tion.ro Web analytics

Licitatia pentru punerea in valoare a vestigiilor istorice din centrul Timisoarei a fost contestata

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Teoretic lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei ar trebui finalizate în mai puţin de trei luni, dar până să se termine cu şantierul mai este cale lungă... Noua licitaţie organizată de primărie pe acest proiect, pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, a fost contestată! Iar în Cetate nu avem o mobilizare excepţională de forţe, autorităţile acuzând în continuare probleme cu aprovizionarea cu piatră pe lângă numărul redus de muncitori.
Scris de A. Strugariu - Teoretic lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei ar trebui finalizate în mai puţin de trei luni, dar până să se termine cu şantierul mai este cale lungă... Noua licitaţie organizată de primărie pe acest proiect, pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, a fost contestată! Iar în Cetate nu avem o mobilizare excepţională de forţe, autorităţile acuzând în continuare probleme cu aprovizionarea cu piatră pe lângă numărul redus de muncitori.

Timişorenii mai au de aşteptat până să se termine complet cu şantierul pe toate cele zece străzi şi în toate cele patru pieţe din Cetate cuprinse în proiectul de reabilitare implementat de primărie pe fonduri europene.

Cea de-a doua licitaţie organizată de municipalitate pentru reabilitarea centrului istoric, pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite şi alte lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial cu societatea Romprest, a fost contestată.

Vorbim despre un nou contract care era estimat la peste 3 milioane de euro. Ce se întâmplă acum?

A fost contestată licitaţia privind achiziţia contractului de lucrări, proiectare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pe parcursul execuţiei lucrărilor, în vederea realizării obiectivului de investiţii <<Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric al municipiului Timişoara – reabilitare, conservare, restaurare şi amenajări adiacente informaţional-culturale>>. Autoritatea contractantă, conform legii, va transmite în termen de 5 zile o copie a dosarului de achiziţie publică la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care are obligaţia să emită, în termen de 20 de zile, o decizie cu privire la cele contestate. În cazuri temeinic justificate, această perioadă poate fi prelungită cu încă 10 zile”, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara. Cu alte cuvinte, totul rămâne în așteptare…

Probleme când cu piatra, când cu pietrarii…

Lucrările din centrul Timişoarei ar trebui finalizate până la sfârşitul lunii iulie (2015) conform termenului prezentat iniţial, dar oficialii municipalităţii au anunţat deja că vor face demersuri pentru prelungirea perioadei de execuţie.

29 iulie era termenul iniţial, termen care poate fi prelungit şi fără îndoială că va fi prelungit, pentru că există motive să fie. Autoritatea de management nu-ţi acceptă prelungiri datorită (n.r. – din cauza) incapacităţii tale de a face, ci pe motive temeinice, or aici există motive temeinice, n-avem nicio grijă: motive meteo, motive ce ţin de cercetarea arheologică, de tot neprevăzutul ce a rezultat din descoperirile arheologice, iarna lungă, n-au lucrat carierele…”, declara primarul Nicolae Robu în cursul lunii trecute. Iar exceptând Piaţa Unirii, lucrările nu au avansat semnificativ de atunci şi nici nu se vede o mobilizare excepţională de forţe.

Pe lângă numărul redus de muncitori, raportat la volumul de lucrări și termene – Robu susține că executantul nu a reușit să găsească practic mai mulți pietrari competenți -, sunt probleme în continuare și cu aprovizionarea cu piatră.

Avem probleme de aprovizionare… Pe Blaga se lucrează, au venit două transporturi de plăci mari (…) Pe Mercy, din păcate, nu se lucrează, pentru că nu este piatră, furnizorul nu ne-a mai dat piatră de câteva luni. Nu este problemă de bani și sper să nici nu fie… Este doar o problemă cu furnizorul, eu așa am fost informat. Astfel de piatră nu găsești oriunde, este una mai specială. Pe Savoya se lucrează, în Piața Unirii se lucrează foarte bine… A început deja pavarea pe Alecsandri, dinspre Libertății spre Unirii, dar au mai apărut niște dispoziții de șantier, de extindere, spre exemplu, pe Victor Vlad Delamarina, proiectanții au ajuns la concluzia că e bine să se mai meargă câțiva metri încolo, la fel s-a extins și pavajul pe Brediceanu… În Piața Libertății este aproape gata, în afară de zona de vestigii. Dincolo se lucrează foarte bine, în Piața Unirii, s-a avansat mult”, explica recent primarul.

Reprezentanții municipalității spun că în 11 mai a fost livrată o cantitate de 7,5 tone dale de andezit, piatra adusă de la Deva şi destinată pavării străzii Lucian Blaga.

Autoritățile dau asigurări că lucrările din Cetate ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului, astfel încât să nu existe probleme cu finanțarea proiectului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ din 29 noiembrie - 5 decembrie

  Ştiri din Timiș

  FOTO. REMIX ID: Tradițiile din Banat sunt recuperate și „remixate în cheie modernă”

  Ştiri din Timiș

  Primăria dă 23.000 de euro pe un Ghid tehnic de amenajare domeniu public și catalog de mobilier urban

  Ştiri din Timiș

  Cea mai mare rată de infectare din Timiș e la Pișchia. Incidența în Timișoara, la 3,03 la mie

  Sănătate

  Coronavirus, 28 noiembrie: 1.377 de cazuri în România, sub 100 în Timiș

  Sănătate

  Peste 2.000 de vaccinuri administrate în ultimele 24 de ore, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Tramvaiul Bozankaya, motiv de scandal la Primăria Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău îl atacă pe Culiță Chiș

  Ştiri din Timiș

  Casieriile Aquatim, închise pe 30 noiembrie și 1 decembrie

  Ştiri din Timiș

  Un singur club sportiv din Timiș a primit bani pe apelul 2 de proiecte sportive

  Ştiri din Timiș

  Maraton de vaccinare de Ziua Națională a României, la Spitalul Militar din Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici