tion.ro Web analytics

Joi porneste transportul public cu vaporasele pe Bega! Tot ce trebuie sa stii despre cursele regulate cu vaporetto

Reactualizat la:

Joi porneste transportul public cu vaporasele pe Bega! Tot ce trebuie sa stii despre cursele regulate cu vaporetto

<p>foto: arhiva</p>
Reactualizat la:
Se întâmplă minunea! Joi dimineață pornește mult-așteptatul transport public cu vaporașe pe Bega. Vor circula doar trei vaporașe, iar cei care au gratuități la transportul în comun se vor plimba gratuit cu vaporetto de Timișoara. Toți ceilalți vor cumpăra bilete de 1 leu de la personalul de bord. Cei care se antrenează sau fac sport pe Bega nu o vor putea face decât după ora 18.
Scris de Roxana Deaconescu - Se întâmplă minunea! Joi dimineață pornește mult-așteptatul transport public cu vaporașe pe Bega. Vor circula doar trei vaporașe, iar cei care au gratuități la transportul în comun se vor plimba gratuit cu vaporetto de Timișoara. Toți ceilalți vor cumpăra bilete de 1 leu de la personalul de bord. Cei care se antrenează sau fac sport pe Bega nu o vor putea face decât după ora 18.

Joi este ziua în care trei dintre cele șapte vaporașe cumpărate de Primăria Timișoara cu aproape 2 milioane de euro vor naviga în sfârșit pe Bega, în regim de transport public. Anunțul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, care spune că prima cursă va porni la ora 7.43, din stația Mihai Viteazu.

Primarul Timișoarei susține că STPT are deja graficele, dar acestea nu au fost afișate nici măcar pe site-ul societății, darămite în stații. Cele trei vaporașe vor circula între orele 7.30-18, în fiecare zi, de luni până vineri.

„Joi vom da drumul transportului public cu vaporetto. Prima cursă va pleca la ora 7.43 din stația Mihai Viteazu, (n.r. de la Uzina de Apă). STPT are un grafic, îl va afișa pe site și în stații. Vor circula trei vaporașe, în intervalul 7.30-18. Sâmbătă și duminica se va circula în regim de agrement cu un singur vaporaș. Probabil că din primăvară, din nou, cererea va crește. În această perioadă vom pune un singur vaporaș la dispoziție. Dacă cererea va fi mai mare vom face suplimentare de rigoare”, a anunțat primarul Timișoarei.

Biletul costă 1 leu

Potrivit lui Robu, biletele de 1 leu se vor putea cumpăra de la bord, iar cei care vor naviga cu vaporașele pe Bega vor trebui să spună marinarilor la ce stație coboară. Vor beneficia de gratuități toți cei care au gratuit și acum cu mijloacele de transport în comun, dar nu se știe cum vor fi verificați aceștia, pentru că în vaporașe nu au fost puse validatoare, de exemplu.

„Vor avea gratuități toți cei care au gratuități pe celelalte mijloace de transport în comun ale STPT. Restul vor avea de plătit 1 leu pe călătorie. Biletele se vor vinde la bord. Rugămintea este ca atunci când vor fi întrebați la ce stație coboară să răspundă, pentru că se notează fiecare unde urcă și unde coboară”, a explicat Nicolae Robu.

Regulamentul de navigație încă nu a fost adoptat, dar primarul a decis să nu mai aștepte după el. El a recunoscut în cele din urmă că se putea naviga încă din 1 august, de când STPT are autorizație pentru transportul public de pasageri și/sau de mărfuri pe căi navigabile interioare. În orice caz, vaporașele nu vor putea funcționa foarte mult timp în regim de transport public, pentru că pe timp de iarnă vor fi retrase în depou.

„În perioada de iarnă evident că nu se poate circula, vaporașele vor fi retrase în aceleași condiții ca și până acum. Am decis să navigăm în condițiile pe care le avem acum, nu mai așteptăm. Nu ne trebuie nimic conform legii actuale în plus față de ceea ce avem. Avem toate condițiile de navigare. Mi-e greu să spun până când vor circula, depinde cum va fi vremea”, a precizat primarul.

Edilul-șef spune că nu avea sens să fie scoase în circulație toate cele șapte ambarcațiuni cumpărate de primărie, pentru că fluxul de călători nu este atât de mare acum.

„Nu înseamnă că circulă fix aceleași, nimeni nu a spus într-un angajament că vor circula toate deodată. În anumite etape ale anului circulă unele, în altele circulă altele. Suntem în etapa de tatonare, dacă cererea va fi de șapte, vor circula șapte, nu avem un angajament în sensul acesta. Sunt cumpărate din fondurile primăriei pentru a fi folosite în diferite scopuri. Acei indicatori au fost conveniți de precedenta administrație, știu că va fi greu să fie atinși, dar e o obligație a administrației publice a Timișoarei, nu a unei persoane sau a alteia. Chiar dacă semnătura pe acei indicatori i-a aparținut primarului precedent, trebuie să o respect instituțional”, a mai spus Robu.

Sportul pe Bega, în ceață

Cei care navighează pe Bega sau fac sport pe canalul care împarte Timișoara în două încă nu știu ce au voie să facă de joi încolo. Vă reamintim, navigația pe Bega a fost reluată în regim de agrement încă din 3 august, de la Ziua Timișoarei. Cu o zi înainte, Oficiul de Căpitănie Timișoara, prin căpitanul de port Alexandru Bărboi, transmitea un aviz către navigatori.

La punctul 11 scrie negru pe alb: „Desfășurarea de activități de agrement comercial cu ambarcațiuni de agrement precum și navigația cu ambarcațiuni sportive nu este permisă pe canalul Bega”. Mai mult, la final, același aviz, care intră în vigoare din data în care a fost publicat, anulează orice alte dispoziții contrare. Faptul că pe Bega există în continuare canotori și ambarcațiuni de agrement comercial nu înseamnă, astfel, că aceste dispoziții nu există, ci pur și simplu că ele nu sunt puse în aplicare, documentul nelăsând loc de interpretări.

Ce se întâmplă acum cu celelalte ambarcațiuni care circulă pe Bega? Nu se știe clar, însă primarul Nicolae Robu ne informează că, potrivit Regiei Autonome „Administrația Canalului Bega”, cei care fac sport pe Bega trebuie să respecte orarul de circulație al vaporașelor.

„Eu am vorbit cu domnul director al Regiei Autonome de Administrare a Căii Navigabile Canalul Bega (n.r. Gheorghe Tătar) și dânsul m-a asigurat că cei ce fac sport vor putea să facă în continuare nestingherit. Ei trebuie să respecte orarul de circulație al vaporașelor în regim de transport în comun. Eu i-am spus că mi-aș dori să continue pe Bega și celelalte activități de agrement, am văzut că alții se simțeau bine și cu hidrobicicletele, și cu corabia. Nu pot concepe să se întâmple altfel ca sporturile care au tradiție în Timișoara să poată continua. Cred că este loc, poate nu atâta cât a fost până acum, după părerea mea este loc și pentru acele ambarcațiuni de agrement fără motor. Mi se spune că ar fi interdicții, având în vedere categoria de cale navigabilă din care face parte canalul Bega. Există condiții să se practice în paralel și sportul, nu sunt valurile așa de mari să se răstoarne aceste ambarcațiuni”, a explicat Robu.

Edilul-șef spune că momentan suntem la început cu transportul public pe canal și încă nu au fost puse la punct toate detaliile. Ce să înțelegem însă din explicațiile lui? Sportivii se vor putea antrena pe Bega sau vor putea face sport pe canal doar dacă respectă orarul de circulație stabilit pentru vaporașe.

Vom reveni cu graficele de îndată ce STPT pune la punct orarul final!

UPDATE. S-a trezit STPT: Orarul vaporașelor în fiecare stație!

Reprezentanții Societății de Transport Public Timișoara au reușit să finalizeze graficele pentru transportul public pe Bega, dar abia după ce primarul Nicolae Robu a anunțat marea veste. Oficialii STPT spun că Timișoara este singurul oraș din România cu activitate în domeniul transportului public în comun pe apă, transportul de persoane pe canal fiind reluat după o pauză de 50 de ani.

„Orașul nostru se înscrie în circuitul orașelor europene cu tradiție care pun la dispoziția publicului călător posibilitatea de a se deplasa în regim de transport în comun pe apă. Începând cu data de 4 octombrie, Societatea de Transport Public Timișoara va scoate la apă cele șapte vaporașe, pentru a efectua curse de transport public pe canalul Bega. Cursa inaugurală va avea loc în 4 octombrie, de la ora 7.43, cu plecare din stația Catedrala Mitropolitană, traseul urmând să fie efectuat până la Uzina de apă și retur”, anunță oficialii STPT.

Prima cursă pleacă însă la ora 7.11 de la Solventul, stația Ardealul, iar în aval, de la Uzina de Apă, pornește la ora 7.30 din stația Mihai Viteazu.

Potrivit societății, vaporașele vor circula în regim de transport în comun cinci zile pe săptămână, de luni până vineri, sfârșitul de săptămână fiind destinat curselor de agrement, care vor fi efectuate cu un vaporaș. Contravaloarea unei curse va fi de un leu, iar biletele vor fi cumpărate de la un angajat al STPT, fiecare vaporaș fiind dotat cu casă de marcat. Programul curselor va fi afișat în stațiile de pe malul Begăi și pe site-ul societății.

De menționat este și faptul că, în ceea ce privește navigația altor ambarcațiuni pe Bega, se va putea merge atât cu caiace, cât și cu bărci cu vâsle, dar și cu ambarcațiuni cu velă, cu condiția ca acestea din urmă să aibă însă motor.

Hidrobicicletele care se puteau închiria de la Podul Mihai Viteazu vor fi interzise. Potrivit surselor noastre, cei care se antrenează sau fac sport pe canal nu au un orar impus sau nu trebuie să aștepte să se oprească transportul public. Atunci când vor avea loc competiții însă, vaporașele vor fi trase la mal.

Stații și orele la care ajung vaporașele în stații:

De la Uzina de Apă în aval spre stația Ardealul:

Stația Mihai Viteazu: 7.30, 8.25 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 11.47, 12.36, 13.23, 14.10 și 14.59, 15.46, 16.33 (circulă până la Catedrala Mitropolitană).

Stația Dacia: 7.37, 8.32 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 11.54, 12.43, 13.30, 14.17, 15.06 și 15.53, 16.40 (circulă până la Catedrala Mitropolitană).

Stația Corneliu Coposu: 7.44, 8.39 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 12.01 și 12.50, 13.37, 14.24, 15.13, 16 și 16.47 (circulă până la Catedrala Mitropolitană).

Stația Vasile Pârvan: 7.52, 8.47 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 12.09 și 12.58, 13.45, 14.32, 15.21, 16.08 și 16.55 (circulă până la Catedrala Mitropolitană).

Stația Catedrala Mitropolitană: 8, 12.17, 13.06 și 13.53, 14.40, 15.29 și 16.16.

Stația Sfânta Maria: 8.05, 12.22, 13.11 și 13.58, 14.45, 15.34, 16.21.

Stația Ștefan cel Mare: 8.13, 12.30, 13.19, 14.06 și 14.53, 15.42, 16.29.

Stația Constantin Brâncoveanu: 8.22, 12.39, 13.28, 14.15, 15.02 și 15.51, 16.38.

De la stația Ardealul în amonte până la Uzina de Apă:

Stația Ardealul: 7.11, 8.34 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 11.19, 12.06 și 12.53, 13.42, 14.29, 15.16, 16.05 și 16.52 (circulă până la Catedrala Mitropolitană).

Stația Constantin Brâncoveanu: 7.18, 8.41 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 11.26, 12.13, 13 și 13.49, 14.36, 15.23, 16.12 și 16.59 (circulă până la Catedrala Mitropolitană).

Stația Ștefan cel Mare: 7.28, 8.51 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 11.36, 12.23, 13.10 și 13.59, 14.46, 15.33, 16.22, 17.09.

Stația Sfânta Maria: 7.38, 9.01 (circulă până la Catedrala Mitropolitană), 11.46, 12.33, 13.20, 14.09 și 14.56, 15.43, 16.32, 17.19 (circulă până la Catedrala Mitropolitană).

Stația Catedrala Mitropolitană: 7.43, 11.02 și 11.51, 12.38, 13.25, 14.14, 15.01 și 15.48, 16.37.

Stația Vasile Pârvan: 7.52, 11.11, 12 și 12.47, 13.34, 14.23, 15.10 și 15.57, 16.46.

Stația Corneliu Coposu: 8.01, 11.20, 12.09 și 12.56, 13.43, 14.32, 15.19, 16.06 și 16.55.

Stația Dacia: 8.09, 11.28, 12.17, 13.04 și 13.51, 14.40, 15.27, 16.14, 17.03.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”2113723″]

[related-post post_id=”2091937″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Anunț începere proiect ”Granturi pentru capital de lucru” - SC A OF B SOLUTION SRL

  Ştiri din Timiș

  Anunț finalizare proiect - PIZZERIA NAPOLEON

  Ştiri din Timiș

  Senatorul Raoul Trifan: USL trăiește! PSD, PNL și UDMR și-au dat mâna pentru a forța trecerea unui raport pe „Anghel Saligny”

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 25 de metri în jurul piețelor, târgurilor, spitalelor și spațiilor comerciale

  Sănătate

  Coronavirus, 22 septembrie: peste 7.000 de cazuri noi în țară. 376 de infectări din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Oficial: Carantină de noapte în weekend în Timișoara, Dumbrăvița, Giroc și totală în două localități din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Focar de coronavirus la o creșă din Timișoara. Alte 120 de clase din Timiș, în sistem online

  Ştiri din Timiș

  Posibilă carantină de noapte în weekend, la Timișoara, Giroc, Dumbrăvița și Ghiroda

  Eveniment

  Avertizarea meteorologică de vreme rece în toată țara

  Ştiri din Timiș

  Dezbatere publică pentru noul serviciu de parcare al primăriei. S-ar putea discuta și reforma Timpark

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici