tion.ro Web analytics

Posibile fraude ale mai multor concursuri, din 2018 și 2019, descoperite în Primăria Timișoara. Dovezile au ajuns la DNA

De Erika Iszlai
Reactualizat la:

Posibile fraude ale mai multor concursuri, din 2018 și 2019, descoperite în Primăria Timișoara. Dovezile au ajuns la DNA

Reactualizat la:
O posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice, din care ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane, a fost descoperită în Primăria Timișoara. Dovezile arată că un număr de cel puțin șapte funcționari ar fi fraudat concursurile în 2018-2019, transmite primarul Fritz. Lucrările pe care le-au prezentat nu erau scrise de aceștia. Miercuri dimineață, dovezile și numele celor implicați au fost depuse de Dominic Fritz la DNA.
Scris de Erika Iszlai - O posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice, din care ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane, a fost descoperită în Primăria Timișoara. Dovezile arată că un număr de cel puțin șapte funcționari ar fi fraudat concursurile în 2018-2019, transmite primarul Fritz. Lucrările pe care le-au prezentat nu erau scrise de aceștia. Miercuri dimineață, dovezile și numele celor implicați au fost depuse de Dominic Fritz la DNA.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordanțe în dosarul lui de concurs, din primele verificări ale primarului există „dovezi concludente că un număr de cel puțin șapte funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice”.

„Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În cazul a cel puțin șase actuali și foști funcționari din Primăria Timișoara, care au susținut concursuri în anii 2018 și 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeași persoană – un fost funcționar din Serviciul de Resurse Umane.

„În cadrul acelorași cercetări au mai fost identificate lucrări olografe semnate de un alt funcționar, care a susținut două concursuri pentru posturi diferite în 2018 și 2019 și care difereau în mod vizibil în ceea ce privește caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta”, spun reprezentanții PMT.

Cum ar fi funcționat sistemul de fraudare

„La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior”, mai spune primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a reorganizat Primăria Timișoara în iulie 2021 și a restructurat printre altele și Serviciul Resurse Umane. Noua organigramă a fost contestată în instanță de un grup de sindicaliști, incluzând și fosta șefă de resurse umane.

„De aici și rezistența la noua organigramă: pierderea unor funcții nu înseamnă doar că unii nu-și mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a făcut puternici și bogați. Se pare că miza încercărilor de a suspenda sau anula noua organigrama în instanță este să se întoarcă unii corupți pe post înainte să putem descoperi toate aceste mizerii penale”, a mai declarat Dominic Fritz.

„În primăria pe care o conduc nu există niciun fel de toleranță față de abuz sau corupție. De fiecare dată când voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare să mă adresez justiției. Și să fie clar: lupta o vom câștiga noi, indiferent de ce se va arunca în mine sau în cei care vor să facă curățenie”, afirmă primarul Timișoarei.

Toate aceste înscrisuri conturează elementele unor fapte penale, care ar putea fi încadrate în art. 320 Cod penal – falsul material în înscrisuri oficiale, art. 322 Cod penal – falsul în înscrisuri sub semnătură privată, art. 323 Cod Penal – uzul de fals, art. 290 Cod Penal – darea de mită, 291 Cod Penal – traficul de influență, art.292 Cod Penal – cumpărarea de influență, at. 297 – abuzul în serviciu, art. 300 Cod Penal – uzurparea funcției, art. 301 Cod Penal – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Dominic Fritz a solicitat DNA – Serviciul Teritorial Timișoara să cerceteze faptele mai sus sesizate și, în măsura în care se impune, să procedeze la aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

editor Dan Oancia

67 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. BUBAHUBA says:

  nu pot sa cred ca pe vremea ultracinstitului ROBU se facea asa cevaaaaa

  • Praf în ochi la electoratul tembel, În lipsa de alte rezultate says:

   Nu cred, sunt convins de ce spune Fritz. Dar asta NU ÎL SCUTEȘTE sa NE PREZINTE dinREALIZĂRILE SALE INVIZIBILE. Zero BARAT. NADA. La fel ca pleiada sa de consilieri de paie, toți niște amatori în domeniu, fara experienta. La fel ca Fritz

 2. Ceasca says:

  Nu se poate!
  Preacinstitul Robu?

 3. DedeTM says:

  Cam liniste pe aici, unde sunt robulacii? Sa va fie rusine lingailor! Va ajunge din urma Justitia si sper sa scapam definitiv de numele Robu, Iapa, Nasleu si alti lachei…

 4. adi says:

  Robu interlopul

 5. Unul oarecare says:

  Domnule primar nu stiu cum de nu va este rusine sa vorbiti de frauda cand dumneavoastra nu vreti sa spuneti unde aveti domiciliu nu rezidenta,daca ati avut domiciliu in Timisoara in ultimi ani,ce studi aveti ca aia o stim ca din postura de somer ati ajuns primar!Si foarte interesant ca dupa atitia ani se descopera si tocmai la persoanele care au dat in judecata decizile a marelui intelept FRITZ. Si ca in campania electorala cand stateati pe treptele acelea ca un stol de pitulici ati promis marea cu sarea si in perioada de cand santeti primar NADA ati facut Si asta o stim ca faceti parte din partidul care incurajeaza pe poponari si lesbience nu ca as avea ceva cu aceste persoane ca fiecare face cu poponeata lui ce vrea.Numai Dragnea si Tariceanu aveau probleme cu acestia.Dar in parlamentul european sa ceri ca tara din care vi,unde iti mai locuiesc parinti,surorile,neamurile sa fie sanctionata ca nu respecta pe poponari chiar este culmea,in frunte cu maestrul Ciolos Chiar este un partid de nimica numai promisiuni si realizari ZERO

  • Iasmina Garbici says:

   Prefer sa fie incurajati poponarii si lesbienele de care spui, decat idiotii ca tine.

   • Unul oarecare says:

    Prea iubite aparator al poponarilor eu cum am spus nu am nimica cu ei,eu am treaba cum zici tu cu IDIOTI din parlamentul europei care voteaza ca tara din care vin sa fie sactionata ca nu stiu ce drepturi ale poponarilor nu le respecta.Acuma ai inteles IDIOTULE

  • Tim says:

   Mai lasă diversiunea, mai citește legea, asta cu domiciliu / reședința e răsuflată, poate ai vreo idee cum s-au fraudat concursurile pe vremea PNL-ul, ăștia care sar de un metru orice ar face DF.

  • georgicaTM says:

   Duamna Roadica A. Maldive? Pai e frumos?

  • Stefan says:

   Fritz raspunde la intrebari doar tarii a carui cetatean este

  • Macarena says:

   Babaiatule – asta oarecare cu pata pe creier – idei putine dar fixe … fura aia de ani de zile in primarie sub mega-prea-curatul, cu aurelieni, nasolei, chishculiti si alte specii – de stie tot orasul – era mercurial de spagi; i-au prins pe unii in fapt acuma si tu o dai tanga-langa cu domiciliul primarelui desi stii bine ca e o besina rasuflata si extra-falsa pe deasupra.
   Hai da-o-n fasole ca prea e cusuta cu ata alba “ura” asta a ta…mai rasfirati maica, mai rasfirati:)

  • Gabi says:

   oarecare esti varza cu logica ta. Problema domiciliului este frectie la picior de lemn pe langa ce gainarii a facut febletea ta numitul Robulache. Concursuri fraudate, angajarea in primarie a unor analfabeti care in functiile detinute anterior au clacat. Vezi cazul Kristof fost director Incuboxx care datorita managementului pagubos a determinat UE sa pretinda returnarea milioanelor de euro acordate pentru aceasta investie. De patinoarul de plastic pentru care Lae a tocat 120.000 de euro ce zici. Cat despre restul proiectelor existente doar pe hartie precum pasajul Solventul, stadion, sala polivalenta, baze sportive nimic? Poti sa ii cauti deja un avocat vopsitului

   • Dacian says:

    Vorbim de patinoarul public din parcul copiilor pe care o firma privata îl folosește (în mod exclusiv) la închiriat de tractorașe electrice?

 6. Adrian says:

  ORASUL E RUINA!
  Bai fatalaule tu nu ai testicole ca sa ridici un deget! Nu vei face nimic pentru ca toata viata ta ai trait cu un IT-ist ca si cei care te-au votat. Nu stiti sa faceti nimic in gospodaria voastra.

 7. dan says:

  Dupa parerea mea peste 95% au fost aranjate, numa dobitoci lucreaza la PMT, toti tampiti si cretini care nu i-au angajat nimeni, nici nu ma mir ca primaria functioneaza in halul asta

 8. Anubis says:

  Nu-i bai… oricum nu o sa ajunga nimeni la puscarie. O mana spala pe alta. Ce angajatii de la DNA nu au rude in primarie, iar rudele cum credeti ca au fost angajate… sau nu au rude care au luat pe 112 case?

  • A.P. says:

   Luati aminte la acest om care pare sa fie mai bine adaptat la complexitatea urata a realitatii romanesti – este penurie la bugete pentru ca s-a furat si se fura, toti isi bat joc pentru ca nu au solutii, experienta sau dorinta, este stress peste tot pentru ca majoritatea trage doar pentru foloase proprii cu deschidere spre pagubirea celorlalti daca iasa mai bine sau mai repede asa, societatea e cum e pentru ca pe prea multi ii doare in locuri mai mult sau mai putin intime, educatia e in gaura si indezirabilele se transmit intre generatii de nu-i adevarat.

  • Arthur says:

   Se va gasi un tap ispasitor; ca doar nu-si imagineaza nimeni ca a scris sefa de la resurse umane lucrarile.
   A avut si ea un lacheu, doi recompensati cu cate o prima, o scolarizare la mare/ munte, care sa faca lucrurile murdare.

   Dar in principiu e un subiect interesant de urmarit, sa vedem pana unde are curaj DNA sa mearga cu investigatiile.

   PS:pentru cei care au prostul obicei de a generaliza si a-i face prosti pe toti angajatii primariei: in primarie sunt si profesionisti, oameni de mare calitate atat umana cat si profesionala, cei care de fapt tin institutia pe linia de plutire si lucreaza pentru toti incompetentii angajati pe pile. Pentru toti acestia, respect!

   • Aspacardin says:

    Din pacate nu cred ca se va intampla nimic. Cel mai probabil solutionarea va fi: NUP, iar in cel mai bun caz se judeca dupa vreo 2-3 ani si se ajunge la achitare…

 9. mars says:

  Si uite cum iasa mizeria la suprafata,nu e de mirare ca sunt atitia troli pe aici care au morcovul adanc bagat si arunca cu tot ce pot in Fritz…robu sigur nu stia de asemenea mismasuri,ca doar el era ultracinstitul

 10. frițeapă says:

  fritz eroul! unde aveai ma domiciliul la alegeri? câți sinecuristi ai băgat în primărie și în consilii de administrație? câtă lume ai îmbolnăvit în seara alegerilor în piața victoriei? cât îl mai tii pe penalul de lațcău acolo?

  • tibi says:

   tot orasul are domiciliu la ma-ta in pzda. fritz e un bou, dar mai lasati-o moarta cu domiciliu. domiciliu! domiciliu! bine in plm ca ati vrut UE si acum behaiti de domiciliu domiciliu domiciliu,

  • Take says:

   friteapa frate cu Iapa Kristof Culita, intai sa va faceti curatenie in ograda voastra de analfabeti functionali si apoi sa iesiti pe strada. Cat despre imbolnavitul din seara alegerilor este clar, martienii te-au scurtcircuitat! Esti si tu unul din adunatura de la Untold care acum s-a trezit din betie

 11. usr partid de turnători says:

  bine zicea cineva ca useristii sunt copii de turnători. ia zi friț… almajan, resitnec, creiveanu si poate multi alții cum au ajuns în primărie? daca reiese că mica ta investigație e bullshit iti dai demisia?

  • Doru says:

   Asteptam un comentariu de genu :))
   E o ipocrizie pana la cer sa vezi cum acuza pe alti si uita ca ei se comporta exact la fel. Ideal ar fi sa faca si ceilalti un denunt la DNA cu privire la modul in care sunt selectati in momentul de fata angajati in PMT.

  • crina says:

   Numitului usrpartid @ invata baietica ca la inceput de propozitie se foloseste obligatoriu majuscula. Dupa ce promovezi clasa intai invata tabla inmultirii si apoi treci la compuneri. Lasa pe altii sa dezbata viata orasului 🙂

 12. De 30 de ani says:

  DNA BUCURESTI TREBUIE SA ANCHETEZE,

 13. sicman says:

  Ba, toate ca toate pt Friz, dar pt asta big like! daca se si face puscarie sau restituirea banilor, sunt in al 9-lea cer, ca asa, sa facem cv doar de ochii lumii…

 14. Marcel Anton says:

  In mod sigur este adevarat.
  Prea cinstitul si devotatul ROBU sigur nu are nici un amestec.

 15. Oare cum ar fi says:

  O intrebare consider eu stupida se mai ocupa cineva de problemele orasului???Ca de un am de zile aproape vezi numai reorganizare,angajari,concursuri,festivale de traditie anulate,audite externe,firme de avocatura externe,mizerie in oras cat incape,strazi nematurate sa nu mai vorbim spalate.Dar festival de homo si lesbience,festival de migranti,mijloace de transport in comun la pamint,Bozancaia a disparut sau nu a fost acreditata sau a luat foc si pompieri au aruncato in Bega?Ce am votat asta avem.Traiasca USR in frunte cu BARNA si Ciolos

 16. ID says:

  Da Fritulica a descoperit comunitatea LGBT. Eu nu cred sunt puse de ei ca sa dea afara pe cine nu le convine niste ipocriti hotul stiga hotul.

 17. Mihai says:

  Na asta-i buna PreaFericitul si PreaCinstitul Robu, nu se poate asa ceva.
  Concediati si dati in judecata pentru recuperarea banilor de salar ce iau primit atata timp cat au fost angajati.

 18. nwo puppets says:

  Fritzi,va scoatem din tara cu japca daca nu plecati voi.Ascundetiva-n parcul central sau dispareti ca e groasa(nu ca v-ar displace).Se-ntorc hotii comunisti din psd,ciumetii astia de liberali,dar voi n-aveti ce cauta aici,niciodata.

 19. cititoarea says:

  Sunt absolut convinsa ca asa a fost dar cautati prin toate institutiile daca vreti sa gasiti ceva semnificativ

 20. eu says:

  mare greseala a facut Fritz. trebuia sa cheme DNA si apoi sa schimbe organigrama. nu ar fi contestat nimeni nimic, nu isi mai luau concedii medicale pe naspa, fugeau care pe unde apucau sa scape de anchete, isi schimbau si numele si scrisul de mana LOL

 21. Dan A. says:

  Va rog schimbati titlul articolului, ar trebui sa fie:
  Cum a ajuns Nicolae Robu sa “mosteneasca” 22 de terenuri in timpul inscaunarii sale ca primar

 22. Poli 21 says:

  Si probabil ca din intimplare cei 7 functionari sunt taman cei care il contesta pe donimic.

 23. ion says:

  De asta tot incita impotriva lui Fritz domnul cu parul vopsit, ca sa nu il prinda cu cioara vopsita!
  Normal ca atunci cand stii ca infunzi puscaria, faci gura mare cat se poate de tare!

 24. tibi says:

  DNA? DNA care i-a acoperit pe robu&co? da, se va face justitie la DNA

 25. dorin says:

  Poate ar trbui s[ vina si la Directia de Asistenta Sociala a Primariei Timisoara s[ verifice concurssurile organizate de ex-COJAN, actuala RODICA SURDUCAN.

 26. Rumburak says:

  concursuri mai cinstite si corecte ca cele organizate de usere nu au existat niciodata in romania
  ritz nu a reusit sa concedieze pe cei cu posturi vizate de useristi, acum pretinde ca au fost concursuri aranjate

 27. Iovi Poli says:

  Loc dă dat cu fruncea ! …in catarama ..

 28. crisan says:

  “Descoperirea a fost făcută cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat.” Deci, stati calmi ca Fritz doar culege roadele DNA-ului, ca de obicei, lovitura de imagine, ca de facut, n-a facut nimic.

 29. turcu says:

  Ma dute drk de vrajitor pai se stie cine si cum a fost pe pozitie …acum op arzi tu cu par in nas ..piele de pola ce esti …pai toti cacati cu care stai tu bot in bot zilnic sunt pusi pe posturi la fel ..tia ciripit grasu ceva??? acum ca simti ca iti sunt numarate zilele in PMT faci si tu ceva valuri sifon de toata jena ce esti …ia vezi gunoaiele ce au ajuns o data cu tine in primarie cu aia ce faci? sau aia nu se pun? ca sunt sugaci tai ±

 30. Robus Redivivus says:

  …acuma intelegeti de ce il deplang tot felul de indivizi pe Robu???
  Pe vremea lui, daca stiai sa iti tii cracii bine sa poata tembelul sa dea z-e-c-e si il periai frumos – puteai furgasi tot felul de chestii prin primarie 🙂
  Na – ca acuma nu mai merge ca astia sunt corecti…si mai ies si matrapazlacurile la suprafata – de unde si disperarea postacilor de pe aici 🙂
  Frica mare? se strange latul? e panica baieti?…lasa ca si puscaria tot pt oameni e facuta – vorba lui Giovanni 🙂

 31. Donimic says:

  observ o efervescenta a postacilie de partid… realitatea este ca a foat incalcata legea si atunci si acuma. poate imi explicati cum a aparaut acest creiveanu, sau resitnec sau tobosarul de la filarmonica sau alti useristi …prin concurs. hotul striga hotii nimic altceva. eu propun ca toti cei care au incalcat legea sa mearga la puscarie. fara penali in functii publice!!! Se aude ruben latcau, viceprimar si infractor???

 32. xulescu says:

  Sa faca el cele mai cinstite concursuri si sa faca treaba in Timisoara, ca pentru asta a fost ales. De la o sesizare si pana la o condamnare definitiva e cale lunga si pana atunci sunt doar niste afirmatii care trebuie dovedite. Oricum, Fritz doar asta a stiut pana acum: sa-i acuze pe cei dinainte, sa schimbe toti sefii pe care i-a putut schimba ca sa isi puna oamenii lui si sa isi ia o armata de consilieri cu lefuri mari, care trebuie si ei platiti din taxele majorate de anul viitor. Nimic constructiv, din pacate,

 33. Khutulun says:

  Hai sa nu ne imbatam cu apa rece. Nu contest faptul ca angarari in PMT se făceau prin fraude. Dar se fac si in prezent. Doar personajele s-au schimbat. Ca doar sa nu credem ca toti noii angajati din PMT adusi de Fritz sunt doar intamplator fani USR. Singura diferenta e ca nimeni nu a sesizat DNA cu plangere privind fraudarea concursurilor dupa octombrie 2020. Hai sa nu fim naivi! Si mai mult, dl Fritz …nu ne sfidati inteligența!

 34. Robu says:

  Toata lumea sa dea concurs la Primarie din nou ca sa vedem cine-i competent si merita sa lucreze acolo.

 35. marius says:

  Ca s-au facut aranjamente pe la concursuri nu cred ca se indoieste nimeni. Si nu doar in primarie. Insa la nivel de ciuri-buri.
  De fapt cea mai mare frauda este numirea politica a sefilor de la deconcentrate si altele. Si mai e si legala, pe cat de imorala este.
  Dar in acest caz, intrebarea este daca au fost schimbate lucrarile imediat dupa concurs, ca sa promoveze cei doriti, sau acuma, mult mai recent, ca sa fie inculpati cei nedoriti? Daca tot se pot schimba lucrari …
  Ca in prima varianta putea fi pus candidatul sa copieze lucrarea buna si nu mai exista nici o dovada (nainte sau dupa concurs). Dar in varianta 2 aveau mult mai mult timp si ocazii si nu ai cum dovedi nimic.
  Asa ca va fi un mare fassss. Ca tot ce a facut DoNimic.
  Vai de noi!

 36. ioana says:

  Inchisoare pt toti vinovatii din vechea administratie, confiscarea bunurilor etc, tot ce prevede legea, DAR acelasi tratament si pt actualii infractori usr din primarie in frunte cu fatalaul de primar.
  Ras tot si reconstruit ce trebuie, pt oameni si pt oras.

 37. Matei says:

  Așa este, toate concursurile pentru ocuparea unui post la buget, sunt aranjate.
  Și nu numai la primărie să se facă verificări la Prefectură, la DSP, DSV, chiar și la Parchet sau la diferite grădinițe și școli, totul este aranjat dinainte, vin proștii dau examen, dar postul este deja ocupat.

 38. Matei says:

  Așa este, toate concursurile pentru ocuparea unui post la buget, sunt aranjate.
  Și nu numai la primărie să se facă verificări la Prefectură, la DSP, DSV, chiar și la Parchet sau la diferite grădinițe și școli, totul este aranjat dinainte, vin proștii dau examen, dar postul este deja ocupat

 39. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Câine salvat de pompieri după ce a căzut într-o zonă greu accesibilă, la Uzina de Apă din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Delgaz sistează temporar alimentarea cu gaz, pe câteva străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Dominic Fritz cere ca vaccinații să fie scutiți de carantina din weekend: Acest val este al nevaccinaților

  Eveniment

  Bărbat găsit spânzurat într-un microbuz, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Subcarpați, The Skywalkers, Fără Zahăr și mulți alții la festivalul de deschidere a noului an universitar la UVT

  Ştiri din Timiș

  Lecții de prim ajutor oferite de pompierii timișeni elevilor de la Colegiul Național Bănățean

  Eveniment

  Femeie căutată de poliție după ce a dispărut, în județul Timiș

  România

  În România, administrarea dozei trei de vaccin anti-Covid începe din 28 septembrie

  Eveniment

  Pieton băut, lovit de mașină după ce a traversat neregulamentar, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Anunț începere proiect ”Granturi pentru capital de lucru” - SC A OF B SOLUTION SRL

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici