tion.ro Web analytics

Președintele UDMR Timiș propune ca limba maghiară să fie materie opțională de la clasa zero la a XII-a, în Banat

De Adrian Panduru

Președintele UDMR Timiș propune ca limba maghiară să fie materie opțională de la clasa zero la a XII-a, în Banat

Reactualizat la:
Președintele UDMR Timiș Zoltan Marossy propune ca limba maghiară să poată fi învățată în Banat, opțional, de către copii și adulți, alături de sârbă și germană. Marossy vrea ca maghiara să poată fi învățată de cei care-și doresc, fie că au iubită de origine maghiară, vecini sau grup de prieteni. Practic, liderul UDMR Timiș își dorește ca limba maghiară să devină materie opțională la școală.
Scris de Adrian Panduru - Președintele UDMR Timiș Zoltan Marossy propune ca limba maghiară să poată fi învățată în Banat, opțional, de către copii și adulți, alături de sârbă și germană. Marossy vrea ca maghiara să poată fi învățată de cei care-și doresc, fie că au iubită de origine maghiară, vecini sau grup de prieteni. Practic, liderul UDMR Timiș își dorește ca limba maghiară să devină materie opțională la școală.

Zoltan Marossy a propus organizației centrale ca limba maghiară să devină materie opțională, la nivel de conversație, la școală, în Banat, sau să fie disponibilă învățarea ei de către adulți, la diferite cursuri, iar acest lucru să fie legiferat. Marossy a făcut propunerea conducerii centrale a UDMR, care, de acum încolo, în toate programele, proiectele, negocierile pe care le va face, va insista pe acest capitol.

„Șansa de a învăța limbile regionale, opțional, ar trebui asigurată prin legislația mai permisivă. Am propus învățarea limbii maghiare pentru tinerii care nu sunt de etnie maghiară, dar care dacă „fac curte” etnicilor maghiari, fac parte dintr-o comunitate de prieteni sau vecini pot învăța limba noastră. Limba maghiară la nivel A1. La A1 cunoști circa 150-200 de cuvinte, prinzi tema discuției. Ideea este să fie materie facultativă sau opțională de la clasa zero la clasa a XII-a, iar institutorii din acest ciclu de învățământ să organizeze cursurile și cu tineri, pentru adulți. Un drept care eu zic că ni se cuvine și nu are nimic cu obligativitatea. Nu doar limba maghiară, ci și română, maghiară, germană și sârbă”, a declarat Zoltan Marossy, președintele UDMR Timiș.

Propunerea a fost făcută de Zoltan Marossy reprezentanților UDMR de la nivel central și a fost adoptată de aceștia, pentru a le duce mai departe în toate programele, proiectele, negocierile pe care le va face la nivel central.

„Eu vreau să ne înțelegem unii pe alții foarte ușor. Opțional sau facultativ trebuie să fie o paletă întreagă de materii. În paleta asta îmi doresc să fie opțional sau facultativă și limba maghiară. Limba maghiară la nivel de înțelegere A1, în opinia mea, cei care doresc să învețe să aibă o bază, să poată face exerciții ca să vadă diferența și se joace cu niște cuvinte uzual folosite, nu intră în literatura modernă. Pur și simplu se joacă. pentru a învăța cele 150 de cuvinte”, a spus Zoltan Marossy, președintele UDMR Timiș.

26 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. gulyas4ever says:

  Romanii va ofera, oricum, mult mai mult decat le-ati oferit voi romanilor inainte de 1918, asa ca mars de aici!

  • Nagy Zoltan says:

   E vorba de materie optionala (adica daca vrei il faci daca nu, nu) si de vocabular conversational (sa poti sa iti ceri de mancare cand mergi la ei la strand) :D. Nu te obliga nimeni

   • dinu says:

    Pentru tine vad ca e optionala romana, pe care nu “il” cunosti. Pai cand o sa stiti vorbi cu noi, o sa mai vedem ce facem.

    • Stai_linistit says:

     Dinule, eu cred ca zoli vorbește mai bine românește decât tu ungurește asa ca tine-ți gura. Pe de alta parte, ultima ta fraza e cam lipsita de sens, cu toată romana ta “corecta” cu tot.

 2. talibanu says:

  Mai bine sa invete ei macar 150 de cuvinte in Limba Romana

 3. gunther says:

  O initiativa f buna, de ce nu.

 4. Arthur says:

  Eu zic sa te iei sa mergi cu tot cu limba ta…

  Cand trec granita in Ungaria comenteaza unguru la orice dar noi aici sa le oferim privilegii!

  Sa nu sariti aiurea ca, am in neam unguri asa ca sa va abtineti!

 5. carcotasu says:

  Pai tot e bine ca e optionala!
  Si daca e optionala atunci cine-i opreste sa o invete la mama acasa sau in scolile cu predare in limba respectiva.
  Daca tot vrea musiu “să ne înțelegem unii pe alții foarte ușor” nu ar fi mai decent sa stie vorbitorii de limba maghiara sa stie limba tarii in care traiesc?
  Daca nu ma insel limba romana este materie de baccalaureat pentru liceele cu predare in alta limba.
  Sa intelegem prin aceste declaratii ca respectivii de limba maghiara desi au bacalaureatul si note de trecere la limba romana , de fapt nu cunosc limba? Adica au fraudat examenele respective cu sprijinul profesorilor de la respectivele scoli?
  Ce ziceti musiu Zoly?
  De ce vreti sa impuneti profesori in plus platiti de la buget pentru ca etnicii maghiari nu catadicsesc sa cunoasca limba tarii in care locuiesc?
  Eu zic sa o lasati mai usor cu asemenea revendicari aberante in conditiile in care atunci cand calatorim prin judete ca HR si CV – ca sa dau niste exeple la intamplare – locuitorii respectivi nu sunt in stare nici macar buna ziua sa zica in limba romana, iar in magazine pur si simplu spun ca nu inteleg ce vorbim in Romana.
  Deci despre ce doleante ar trebui sa discutam?

  • Dacian says:

   Că bine zici! Să nu uiți Oradea, Carei, Satu mare… Și acolo e plin de specimene din alea care nu știu unde locuiesc (și care cred că aparțin de hungaria)!
   Le-am salvat curu in 1989 și am pornit o revoluție… Câți din cei care au murit atunci au fost unguri? Au fost cu gura mare (ca de obicei) și cînd s-a împuțit treaba au dispărut…

   • perpessicius says:

    Stai jos Daciane ca esti tare ingramadit, si prost cat casa. Probabil ca ai vazut revolutia la TV, caci in Piata Maria sigur nu ai fost in 1989 15 decembrie. Daca ai fi fost acolo, acum nu ai fi scris prostii… Ai nota 4 pentru azi!

  • Nagy Zoltan says:

   @carcotasu: Omule, eu am facut 12 ani de scoala cu predare in limba maghiara si vorbesc cat de cat romana, numai cine nu vrea nu intelege. Mai umbla cu ochii deschisi, aia e tampenie inventata de televiziune ca nu primesti paine daca nu ceri in maghiara. Evident intreaba si tu pe cineva sub 40 de ani, nu pe bunica de la sat, care probabil nici nu a iesit din satul ala

   • george says:

    Eu am patit sa nu imi vorbeasca in limba romana, cand am fost in concediu in Covasna, in calitate de client al unui magazin. Personal, cand ma duc la Szeged sau la Budapesta folosesc minimul bagaj de cunostiinte de limba maghiara pe care-l posed fiindca asa e cuviincios si se simt si cei de acolo bine ca incerc sa vorbesc in limba lor. Oricum e o diferenta fundamentala intre maghiarii din Romania si cei din Ungaria. Cei de la noi din Harghita Covasna sunt radicalizati si in marea majoritate sunt extremisti. Cei din celelalte zone, majoritar romanesti, sunt normali la cap din perspectiva etnico-politica. Exista insa un foarte mic procent si printre acestia din urma care este radicalizat si extremist (de exemplu Toro Tibor de la noi din Timisoara). Jo estet!

   • Erika says:

    umbra lui nagy zoltan @ mars in Ungaria, daca dupa 12 ani de scoala in Romania tu afirmi ”vorbesc cat de cat romana”. In orice alta tara erai obligat sa vorbesti corect si la un nivel cel putin mediu limba tarii a carui cetatean esti. Daca vrei sa vorbesti pe strada, la serviciu sau pe buda in ungureste drum bun in Buda

    • Nagy Zoltan says:

     @erika Vorbesc cat sa ma descurc cu ea. Cum ziceam mai sus, doar cine nu vrea nu intelege. Daca te cramponezi de dezacord si lipsa liniutei, treaba ta

  • ValiX says:

   Nu inteleg care e treaba cu nationalismul asta tampit. Daca se propune materia optionala si sunt elevi care doresc sa faca cursurile care e problema?

   Nu cred ca esti Timisoara. Parintii mei s-au nascut si au crescut in Timisoara, iar prietenii lor erau de etnie maghiara, sarba, germana…prin urmare tatal meu vorbeste toate aceste limbi. As vrea sa stiu care e problema ta, oltene? Esti frustrat ca nu se propune limba ta maderna, romales?

