tion.ro Web analytics

Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela. Probleme: levigatul prea mult si selectarea deseurilor

Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela. Probleme: levigatul prea mult si selectarea deseurilor

<p>Tion: Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela</p>
Reactualizat la:
Oamenii se plâng că în zona deponeului ecologic de la Ghizela miroase urât. Problema a fost ridicată și în plenul CJ Timiș de Liviu Borha, consilier județean, iar reprezentanții acestei instituții s-au dus să verifice care este problema.
Scris de Adrian Panduru - Oamenii se plâng că în zona deponeului ecologic de la Ghizela miroase urât. Problema a fost ridicată și în plenul CJ Timiș de Liviu Borha, consilier județean, iar reprezentanții acestei instituții s-au dus să verifice care este problema.

S-a descoperit sursa mirosului urât în zona deponeului de la Ghizela. Una dintre probleme este faptul că levigatul (soluția care se scurge din gunoi) care rezultă din deșeurile depozitate acolo nu poate fi procesat în totalitate de stația de epurare de la fața locului deoarece este prea mult, mai mult decât s-au așteptat cei care au proiectat deponeul ecologic al Timișului. În gunoi rămâne aer și, rămânând aer și vegetație, intră în putrefacție și produce acest levigat, care este apoi filtrat de stația de epurare, care în momentul de față este prea mică.

O altă problemă pentru care miroase urât la deponeu este faptul că cetățenii nu selectează corect gunoiul. Cel puțin așa spun autoritățile.

„Problema principală a mirosului este levigatul – soluția care se scurge din deponeu. Este mai mult decât a fost proiectat că se va produce. O problemă este că avem acest surplus de levigat și stația de epurare a levigatului nu face față și mai este o problemă – de ce se produce acest levigat? Părerea Retim este că acest levigat se produce din cauza selectării proaste a deșeurilor. Am decis să punem în aplicare un proiect de hotărâre, o sumă care se află în bugetul CJ Timiș din luna ianuarie pentru mărirea capacității stației de epurare. Avem un surplus de levigat, este o bombă de mediu, dacă nu facem acest lucru s-ar putea să inundăm această zonă cu levigat”, a spus vicepreședintele CJ Timiș Traian Stancu.

Practic, pentru ca stația să poată procesa mai mult levigat trebuie să-i fie mărită capacitatea. Pentru acest lucru sunt deja bani alocați în bugetul CJ Timiș – 600.000 de lei. Mai este și problema selectării deșeurilor.

„După 1 ianuarie 2017 vom trece la acțiuni pentru ca cetățenii să înțeleagă că selectarea trebuie să înceapă de la ei din casă. Cu cât vom selecta mai bine, cu atât vom avea costuri mai mici”, a spus Traian Stancu.

Vicepreședintele CJ Timiș spune că va cere părerea specialiștilor în cazul levigatului care se produce la deponeul de la Ghizela.

„Levigatul, după ce e filtrat, devine o pastă mai dură, apoi se bagă înapoi în groapă. Voi avea o discuție cu cei de la catedra de mediu de la Agronomie pentru a ne spune ce altă formă de neutralizare poate să existe. Rămâne apă curată, dar rămâne un procent de mâl. Acel lucru, conform proiectului, se pune înapoi în deponeu. Mă duc să văd ce formă există de neutralizare, dacă există o soluție”, a spus Traian Stancu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Teatrul muzical „Awakening”, creația studenților de la muzică și teatru după perioada de pandemie și izolare

  România

  Datoria externă a României a crescut de la începutul anului cu 1,048 de miliarde de euro

  Eveniment

  Bărbat reținut după ce a spart o mașină, în Timiș

  Eveniment

  O femeie a fost prinsă după ce a furat haine de 900 de lei dintr-un magazin din Timișoara

  Eveniment

  Șoferi beți, prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei nu avea permis de conducere

  Ştiri din Timiș

  Andrei Molnar, ales președinte al UDMR Timiș cu unanimitate de voturi

  Ştiri din Timiș

  Rata la Timișoara a scăzut la 0,09. În Timiș este la 0,10

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Organigrama lui Fritz nu ar putea fi votată acum. Sindicaliștii cer dezbatere publică, nu au fost consultați

  Sănătate

  Coronavirus, 14 iunie: Timișul, fără noi infectări, din peste 600 de testări. Sunt 50 de cazuri noi în România

  Eveniment

  Două victorii, ieșiri în decor și defecțiuni tehnice pentru echipajele din Timiș, la Raliul Argeșului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici