tion.ro Web analytics

Calcule pentru creșterea prețului la gigacalorie încă de anul acesta. Fritz cere cărbune din rezerva de stat

De Roxana Deaconescu

Calcule pentru creșterea prețului la gigacalorie încă de anul acesta. Fritz cere cărbune din rezerva de stat

Până ce va fi rezolvată problema datoriilor istorice de la Colterm cu ajutorul insolvenței, societatea de termoficare va continua să furnizeze căldură pentru cei 56.000 de abonați. Mai puțin în zonele în care încă se lucrează la retehnologizare. Timișorenii vor scoate însă mai mulți bani din buzunare pentru căldură, și asta chiar din acest an. Primarul Dominic Fritz spune că se calculează deja o majorare a prețului gigacaloriei, pentru că doar așa se pot plăti facturile pentru gaz și cărbune.
Scris de Roxana Deaconescu - Până ce va fi rezolvată problema datoriilor istorice de la Colterm cu ajutorul insolvenței, societatea de termoficare va continua să furnizeze căldură pentru cei 56.000 de abonați. Mai puțin în zonele în care încă se lucrează la retehnologizare. Timișorenii vor scoate însă mai mulți bani din buzunare pentru căldură, și asta chiar din acest an. Primarul Dominic Fritz spune că se calculează deja o majorare a prețului gigacaloriei, pentru că doar așa se pot plăti facturile pentru gaz și cărbune.

Reprezentanții Colterm spun că, până la sfârșitul săptămânii, vor fi încheiate unele șantiere din cele pentru retehnologizare care nu au putut fi finalizate până acum. Este vorba despre cel din zona Odobescu și cel din zona București.

„Sâmbătă am făcut un tur al lucrărilor în oraș, punctele nevralgice sunt zona Odobescu, luni a fost prezent antreprenorul pe șantier. Urmează să stabilim procedura prin care comunicăm în așa fel încât aceste rețele să fie executate tehnic corect și să putem să dăm căldură. Un alt punct nevralgic a fost PT21, zona București, Gen. 16, vom avea o întâlnire cu oamenii tehnic în așa fel încât, până la sfârșitul săptămânii, Gen. 16 și grădinița din zonă să aibă căldură.

Pe Mureș se lucrează pe circuitul primar, sâmbătă la ora 12 firma era pe traseu, ziua de marți va fi o joncțiune importantă între circuitul vechi și cel nou. Pe circuitul secundar, în momentul de față instalațiile sunt puse în funcțiune, mai puțin PT21 și zona Odobescu”, a explicat, luni, Ioan Doboși, președintele Consiliului de administrație Colterm.

Declarațiile șefului CA Colterm vin la câteva zile de când societatea de termoficare anunța, oficial, că unii timișoreni vor avea căldură abia din 30 octombrie. Detalii, AICI!

Dincolo de șantierele pentru retehnologizare, Colterm încă furnizează agent termic la parametri reduși, dar reprezentanții societății spun că aceștia vor fi măriți, cel mai probabil pe timpul nopții.

Fritz cere cărbune din rezerva de stat

Ca să funcționeze totuși și iarna aceasta, Colterm are nevoie atât de cărbune, cât și de gaz. Deși viceprimarul Ruben Lațcău spunea că stocul de cărbune e ca și rezolvat, Dominic Fritz a anunțat, luni, că primăria cere cărbune din rezerva de stat.

„Am trimis o adresă către prefectură, cu rugămintea de a transmite mai departe la guvern, pentru cărbune din rezerva de stat. După cum știți, Colterm funcționează și pe gaz și pe cărbune. O parte din CET Sud poate să funcționeze pe cărbune, niciodată nu o să putem trece sută la sută pe cărbune. De aceea în această criză de prețuri, mai ales la gaz, încercăm să creștem, din nou, ponderea cărbunelui, ceea ce creează alte probleme, pentru că acolo o să vină la plată și certificatele verzi și tocmai de aceea ne-ar ajuta foarte mult din rezerva de stat”, a explicat primarul Timișoarei.

Vă reamintim, atât viceprimarul Ruben Lațcău, cât și șeful Colterm dădeau asigurări că sunt pregătite graficele de livrare pentru cărbune și că există contracte pentru 100.000 de tone. Numai că, așa cum Tion a arătat deja, graficul de livrare nu era pregătit deloc cel puțin cu un furnizor. Detalii, AICI!

„Noi suntem în continue negocieri cu furnizorii de cărbune, care de multe ori spun că întâi trebuie să se plătească datoriile și dup-aia o să se ia livrarea unor cărbune, dar și cu furnizorii de gaz, avem un contract cu EON în care trebuie să dăm banii în avans, ceea ce la aceste sume este aproape imposibil, așa că suntem într-o continuă căutare de soluții pentru contracte mai bune”, mai spune acum Fritz.

Crește prețul gigacaloriei chiar de anul acesta

Explozia prețului la gaz a adus la creșteri uriașe ale facturilor Colterm. Potrivit primarului Timișoarei, în iulie societatea plătea 270 lei/MWh, iar săptămâna trecută prețul urcase la 830 lei/MWh. De unde vor fi luați banii pentru ca societatea de termoficare să poată furniza în continuare căldură? Ne explică tot primarul.

„Această explozie de preț trebuie acoperită de undeva, aici există doar trei surse posibile. Prima posibilitate sunt consumatorii Colterm, dar cred că dacă vă imaginați aceste cifre e destul de clar că nu putem să cvatruplăm prețul la populație la Colterm, dar este clar că trebuie și acolo o majorare de tarif și, din păcate, nu putem să o evităm chiar dacă mulți ani tariful a rămas același în timp ce costurile au crescut.

A doua sursă posibilă sunt de fapt tot timișorenii și bugetul local, care este plătit tot de timișoreni. Noi am dat anul acesta peste 120 de milioane de lei pentru Colterm, am început să plătim și datorii istorice, nu am făcut datorii noi anul acesta. Tot cu această sumă record, niciodată nu s-au dat atât de mulți bani din bugetul local către termoficare, tot suntem acum în situația în care la această explozie de prețuri nu ajung banii din bugetul local. La o factură estimată de 100 de milioane de lei pe lună, Timișoara are venituri în jur de 40 de milioane de lei într-o lună de iarnă, este clar că bugetul local nu va putea suporta aceste costuri”, precizează Dominic Fritz.

A treia sursă ar fi bugetul de stat, „ca să putem continua să plătim facturile”. Fără o intervenție a guvernului, insistă edilul-șef, „va fi foarte dificil, spre imposibil, să se continue furnizarea căldurii și a apei calde în mai multe municipii în România”. Soluțiile sunt, spune acesta, permiterea primăriilor să ia credite din Trezorerie sau alocarea de bani din cotele defalcate pe TVA.

Chiar dacă reprezentanții Primăriei Timișoara nu știu cum vor plăti facturile pentru combustibil ale Colterm, un lucru e cert: va fi mărit și prețul gigacaloriei.

„Bugetul local nu are acești bani, consumatorul nu poate să suporte, fără o intervenție a guvernului aceste sume nu pot fi plătite. În primul rând, trebuie stabilit un nou tarif, acum se fac aceste calcule, orice tarif trebuie calculat pe baza unor costuri, iar aceste costuri momentan se schimbă în fiecare zi. Asta este dificultatea la stabilirea noului tarif. După stabilirea acestui tarif, consiliul local va trebui să decidă cât din acest tarif va trebui să fie plătit de populație, adică de consumatorii Colterm și cât va trebui să fie acoperit de bugetul local, dar și aici există o plafonare de 75 de milioane de lei”, a conchis Dominic Fritz.

Întrebat dacă scumpirea se va face chiar iarna aceasta, până în 2022, primarul Timișoarei a mai spus că „încă anul acesta va trebui să…”.

Gigacaloria s-a scumpit ultima dată din 1 ianuarie 2020, la 415,39 lei/MWh, inclusiv TVA pentru consumatorii casnici (populaţie) și la valoarea de 360,90 lei/MWh exclusiv TVA pentru consumatorii non-casnici (agenți economici). Timișorenii n-au simțit scumpirea, pentru că în același timp a fost mărită și subvenția dată de la bugetul local, care „a sărit” de la 193,98 lei/MWh la 207,27 lei/MWh.

Datoriile istorice ale Colterm se ridică la 320 de milioane de lei, iar societatea intră în insolvență, a anunțat, tot luni, primarul Timișoarei. Tot pentru salvarea societății de termoficare, Primăria Timișoara a semnat anul acesta un contract cu Banca Mondială în valoare de 900.000 de lei, pentru găsirea celor mai bune metode pentru problemele financiare ale Colterm.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

UPDATE. Colterm intră oficial în insolvență. Dominic Fritz: Sunt sigur că timișorenii vor avea și în viitor căldură și apă caldă

24 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. UE usr says:

  Fritz iti doresc sa patesti tot ceea ce ne faci tu si useristii tai noua.

 2. antiVrajeala says:

  Fritz!! nu cere chiar acum carbune, vorbeste cu Latzcau, ca joia trecuta am aflat ca” “Primele trenuri de cărbune sunt deja plecate înspre Colterm”, a declarat Lațcău.”
  Oare unde or fi ajuns trenurile alea? Ca parca nu cred ca ne-a mintit Latzcau, n-are cum, USR e un partid cu alt fel de oameni, nu mincinosi, ci doar mediocri, multi cu studii incepute si terminate doar in Cv, fara vreo realizare in domeniul lor, reprofilati rapid in ONGisti flamanzi de bani pt. “proiecte” de abureala, cu cate o firma de “consultanta” abonata la banul public(de preferinta cu administratii ale ciumei rosii- altfel ii critici cand ii faci de bani), mai cate unul de are ceva probleme cu DLAF-ul, mai cate un dublu repetent penal, d’astia, “omul nou”(neomarxism ceva?) -cel care ne va salva, fir’ar. Au experienta in salvat, am mai zis asta, dar nu ma pot abtine: au rezolvat cu Rosia Montana, Vama Veche, Delta Vacaresti, gandacelul croitor, ursii si liliecii inexistenti care sunt tulburati de constructia de autostrazi, vipera de valea jiului tulburata de o hidrocentrala construita 95% care trebuie lasata asa sau daramata. No, amu nu mai suntem eco, verde, bla bla? vrem carbune? pai si panourile alea solare de umplea coltermu campurile de ele, cel putin in promisiunile de campanie? au fost Vrajeala? buuun, pai atunci mai puneti taxe, mai cresteti taxele existente, ca la asta sunteti buni! Si din banii stransi, faceti ceva evenimente “culturale” idioate cu ceva ONG uri platite si multi voluntari….

 3. cet says:

  Mai papagal, daca nu aveti solutii plecati toti idiotii!

 4. Lucian says:

  ce carbuni, bah?? Fii verde! Planteaza 100000 de eoliene sa nu ne amendeze Greta

 5. Leonardo Lätzel says:

  Asa e daca a ajuns un dirijor de cor primar cu o echipa de „specialisti“ in nimic. Acum fac experimente pe Timisoara, pana o baga in faliment.

 6. XGK says:

  E simplu: desfiintati zonele unitare de incalzire, astfel incat cei care doresc confort cu centrale de apartament, sa poata face aceasta trecere (ma rog, dat fiind pretul gazelor, confortul este similar :D).

 7. cristi says:

  USR -isti idioti ! Am votat cu ei ca sa SCUMPEASCA TOT ??? Parcarea, impozitele, acuma gigacaloria toate ?
  Altceva nu stie numai sa scumpeasca ?

 8. Anti_vir says:

  Asta se intampla deoarece nu s-a marit pretul gigacaloriei ani de zile pentru a se ajunge le pretul de productie. Astfel cetatenii s-ar fi putut orienta catre alte solutii din timp, treptat. Acum ca s-a spart buboiul au ajuns sa se stea in frig mai ca pe vremea comunismului. In plus nu s-au luat nici masuri pentru a eficientiza Colterm si tehnologic si functional prin reducerea organigramei si a sinecuristilor de acolo.

 9. Lupul says:

  Nici daca creste de 2 sau chiar 3 ori pretul Gigacaloriei nu se poate acoperi ineficienta Colterm si cresterea pretului la gaz.

  Care este viitorul Colterm ? Sa mearga tot bugetul Timisoarei la subventie ?

 10. Cineva says:

  Daca inteleg bine, ideea este sa scoatem mai multi bani din buzunar. Bravo, ati gasit solutia!

  • @cineva says:

   Ideea e sa platesti cat consumi, nu 50% sau 30% din consumul real.
   Ce se vrea, e sa scada subventia din partea primariei, daca ai capacitatea sa intelegi asta, daca nu, cauta pe net ce inseamna subventie.

   Primaria ar trebui sa trimita bani in alte investitii din oras, nu sa te ajute pe tine, “sarac” fiind dar cu masina la scara si ultimul model de telefon in buzunar.

   Romanul trebe sa stea la cald dar sa fie ajutat sa stea la cald, sa primeasca subventii si ajutor social, daca se poate, pentru ca altfel e suparat si comenteaza pe facebook sau pe tion.

   Pe el nu il intereseaza ca s-a scumpit gazul, curentul, ca e o criza energetica la nivel mondial, nici nu intelege si nici nu este curios de explicatii.
   Din cauza asta a ajuns coltermul unde a ajuns, ptr ca nea robica a preferat sa bage orasul in datorii, an de an, in loc sa puna cartile pe masa si este evident de ce a facut asta, se vede din comentarii.

 11. Verde says:

  Ce-mi place asta: dacă ne încălzim cu cărbune plătim certificate verzi de ne iese pe ochi, dacă ne încălzim cu gaz, plătim prețul triplu de azi. Joac-o pe asta contribuabilule.

 12. Leu says:

  Cum dracu, voi deștepți timișoreni, mai aveți un primar nazist incapabil și total dement

 13. Cristi says:

  Am zis si mai devreme, ca si eu am votat USR dar ei stiu o singura masura: SCUMPIREA!!!
  Au scumpit Telpark, au scumpit Impozitele, au scumpit Gunoiul (si totusi e Timisoara murdara), au scumpit Gaz-ul si Curent-ul, si acuma FRITZ scumpeste si gigacaloria.
  Altceva nu stie Fritz decat sa scumpeasca totul !!! de parca ne-ar fi majorat si salariile si pensiile ?!?!
  Si problema mare e ca el sincer crede (cu corporatistii si expertii lui ) ca asta e solutia !

 14. SISI says:

  Cine vrea caldura de la Colterm sa o platesca la pretul real. Nu iti convine, te legi la alta sursa de cladura. Nu obliga pe restul sa suporte subventia de caldura pentru tine ca tu nu iti permiti sa te incalzesti iarna. Coltermul trebuia desfintat de mult, dar robu l-a tinut sa spele banii murdari prin el. Coltermul este o gaura neagra care nu produce nimic!

  • cox says:

   Da, da, da, la pretul real. La fel si cei cu centrala, sa plateasca la pretul real, fara interventia statului pe piataa de gaz, si sa plateqsca si certificate verzi, ca polueaza in draci. Noroc ca UE le va impune cat de curand, abia astept sa te vad sarind in sus de bucurie cu pretul real al tau cu tot, nu cu plafonari de la stat si cu tampenii socialiste impotriva pietei libere. Sper sa fie cat mai multi sa aiba centrala, ca sa fie cerere mare de gaz, ca sa simti atunci pretul real.

   • @cox says:

    Cei cu centrala au platit tot timpul gazul la pretul real, nu stiu unde vrei sa bati cu asta. De plafonari de la stat ai avut fix tu parte, la Colterm, nu cei cu centrala .. mai studiaza putin situatia ca e fix pe dos de cum judeci matale.

    Cei de la colterm, au platit cam 50% din pretul real, iar restul de 50% a fost suportat tot de catre cei cu centrale, ca fapt divers, ptr ca banii vin de la bugetul local.

    Tu la 2 camere de exemplu, real ar fi sa platesti incalzirea cam 700-800-1000 lei / luna, asta inainte de scumpirea gazului, iar acum, daca vorbim de gaz x4, real la colterm ar fi 2800-3000-3500 de lei pe luna, asta ca sa ai o privire de ansamblu la ce inseamna colterm ptr economia locala

    Nimeni nu contesta ca se polueaza cu centrale mai mult decat un sistem centralizat, dar cand ai caldura cand si cat vrei si real, platesti cam 40% din cat ar fi corect sa plateasca un abonat la Colterm, eu spun ca matematica e simpla

    • cox says:

     Tu poti sa spui orice, indiferent ca e adevarat sau nu, pretul la gaz a fost plafonat pentru consumatorii casnici pana anul trecut in vara de catre stat, a mai stat jos din inertie o perioada, acum zburda spre culmi capitaliste nebanuite. Si iata ca iar se vorbeste/legifereaza o noua plafonare? Daca pretul ar fi la liber, ai vedea ca cei cu centrale au fost scutiti cu 50%. Adica cat subventiona nea robu procentual la colterm dar in timp ce si investea in retehnologizare. Si sa nu uitam ca piata de gaz pentru operatorii economici era liberalizata din 2014, alt pret platea coltermul decat ghitza cu centrala!!!. Ce bine ca nemtii trec pe centralizat cam tot, americanii incearca si ei, dar ne gasim noi mai destepti. Chiar imi doresc sa se desfiinteze colterm inainte sa plec spre tari cu cetateni care gandesc, sa-i vad pe toti de pe aici cu descurcareala lor pe cont propriu cum se perpelesc in urma propriilor decizii individualiste ce par bune pe termen scurt, dar sigur sunt dezastruoase pe termen lung.
     Cat despre matematica: daca datele de intrare sunt gresite……. in el rezultat. completati pe linia punctata, se accepta si limbaj licentios.

 15. Unul oarecare says:

  Ce se intampla MAESTRE FRITZ nu mai au directori de la Colterm bani sa isi cumpere masini de ultima generatie cu mii de euro.Nu mai sant bani sa fie platiti armata de “TAIETORI DE FRUNZE LA CAINI”de la Colterm.In primavara ati venit din PELERINAJELE mariei voastre la Bucuresti ca problema Coltermului este rezolvata si primiti de la mai mari Dumneavoastra de la Bucuresti bani necesari Si ce ati primit o amenda consistenta.Acuma cateva zile prea maritul viceprimar venea si spunea cu un aer foarte superior si deschis ca sant trenuri cu carbune pe drum si acuma alta”CEREM DE LA GUVERN DIN REZERVA DE STAT CARBUNE”Asa o harababura nici Lae nu a reusit sa faca.Ca ati dat mii de euro pe tot felul de audite interne si externe nu conteaza COLTERMUL INTRA IN INSOLVENTA.Am crezut ca nu exista un primar mai catastrofal ca LAE DAR SE POATE

 16. anam says:

  Cei care au facut ucenicia in regimul Ceausescu stiu cum va fi. Ce a fost , o sa mai fie. doar personajele sunt altele.

 17. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Președintele Bundesratului, vizită oficială la Primăria Timișoara

  Eveniment

  Un bărbat amenință că se sinucide, în Calea Șagului din Timișoara. Un negociator discută cu el

  Ştiri din Timiș

  Ruga Timișoarei revine la denumirea care a consacrat-o. Consilierii locali s-au contrazis din nou pe Agenda culturală

  Ştiri din Timiș

  Platforma online de plăți și documente a Consiliului Județean Timiș, gata într-un an

  Ştiri din Timiș

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi un centru de înfrumusețare

  Ştiri din Timiș

  Fă mișcare pentru o cauză nobilă! Serie de evenimente sportiv-caritabile, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Restricții de trafic pe mai multe străzi din Timișoara pentru Timotion

  Mapamond

  Rusia le interzice străinilor să mai folosească mamele sale surogat

  Mapamond

  Serbia va construi o conductă de gaze de aproape 13 kilometri până la granița cu România

  Ştiri din Timiș

  Tricouri de damă – simple sau imprimate?

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici