tion.ro Web analytics

FOTO. Cum arată Domul Catolic din Piața Unirii în plin șantier. Se redeschide până la sfârșitul lui 2021

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

FOTO. Cum arată Domul Catolic din Piața Unirii în plin șantier. Se redeschide până la sfârșitul lui 2021

Reactualizat la:
După doi ani plini de șantier, cei care lucrează la restaurarea Domului Romano-Catolic din Piața Unirii din Timișoara sunt încrezători că redeschiderea lăcașului de cult va putea fi posibilă în toamnă. Munca este grea, multă și migăloasă, dar Domul va reveni la strălucirea de odinioară. Va fi și mai strălucitor, pentru că e deja o altă lumină în interior.
Scris de Roxana Deaconescu - După doi ani plini de șantier, cei care lucrează la restaurarea Domului Romano-Catolic din Piața Unirii din Timișoara sunt încrezători că redeschiderea lăcașului de cult va putea fi posibilă în toamnă. Munca este grea, multă și migăloasă, dar Domul va reveni la strălucirea de odinioară. Va fi și mai strălucitor, pentru că e deja o altă lumină în interior.

Lucrările la Domul Catolic din Piața Unirii au început în prima parte a anului 2019. Ar fi trebuit să fie gata în iulie, dar a fost nevoie de prelungirea termenului, pentru că mai este mult de lucru. Munca este migăloasă și are două părți: construcții și partea artistică.

Piatra de temelie a Domului Romano-Catolic a fost pusă în 6 august 1736. Clădirea a fost finalizată abia în 1765, după epidemia de ciumă, după planurile arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach. Sunt peste 250 de ani de istorie, în care s-au mai făcut intervenții, ultimele acum 40 de ani, povestesc restauratorii. Dar a venit momentul să aibă loc altele, iar clădirea să capete un aer și mai baroc, așa cum a gândit-o von Erlach.

„Decorul l-am păstrat, am schimbat gama cromatică, aparietal, pentru că mi-am dorit-o mai luminoasă, un pic mai contrastantă și, ajutându-mă de ea, de a păstra piatra naturală, așa cum o vedeți în toate aceste capiteluri. Există o bandă oranj, arhitrava care «aleargă» peste tot. Este, de fapt, semnătura lui Erlach, o s-o găsiți în foarte multe biserici austriece și în Ungaria. Este acea înălțare care se vede și de pe exterior, a acestui nivel de subcornișă, sau, dacă vreți a nivelului de la care se nasc arcele și bolțile”, a declarat dr. Ioan Darida, specialist restaurator.

S-a mers „pe cele mai naturale reacții ale valului hidraulic, așa cum se întâmpla și acum 2.000 de ani, cu romanii, și, evident, cu o inserție modernă”.

Muncă de peste doi ani la sculpturi

Fiecare element artistic a fost luat și restaurat. De la picturile oxidate pe verso, pentru că nu au fost protejate, până la altarele de stucomarmură, la marea provocare: sculpturile. Sunt multe și e mult de lucru la ele. Au trecut deja doi ani de când se lucrează continuu, iar treaba restauratorilor nu e gata.

„Fiecare element mare sau mic a trebuit preluat, desprăfuit, curățat. Au trebuit consolidate straturile de grund și poleitură. Asta a însemnat o anume tehnică și un timp de acțiune, de uscare… lemnul e viu, lemnul lucrează. A stat aici 200 de ani cât a stat (…) deci s-au făcut consolidări, s-a revenit, s-a revenit. S-au făcut consolidări, s-au făcut chituiri, s-au făcut decapări ale straturilor suprapuse. S-a ajuns la adevăr. Adevărul a însemnat că multe sculpturi au avut bustul la lemn sau niște grunduri care, dacă au stat bine, le-am păstrat, sau zone aurite, dar cu aurul foarte erodat. (…) A fost un lucru foarte dificil”, a declarat Dana Postolache, expert restaurator opere de artă.

Sunt „fără număr” sculpturile, spune restauratorul. 14 sunt doar la altare, dar mai sunt și nenumărate statui mici. Îngerașii sunt curățați într-un atelier nu departe de Dom. Specialiștii nu s-au apucat încă nici de tabloul mare care îl reprezintă pe Sf. Gheorghe cu balaurul, hramul lăcașului de cult.

Nici nu s-a început la exterior

Așa cum a fost anunțat încă din iarna primului an de șantier, Domul va avea altă culoare. Galbenul va fi înlocuit de un alb care îi va scoate și mai mult în evidență elementele arhitecturale. Aici, lucrările ar putea începe în martie-aprilie.

„Aș vrea să fie cumva în spiritul tuturor restaurărilor făcute în Europa Centrală în arhitectura lui von Erlach. În afară de asta, aș vrea să racordăm această tendință cu ceea ce se întâmplă în această piață istorică. Asta ar însemna o gamă cromatică un pic mai deschisă, mai luminoasă, care să sublinieze și importanța monumentului în contextul altor chiloțiuri care sunt pe aici, prin jur. Oricum ar fi sper să iasă bine. Este un alb într-o gamă care subliniază fiecare element arhitectural, ca amplasare, ca volumetrie și ca importanță, până la urmă”, ne-a mai spus dr. Darida.

În jur de 30 de oameni au lucrat în Domul Romano-Catolic doar pe partea artistică. Potrivit expertului Dana Postolache, vitraliile sunt aproape gata, ușile sunt 70% finalizate, încă se lucrează la cele din exterior, stranele sunt făcute, stucomarmura este 75% gata, tablourile sunt 40%, lemnul policrom se prezintă cam 90%.

Planul este ca Domul Romano-Catolic „Sf. Gheorghe” din Piața Unirii să fie redeschis în toamnă.

„Lucrările se vor finaliza, sperăm, pe parcursul anului, astfel încât, la finalul anului, în mare parte, să putem finaliza acest proiect. Mă gândesc și la fațada exterioară, unde încă nu s-a început, sperăm ca în martie-aprilie să putem începe. Ceea ce dorim noi este ca lucrările interioare, și aici suntem în grafic, să fie finalizate până la sfârșitul lunii august, astfel încât în septembrie să putem binecuvânta aceste lucrări interioare, ca să se poată oficia și primele sfinte liturghii”, ne-a declarat preotul Nicolae Lăuș, director al Cancelariei Diecezane, Episcopia Romano-Catolică.

Valoarea proiectului este de aproximativ 28 de milioane de lei, echivalentul a 4,4 milioane de euro. Majoritatea banilor vin de la UE, prin POR 2014-2020, Prioritatea 5.1. Constructim are partea de construcție, iar SC Danart Import Export SRL cu Danart Restaurări și Cerecs Art SRL se ocupă de lucrările artistice.

 

Articole pe aceeași temă:

[relatedArticles]

Domul din Piața Unirii ar putea fi redeschis la vară. Imagini de pe șantier!

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Doru says:

  Sper ca la asa restaurare capitala, sa fie cuprinsa si punerea in functiune a ceasului din turn.

 2. Daniel says:

  Intre timp unii renoveaza un parc in doi ani.

 3. Lau says:

  Propun o petitie in care sa se ceara ca actuala culoare, Galben de Habsburg sa ramana in continuare. Este un simbol si un reper al pietei/Timisoarei si daca se alege culoarea alba isi va pierde din farmec, va fi foarte stearsa.

 4. tot eu says:

  de ce alb?…se va murdarii in cateva luni. Albul e o culoare specifica bisericilor ortodoxe, de ce nu se poate vopsi in culoarea originala?..iar ne trezin, noi romanii, mai destepti decat altii…parca vad ca o sa iasa o mizerie ca fostul sedul PNL Rusine arhitectilor!

 5. Timisorean_ says:

  oare cum ar arata palatul Schonnbrun din Viena in alb?….ca un rahat!..cum va arata Domul catolic in alb?…la fel!

 6. Rainer says:

  Domul cand a fost construit a fost colorat specific bisericilor lui E.F. von Erlach, adica alb si cu nuante deschise…albul e culoarea originala…acest galben pe care il vedem astazi este de la restaurarea din 80

 7. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Accident cu opt victime la ieșire din Periam spre județul Arad. Răniții sunt străini și nu au documente asupra lor

  Azi în Timișoara

  Ce facem astăzi în Timișoara?

  Utile

  Aquatim anunță întreruperea apei și presiune scăzută pentru unii abonați

  Ştiri din Timiș

  Se împart pachete cu produse alimentare pentru persoane defavorizate, în Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Se strâng alimente pentru zece familii cu venituri minime din Calacea și Vinga

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România

  Ştiri din Timiș

  Zece medalii obținute de rutierii CSUVT la Campionatele Naționale de Ciclism și Paraciclism 2022

  Ştiri din Timiș

  Lucrările abandonate la rețeaua de apă-canal din Plopi Sud, reluate de Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Condițiile de eliberare a cazierului judiciar pentru persoanele juridice au fost modificate

  Ştiri din Timiș

  Proiectele începute și eșuate de vechile administrații, duse la bun sfârșit de primarii USR

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici