tion.ro Web analytics

Facturi triple la apă caldă și căldură pentru timișorenii abonați la Colterm. Prețul gigacaloriei crește la 851 lei/MWh, subvenția rămâne la fel

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Facturi triple la apă caldă și căldură pentru timișorenii abonați la Colterm. Prețul gigacaloriei crește la 851 lei/MWh, subvenția rămâne la fel

foto: arhivă
Reactualizat la:
Timișorenii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru căldură și apă caldă, dacă societatea de termoficare reușește să găsească un furnizor de gaz și să furnizeze în continuare energie termică. Primăria Timișoara propune dublarea prețului gigacaloriei la peste 800 de lei/MWh, de la peste 400 de lei. Subvenția de 207 lei/MWh de la consiliul local nu se modifică, astfel că timișorenii vor avea facturi triple. Decizia va fi luată în CLT.
Scris de Roxana Deaconescu - Timișorenii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru căldură și apă caldă, dacă societatea de termoficare reușește să găsească un furnizor de gaz și să furnizeze în continuare energie termică. Primăria Timișoara propune dublarea prețului gigacaloriei la peste 800 de lei/MWh, de la peste 400 de lei. Subvenția de 207 lei/MWh de la consiliul local nu se modifică, astfel că timișorenii vor avea facturi triple. Decizia va fi luată în CLT.

Pentru ca societatea de termoficare să poată furniza energie termică celor aproximativ 56.000 de abonați, în contextul creșterii prețului la gaz, Colterm și Primăria Timișoara propun mărirea prețului gigacaloriei, crescut ultima dată prin hotărâre de consiliu local în 10 decembrie 2019, cu începere din 1 ianuarie 2020.

„Preţul actual al energiei termice livrată consumatorilor casnici din sistemul centralizat este de 415,39/MWh inclusiv TVA (483,10 lei/Gcal inclusiv TVA), iar pentru consumatorii non-casnici este de 429,47 lei/MWh inclusiv TVA (499,48 lei/Gcal inclusiv TVA)”, se arată într-un proiect de hotărâre publicat vineri pe site-ul primăriei.

Cererea pentru majorarea tarifului a venit de la Colterm, care susține că este nevoie de creșterea prețului la gigacalorie „pentru a nu aduce pierderi societății de termoficare”. Consiliul de administrație al Colterm a aprobat deja noile tarife.

Potrivit documentației, determinarea prețurilor de producție și a tarifelor de transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată din sistemul de alimentare centralizată s-a realizat luând în calcul perioada pentru fundamentare iunie 2020 – mai 2021 (12 luni calendaristice), precum și un procent de producere a energiei termice pe gaze naturale de 48,5% în CT Centru și 51,5% produsă la CET Sud, având la bază o prognoză de consum de 150.000 tone cărbune.

„Se propune modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA, precum și modificarea prețului local al energiei termice facturată populației la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, se arată în referatul de însoțește proiectul de hotărâre.

Facturile se triplează

Timișorenii n-au simțit până acum majorările prețului gigacaloriei pentru că în același timp a fost crescută și subvenția plătită de PMT, care acum rămâne la fel.

„Subvenția, reprezentând diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei va rămâne la valoarea actuală de 207,27 lei/MWh inclusiv TVA”, mai scrie în documentație.

Practic, dacă timișorenii plăteau până acum 208 lei/MWh, de acum înainte vor plăti 644 de lei/MWh, explică și Serviciul de Comunicare al PMT.

„În baza calculelor economice și cerințelor legale, acest nou preț este de 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenția acordată de Primăria Timișoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, prețul local al energiei termice facturată populației ar trebui să crească de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA”, se arată într-un comunicat de presă emis de primărie.

Consumatorii non-casnici, adică firmele abonate la Colterm, spitalele, școlile vor plăti, de fapt, 851,27 lei/MWh.

„Criza mondială a energiei, dar și poziția economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administrație dezastruoasă, obligă compania să crească prețul de facturare, care nu poate fi sub cel de producție. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timișorenii racordați la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termică și de aceea prețul final îl vom stabili în urma ședinței Consiliului Local Timișoara”, a declarat primarul Dominic Fritz.

În aceeași situație cu Timișoara se află și alte 26 de orașe din țară, care au sisteme de termoficare centralizate și care sunt nevoite acum să adapteze prețurile de facturare la noile tarife ale combustibililor, mai explică Serviciul Comunicare al PMT.

Potrivit aceleiași surse, Asociația Municipiilor din România a transmis o scrisoare de ajutor guvernului, semnată de 27 de primari, prin care cere ajutor.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Calcule pentru creșterea prețului la gigacalorie încă de anul acesta. Fritz cere cărbune din rezerva de stat

27 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Clau says:

  Trist dar ma asteptam.Administratia Robu a ingropat in datorii Coltermul iar Guvernul Romaniei nu este capabil sau nu vrea sa opreasca acesti colosi(EON,ENEL,ENGIE samd) sa jegmaneasca populatia.Preturile la gaz si curent sint anormal de mari.

  • eco says:

   Preturile la gaz n-au nicio legatura cu companiile distribuitoare din RO, “colosii” cum le numesti. Nu esti singurul care crede asta, multi cred la fel. Pe piata europeana gazul este de 6 (sase) ori mai scump decat in aceeasi perioada a anului trecut si de 4 ori mai scump decat in primavara. Romania are printre cele mai mici preturi la consumator din Europa, 0,03KWH fata de 0.09 in Olanda, 0.06kwh in Germania sau 0.07KWH in Italia si Franta. Replica preferata a romanului e ca noi avem salarii mai mici. Nimanui nu-i pasa, pretul nu are legatura cu nivelul salariilor, doar cu cererea si oferta. Cum multe tari au depasit perioada critica a pandemiei (nu e cazul nostru), a crescut si activitatea economica si dupa ea cererea. Cererea si oferta dicteaza pretul.

   • cox says:

    Al cui e gazul din Romania? daca e al romanilor, nu vad de ce are vreo legatura pretul cu cererea si oferta. E ca si cum eu daca am o masina, trebuie musai sa fac uber/taxi cu ea, si sa dau dau unei companii niste bani sa-mi folosesc/inchiriez propria masina(simplificat mult, dar ca idee asta este) Din toate tarile alea insirate de tine, doar olanda e considerata a avea mai mult gaz -sa zicem ca asa o fi, dar am ceva dubii- si e comparabila ca populatie cu Romania, restul au o populatie mult mai numeroasa si gaz mult mai putin, nu mai zic de industrie mult mai dezvoltata unde e cerere uriasa de gaz. Asa ca teoriile cu piatza si pretul, sa le vehiculezi la trotinetistii doritori de a fi slugi cu capul plecat prin corporatii pentru a merge in city break-uri, ei fiind proeuropeni, spre deosebire de nemtii care n-au nici o problema sa faca mega conducta pt gaz de-ala antieuropean.

 2. The says:

  Sa ni se explice si noua de unde se acorda acel “ajutor” si in ce consta? Nu de alta, dar aia care care nu vom primi “ajutor” suntem buni de plata, iar cei vinovati de aceste probleme stau frumos fie la caldurica pe salarii de directori.

 3. Dan says:

  La pretul asta mai bine pui centrala!!!. Si Colterm faliment!!! Apa calda ai la robinet dupa 30 min.

 4. Maximilan says:

  Oare mai exista ceva in orasul asta ce nu la-ti scumpit?

  • Agentul432 says:

   Se pare ca abecedarele erau scumpe încă de pe vremea când erai copil, asta explica halul catastrofal in care scrii

 5. pheww says:

  ce bine ca se muta fritz la vila cu incalzire prin centrala pe gaz, din blocul unde inainte era incalzit de la colterm… chiar imi faceam griji pt el

  • Emilut says:

   Vezi ca esti prost… informat

  • dinu says:

   Eu am centrala de 20 de ani, la bloc. Pune-ți și tu, ca să nu te mai apese grija de alții.

  • Si curcile rad says:

   Mai ales acuma cand are si copil mic.Trebuie sa faca baie copilul si altele cum sa stea copilul unui primar asa competen ca DONIMIC in frig lasa prostimea poate sta dar rog sa faceti platile la timp

  • Anonymous Coward says:

   Pai daca ti se pare asa afacere, muta-te si matale la casa. A, n-ai bani? Pai atunci vezi de fa si matale scoala si lucreaza ce-a lucrat Fritz, inainte sa fie primar, daca te tine cureaua.

   … te pomenesti ca nu te tine cureaua?

 6. John says:

  No mai coltermistilor, cred ca la vara o sa fie criza de centrale, asa ca luați-vă de acuma😀

 7. cezar says:

  Vom afla peste cativa ani ca Fritz si Latcau sunt asociati in ceva firma care instaleaza centrale in apartamente /s

 8. Anti_vir says:

  Ajustarea pretului la piata este un lucru normal care trebuia facut treptat, din timp. Evident acest lucru s-a facut cand a venit o criza si a lasat o buna parte din cetateni in frig. Asta sa fie invatatura de minte celor care se mai bazeaza pe servicii de la stat. In acelasi timp calde multumiri UE pentru politica lor energetica iresponsabila care ne-a readus pe vremea comunismului. Traiasca UE si conducatorul iubit, DoNimic Frig.

 9. Urinel says:

  Dragilor, dar de ce nu înjuraţi şi regulile anti-centrale şi vecinii dobitoci care cred că le furi căldura din perete şi îi gazezi în schimb? Trebuie să te milogeşti de toţi tâmpiţii ca să ai voie să faci ceva la TINE în casă.

  Dar de ce să se schimbe tâmpeniile astea de reguli când se poate tripla preţul. Asta înseamnă că la vară o să plătim 6-700 de lei pe lună?

  • eo55 says:

   Nu ești la tine în casă, locuiești într-un apartament, deobicei într-un bloc care a fost proiectat pentru o soluție unitară dpdv al încălzirii, al alimentării electrice, sursei de apă și al canalizării.

   Nu este normal să se încălzească fiecare cum vrea. Doar la noi pare, din cauza reglementărilor care nu se aplică.

 10. Emilian says:

  Vedeti unde s-a ajuns din cauza viniturilor care nu-si inmatriculeaza masinile si nu platesc impozitele pe TM?!? Oare chiar nu vede nimeni?!?

 11. Radu says:

  Din banii cui plateste PMT subventia la gigacalorie, si de ce face discriminari. Adica cei care au centrale proprii care le-au bagat prin rate sau sacrificii( nu cred ca toti au fispus de bani sa-si puna centralele pentru ca ii suparau banii in portofel). u primesc ajutor pentru scumpirea gazului si restul primesc. Eu cred ca toti platim taxe si impozite la PMT si toti ar trebui sa fim tratati la fel. Daca ai 2 copii dintre care unul este mai plapand si unul mai bine facut faci diferente? Sau ii tratezi la fel pt ca sunt amandoi ai tai. Eu cred ca ar trebui sa se termine toate subventiile astea date numai unora. Atunci sa plateasca taxe doar cei racordati la Colterm ca ei primesc inapoi banii prin subventii.

 12. Cineva says:

  V-am spus (cu doua zile inainte?) ca asta era idea, sa scoatem mai multi bani din buzunar rrrr…. Cand ceva scartaie la nivel de conducere/expertiza/ specializare /detalii in domeniu, arata clar ca inevitabilul se va intampla.

 13. craul says:

  stati sa vedeti si la centralele individuale…s-a dat drumul la jaf…Eon…Enel si-au triplat profiturile…

 14. Ana says:

  De ce dati vina pe Robu? De cand E USR au inceput scumpirile (si nu doar la Colterm) vezi telpark si impozite si toate alimentele. De cand a aparut USR au blocat orasul ! Plus gropile de pe Rebreanu si alte strazi nu sunt facute !

 15. danciu says:

  Asa, si??? Si eu platesc triplu gazul la incalzirea de acasa…
  In lunile de iarna plateam in jur de 700 lei/luna, iar acum minim 2000 lei/luna…
  Cei racordati la Colterm vor tot moca?

 16. zet says:

  Bine,bine se scumpeste caldura,se scumpeste apa calda dar si rece,se scumpeste gunoiul,se scumpeste gazul,se scumpeste benzina,nu cresc pensiile,nu cresc salariile se scumpeste euro,se scumpeste mincarea.Intrebarea este unde sunt antivaccinistii ? De ce nu mai protesteaza impotriva masii ?Sunt oare de acord cu singurul lucru care creste:NUMARUL MORTILOR.?

 17. PD says:

  Cum se face ca la Bucuresti gigacaloria costa 329 lei iar la Timisoara costa 990lei .Poate ne explica domnul Fritz.

 18. Cele mai noi știri

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Eveniment

  FOTO. Pompierii din Timiș au intervenit la un accident rutier în drumul lor spre o misiune în Constanța

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici