îndepliniți până în prezent sunt vaporetto achiziționate – 7 bucăți, acestea sunt obiectul contractului de furnizare încheiat cu Spat Yard SRL, iar conform prevederilor acestuia furnizorul se va achita de obligațiile contractuale în termen de șase luni de la data semnării contractului și bicicletele achiziționate – 140 de bucăți, acestea sunt obiectul achiziției lotului 5 de dotări aferente stațiilor vaporetto, achiziție care a fost reluată de patru ori până în prezent”, se arată în unul dintre proiectele de hotărâre aprobate de consilierii locali în ultima ședință.

Pentru reabilitarea Zonei Cetate mai sunt de realizat lucrări de conservare arheologică, contractul fiind semnat abia în luna iunie.

in text (2)

„Până la sfârşitul anului 2015 se estimează că proiectul va fi realizat în procent de peste 95%, în anul 2016 fiind necesară o sumă de 1,89 milioane de lei, inclusiv TVA, pentru îndeplinirea integrală a obiectivelor şi indicatorilor proiectului şi asigurarea funcţionalităţii acestuia. Suma reprezintă 2,88% din valoarea aprobată a contractului de finanţare, respectiv 65,58 milioane de lei”, se arată în alt proiect.

Și în Piața Sf. Gheorghe mai sunt de făcut lucrări, iar primarul Timișoarei recunoaște că nu știe dacă vor fi gata la timp.

„Nu pot garanta. Ce pot garanta este că sunt mobilizați, că lucrează. Am vorbit cu specialiștii și ei spun că lucrările care mai sunt de făcut aparent sunt ample, în realitate sunt lucrări care se fac în timp scurt. Numai că anumite operații necesită timp după ce sunt efectuate. Spre exemplu la betonări. Betonarea se face foarte repede, dar după ce se face trebuie să treacă un timp până când analizele care se fac permit trecerea la faza următoare. Dacă vremea este umedă, dacă este rece, atunci timpul acesta se lungește. Drept urmare, nu pot garanta că se va termina totul. Oricum, tot ce a avut Romprest de făcut este gata. Și ultima factură este dată la plată pentru Romprest. Ei mai au de spălat, finisaje”, ne-a declarat Nicolae Robu.

Cât despre sumele asumate de consilieri în bugetul din 2016 pentru cele doisprezece proiecte, edilul-șef susține că nu sunt sumele finale și că ar putea fi mai mici, în funcție de ce lucrări se mai fac până la finele anului.

„Autoritatea națională de management a MDRAP (n.r. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) cere să se adopte hotărâri de consiliu local cu angajamente ferme că tot ceea ce rămâne nefăcut din proiecte până la sfârșitul anului este susținut financiar de la bugetul local. Sumele sunt estimative, cele reale vor fi știute la sfârșitul anului, numai că, pentru că nu mai avem ședință de consiliu local, s-au pus toate sumele care încă nu au fost trase din fondurile europene. Important este ca toate proiectele să fie finalizate, să nu ajungem să dăm bani înapoi. Asta e important. În rest este foarte bine că se face atâta cât se poate face”, ne-a explicat Robu.

Potrivit edilului, Primăria Timișoara a contractat 35 de proiecte pe fonduri europene, toate cele 35 fiind puse în practică.

„Cât apucăm să cheltuim până la sfârșitul anului, atât ni se va rambursa”, a mai spus primarul.

În condițiile în care proiectele nu sunt gata nici până în 30 iunie 2016, atunci municipalitatea trebuie să dea înapoi toți banii luați de la Uniunea Europeană pentru fiecare proiect nefinalizat.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Motociclist și fiul lui la spital după ce au fost loviți de un șofer neatent, în Calea Șagului
  Accident de circulație, miercuri după-masă, în Calea Șagului din Timișoara. Un motociclist și fiul său minor au fost răniți după ce au fost loviți de un șofer neatent.

  Ştirile judeţului Timiş

  Angajată Lidl în stop cardio-respirator, în Calea Torontalului din Timișoara
  Intervenție a medicilor de la ambulanță, miercuri după-masă, în Calea Torontalului din Timișoara. Salvatorii au fost solicitați să acorde primul ajutor unei angajate Lidl care a intrat în stop cardio-respirator. UPDATE Tânăra de 30 de ani a murit.

  Ştirile judeţului Timiş

  Semne în loc de autostradă între Timișoara și Deva. „Conduceți prudent” pe un drum în care viteza maximă este de 40 de kilometri la oră
  Nu este autostradă, dar sunt semne... Drumul care duce de la Holdea la Margina (aproximativ 15 kilometri) a fost „marcat” cu semne, care vă invită la răbdare și la atenție. Este acel loc care trebuia să fie traversat de o autostradă, tronsonul Margina – Coșava – Coșevița. O șosea de mare vitează aici va apărea... în câțiva ani. Câți? O întrebare pertinentă, momentan fără răspuns. 4

  România

  Vietnamezi care lucrează în România, acuzați că au furat un câine și că l-au mâncat
  Caz halucinant înregistrat la Cluj. Mai mulți muncitori vietnamezi sunt acuzați că au furat un câine maidanez, din Gilău, pe care l-au omorât și l-au mâncat. 16

  Ştirile judeţului Timiş

  Magia Copilăriei, spectacol cu Magicianul Lorenzo-Cristian la Timișoara
  Vreți să retrăiți Magia Copilăriei alături de copiii voștri? Haideți cu ei la spectacol! Un spectacol magic, cu magicianul Lorenzo-Cristian, va avea loc la Filarmonica Banatul din Timișoara, în această primăvară.

  Ştirile judeţului Timiş

  Ce persoane vor intra în carantină atunci când revin în Timiș dintr-o regiune afectată de coronavirus. Lista regiunilor de risc
  Institutul Național de Sănătate Publică din România a transmis lista actualizată a localităților din lume unde s-a confirmat prezența coronavirusului. Persoanele care vin din aceste localități vor intra imediat în carantină, timp de 14 zile, atunci când ajung în Timiș sau în orice alt loc din România. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Fântânile ornamentale care „nu sunt prioritare pentru Timișoara” aproape că au constructori. Și bani în bugetul pe 2020
  Nu sunt prioritare pentru Timișoara, dar o dăm înainte cu execuția lor! Vorbim despre fântânile ornamentale mult dorite de primarul Nicolae Robu în sensurile giratorii din oraș. Fiecare are cam trei oferte de execuție la licitațiile lansate de primărie. Și sunt prevăzuți și bani în buget. 6

  Ştirile judeţului Timiş

  Universități din UK vin la Timișoara la World Education Fair, cel mai important târg educațional al începutului de an
  Tinerii din Timișoara sunt așteptați cu sute de programe de studiu în UK de către instituțiile de învățământ britanice prezente la cel mai important târg educațional al începutului de an – World Education Fair (WEF), organizat la Hotel Timișoara, pe 28 februarie.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.