tion.ro Web analytics

Geolog despre posibilitatea exploatarii gazelor de sist in Timis: O resursa, daca e identificata, e si exploatata

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Prospecţiunile petroliere care au loc, în ultima perioadă, în mai multe localităţi din judeţul Timiş, îi îngrijorează pe localnici. Sâmbătă seara, geologul Georgeta Ionescu le-a vorbit localnicilor din Biled despre pericolele fracturării hidraulice pentru obţinerea gazelor de şist. În opinia expertului, deşi acordurile de consesionare a perimetrelor de explorare petrolieră sunt secretizate, în cazul în care în judeţul Timiş se vor găsi zăcăminte de gaze de şist viabile din punct de vedere economic, se va încerca, cu siguranţă, exploatarea lor, ceea ce ar conduce la un dezastru ecologic.
Scris de B.A.M - Prospecţiunile petroliere care au loc, în ultima perioadă, în mai multe localităţi din judeţul Timiş, îi îngrijorează pe localnici. Sâmbătă seara, geologul Georgeta Ionescu le-a vorbit localnicilor din Biled despre pericolele fracturării hidraulice pentru obţinerea gazelor de şist. În opinia expertului, deşi acordurile de consesionare a perimetrelor de explorare petrolieră sunt secretizate, în cazul în care în judeţul Timiş se vor găsi zăcăminte de gaze de şist viabile din punct de vedere economic, se va încerca, cu siguranţă, exploatarea lor, ceea ce ar conduce la un dezastru ecologic.

La dezbaterea organizată sâmbătă după-amiaza, de activiştii de mediu din Timiş, au participat atât localnici din Biled, cât şi din Periam, două zone pentru care Guvernul a eliberat, deja, acorduri de prospecţiune şi exploare petrolieră. S-a vorbit, în special, despre pericolele pe care fracturarea hidraulică le prezintă atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea şi sustenabilitatea localnicilor.

„În primul rând am discutat cu reprezentanţii comunităţii locale din Biled, dar şi din Periam, despre pericolele fracturării hidraulice. Aceasta este metoda prin care se exploatează zăcămintele de hidrocarburi neconvenţionale precum gazele de şist. Pentru că această temă este în discuţia societăţii civile de câteva luni, inclusiv în zona în care ne aflăm. Printre riscurile pe care le prezintă această metodă este, în primul rând, cel legat de utilizarea unor cantităţi enorme de apă, care se răsfrâng şi asupra altor activităţi. În cazul Vasluiului, Chevron ne-a spus că va utiliza 16.000 de mc la fiecare foraj, înmulţind cu numărul de foraje, care poate ajunge la câteva sute, reiese că avem o cantitate de apă care, poate, ar fi fost mult mai utilă în agricultură. Mai este vorba şi de ocuparea unor suprafeţe enorme de teren, care sunt scoase din circuitul agricol sau forestier (…) Este vorba, de asemenea, despre substanţele utilizate în procesul fracturării hidraulice, dintre care foarte multe sunt determinate a fi cu potenţial cancerigen, mutagen, substanţe toxice interzise în Comunitatea Europeană. Şi este, de asemenea, vorba de efectele pe care fracturarea hidraulică le poate avea, inclusiv provocarea de seisme. Aceste lucruri s-au întâmplat în anumite comunităţi din Statele Unite. Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm posibilitatea contaminării resurselor de apă potabilă. Despre aceste lucruri nu ne mai punem problema dacă se întâmplă sau nu, ci doar când se întâmplă şi cu ce efect. Date fiind aceste riscuri multiple, problema nu se pune dacă vrem să exploatăm nişte resurse, cum ar fi gazele, ci cum o facem, cu ce risc. Aceste zăcăminte, dacă ar fi lăsate încă o perioadă sub pământ, acolo unde se află de milioane de ani, s-ar putea ca la un moment dat, prin utilizarea unei tehnologii mai prietenoase cu mediul, să nu mai pună atâtea pericole şi să fie folositoare şi generaţiilor următoare”, a afirmat, la finalul dezbaterii, geologul Georgeta Ionescu.

Întrebată de reporterii www.tion.ro, dacă există o certitudine că în judeţul Timiş se intenţionează exploatarea resurselor de gaze neconvenţionale, geologul a afirmat că, din cauza secretizării acordurilor de concesionare a perimetrelor de explorare, nimeni nu ştie exact ce caută cei de la firmele de prospecţiuni.

„Nu ştim în acest moment ce se caută. Legea Petrolului nu distinge între hidrocarburile convenţionale şi cele neconvenţionale. Ştim doar că în Dobrogea, atunci când au desecretizat cele trei acorduri, am constatat că în textul hotărârii respective, cu de la sine putere, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a adăugat şi acest termen, de hidrocarburi neconvenţionale. Lucru ilegal. Acolo mai avem şi părerea companiei Chevron, care este titulara acordului. În ce priveşte perimetrele din judeţul Timiş ar trebui ca ANRM să comunice publicului dacă este vorba de hidrocarburi convenţionale sau neconvenţionale şi, de asemenea, compania care este titulara acordului ar putea, în mod amiabil, să comunice, pentru că nu are aceleaşi obligaţii ca o instituţie publică”, a mai spus Ionescu.

În opinia ei, însă, nimeni nu poate să spună că, în cazul în care astfel de zăcăminte neconvenţionale vor fi găsite, ele nu vor fi şi exploatate.

„Atât timp cât nu s-a făcut prospecţiune şi explorare, nu se pot face niciun fel de afirmaţii certe. De aceea se explorează, pentru a constata dacă există resurse, ce volum au, ce proprietăţi şi ce rentabilitate economică, în final. Toate acestea analizate, pot da o imagine asupra viitoarei exploataţii, dacă ea va avea loc sau nu. Toate acordurile de concesionare a perimetrelor sunt de explorare, dezvoltare şi exploatare. Deci este ciclul firesc. Orice companie, dacă a investit în partea de explorare, nu va renunţa să exploateze o resursă, dacă ea este identificată”, a explicat geologul.

De asemenea, ea a criticat Guvernul şi pentru modul în care ia decizia de a concesiona aceste perimetre, fără a organiza în prealabil o dezbatere publică.

„Există o procedură prin care se concesionează aceste perimetre prin Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Ulterior, aceste acorduri sunt validate printr-o hotărâre de Guvern. Guvernul ia decizia asupra modului în care sunt gestionate resursele minerale ale României. Pentru că aceste resurse, conform Constituţiei, aparţin statului. Însă, când se iau astfel de decizii, din păcate, nu se analizează întreg ciclul de viaţă al procesului, pentru că atunci probabil s-ar avea în vedere doar exploatarea fără riscuri. În anumite etape ar exista, potrivit legilor, şi consultări publice. De exemplu, când s-au dat aceste hotărâri de Guvern, potrivit legii protecţiei mediului, trebuia să existe o consultare a populaţiei din teritoriile vizate (…) Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, ar trebui să existe şi o informare mai bună a populaţiei. Atât timp cât aceste hotărâri sunt secretizate, populaţia poate se inflamează fără un temei rezonabil. Cât timp lucrurile nu sunt comunicate corect şi la timp celor interesaţi, sigur că se pot face orice speculaţii. De aceea, prima măsură în aceste situaţii ar trebui să fie desecretizarea acestor hotărâri, inclusiv a acordului privind perimetrul Biled şi celelalte din judeţul Timiş”, a concluzionat Ionescu.

Biled se opune fracturării hidraulice

Primarul interimar din Biled, Cristian David, prezent la dezbatere, a afirmat că localitatea pe care o conduce a luat deja decizia, printr-o hotărâre de Consiliu Local, să înterzică explorările şi exploatările de gaze neconvenţionale prin metoda fracturării hidraulice, deoarece majoritatea locuitorilor comunei se opun acestei metode, care le-ar putea pune în pericol atât sănătatea, cât şi traiul.

Vedeţi în continuare unul din filmele prezentate localnicilor din Biled, despre fracturarea hidraulică şi pericolele acestei metode.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România

  Sănătate

  Aproape 2.000 de vaccinuri anti-Covid administrate în Timiș în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Descoperă povestea Palatului Deschan, „locul primului Bazar din Timișoara”

  Eveniment

  VIDEO. Accident cu un mort și doi răniți pe Calea Șagului, trafic blocat

  Sănătate

  Medici din Timișoara, în bisericile catolice. Vor vorbi cu oamenii despre importanța vaccinării și riscurile infectării cu Covid

  Ştiri din Timiș

  Se caută voluntari cu experiență în business și IT pentru „remodelarea activității” Primăriei Timișoara

  Eveniment

  Certificate Digitale Verzi, la control! Amenzi date de polițiștii timișeni celor fără măști și certificate

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19 scade sub 2/1000 în Timiș. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 4 decembrie: aproape 1.500 de cazuri și 131 de decese în România. 78 de infectări în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Șoferii, campioni la amenzile împărțite de Poliția Locală. Sub jumătate dintre sancțiunile date în 2021 au fost plătite

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici