tion.ro Web analytics

Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela. Probleme: levigatul prea mult si selectarea deseurilor

Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela. Probleme: levigatul prea mult si selectarea deseurilor

<p>Tion: Pe urmele mirosului urat de la deponeul de la Ghizela</p>
Reactualizat la:
Oamenii se plâng că în zona deponeului ecologic de la Ghizela miroase urât. Problema a fost ridicată și în plenul CJ Timiș de Liviu Borha, consilier județean, iar reprezentanții acestei instituții s-au dus să verifice care este problema.
Scris de Adrian Panduru - Oamenii se plâng că în zona deponeului ecologic de la Ghizela miroase urât. Problema a fost ridicată și în plenul CJ Timiș de Liviu Borha, consilier județean, iar reprezentanții acestei instituții s-au dus să verifice care este problema.

S-a descoperit sursa mirosului urât în zona deponeului de la Ghizela. Una dintre probleme este faptul că levigatul (soluția care se scurge din gunoi) care rezultă din deșeurile depozitate acolo nu poate fi procesat în totalitate de stația de epurare de la fața locului deoarece este prea mult, mai mult decât s-au așteptat cei care au proiectat deponeul ecologic al Timișului. În gunoi rămâne aer și, rămânând aer și vegetație, intră în putrefacție și produce acest levigat, care este apoi filtrat de stația de epurare, care în momentul de față este prea mică.

O altă problemă pentru care miroase urât la deponeu este faptul că cetățenii nu selectează corect gunoiul. Cel puțin așa spun autoritățile.

„Problema principală a mirosului este levigatul – soluția care se scurge din deponeu. Este mai mult decât a fost proiectat că se va produce. O problemă este că avem acest surplus de levigat și stația de epurare a levigatului nu face față și mai este o problemă – de ce se produce acest levigat? Părerea Retim este că acest levigat se produce din cauza selectării proaste a deșeurilor. Am decis să punem în aplicare un proiect de hotărâre, o sumă care se află în bugetul CJ Timiș din luna ianuarie pentru mărirea capacității stației de epurare. Avem un surplus de levigat, este o bombă de mediu, dacă nu facem acest lucru s-ar putea să inundăm această zonă cu levigat”, a spus vicepreședintele CJ Timiș Traian Stancu.

Practic, pentru ca stația să poată procesa mai mult levigat trebuie să-i fie mărită capacitatea. Pentru acest lucru sunt deja bani alocați în bugetul CJ Timiș – 600.000 de lei. Mai este și problema selectării deșeurilor.

„După 1 ianuarie 2017 vom trece la acțiuni pentru ca cetățenii să înțeleagă că selectarea trebuie să înceapă de la ei din casă. Cu cât vom selecta mai bine, cu atât vom avea costuri mai mici”, a spus Traian Stancu.

Vicepreședintele CJ Timiș spune că va cere părerea specialiștilor în cazul levigatului care se produce la deponeul de la Ghizela.

„Levigatul, după ce e filtrat, devine o pastă mai dură, apoi se bagă înapoi în groapă. Voi avea o discuție cu cei de la catedra de mediu de la Agronomie pentru a ne spune ce altă formă de neutralizare poate să existe. Rămâne apă curată, dar rămâne un procent de mâl. Acel lucru, conform proiectului, se pune înapoi în deponeu. Mă duc să văd ce formă există de neutralizare, dacă există o soluție”, a spus Traian Stancu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Capitala Culturala

  Fundația Județeană pentru Tineret Timiș prezintă ELAN - Incubator de imaginație civică pentru tineri 
  ELAN înseamnă tineri activiști implicați în construirea viitorului Timișoarei, iar un pas pe acest drum este Hackathonul: Construim OpportUNITY v1.0.

  Capitala Culturala

  Teatrul Național din Timișoara se deschide virtual de Ziua Națională a României
  Spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale va fi transmis live stream în direct din Sala Mare.

  Sănătate

  Aparat pentru determinarea nivelului de anticorpi, la pacienții care au avut Covid-19, pus în funcțiune la Spitalul Victor Babeș Timișoara
  Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara este locul unde a fost pus în funcțiune un aparat care determină cantitatea de anticorpi la un pacient care a suferit de Covid-19. Aparatul este unic în Vestul țării și ajută medicii să stabilească dacă plasma prelevată de la un donator care a avut Covid-19 îndeplinește criteriile necesare donării.

  Angajari TION

  Chorus Marketing and Distribution angajeaza director vanzari
  Companie de solutii electrice complete pentru tehnologii energetice si de automatizari, cu o vasta experienta in domeniu si intentii generoase de viitor

  Ştirile judeţului Timiş

  Alin Nica vrea ca Centura de Vest a Timișoarei să fie realizată de CJ Timiș, cu finanțare națională sau europeană
  Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, transmite, pe pagina sa de Facebook, că, în ultimele două săptămâni a analizat și a lucrat mult pe partea de identificare a unor soluții tehnice și financiare pentru infrastructura județului. Una dintre propunerile lui Nica este legată de Centura de Vest, de realizarea căreia să se ocupe CJ Timiș, cu finanțare națională sau europeană. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Asociația Pro Infrastructură: „CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva”
  Asociația Pro Infrastructură transmite că „CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.r.) se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva”. Reprezentanții Pro Infrastructură spun că la aproape 10 ani de la lansarea proiectului suntem departe de finalizarea sa. Autostrada Lugoj-Deva are o „bucată” lipsă, de la Margina la Holdea – 13 kilometri, pe care se află tunelurile pentru urși. 5

  Eveniment

  Microbuz răsturnat în urma unui accident de circulație, la Pesac
  Accident de circulație, vineri dimineață, în localitatea timișeană Pesac. Un microbuz s-a răsturnat în urma unui accident de circulație provocat de un șofer care a depășit neregulamentar. Două persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului.

  Sănătate

  A crescut, ușor, rata de infectare cu Covid-19 la Timișoara. La Lugoj, oraș aflat în carantină, a coborât sub 5
  Rata de infectare cu Covid-19 a crescut ușor, la Timișoara, în ultimele 24 de ore, de la 6,84 la 6,97 la mia de locuitori. La Lugoj, oraș aflat în carantină, rata de infectare a coborât sub 5 la mia de locuitori, în ultimele 24 de ore.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici