tion.ro Web analytics

Uite cărbunele, nu e cărbunele! „Pariul” necâștigător al PMT și Colterm făcut pe căldura timișorenilor

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

Uite cărbunele, nu e cărbunele! „Pariul” necâștigător al PMT și Colterm făcut pe căldura timișorenilor

foto: pixabay.com
Reactualizat la:
Incertitudine, în continuare, pe subiectul Colterm. Timișorenii stau cu caloriferele dezmorțite și nimeni nu le spune dacă acestea vor fi fierbinți la iarnă, când temperaturile exterioare vor fi sub 0 grade. Atât oficialii Primăriei Timișoara, cât și ai Colterm, vorbesc pe lângă subiect și se plâng de prețul gazului, dar societatea de termoficare nu are nici măcar cărbune.
Scris de Roxana Deaconescu - Incertitudine, în continuare, pe subiectul Colterm. Timișorenii stau cu caloriferele dezmorțite și nimeni nu le spune dacă acestea vor fi fierbinți la iarnă, când temperaturile exterioare vor fi sub 0 grade. Atât oficialii Primăriei Timișoara, cât și ai Colterm, vorbesc pe lângă subiect și se plâng de prețul gazului, dar societatea de termoficare nu are nici măcar cărbune.

„La ora actuală putem spune că nu avem stoc de cărbune. Avem 998 tone de cărbune stoc, dar suntem pe contracte în derulare, avem pregătite grafice de livrare”, spunea, în ședința AGA a Colterm din 5 octombrie, directorul interimar Cristian Mîțu.

„Colterm are, în momentul de față, mai multe contracte cu trei companii care pot să furnizeze cărbune pe care are, nu mai știu, undeva la 100.000 de tone contractate și care pot fi furnizate la cerere”, l-a completat viceprimarul Ruben Lațcău.

Lațcău: „Primele trenuri de cărbune sunt plecate înspre Colterm”

Același viceprimar al Timișoarei a explicat, miercuri, în contextul unei declarații de presă pe tema școlilor închise din cauza frigului, că „stocurile de cărbune nu se formează peste vară, peste vară se semnează contractele”.

„Cărbunele, dacă este depozitat în aer liber în luna august, poate să facă autocombustie. Sunt patru contracte semnate de către Colterm, prin care Colterm poate să cumpere. Doar pe un contract are 80.000 tone, pe cele patru poate să-și asigure toată iarna prin cărbune, dar noi nu ne dorim acest lucru, dorim să mergem pe surse hibrid. (…) Primele trenuri de cărbune sunt deja plecate înspre Colterm”, a declarat Lațcău.

Joaca de-a plimbatul hârtiilor pentru graficele de livrare

Situația nu este chiar așa de roz precum o prezintă viceprimarul Timișoarei. Un consilier local (Roxana Iliescu – Pro România) a făcut publică o parte din corespondența dintre Colterm și unul dintre furnizorii de cărbune, AMV Style. Reprezentanții firmei din Gorj au cerut încă din luna august o întâlnire cu cei de la societatea de termoficare pentru a stabili un grafic de livrare de cărbune. S-au și întâlnit, dar nu au stabilit nimic, astfel că, în 14 septembrie, furnizorul a mai trimis o hârtie către Colterm, prin care a cerut același lucru: un grafic de livrări.

Aceleași documente arată faptul că societatea de termoficare a Timișoarei a trimis în cele din urmă o solicitare către AMV Style pentru un grafic de livrare, dar abia în 5 octombrie, fix în ziua în care atât directorul Colterm, cât și viceprimarul Timișoarei le spuneau aleșilor locali din AGA despre stocul de cărbune.

Câteva zile mai târziu, adică în 14 octombrie, AMV Style răspunde solicitării Colterm, amintindu-le celor de la societatea de termoficare că s-a cerut încă din vară un grafic.

„Având în vedere data la care a fost trimisă propunerea graficului de livrare a cărbunelui energetic lignit – 5 octombrie 2021, raportat la faptul la solicitarea din partea subscrisei a fost făcută încă din luna august 2021, la momentul actual nu vă putem da un răspuns ferm, întrucât întârzierea generează dificultăți în pregătirea producției. (…)

Vă solicităm un termen scurt pentru a ne putea organiza și a depune toate diligențele în livrarea produsului contractat. (…) De asemenea, având în vedere majorarea prețului la combustibil și energie electrică, ce reprezintă circa 60% din cheltuiala efectuată în procesul de producție, vă supunem atenției propunerea de majorare a prețului obiectului contractului”, se arată în adresa semnată de Constantin-Viorel Petcu, administratorul furnizorului de cărbune din Târgu Jiu.

Recapitulare

Cum se prezintă așadar situația: furnizorul cere un grafic de livrări în august, conducerea Colterm și a PMT le-a spus consilierilor locali că totul e rezolvat și, exact în aceeași zi, Colterm cere graficul de livrare de la furnizorul care îi ceruse același lucru în august. Curat murdar! Furnizorul aproape nebăgat în seamă de Colterm spune acum că nu poate stabili exact când poate livra cărbune și cere și o majorare de preț. Contractul cu AMV Style este pentru 100.000 de tone de cărbune, iar Colterm s-a judecat cu societatea din Gorj din cauza facturilor neplătite. (La finalul articolului puteți vedea documentele!)

Societatea de termoficare a Timișoarei mai are un contract semnat în 2021, pentru 60.000 de tone de cărbune, cu SC Redolaj SRL din Oradea. Mai are și un contract semnat în 2020, valabil până în 2022, cu Movie Star SRL, pentru 100.000 de tone de cărbune.

Timișorenii, tot cu caloriferele dezmorțite

În timp ce Colterm și unul dintre furnizorii de cărbune fac schimburi de hârtii, cele 56.000 de familii racordate încă la sistemul centralizat de încălzire stau cu caloriferele dezmorțite. Colterm a început, de luni, probele la cald, dar furnizează energie termică în parametri reduși, la o temperatură de plecare din punctele termice de 35 de grade Celsius. Nici apa caldă nu e prea caldă.

Primarul Timișoarei Dominic Fritz vorbește acum despre „o furtună perfectă în economia globală”, de care Timișoara nu se poate proteja fără o soluție națională. Totul, din cauza prețului la gaz care a crescut văzând cu ochii.

Iar viceprimarul Ruben Lațcău spune că „la acest trend al pieței, nu știu cine va supraviețui în această iarnă”.

„În momentul în care prețul gazului crește de șapte ori, este evident că undeva există o problemă sistemică. La prețul de astăzi al pieței, o lună de iarnă ar costa undeva la 100 milioane de lei, doar gaz. Încasările totale ale Municipiului Timișoara nu ajung la 100 milioane de lei. (…) Suntem practic într-o situație critică, pentru că nu vom putea să menținem din încasări locale aceste prețuri peste iarnă. (…) Există posibilitatea la un moment dat ca facturile pe care Colterm le generează pentru a încălzi populația să nu mai poată fi acoperite de către primărie. Atunci va trebui să intervină guvernul. Dacă nu intervine guvernul, vom avea un lanț de falimente în toată țara”, explică Lațcău.

Cărbune nu este, gazul este foarte scump, iar cei din Primăria Timișoara își pun speranțele doar într-o soluție națională. Ce măsuri concrete a luat PMT tot anul pentru Colterm: a schimbat de mai multe ori directorul societății, a anunțat un concordat preventiv salvator, dar care nu s-a mai făcut, a instalat un nou consiliu de administrație, a angajat avocați externi sau a încheiat un contract, iarăși salvator, cu Banca Mondială.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Timișorenii îngheață în case, Dominic Fritz așteaptă soluții naționale. „Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”

27 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. George says:

  Astia sunt incompetentii administratori ai USR-ului si aliatilor lor, alesi prin vot democratic de catre cei mai putin documentati cetateni ai orasului, marea lor majoritate corporatisti, si nu numai, ca sa nu zic mediocri. Daca stiau vorba clasica din popor, de la simpli tarani, mult mai incercati decat oricare astfel de corporatisti sau mediocri, ca omul gospodar isi face vara sanie si iarna car, aveau si ei acum conditii decente. Data viitoare votati AUR, cei care se preocupa cu adevarat de natia asta, cei care inca mai manifesta empatie, sau o sa muriti cu totii si saraci si prosti, dupa cum afirma Brancusi la intoarcerea in tara, acum mult timp inainte, fiecare este liber sa aleaga.

 2. