tion.ro Web analytics

UPDATE. Negocieri eșuate între USR/PLUS și PNL, la Timișoara

De Bogdan Marta
Reactualizat la:

UPDATE. Negocieri eșuate între USR/PLUS și PNL, la Timișoara

Reactualizat la:
Alianța la nivel local între PNL și USR/PLUS nu se va mai realiza, cel puțin până la instaurarea noilor administrații la nivel local și județean - negocierile dintre cele două formațiuni politice care trebuiau să se finalizeze joi au intrat în impas. Președintele PNL Timiș și echipa lui au refuzat să semneze protocolul de colaborare administrativă în cadrul Consiliului Județean Timiș, respectiv Consiliului Local Timișoara. UPDATE. Declarațiile făcute de Dominic Fritz și Alin Nica la finalul negocierilor eșuate. UPDATE 2. Ultimatumul lui Dominic Fritz
Scris de Bogdan Marta - Alianța la nivel local între PNL și USR/PLUS nu se va mai realiza, cel puțin până la instaurarea noilor administrații la nivel local și județean - negocierile dintre cele două formațiuni politice care trebuiau să se finalizeze joi au intrat în impas. Președintele PNL Timiș și echipa lui au refuzat să semneze protocolul de colaborare administrativă în cadrul Consiliului Județean Timiș, respectiv Consiliului Local Timișoara. UPDATE. Declarațiile făcute de Dominic Fritz și Alin Nica la finalul negocierilor eșuate. UPDATE 2. Ultimatumul lui Dominic Fritz

UPDATE. Surpriză de proporții, joi, la finalul negocierilor dintre PNL și USR/PLUS. Ceea ce trebuia să fie doar o simplă formalitate, adică semnarea protocolului dintre cele două formațiuni politice pentru o colaborare administrativă la nivelul Consiliului Județean Timiș și Consiliului Local Timișoara, nu s-a mai întâmplat.

„Am ajuns la sfârșitul acestor negocieri după trei zile bune de discuții despre proiectele noastre comune. Am agreat un text de parteneriat. Și cu cinci minute înainte să închidem acest parteneriat, partenerii noștri potențiali ne-au spus că nu sunt în măsură să onoreze ceea ce am negociat luni și miercuri. Și asta înseamnă că trebuia să avem un viceprimar de la USR/PLUS și un viceprimar de la PNL. Și un vicepreședinte (de consiliu județean – n.r.) de la PNL și unul de la USR/PLUS. Au spus că au nevoie de timp să se gândească la această soluție. Că propun să facem asta după alegerile parlamentare. Pentru noi este exclus să continuăm o instabilitate politică aici. Timișoara o să treacă azi de pragul de trei cazuri la mie. Eu am nevoie de o stabilitate în Consiliul Local. Cred că și în Consiliul Județean avem nevoie de o stabilitate. Și pentru noi asta orice soluție care nu include și un acord despre funcțiile executive nu este o soluție bună pentru timișoreni și timișeni. Din acest motiv, aceste negocieri nu au fost duse la bun sfârșit. Noi o să trebuiască acum să analizăm situația și într-un timp cât mai rapid să ajungem la o stabilitate în CL și CJ. Îmi pare foarte rău de această situație. E total neașteptat din partea noastră. Până acum jumătate de oră am scos deja pixul să semnăm acest acord agreat în ultimele zile. Și îmi pare rău că nu am vești mai bune. Dar responsabilitatea pe care noi o simțim pentru timișoreni și timișeni cu siguranță ne va duce la o bună soluție și stabilitate”, a declarat, la finalul negocierilor, primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz.

El a precizat că echipele de lucru din cadrul celor două partide aveau agreat, pe lângă protocolul de colaborare, și un comunicat de presă, pe care ar fi urmat să îl transmită, joi. Conform acestui protocol, USR/PLUS urma să aibă un viceprimar la Timișoara și un vicepreședinte la Consiliul Județean Timiș, iar PNL, la fel, un viceprimar la Timișoara și un vicepreședinte al CJ Timiș. Însă cerința celor de la PNL a fost ca aceste funcții să nu fie împărțite acum, ci după alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, lucru de neacceptat în viziunea celor de la USR/PLUS, având în vedere că Timișoara și județul Timiș sunt în plină criză medicală.

La rândul lui, noul președinte al CJ Timiș și al PNL Timiș, Alin Nica, a declarat că totul a pornit de la declarațiile făcute în ultimele zile de deputatul USR de Timiș, Cătălin Drulă. Acestea ar fi fost prost văzute de Biroul Politic Județean al PNL Timiș, care ar fi cerut echipei de negociere să nu semneze acest protocol.

„Este o chestiune de timing, pentru că noi am cerut mai mult timp să discutăm despre cele două poziții din cele două instituții publice. Cred că am ajuns la un acord cu privire la programul de guvernare atât din Primăria Timișoara, cât și din Consiliul Județean Timiș. Am ajuns la un acord să sprijinim programul USR din Primăria Timișoara și să completăm acel program cu proiectele începute de administrația liberală. Și în ceea ce privește CJ, partenerii noștri să sprijine programul nostru de guvernare locală și cu câteva adiții din programul Alianței USR/PLUS. Ceea ce a subminat practic negocierile au fost recentele declarații ale chiar unui membru din comisia de negociere, pe care colegii mei, ieri, în ședința BPJ, au considerat a fi inacceptabile. Și care subminează încrederea noastră că partenerii noștri pot fi loiali în cele două instituții”, a spus Nica.

Vă reamintim că, miercuri, după depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare, deputatul USR Cătălin Drulă a declarat: „Am văzut că alte partide au început deja campania murdară împotriva noastră. E normal cumva, pentru că ceea ce facem noi de patru ani schimbă clasa politică și lor le e frică de asta. Pe noi ne preocupă doar cum să facem lucruri bune pentru comunitate, pe ei îi preocupă doar să își păstreze funcțiile și privilegiile pe care le-au avut timp de 30 de ani. Asta este o diferență fundamentală și nu, nu ne plac. Da, acolo unde trebuie, pe proiecte, vom face alianțe punctuale politice, dar, dincolo de asta, nu vom uita niciodată că noi reprezentăm ceva mai mult. Reprezentăm interesul cetățenilor și facem asta pentru voi și împreună cu voi, nu pentru noi

Mai departe, Alin Nica a dat de înțeles că negocierile se vor relua, totuși, săptămâna viitoare, nu după alegerile parlamentare, având în vedere că niciuna din cele două instituții – Primăria Timișoara, respectiv Consiliul Județean Timiș – nu pot funcționa foarte multă vreme fără viceprimari și vicepreședinți.

„Am solicitat doar o păsuire, să se mai așeze timpul peste aceste declarații contondente. Și săptămâna viitoare să discutăm despre funcții. Cu cât mai mult cu cât principalul lucru pe care oamenii îl așteaptă de la noi este să convenim asupra proiectelor, asupra programelor, asupra a ceea ce trebuie să facem în următorii patru ani și nu să ne batem pe o poziție sau cealaltă. Eu în consiliul județean – și sunt de acord cu Dominic, că trebuie să ne luptăm împotriva acestei crize COVID – pot să duc această luptă și fără vicepreședinți o săptămână, două, trei. Noi suntem hotărâți să mergem în aceeași direcție. Să sprijinim o majoritate solidă în jurul PNL și Alianței USR/PLUS atât în CJ cât și în CL Timișoara. Dacă este nevoie, ca în orice negociere, de mai mult timp, eu prefer să acord o șansă suplimentară acestei alianțe și să nu resping din start această colaborare. Pentru că aceasta este colaborarea naturală, aceasta este dorința cetățenilor care au votat la alegerile locale din 27 septembrie”, a mai spus Nica.

El a adăugat că exclude din start orice alianță cu PSD sau Pro România.

UPDATE 2. Ultimatumul lui Dominic Fritz

La câteva ore de la eșecul negocierilor dintre PNL și USR/PLUS, primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, a postat pe pagina lui de Facebook că dorința cetățenilor este ca cele două formațiuni politice să lucreze împreună la nivel local și județean.

„Voința cetățenilor, exprimată clar prin vot, este ca Alianța USR PLUS și PNL să construiască majorități stabile pentru Timiș și Timișoara. Împreună avem peste ⅔ atât în CL cât și în CJ. Am câștigat Timișoara și am obținut peste 22% pe județ. Obiectivul meu este să respect voința alegătorilor care și-au dorit ca Alianța USRPLUS și PNL să împartă puterea pe care ne-au dat-o prin vot. Azi Timișoara și Timișul se apropie de pragul critic de infectare cu noul coronavirus, este cea mai neagră zi de când a început pandemia. Criza sanitară nu așteaptă până la alegerile parlamentare, atunci când PNL ar dori să încheiem protocolul de colaborare. Noi ne dorim o cooperare între Primărie și Consiliul Județean pentru că am văzut ce se întâmplă la nivel central unde măsurile guvernului PNL au fost sabotate de o majoritate PSD în Parlament. Nu ne dorim să ajungem în aceeași situație și de aceea susțin că oamenii au nevoie de majorități stabile între Alianța USRPLUS și PNL. Împreună cu PNL vrem să controlăm epidemia de COVID 19 în județ și în Timișoara. Nu vrem ca în Timiș și în Timișoara să aducem incertitudinea politică de la București”, a spus Fritz.

El îi dă termen până luni seară lui Alin Nica să decidă dacă formează această alianță administrativă sau nu.

„Domnul Alin Nica trebuie să decidă ce fel de politică vrea să facă, politica de scandal între Guvern și Parlament sau o politică pentru binele timișenilor și timișorenilor.
Dl Nica, aveți termen până luni seară să luați o decizie. Sfatul meu este să cântăriți atent situația epidemiei de COVID-19 și voturile cetățenilor și să hotărâți în funcție de interesele timișorenilor și timișenilor, nu de îndemnurile la război de la București”, concluzionează Fritz.

[relatedArticles]

45 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Roro says:

  Normal că nu se leagă. Nica deja se vede un fel de Dragnea al Banat-ului si vrea sa faca pradă.

  • desteptarea! says:

   pnl + psd = USL! se inteleg de minune, au aceleasi viziuni in materie de pensii speciale, de salarii babane si pomeni bugetarilor, de numiri politice in institutiile statului, de alegeri intr-un singur tur pt a avantaja baronii, sunt doua partide care nu vor sa auda de restructurari si reforme, doua partide care merg pe principiul indatoram tara pt mituirea electoratului bugetar, doua partide cu active cu CV-uri false cu diplome obtinute la varste inaintate si la facultati obscure, etc. USR le strica combinatiile baronilor si pe deasupra, sunt si pro reforme si anti penali, anti pensii speciale, cu valori europene, etc! alianta naturala a pnl este cu psd, nu cu usr! pnl si psd sunt din acelasi aluat!

 2. vasile says:

  PNL, PSD, aceeasi mizerie!

 3. Ha! says:

  De unde se vede clar ca tot lupta pentru putere e prioritara. Cum sa fie egalitate?!! Chiar m-as fi mirat sa mearga totul bine…

 4. KingFlo says:

  O debandada va fi Timișoara, au și început neînțelegerile, tentația ciolanului e mare…

 5. Jugaru says:

  Nu este nici o surpriza, toti politrucii de partid vor o bucata de ciolan cat mai mare si posibilitatea ca firmele de casa sa castige ori sa continue lucrarile de rahat demarate de Pleata vopsita sau de catre fostul profesoras de sport Bobra. Daca nu fac majoritate sa il scoata din mormant pe Vadim si formeaza alianta cu PRM 🙂

 6. papagalu vopsit says:

  “cerința celor de la PNL a fost ca aceste funcții să nu fie împărțite acum, ci după alegerile parlamentare de pe 6 decembrie
  …………….
  Este o chestiune de timing, pentru că noi am cerut mai mult timp să discutăm despre cele două poziții din cele două instituții publice…
  Ceea ce a subminat practic negocierile au fost recentele declarații ale chiar unui membru din comisia de negociere, pe care colegii mei, ieri, în ședința BPJ, au considerat a fi inacceptabile”

  Penele, aceasta jumatate de USL nu se dezminte in Timisoara. Auzi la ei, sa asteptam alegerile generale, sa vada cine nu obtine post ca sa il puna drept viceprimar.

  Si ce scuza stravezie, cica s-au suparat pe declaratia lui Drula si pentru asta lasa administratia locala fara conducere.
  penele si pezede, aceeasi mizerie

 7. Ygrek says:

  PNL ramane partidul ancorat in trecut pana la capat! Pai sa doreasca ei sa isi asigure ceva ciolan? Of of metehnele astea…

 8. Ionut says:

  Felicitari Dominic, nu te lasa pacalit .

 9. Navetistu says:

  Aoleu, am scapat de dracu’ si am dat de tac’su… Nu vi-o placut Mos asa limpede cum era el, saracu, l-ati vrut pe Neica Nica ca e profesionist ca vai cate o facut pentru Dudesti, din astea si acuma dupa ce s-o vazut castigat incepe sa puna bete in roate exact cum le e stilul dinozaurilor. Miroase totusi a blat de la centru.

 10. Navetistu says:

  Lasa Dominic ca te calesc baietii de la PNL de o sa ajungi sa plangi in pumni. Aicea e legea tupeului si mitocaniei nu e legea bunului simt… Ne bucuram ca am scapat de bocsigan si vad ca ne cam bucuram degeaba!

 11. Bh says:

  PNL vrea sa insele USR. Logica este simpla: la parlamentare PNL va castiga masiv si atunci vor negocia ciolanul altel. Sunt curios de ce crede PNL ca va castiga? Oare pentru ca vor falsifica alegerile? Vor tine batranii in case de frica covid sa nu voteze PSD?
  Din cate stiu eu Timisoara a ales usr nu pnl, robu s-a dus la gheena istoriei odata cu partidul. De cand e nica la conducere?
  Aveti grija: Iohannis face alegeri si daca vor fi 7 000 de cazuri pe zi. Calca pe cadavre pentru putere.

  • Levente says:

   Din pacate PNL a castigat CJ. Daca ar fi iesit Cristian Mos de la USR, mai mult ca sigur ca altfel ar fi stat lucrurile. Totusi l-am crezut serios pe Alin Nica dar se pare ca au venit noi ordine de la centru. Coincidenta vizita de ultim moment anuntata de Orban?

  • Moise says:

   Daca si cu lista de “parasutati” cu care se prezinta vor castiga in Timis PNL-ul, e trist. Sa vedem daca cei din Timis o vor citi mai mult decat o fac cei din Vaslui.

  • anonim says:

   Lasa, ca 2 minute cu stampila dezinfectata nu te imbolnavesc.

   Mai degraba imi fac griji din cauza idiotilor care nu sunt in stare sa isi tina o masca pe rât 30 de minute cat stau in magazin.

  • H. says:

   Bineinteles ca va organiza alegeri, vrei PSD pana in martie?

 12. Marius says:

  Adica Drula spune mascat ca vor respecta doar ce le convine si vor ca PNL sa accepte.
  Si functiile pe care le vor cei de la PNL sunt ciolan, iar cele dorite de USR sunt dor niste sacrificii pentru binele cetatenilor.
  Super! Ce teapa va fi si struto-camila asta de USR …
  Majoritate uitati ce mari fani USL ati fost cu ani in urma si la ce a dus asta.
  Sper ca votul orb pe care l-a primit Fritz (inclusiv de la mine) sa fie cu noroc, ca nu m-a convins cu absolut nimic, dar cu cine sa fi votat? Nu puteam sa votez nici cu nenorocitul ala de Pletea, iar cu pupaza de la Ciuma Rosie nici nu se punea problema.

 13. Adi says:

  Altu care face politica pe FB. Daca venea Robu si punea problema asa toata lumea il injura. Dar pe neamt nu. Are aceeasi abordare ca si Robu, penibil

 14. ds asdas says:

  cat de simplu a fost s ma hotaras definitiv sa nu mai votez PNL

 15. seth says:

  ati votat PNL ,PRIMITI PSD ,LA PACHET…

 16. Hocus-focus says:

  O prima dezamagire din partea prefectului ales. Acum era momentul sa arate ca are c…e si ca este din alt aluat. Dar csfncsf, vine de la centru, ne conformam. N-am votat PNL bineinteles dar cumva speram ca acest Alin Nica sa faca nota discordanta si sa-i mai trimita in mortii lor p-aia de la Bucuresti #penelepesedeaceeasimizerie

 17. Andrei says:

  Și-a băgat Sică griff-ul de la mandolină in Timiș.

 18. Victor says:

  Hai Emilutz! Unde esti? Spune tu cum era mai bine cu PSD!
  Se vor intelege….

 19. mike says:

  Moare Dominic de grija noastra in epidemie. Cand isi chema useristii in strada ca si proaspat castigator al alegerilor nu era epidemie. Ca sa ii spun una din trecutul otoman al urbei pe care o va conduce: “hai sictir”. Da, sunt hater.

  • anonim says:

   Cand s-au inscris in campanie, Dominic a mers singur la primarie. Pesedistii tai au mers in alai cu Grapini, Simonis si inca vreo 10, toti FARA MASCA, INAUNTRU! Lucru interzis deja la vremea aceea!

   In strada, sustinatorii lui Fritz erau in AER LIBER, si aproape TOTI DE ACOLO AVEAU MASCA (desi nu era cerinta legala in centru), cu exceptia catorva jurnalisti care nu purtau.

   Deci ia-ti lozincile otomane si baga-ti-le undeva.

  • Ioan says:

   esti varza…
   dezinformezi

 20. SKB says:

  Cuțitar mare Nica ăsta. Nu zic că Robu nu și-a meritat cuțitul înfipt în spate după alegeri, nu ar fi trebuit să i se mai permită să candideze, dar se pare că și Nica suferă de sindromul mesianic. Ce urmează, alianța cu Freddy? Sper să vă tamponeze electoratul curând, să luați cel mai mic scor la parlamentare dintre județele liberale.

 21. PNList says:

  supercorectii de la USR. Cu mult bun simt si cum doar PNL-ul negociaza urat, ei nevinovatii vor doar binele orasului. Ne-am ars cu astia, atata tupeu n-am mai vazut

 22. Timis says:

  Pnl a castigat si pe Timisoara la Cj Timis. A fost un vot împotriva lui Robi nu a Usr. Nu poti avea pretentii cu 3 primari de paritate 1 la 1. Pe Usr îi interesează posturi de conducere dovada ieri cand au votat pe Iordache numai să ia post la schimb. Dominic daca se va debarasa de Drula si Moș va face treaba. Pe cei doi îi interesează doar funcții.

 23. Ioan says:

  peneleu este din nou atras, oare, de pesedeu….ca in 2012 ?

 24. Beni says:

  Ce legătură are C.Drula cu Timisul?Așa timisenii nu vor vota USR Timiș. Rusine pt.Usr Timiș care a reușit să deschidă lista din USR Timiș cu un bucureștean. De ce credeti ca în USR Timiș nu sunt oameni corecți și bine pregătiți .

  • pieton says:

   Sunt multi “banateni”, ca alde usieristu Drula,eminent precum e
   ‘Bula’ de prin Banatu’de Severin,pana la Strehaia!

 25. wandaPENELEPEDEînlocdePSD says:

  Iar Pirtea, cel mai apropiat de ușă, doar pare că-i bagă un cuțit în spate individului din stânga, ăla de face plecăciuni… Caragiale.

 26. Poli 21 says:

  Culmea tupeului : sa dea fritzi ultimatum.

 27. Poli 21 says:

  O serie de postaci (profesionisti dupa aparente) uita ca insusi “mesianicuL” fritzi a declarat ca ia in considerare discutii cu psd si pro Romania

 28. sigur says:

  Faptul ca aceste negocieri au esuat nu este un lucru rau. Doar asa usr poate sa redevina o alternativa pt. usl. Vorba aceea “raul cel mic”

 29. Copoisu says:

  Mai USR voi nu ați înțeles ca PNL e aceeași mizerie ca PSD? De exemplu la Buziaș. Actualul primar reales e fost PSD-ist cu state vechi, care a adus consilieri “pnl” foștii consilieri PSD. Practic toate partidele, mai puțin USR Plus sunt infestate cu PSD-iști. Lupul schimba parul dar năravul nu!

  • Marius says:

   Vai de capul tau. PSD-isti sunt si la USR si inca la gros. Cauta in listele de pe sate si te vei convinge. La PSD sobolanii simt ca vasul se scufunda si aia de jos au inceput sa fuga. Iar procesul se va accentua.
   Dar poti sa vezi si la nivel inalt ca cei dati la o parte (mi-e scarba sa-i citez) s-au aciuit pe la alte partide. Ia vezi de exemplu cati s-au dus la PER. Cand ziceau unii ca PER e anexa a PSD nu am crezut. Pacat. Avea dreptate.

 30. Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Cod portocaliu de vreme rea, în Timiș. Sunt așteptate vijelii și căderi de grindină

  România

  Prințul Charles, vizită în România. Întâlnire cu președintele, premierul, Custodele Coroanei și refugiați ucraineni

  Capitala Culturala

  „They dance alone”, acțiune dedicată dorului, în Piața Libertății din Timișoara

  Capitala Culturala

  FOTO. Animal Crossing, o nouă premieră la Teatrul Basca

  România

  Femeie găsită moartă după ce a plecat în excursie împreună cu iubitul, în Bihor

  Ştiri din Timiș

  Timișoara și alte localități din județ, incluse pe ruta EuroVelo 13

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trei tiruri cu ajutoare umanitare pleacă de la Aerodromul Cioca spre Ucraina

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Terapie prin horticultură cu elevii Centrului Educațional „P. P. Neveanu” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Spitalul Județean din Timișoara va avea un Centru de Recuperare Motorie în Lovrin. Ce presupune investiția CJT

  Ştiri din Timiș

  Parc tematic inovativ pe 70 de hectare la Parța. CJT se inspiră din Franța pentru realizarea lui

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici