Pentru chirurgia cardiacă timişoreană, toţi cei prezenţi la evenimentul de sâmbătă au avut numai cuvinte de laudă: un corp de profesionişti bine pregătiţi, aparatură şi dotări ce permit intervenţii complexe, dar şi capacitate şi dorinţă de extindere, atât în ce priveşte activitatea medicilor, cât şi posibilităţile institutului.
„Vom inaugura aripa nouă de clădire, ceea ce va însemna un plus de calitate, pentru că două nivele de la această clădire vor cuprinde chirurgie cardiacă a nou-născutului şi a copilului mic, pe un alt nivel se va dezvolta unitatea coronariană şi cardiologia de urgenţă, iar la parter se va dezvolta imagisitca, pentru un diagnostic mai corect al bolnavilor cardiaci”, a declarat prof.dr. Ştefan Drăgulescu, directorul institutului timişorean.
Despre transplantul de inimă, acesta a declarat că „nu înseamnă un efort deosebit, ci doar un efort de organizare şi sperăm că se va reveni la transplantul cardiac cât mai curând”.
Prof. dr. Ştefan Drăgulescu a fost „motorul” care a pus în mişcare înfiinţarea institutului timişorean, în forma actuală, au spus vorbitorii de sâmbătă. Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJT, Florian Bolog, director în Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Vlad Iliescu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiacă şi ec. Ranko Szuhaneck, managerul Institutului de Cardiologie Timişoara, au fost câţiva dintre cei prezenţi la aniversare.
„Acum 20 de ani era un vis pentru noi să realizăm ceea ce vedeţi azi. În 2011, în Institutul de Cardiologie Timişoara efectuăm zilnic patru intervenţii pe cord deschis şi peste 2000 de cateterisme anual. Avem aici, împreună, clinici de cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi recuperare cardiacă, iar pentru asta ne invidiază şi colegii şi prietenii noştri cu care avem o colaborare foarte strânsă, de la Clinica de cardiologie din Viena. În mod special, printre noi se află şi domnul Duşan Dabici, în vârstă de 78 de ani, şi care a fost operat acum 20 de ani în institutul timişorean. I s-a făcut atunci o înlocuire de valvă”, aspus prof.dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de chirurgie cardiacă din institutul timişorean şi organizator al evenimentului de la Timişoara.
„Mi-au salvat viaţa”
După 20 de ani de la operaţia în institutul timişorean, Duşan Dabici povesteşte că a fost îngrijit de dr. Lucian Petrecu şi operat de prof. dr. Pavelescu. „Eram în tratament medicamentos pentru inimă atunci şi odată mergeam cu maşina şi m-a oprit un miliţian. Mi-aduc aminte că atât de tare m-am enervat că inima a început să-mi bată puternic şi m-am dus la spital, unde prof. Pavelescu m-a operat. Am fost câteva zile la reanimare, nu ştiu nimic de mine din perioada aceea, dar îmi amintesc că atunci când m-am trezit domnul dr. Petrescu m-a bărbierit”, îşi aminteşte Duşan Dabici, care a venit la eveniment împreună cu familia sa.
La întâlnirea de la Timişoara au fost invitate şi personalităţi medicale din Europa, dar şi din lumea sportului românesc, între care Nadia Comăneci, Helmuth Duckadam şi maestrul Ştefan Popa Popas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!