Mulți credincioși din România sărbătoresc, duminică, Învierea Domnului. În acest an, Paştele catolic are loc cu o săptămână înainte de cel ortodox, care va fi celebrat pe 24 aprilie.
Paştele catolic şi ortodox este, de obicei, sărbătorit la date diferite, pentru că cele două mari Biserici calculează data Învierii lui Isus după două calendare diferite. Data Paştelui diferă din anul 1582, când Biserica romano-catolică a trecut la calendarul gregorian, iar Biserica ortodoxă a rămas după cel iulian.
Data prăznuirii Paştelui este, spre deosebirea de cea a Naşterii Domnului, variabilă, în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. Catolicii stabilesc prima luna plină de după echinocţiu folosind o serie de calcule şi tabele ecleziastice, în timp ce ortodocșii iau ca reper luna plină astronomică.
Înainte de Paşte, catolicii ţin post cinci săptămâni, care este diferit de cel ortodox, deoarece presupune doar evitarea preparatelor din carne.
La Biserica Millennium din Timișoara, celebrarea Vigliei Pascale a început sâmbătă seara cu ritualul sfinţirii focului. Apoi, credincioșii au intrat cu lumina nouă, binecuvântată, în biserică. A urmat Liturghia Cuvântului.
Sf. Liturghii în Duminica Sf. Paşte la Biserica Millennium din Timișoara încep de la ora 10 în limba română, la ora 11:30 în limba maghiară.
Paşte fericit!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Frohe Ostern!
Pe aceeași temă:
Catolicii sărbătoresc Paștele. Programul slujbelor din parohiile din Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!