tion.ro Web analytics

Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela. Probleme: levigatul prea mult si selectarea deseurilor

Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela. Probleme: levigatul prea mult si selectarea deseurilor

<p>Tion: Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela</p>
Oamenii se plâng că în zona deponeului ecologic de la Ghizela miroase urât. Problema a fost ridicată și în plenul CJ Timiș de Liviu Borha, consilier județean, iar reprezentanții acestei instituții s-au dus să verifice care este problema.
Scris de Adrian Panduru - Oamenii se plâng că în zona deponeului ecologic de la Ghizela miroase urât. Problema a fost ridicată și în plenul CJ Timiș de Liviu Borha, consilier județean, iar reprezentanții acestei instituții s-au dus să verifice care este problema.

S-a descoperit sursa mirosului urât în zona deponeului de la Ghizela. Una dintre probleme este faptul că levigatul (soluția care se scurge din gunoi) care rezultă din deșeurile depozitate acolo nu poate fi procesat în totalitate de stația de epurare de la fața locului deoarece este prea mult, mai mult decât s-au așteptat cei care au proiectat deponeul ecologic al Timișului. În gunoi rămâne aer și, rămânând aer și vegetație, intră în putrefacție și produce acest levigat, care este apoi filtrat de stația de epurare, care în momentul de față este prea mică.

O altă problemă pentru care miroase urât la deponeu este faptul că cetățenii nu selectează corect gunoiul. Cel puțin așa spun autoritățile.

„Problema principală a mirosului este levigatul – soluția care se scurge din deponeu. Este mai mult decât a fost proiectat că se va produce. O problemă este că avem acest surplus de levigat și stația de epurare a levigatului nu face față și mai este o problemă – de ce se produce acest levigat? Părerea Retim este că acest levigat se produce din cauza selectării proaste a deșeurilor. Am decis să punem în aplicare un proiect de hotărâre, o sumă care se află în bugetul CJ Timiș din luna ianuarie pentru mărirea capacității stației de epurare. Avem un surplus de levigat, este o bombă de mediu, dacă nu facem acest lucru s-ar putea să inundăm această zonă cu levigat”, a spus vicepreședintele CJ Timiș Traian Stancu.

Practic, pentru ca stația să poată procesa mai mult levigat trebuie să-i fie mărită capacitatea. Pentru acest lucru sunt deja bani alocați în bugetul CJ Timiș – 600.000 de lei. Mai este și problema selectării deșeurilor.

„După 1 ianuarie 2017 vom trece la acțiuni pentru ca cetățenii să înțeleagă că selectarea trebuie să înceapă de la ei din casă. Cu cât vom selecta mai bine, cu atât vom avea costuri mai mici”, a spus Traian Stancu.

Vicepreședintele CJ Timiș spune că va cere părerea specialiștilor în cazul levigatului care se produce la deponeul de la Ghizela.

„Levigatul, după ce e filtrat, devine o pastă mai dură, apoi se bagă înapoi în groapă. Voi avea o discuție cu cei de la catedra de mediu de la Agronomie pentru a ne spune ce altă formă de neutralizare poate să existe. Rămâne apă curată, dar rămâne un procent de mâl. Acel lucru, conform proiectului, se pune înapoi în deponeu. Mă duc să văd ce formă există de neutralizare, dacă există o soluție”, a spus Traian Stancu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Presiunea scăzută la apă în mai multe localități din Timiș vineri

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Analiza lui Lațcău: Șofatul este un sport periculos în Timișoara. Avem 1.500 de treceri pe roșu pe zi

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town îi poartă pe vizitatorii săi în universul fascinant al circului

  Ştiri din Timiș

  Peste 1.000 de amenzi date de polițiștii rutieri, în Timiș, în perioada minivacanței de 1 Decembrie

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara angajează 22 de oameni. Se caută specialiști la comunicare, urbanism, infrastructură

  Ştiri din Timiș

  Locuitorii din Chișoda au făcut o petiție pentru a convinge primăria să le asfalteze străzile pline de gropi și noroi

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici