tion.ro Web analytics

Planul lui Moș pentru deponeul de la Ghizela al cărui miros se simte în nouă localități din Timiș

De Bogdan Marta

Planul lui Moș pentru deponeul de la Ghizela al cărui miros se simte în nouă localități din Timiș

Reactualizat la:
Candidatul USR/PLUS la președinția Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, a ajuns la Belinț, în această săptămână, unde cea mai mare problemă a oamenilor este mirosul degajat de deponeul ecologic de la Ghizela. Deranjat și el de mirosul insuportabil, Moș susține că are un plan pentru a rezolva această problemă.
Scris de Bogdan Marta - Candidatul USR/PLUS la președinția Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, a ajuns la Belinț, în această săptămână, unde cea mai mare problemă a oamenilor este mirosul degajat de deponeul ecologic de la Ghizela. Deranjat și el de mirosul insuportabil, Moș susține că are un plan pentru a rezolva această problemă.

„Acum două săptămâni eram în curtea candidatului nostru la primăria Belinț, Mircea Savescu, și discutam cu consilierii dânsului despre problemele Belințului. După aceea, am luat la pas satele din Belinț, pentru a discuta cu oamenii, pentru a vedea realmente problemele oamenilor din Belinț. Una din problemele principale ale oamenilor din Belinț este faptul că acești oameni nu pot în clipa de față să iasă cu copiii din casă la anumite ore din zi, din cauza mirosului. Miros care este degajat de deponeul de deșeuri care se află la 9,5 kilometri aproximativ de locul în care ne aflăm noi în clipa de față. Ieri seara am fost împreună cu colega mea Rodica Militaru, inițiatoarea legii mirosurilor, aproape de deponeu, pentru a vedea cu ochii noștri ce se întâmplă acolo. Am văzut un munte de gunoaie, am simțit un miros insuportabil, chiar am făcut un live de acolo și am primit multe mesaje din partea oamenilor care stau în zonă despre problema aceasta. Mai mult, unul dintre fermierii din zonă ne-a spus clar că are probleme cu ciorile care stau în jurul deponeului, că îi distrug culturile”, a declarat Moș.

În opinia lui, cea mai eficientă soluție ar fi elaborarea unui plan de gestionare a disconfortului olfactiv și implementarea lui.

„Ca să înțelegeți: din gălețile noastre, ale timișenilor, gunoiul este sortat în diferite puncte din județ și într-un final ajunge aici, la groapa de gunoi, unde trece printr-un proces complex și într-un final ajunge să fie îngropat în pământ. Consiliul Județean este proprietarul acestui deponeu și operator este o firmă pe care o cunoaștem cu toții. Viețile a mii de oameni din această zonă nu trebuie să fie afectate de incompetența administrației județene, administrație județeană PSD-istă. Nu trebuie să fie afectate de incompetența președintelui de Consiliu Județean, prieten și om care a lucrat pentru Dragnea până de curând. Mi-am petrecut ultima săptămână lucrând împreună cu colegii mei la aflarea unor soluții, la aflarea soluțiilor pentru această zonă. Una dintre soluții este legată strict de legea propusă de USR – legea mirosurilor. Mă voi implica în elaborarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv și, mai mult, voi lua măsuri să se țină cont de cele mai bune tehnici de implementare. Și toate acestea din prima zi în care voi prelua mandatul de președinte al Consiliului Județean. Dar soluțiile identificate de noi nu se opresc aici”, a mai spus Moș.

Alături de el, la conferința susținută la Belinț, s-a aflat și avocatul Zoltan Nemeth, care este și unul din candidații alianței la CJT și care a detaliat planul propus de Moș.

„Ne aflăm în Belinț, în apropiere de Ghizela, unde se află Deponeul de deșeuri al județului Timiș, respectiv locația în care ajung toate deșeurile din județul Timiș. Belinț, alături de alte localitati din apropiere, precum Șanovița, Ghizela, Babșa, Chizătău, Topolovățu Mare cu satele aparținătoare Ictar Budinț, Iosifalău, toate sunt din păcate afectate de mirosul generat de deșeurile depozitate și procesate la Deponeul de la Ghizela. În ciuda faptului că acest deponeu, cel puțin pe hârtie, ar trebui să respecte toate standardele europene privind stocarea, depozitarea și sortarea deșeurilor reciclabile și a deșeurilor reziduale, mirosul generat de acest deponeu este resimtit puternic de localitățile din împrejurimi, deși tehnologia utilizată la construirea deponeului nu ar permite generarea acestui miros neplăcut, mai ales pe o rază de câțiva kilometri”, susține Nemeth.

El spune că, într-o primă fază, se va încerca negocierea cu operatorul de salubritate care gestionează acest deponeu și, dacă acest plan cade, atunci se va ajunge la soluția instanței.

„Vorbim de un deponeu construit pe fonduri și care este operat de o societate privată. Acest deponeu este în principal gestionat de Retim, dar cine se ocupă de organizarea, modalitatea de concesionare a acestui serviciu de depozitare, stocare și procesare a deșeurilor este ADID (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș – asociație care are ca membri toate cele 99 de localități din județul Timis + județul Timiș prin Consiliul Județean). Din 27 septembrie ne dorim ca echipa Alianței USR PLUS odată intrată în Consiliul Judetean Timis și în primăriile din județul Timis, să putem reprezenta atât județul cât și primăriile în cadrul acestei asociații și respectiv în acel moment, să putem asigura că modalitatea de utilizare a acestui deșeu este asigurată și care are obligația de a asigura anumite norme de siguranță și norme chiar și olfactive. În măsura în care vom identifica anumite nerespectări ale dispozițiilor legale sau contractuale de către societate, vom lua toate măsurile necesare pentru a rezolva pe cale amiabilă cu această societate respectarea acestora și dacă nu, vom ajunge și la soluția instanței de judecată pentru a obliga concesionarul să își respecte obligațiile. În momentul de față fie vorbim de un deponeu nerealizat corespunzător, fie neoperat corespunzător, dar o problema este clar că există. Mai mult decât atât, vom verifica și respectarea volumului maxim lunar de depozitare a deșeurilor în aceasta locație. Având în vedere că, dacă este depășit acest număr maxim de deșeuri care ajung în locație, aceste deșeuri ajung să fie depozitate până intră în procesare, stocare ulterioară și acest aspect generează acest miros. Este doar unul dintre aspectele legale pe care vrem să ne axăm, dar vrem să facem un audit juridic, o verificare amănunțită a tuturor contractelor aflate în derulare la nivel de județ și să vedem în ce măsură au fost permise de administrațiile anterioare încălcări sau nerespectări a obligațiilor de către societățile care au anumite obligațiile și dacă nu, să procedăm la rezolvarea acestora pe aceeași cale menționată anterior”, a concluzionat Nemeth.

26 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Roro says:

  Putem afla ceva și despre realizările d-lui Moș? Niste proiecte finalizate care sa îl recomande pt funcția de Președinte CJT?
  Judetul acesta are nevoie de oamani care sa fie in stare de ceva mai mult decât să arunce cu promisiuni goale și opinii nefundamentate.

  Mulțumim !

  • Marian says:

   Nu are nici o realizare, iar solutiile lui sunt de fapt doar vorbe, promisiuni electorale.
   Uite solutie Mos, amendati operatorul care gestioneaza deponeul pana intra in faliment. Si cu conditia de a procesa gunoaiele conform normativelor(care normative ar fi trebuit sa existe in contractul semnat cu prestatorul).
   Nimic nou pe fontul de vest, doar un viitor politruc (Mos) se antreneaza.

  • Alex says:

   Da, Mos este campion la pupat dosurile liderilor de la Bucuresti si la Jocuri de culise, in rest e o nulitate

  • Tudor says:

   A construit cea mai mare filiala USR, acum USR PLUS.
   Este manager de echipa – echipa care proiecteaza aparate medicale.
   Perfomanta si in plan profesional cat si in plan politic.

   Si este 100% om nou. Nu vine cu sfori din vechea clasa politica.

   • Alex says:

    Ce te mai guduri ca un cartel pe langa seful tau Mos. Daca te referi la faptul ca apobat multe cereri de inscriere in partid fara sa respecte niciun criteriu, doar ca sa aiba organizatie cat mai mare, atunci da, poti spune ca macar a facut ceva. Iar ca proiecteaza echipamente medicale e un pic cam mult spus pentru ce face el de fapt la lucru. E doar nou, dar cu multe sfori in noua clasa politica. In rest, doar un incapabil cu pile in partid.

   • Marian says:

    @Tudor te-ai uitat cumva la profilul candidaților la primarie ai USR de la sate? Sunt aceeasi oamneni care in trecut au mai candidat din partea PMP, UNPR, PDL sau tot oameni pusi pe capatuiala din functia de primar. Unde sunt oamenii noi, tineri si cu educatie? Astia sunt oamenii adusi de Mos! Oricum USR stie ca la sate n-au nicio sansa si nu-i intereseaza cine este candidat, planul este ca macar astia sa poata sa aduca cateva voturi pentru CJT, implicit pentru Mos.

  • Nelu says:

   Clin Dobra, actualul presedinte CJT e profesor de sport! Si are burta cat turnul de apa din Iozefin. El ce realizari are sau ce-l recomanda sa fie in functie?!?!?

   Pana si un sef de magazin e mai bun ca Dobra.

   • Alex says:

    Absolut nimic, la fel ca pe jumatate de buletin asta, doua nulitati. Ai citit tu prin comentarii ca a spus cineva ca altii sunt mai buni? Doar ca Mos este foarte prost.

 2. Alex says:

  N-am inteles care este planul, ca sa vedem, ca sa verificam, cu parca si cu daca nu e niciun plan, doar vorbe goale si promisiuni de campanie asa cum ne-a obisnuit USR. Pe bune acum, a inteles cineva care e planul semianalfabetului astuia?

  • Dabija says:

   Fra, asta-i planul:”În opinia lui, cea mai eficientă soluție ar fi elaborarea unui plan de gestionare a disconfortului olfactiv și implementarea lui”. Clar ca lumina zilei

 3. Expert says:

  Vorbiți numai tâmpenii, întrucât habar nu aveți ce însemnă administrarea/operarea unui Depozit de Deseuri și nici nu cunoașteți care sunt limitele răspunderii juridice a operatorului Depozitului ( Retim).
  – in primul rând, ADID Timiș nu are nicio competentă cu privire la gestiunea deșeurilor în cadrul Depozitului de la Ghizela, ci se ocupă de gestionarea colectării și transportul deșeurilor pe raza tuturor UAT din județul Timiș;
  – problema mirosului nu este culpa nici a operatorului și nici a CJT, mirosul de sulfurat este generat că urmare a procesului de tratare a levigatului in stația Depozitului, fiind efectuate mai multe studii pentru a găsi soluții eficiente in scopul diminuării disconfortului olfactiv;
  – referitor la afirmațiile puerile prin care dl Mos amenință operatorul Retim cu instanțe, procese, etc, praf toxic aruncat in ochii alegătorilor, de vreme ce nici nu cunoaste care sunt condițiile privind răspunderea contractuală, in plus Retim are juriști și avocați colaboratori foarte bine pregătiți și profesioniști.

 4. ioana says:

  Primul, Mos, e pitic?

 5. anonim says:

  Mai exact care este solutia lui pentru probelma aceasta? Concret? Nu se stie. Vom discuta, verifica. Cam asta inseamna USR, vorba multa, demagogie, bla-bla fara nimic concret. Vrem sa facem aia, aia dar nu se stie cum si daca se poate.
  La fel cum despetii din actuala guvernare, de fiecare data cand sunt intrebati de o o problema raspund vom analiza si vom lua cele mai bune masuri. De fapt asta inseamna ca habar nu au, nu cunosc legile, constitutia, si solutiile pe care le pot implementa.
  Teoreticieni penibili care toata viata au trait prin ONG-uri sau pe salarii de la stat.

 6. geronimo says:

  Mai nea’ Mos… mata esti doar in campanie electorala, ca altfel te-ar durea la basca de mirosul gunoiului d’acolo… iar doamna Militaru este o proaspat pensionara care se plictiseste si este “aruncata” in fata de fostii PDL/PMP-isti care stau in spatele gardului vopsit frumos cu sigla USR.

 7. Dan A. says:

  In Viena exista incineratorul de deseuri menajere (Müllverbrennungsanlage Spittelau – Hundertwasser) plasat intre locuinte si universitati. Arde gunoi si produce apa calda, nu face fum, nu se simte miros.

 8. George says:

  Chiar nu vedeti ca toti candidatii la functii publice vad deodata si brusc solutii la toate problemele de care nu le-a pasat absolut deloc cu ani buni in urma sau chiar niciodata? Singura solutie la toti acesti trepadusi, si aici ma refer la toti, nu numai la protagonistul articolului, este ignoranta, nu trebuie bagati in seama, mergandu-se chiar pana la a nu merge la vot, deci implicit a nu le recunoaste nici un merit. Boicotati votul si veti vedea ca vor deveni mai grijulii data viitoare. Este singura solutie.

 9. Vasi says:

  Acu 10 – 15 ani toate comunele ai refuzat deponeu, numai Ghizela a acceptat cu promisounea ferma dela cjt ca chiar e ecologic. Rezultatul il vedeti astazi, pute pe autostrada, bega e la doi pasi, in concluzie incompetenta si dezinteres.

 10. xxxxx says:

  ce are Baba n’are Mosu’ 🙂
  planul lui Moshu ?…. ?
  vinde povesti la fraieri sa-l voteze….!!! MUMU :)))

 11. Gogu says:

  Povești de adormit copiii

 12. Mira says:

  E rau sa fii atat de prost incat sa vorbesti cu atata incredere despre ceva despre care nu stii absolut nimic, ba chiar sa mai chemi si avocati, mai faci si conferinte de presa sa semnalizezi si mai tare prostia.

 13. Maria says:

  Ce diferenta enorma este intre Fritz si Mos. Fritz are carisma, e articulat, coerent, in timp ce Mos abia leaga 2 cuvinte, daca nu citeste din foaia de pe pupitru, nu este capabil sa transmita nimic. Repeta de 100x aceleasi lozinci de partid, nu este deloc coerent, incepe fraza cu o idee si termina cu alta, nu are opinii argumentate, este agramat, se scarpina, isi serge nasul. Dupa alegeri ar face bine sa ii cedeze locul lui Fritz care este infinit mai capabil.

 14. Ale says:

  Voi uitati-va doar la fata lui,se vede ca e un om incapabil. Sincer mi-e frica de un om ca el. Arata dubios rau,mai ales in panoul ala mare din Dacia de la Carrefour… Ma sperie… Daca ajung astia la conducerea orasului,ne ducem de rapa de tot…

 15. nimeni says:

  “Acordarea dreptului de vot oamenilor needucatii, este o practica iresponsabila” Socrate , acum peste 2400 de ani! A fost condamnat la moarte Socrate, de un juriu democrat! Pentru mai multe lucurui adevarate dar inacceptabile in democratie! Educatia la care se referea Socrate, era educatia votului , o chestiune la fel de acuta atunci ca si acum! Am citit comentariile , multe din ele sunt facute dupa parerea mea ,de oameni educati dpdv al votului. Dar cine voteaza? Ce se poate face? nu putem lua dreptul la vot nimanui! Dar cred ca putem sa nu permitem nimanui sa candideze , fara sa aibe si sa prezinte planuri sau obiective ce pot fi masurate si verficate( asta fac, in atat timp, atat costa, de acolo iau banii )
  Acxes domn ce se urca pe un val de nemultumire al unei multimi- mirosul neplacut, si de pe val urla ca elimina mirosul daca-l alegem, face exact ce fac toti ceilalti. O fi mai bine pregatit, o fi nou, o fi tanar, dar deocamdata procedeaza la fel. Cu acest gen de oameni nu se schimba nimic.

 16. leo di taio says:

  In Viena exista incineratorul de deseuri menajere (Müllverbrennungsanlage Spittelau – Hundertwasser) plasat intre locuinte si universitati. Arde gunoi si produce apa calda, nu face fum, nu se simte miros.

 17. Ştirile judeţului Timiş

  Cine este Alin Nica, noul președinte al Consiliului Județean Timiș
  Se declară pasionat de administrație și de muzică și a devenit celebru odată cu participarea la Eurovision și când a fost ales primar la doar 23 de ani. Alin Nica are 39 de ani, este căsătorit și are doi băieți. El este noul președinte al Consiliului Județean Timiș. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Fritz la București: Mă aștept la o susținere puternică din partea Capitalei
  Primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, se află miercuri la București, la o întâlnire cu conducerea centrală a partidului. După această întâlnire, edilul neamț al Timișoarei a declarat că se așteaptă la o susținere puternică din partea Capitalei cel puțin pentru două proiecte majore pentru municipiu: centura și Capitala Culturală. 29

  Ştirile judeţului Timiş

  Începe toamna cu un outfit nou! Descoperă colecțiile de sezon în magazinele din Iulius Town Timișoara
  ADVERTORIAL. Noile colecții de toamnă/iarnă 2020-2021 anunță un sezon în care predomină pragmatismul și confortul, componentele cheie fiind volumul și piesele supradimensionate. Astfel, brandurile din Iulius Town Timișoara propun un melanj între stilul boho și cel romantic, croiuri care urmează linia corpului mixate cu piesele oversized sau integrarea accentelor sporty în ținutele de zi cu zi. Alege-ți outfit-ul care să-ți definească stilul și exprimă-ți personalitatea în cel mai original mod! 1

  Ştirile judeţului Timiş

  La Timișoara va începe Festivalul Micilor
  La început de octombrie când sezonul grătarelor se apropie de final, Compania Nora Carmangerie și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și-au propus să celebreze printr-un eveniment în stil specific românesc tradiționalii mici, nelipsiți de pe grătarele românilor, acompaniați în general de-o bere rece. Evenimentul se va desfășura la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. 7

  Sănătate

  Timiș: 12 focare de Covid-19. Un nou caz la Spitalul de Copii Timișoara
  În Timiș, miercuri, 30 septembrie, sunt 12 focare active de Covid-19, conform Direcției de Sănătate Publică. A apărut un caz în plus în focarul de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara. A fost depistat un cadru medical infectat, pe lângă cele șase cadre medicale confirmate deja cu Covid-19 încă de marți, 29 septembrie. 1

  Sănătate

  Localitățile din Timiș unde au apărut cazuri noi de Covid-19
  În Timiș au apărut, de marți până miercuri (30 septembrie), 70 de noi cazuri de Covid-19, cele mai multe în Timișoara: 38.

  TION Cele mai tari party-uri

  Kings Are Overrated, The Different Class și Melting Dice fac parte dintr-un proiect comun care promovează muzicienii locali
  Concerte înregistrate în spații alternative a unor trupe locale îndrăgite vor putea fi văzute pe diferite platforme online datorită unui proiect care își propune promovarea și susținerea unor trupe de muzică rock alternative.

  Sănătate

  A explodat numărul infectărilor cu Covid-19 în România! Un nou record negativ: peste 2.100 de cazuri noi într-o zi!
  Numărul infectărilor cu Covid-19 a explodat în România! În 24 de ore au fost depistate peste 2.100 de cazuri noi. Este un nou record negativ! 43

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.