Anul acesta, în luna octombrie, se împlinesc 15 ani de când se lucrează la sala polivalentă a Universității Politehnica din Timișoara (UPT) – cunoscută și sub denumirea de „Mica Polivalentă”. Aici, lucrările mai mult au stagnat.
Prima firmă care s-a ocupat de proiect a intrat în insolvență, apoi a fost necesară o expertiză după tragedia de la Colectiv, iar finalizarea lucrărilor a fost amânată. A fost nevoie de o nouă licitație, iar în ianuarie 2019 era anunțat noul constructor: firma V&G Herneacova SRL. Contractul cu aceștia a expirat în ianuarie 2023, astfel că este nevoie de încă o licitație pentru a duce șantierul la bun sfârșit.
Prorectorul UPT spune că sala e gata în proporție de 70% și că Mica Polivalentă ar putea fi dată în folosință în „2025, maxim 2026”.
„Acum s-au refăcut indicatorii, în ideea în care la un moment dat au fost au fost necesare mai multe consolidări sau îmbunătățiri ale acelor arce metalice. Din punctul meu de vedere, ca și constructor, partea grea a trecut. Totuși, ținând cont că unora dintre materiale le scade calitatea în timp, în ultima perioadă s-a lucrat la identificarea elementelor de finisaje care trebuie îmbunătățite, s-a făcut un fel de «reproiectare».
Proiectul rămâne identic, fiind modificată doar partea de amenajări interioare, de instalații, pentru a o aduce la normele actuale și a lansa o licitație pentru lucrări. Avem deja indicatorii, sperăm ca în cel mai scurt timp să lansăm această licitație. Nu mai este mult de lucru, dar sunt lucrări care necesită atenție sporită. Sala, ca și construcție, e gata în proporție de aproximativ 70%. […]
Estimăm că în 2025, maxim 2026 să putem să o dăm în folosință”, a declarat prorectorul Simon Pescari.
Sala polivalentă de lângă stadion, de pe strada Podeanu, ar fi trebuit să fie gata în vara lui 2014, apoi în primăvara lui 2015, vara, apoi toamna și tot așa. Construcția a fost începută de UPT, cu bani de la bugetul de stat și din venituri proprii, însă nu a mai primit finanțare să continue și a cerut ajutorul primăriei.
În primăvara anului 2013, pe vremea fostului primar Nicolae Robu, UPT s-a asociat cu Consiliul Local Timișoara, iar municipalitatea s-a angajat să pună jumătate din banii necesari finalizării investiției, urmând să devină coproprietară.
Inițial, investiția era estimată la 6 milioane de euro, dar, din cauza scumpirii materialelor de construcție, costurile s-au dublat. Pe lângă construcție, mai trebuie organizată și o licitație pentru achiziționarea mobilierului.
La început, se discuta despre faptul că sala polivalentă va avea 2.200 de locuri, dar apoi s-a vorbit despre extinderea ei la 2.500, număr cu care a și rămas.
Pe aceeași temă:
Sala polivalentă a UPT are degeaba constructor. Nici a doua firmă nu lucrează
Trimite articolul
XAverage proiect de Lae Robu…
e clar. Fritz e de vina.
Sub bagheta lui Robu timp de 12 ani, 4 ani ca rector si 8 ca primar lucrarile au regresat! Iar acum mascaciul arunca vina pe actuala conducere. Prea bun , prea ca la tara :>))
Daca prorectorul constructor se implica cu adunatura de studenti care se viseaza mari constructori si diriginti de santier (unii care nici nu stiu sa calculeze o incarcare la o structura portanta) astazi lucrarea era la 90% si cu costuri mult reduse. Dar a filosofa e mult mai usor din punct de vedere al … constructorului