Soții Lisa și Daniel Farba sunt doi muzicieni din Ucraina care au fondat proiectul Farba Kingdom. Ei cântă în stilurile muzicale darkwave, synthwave, coldwave și industrial. Cei doi soți au părăsit Ucraina în urmă cu trei ani, când a început războiul.
Din iunie 2024 s-au stabilit, temporar, la Timișoara, după ce anterior au mai locuit în Suceava și București. Au obținut permise de ședere ca refugiați.
Lisa s-a familiarizat cu limba română, însă Daniel folosește, deocamdată, doar engleza. În schimb, fiica lor este în clasa a V-a la o școală din Timișoara și a învățat foarte bine limba română, fiind unul dintre cei mai buni elevi din clasă.
O familie și „doi pereți”
Lisa și Daniel s-au întâlnit întâmplător, pe platoul de filmare al unui videoclip. Cuplul a locuit în orașul Odesa, la Marea Neagră.
„În 24 februarie 2022 ne-am trezit la 5 dimineața din cauza exploziilor. Nu am înțeles ce se întâmplă. Fiica noastră trebuia să meargă la școală, la ora 8. În Odesa locuiam în zona pieței Privoz și credeam că cineva glumește și aruncă în aer ceva la piață. Privoz este o piață renumită în întreaga lume pentru fructele de mare delicioase. Am intrat imediat pe internet pentru a citi știrile. Așa am aflat că Vladimir Putin a postat un videoclip pe YouTube în care spunea că a început un război și a trimis rachete în diferite orașe din Ucraina, peste tot în același timp, la ora 5 dimineața.
Mai târziu ne-am uitat pe ferestre și am văzut peste tot fum negru și oameni alergând, panicați. În câteva ore, majoritatea oamenilor alergau cu valizele spre gări. Am văzut asta prin ferestre, puteam vedea Privoz și gara de la ferestrele noastre. La bancomate erau cozi uriașe, oamenii retrăgeau bani. Din acel moment, a început să sune sirena de raid aerian și nu s-a oprit în Ucraina nici până în ziua de azi. Știm asta pentru că fiica noastră învață și online la o școală din Odesa. Lecțiile lor sunt adesea întrerupte din această cauză”, își amintește Lisa Farba ziua în care a început războiul, acum trei ani.
Atunci a aflat despre regula „doi pereți”.
„Acesta este momentul în care nu ar trebui să locuiești în tot apartamentul, ci să dormi și să fii mereu în locul în care ai doi pereți între tine și stradă în timpul bombardamentului. Eram pierduți și nu știam ce să facem. În astfel de momente nu aveam deloc chef să mănânc. Am încercat să înțelegem ce se întâmplă, citind constant știrile și gândindu-ne ce să facem în continuare. În cele din urmă, după trei zile de raiduri aeriene constante și bombardamente, am decis să părăsim țara. Ne-am urcat în mașină și am condus până la granița cu România pe riscul nostru. Este exact ceea ce au făcut un număr mare de ucraineni care trăiesc acum peste tot în lume”, a spus pentru Tion Lisa Farba.
„Am avut un sentiment de neputință și confuzie la începutul războiului, când nu aveam cum să-mi protejez familia decât să plec de acolo”, a declarat Daniel Farba.
De fiecare dată când aflau că o rachetă a lovit diferite case din Odesa și au murit oameni, se speriau foarte tare și se rugau să nu fie afectat și blocul în care au apartament.
foto: arhiva personală
Viața merge înainte
După ce s-au simțit ca la ruleta rusească, muzicienii au venit în România, unde și-au reluat activitatea.
„Genul nostru muzical are o nișă separată de fani (dark/synthwave, postpunk, industrial), dar ne-am găsit ascultători și în România. De asemenea, continuăm să învățăm ucrainenii să cânte la chitară și să predăm măiestrie vocală în ucraineană tuturor oamenilor care sunt interesați de muzică și în engleză.
Susținem constant concerte în România și în străinătate, participăm la festivaluri și alte evenimente culturale și chiar am deschis Festivalul de Arte «Bienala Albastră» de la Brașov la Teatrul «Sică Alexandrescu» cu spectacolul nostru. Am mai susținut concerte în Ungaria, iar anul acesta suntem invitați în diferite țări.
Ne place foarte mult Timișoara. Este un oraș frumos și liniștit, cu o istorie bogată, dar pentru a crește profesional în genul nostru avem nevoie de orașe mari, dinamice. Nu intenționăm să ne întoarcem în Ucraina acum, dar când se va ivi o astfel de oportunitate, cu siguranță o vom vizita. În acest moment negociem cu persoane din diferite țări și vom merge acolo unde va fi mai multă muncă și cerere pentru noi. Am dori să le cerem oamenilor să continue să meargă la concerte live și să sprijine muzicienii, pentru că ascultarea muzicii live este întotdeauna o imersiune într-o atmosferă neobișnuită și o experiență nouă și incitantă pentru suflet”, a mai spus Lisa.
Apărut în 2006, Europavox este un proiect cultural ce își propune să promoveze diversitatea scenei muzicale europene.
„Sunetul lor este disperare post-punk, vibrații industriale zdrobitoare inconfortabile și un șir complet de sintetizatoare hipnotice. Muzica lor evocă imediat o comparație cu arhitectura orașului natal, pe care artiștii l-au îmbibat, unde clădirile mistice neogotice stau alături de constructivismul sovietic, o imagine vizuală care țipă aproape la propriu despre tristețea fără speranță a acelor vremuri. Discografia Farba Kingdom se cufundă cu ușurință într-o melancolie sumbră, dând o senzație unică, în timp ce amestecă electronica cu rock și făcându-vă să vă mișcați într-un fel de dans trist”, spune Ilya Kovalenko în descrierea trupei apărută pe site-ul EuropaVox.
Trimite articolul
XVă mulțumesc foarte mult pentru atenție!
De ce nu sunt pe front sa lupte pentru libertatea lor?
Felicitari!
Nu stiu ce sa zic ? va place pe Romania ? papa moka,cazarea desemenea ..etc