Lucrările sunt efectuate de o asociere condusă de firma timișoreană Constructim SA. Potrivit reprezentanților acesteia, stadiul fizic actual este la aproximativ 85% din lucrările contractate.
„În prezent se execută lucrări în principal suplimentare (amenajări exterioare, consolidări etc.) care au rezultat în urma desfacerii amenajărilor existente și care sunt necesare pentru finalizarea lucrărilor contractate. Mai concret, în zona de acces linii Reșița s-a desfăcut și demolat integral amenajarea existentă și s-a executat un nou planșeu de beton armat în zona subsolului existent. Soluția inițial proiectată (îmbrăcăminte asfaltică) se va schimba cu o platformă din beton rutier”, a transmis pentru Tion Cătălin Andrei Samoilă, membru al Consiliului de Administrație Constructim SA și manager de proiect al investiției.
La începutul acestei luni, firma a prezentat și pe rețelele de socializare o parte a lucrărilor efectuate. Este vorba despre intervenția în zona de acces la liniile Reșița. Aici, nivelul de dificultate a lucrărilor este unul ridicat, deoarece subsolul amplasamentului este fragil.
;
La finalul anului trecut și la începutul acestuia, reprezentanții companiei au postat și alte imagini de pe șantier, cu lucrările aferente piațetei din fața gării și pasajului subteran al acesteia.
foto: Constructim&Tion
Se așteaptă ultimele soluții
Reprezentanții firmei așteaptă și definitivarea soluției finale pentru intervențiile structurale de consolidare. Nu ne-au putut oferi un termen concret de finalizare a lucrărilor, doar ne-au asigurat că acesta va fi în cursul acestui an.
„Pentru finalizarea lucrărilor contractate aferente corpului 2 de clădire (cel mai înalt corp al Gării de Nord Timișoara) – fațadă ventilată placată cu piatră naturală, riflaje luminoase metalice, termosistem etc. – sunt necesare intervenții suplimentare pentru consolidarea integrală a stâlpilor de la accesul principal spre Casa de bilete din clădire, respectiv a fațadei, printr-o cămășuială din beton armat”, ne-a mai spus managerul de proiect.

foto: Constructim
Vă reamintim, asocierea Constructim – Bauerhof Agrobanat SRL – Longhersin SRL – Lăstun SR a câștigat în 2020 licitația lansată de CFR SA – Sucursala Regională CF Timișoara pentru lucrările de reabilitare a Gării de Nord. Contractul fusese semnat în noiembrie 2020, la un preț de 20,9 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 4,29 milioane de euro, TVA inclus.
A fost emisă o autorizație de construire, însă ulterior a fost schimbată soluția tehnică, astfel că procesul a fost ușor întârziat. Până la urmă, startul lucrărilor s-a dat în decembrie 2022, iar organizarea de șantier a început în februarie 2023.
În aprilie 2024, reprezentanții companiei ne spuneau că, deși termenul de finalizare ar fi finalul aceluiași an, lucrările suferă întârzieri din cauza lucrărilor suplimentare de care s-a descoperit că este nevoie odată cu intrarea pe șantier. Au fost și perioade de câteva luni în care a întârziat și plata facturilor.
Lucrările presupun: consolidări ale elementelor structurale; intervenţii asupra faţadelor ansamblului Gării de Nord; intervenţii asupra acoperişurilor-terasă ale ansamblului Gării de Nord; intervenţii asupra tunelului pietonal de acces la peroane; realizarea unui nou acces în clădirea sălii caselor de bilete; intervenţii la peronul 1; refacerea piaţetei gării și platformei de acces la peroanele liniilor Reşiţa; peroanele liniilor; realizarea instalaţiei de aer condiţionat și încălzire; instalaţie de producere a energiei electrice pe panouri fotovoltaice.
De altfel, Gara de Nord din Timișoara va fi prima stație CFR dotată cu panouri fotovoltaice monocristaline.
„Prin efectuarea lucrărilor se va ridica valoarea estetică a ansamblului clădirii Gării de Nord Timişoara, readucând ansamblul în rândul obiectivelor arhitecturale de referinţă a oraşului. Se urmărește și reducerea cheltuielilor privind exploatarea clădirilor, eficientizarea funcţionalităţii clădirii și încadrarea în cerinţele legislaţiei europene cu privire la eficientizarea energetica a clădirilor și reducerea emisiilor de noxe.
Investiţia în realizarea obiectivului propus duce și la încadrarea în cerinţele europene a facilităţilor persoanelor la transportul feroviar modern și pune în valoare această zonă a oraşului”, se arată în descrierea proiectului de pe site-ul Constructim.
Gara de Nord a fost construită în anul 1897, după planurile arhitectului Pfaff Ferenc. A fost bombardată în Al Doilea Război, fiind în mare proporție distrusă. După sfârșitul războiului, clădirea a fost reconstruită parțial după planurile inițiale. Stilul architectural inițial, neoclasic, a fost însă abandonat în urma intervențiilor dintre 1971 și 1974. Clădirea a fost dată în folosință în forma actuală în 1976.
Citiți principiile noastre de moderare aici!