   • carcotasu says:

    Tragi concluzii primite si idioate!
    Probabil nu ai citit cu atentie tot ccce am scris.
    Nu e vorba de nationalism din partea mea ci de o propunere aberanta a lui musiu Zoltan M in contextul in care l-am descris.
    Pe scurt nu vad de ce sa fie implicat statul roman prin infrastructura si cheltuieli suplimentare pentru dorintele personale ale unora.
    Cine vrea sa invete o limba straina nu are decat sa o invete ca nu-l tine nimeni de limba si de cap!
    Si-ti repet: dac tot vrea musiu “să ne înțelegem unii pe alții foarte ușor” ar trebui sa inceapa sa faca ei eforturi mai sustinute versus limba romana.
    BTW: am absolvit o univeristate in Timisoara cu ceva ani in urma si am avut colege de etnie maghiara care intelegea extrem de greu limba romana!
    Si baga bine la cap ca nu-s nici oltean nici moldovean, romales de Banat ce esti! asta daca tot ai inceput aberatia cu originile!

    • ValiX says:

     1. Sa incepem cu sfarsitul comentariului tau. Pentru o clarificare a originilor mele sunt dispus sa fac un test pentru stabilirea ADN-ului. Pot pune si un pariu pe 1000 de euro ca nu am urme de romales. Tu esti dispus sa faci testul? Ai fi surprins cati din CS/HD au sangele diluat cu cel oltenesc…

     2. Posibil sa fie adevarata faza cu colegele tale care aveau dificultati in utilizarea limbii romane, dar concluzia gresita o tragi tu. Eu stiu ca atunci cand elevul e slab si nu regasit calificativul corespunzator atunci discutam despre un profesor slab pregatit. In cazul elevilor bilingvi trebuie ca profesorul sa devina dascal (competent si profesionist) si sa contribuie la o educatie adecvata.

     3. Te-ai gasit sa vorbim despre fonduri irosite. Liceele de mineri din zonele unde nu se mai face minerit? Miile de profesori care tin ore la materii care nu ar trebui sa se regaseasca in programa iti spun ceva? Cu astea nu ai treaba?

     Astept cu interes o citire cu intelepciune a postarii mele.

     Un Timisoarean prieten al culturii maghiare.

     • carcotasu says:

      Hai ca esti simpatci:
      1. conform logicii tale recunosti ca esti romales, dar din Banat! Esti plin de presupuneri in lipsa de altceva.
      2. tu zici ca s-ar putea sa fie asa, dar iti spun su exact ca am fost coleg cu ele impreuna cu alti ~100 de studenti – cel putin una din ele nu stia romana aproape deloc, avea nevoie de traducatori, celelalte nu erau iun satare sa vorbeasca, deci care e logica ta aic?
      3. eu vorbeam ca ar fi o risipa in plus la ceea ce este acum , nicidecum nu am zis ca restule e perfect; conform ilogicii tale daca tot risipim atunci sa-i dam drumul cu succes mai departe?!
      Nu te mai stardui sa raspunzi ca deja ai demonstrat destul nivelul de ilogica de care dispui. Te las plin de glorie.
      Noah servus!

 6. Cetățean says:

  Ei vor să ne înțelegem cu toți dar nu pot sa învețe limba română (limba oficială)! Au deja grădiniță și admitere la facultate in limba lor pocită…dar nu le ajunge!
  Ia întrebați românii plecați în alte țări dacă au astfel de facilități!
  Eu zic sa NU li se permită!

 7. Gheo says:

  Bai parlitilor , in acest oras s-a vorbit de cand lumea patru sau cinci limbi. Iar la anumite scoli se preda in limba sarba, maghiara, germana. Nu va convine mars de unde ati venit ca probabil sunteti niste parliti veniti cu pluta pe Bega.

  • Iulia says:

   Felicitari pentru comentariu. Adevaratii banateni cunosc aceste lucruri. Am trait alaturi de maghiari, germani, sarbi si am trait in armonie. Asa ca nu ne mai intoxicati cu falsul patriotism.

 8. Tepes says:

  Pai musiu,hai sa iti spun eu ceva….in zona Miercurea Ciuc,in mijlocul acestei minunate tarisoare meniul la restaurant este tradus din limba hunilor in Limba Romana!!!!!….in mijlocul Romaniei.
  Asa ca…..sa iti bagi matale propunerea in partea dorsala si sa puneti dracu mana sa invatati limba tarii in care locuiti cu sa ponegriti si sa denigrati tot ce prindeti legat de romani in special in acea zona.
  Hai sictir bozgore!!!!

 9. Baluba says:

  Dar nu exista dreptul de a invata in limba materna?

 10. simbad says:

  Aiuritul asta de ROMAN cu valente de ungur politician nu isi da seama ca in prostia lui nu respecta o constitutie, o lege si o tara care ii ofera un salariu gras! Cum dracu are tupeul aecst nesimtit sa impuna unui cetatean roman,propria tara Romania sa invete maghiara doar pentru a conversa cu Zoltan, Fekete sau Marghit. Oare toata adunatura de absolventi inchipuiti unguri care au facut scoala pe banii statului roman au promovat bacalaureatul pe usa din dos?! Daca vor sa behaie in alta limba mars in tara respectiva. NICIODATA oriunde in aceasta lume, nu va putea impune chinezul, italianul, arabul sau ungurul ca londonezul, parizianul sau newyorkezul sa invete limba lor!!

  • perpessicius says:

   Mai citeste draga simbad / asta numai daca stii sa citesti / nimeni nu vrea sa IMPUNA nimic, esti tu putin orbit de rromanism exagerat!Si inprezent exista cadrul legal pentru predarea in limbile minoritatilor! Ceea ce doreste presedintele udmr timis, este sa aiba posibilitatea ORICINE -natural tu nu intri in aceasta categorie – una dintre limbile minoritatilor din Banat. In mod OBTIONAL facultativ. Pentru tine traduc: NU OBLIGATORIU! Daca unicul tau neuron nu pricepe ce am scris mai sus, imi pare rau, mai simplu nu se poate! Aferim!

 11. Eveniment

  Coliziune între două autoturisme într-o intersecție din Timișoara. Un tânăr a fost rănit
  Accident rutier într-o intersecție din Timișoara, din cauza unui șofer care a trecut pe roșu. În urma coliziunii dintre două autovehicule, un tânăr, pasager într-una dintre mașini, a fost rănit și transportat la spital.

  Eveniment

  Un șofer a intrat cu mașina în stâlp la Sânnicolau Mare
  Accident rutier, duminică seară, în Sânnicolau Mare. Un șofer a intrat cu autoturismul pe care-l conducea într-un stâlp, pe strada Timișoara. A scăpat fără să fie rănit. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Nemulțumiri la spitalul din Deta, după ce ar fi fost vaccinați vârstnici fără programare
  S-au iscat nemulțumiri la Spitalul din Deta după ce 45 de persoane au fost anunțate că sunt reprogramate la vaccin săptămâna viitoare, întrucât medicii din spital au luat hotărârea să vaccineze vârstnicii care se prezintă la poarta spitalului fără programare. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Nevoie de sânge și trombocite pentru un pacient care face transplant de măduvă, la Louis Țurcanu
  Este nevoie de sânge din toate grupele și de trombocite de la donatorii din evidențele Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara pentru un pacient care se pregătește de transplant de măduvă, internat la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara. Se poate dona de marți la Centrul Regional de Transfuzie.

  Ştirile judeţului Timiş

  3,52 rata de infectare cu Covid-19, în Timiș. Situația în localitățile din județ
  Județul Timiș are rata de infectare cu Covid-19 de 3,52 la mia de locuitori duminică, 24 ianuarie, potrivit raportării Prefecturii Timiș. 29 de localități din județ au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori. 1

  Sănătate

  Șapte decese ale unor persoane infectate cu Covid-19, în Timiș, în ultimele 24 ore. 127 de noi infectări din 547 teste
  În Timiș, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 127 de infectări cu coronavirus din 547 teste efectuate (83 fiind teste rapide). Șapte decese ale unor persoane infectate cu Covid-19 au avut loc de la ultima raportare. Șapte focare sunt active în județ. 1

  Sănătate

  Covid-19, România, ultimele 24 ore: 1.816 de cazuri din 14.502 de teste. 54 decese și 1.020 pacienți la ATI
  În România, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 1.816 infectări cu coronavirus, din 14.502 de teste. În Timiș sunt raportate 127 de noi îmbolnăviri. Au murit 54 de persoane în acest interval de timp. 1.020 pacienți sunt internați la ATI. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Cod galben de vânt în Timiș și în alte județe din vestul țării
  Cinci județe din vestul țării, printre care și Timișul, se vor afla sub cod galben de vânt. Atenționarea emisă de meteorologi va intra în vigoare duminică, la ora 22.00.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici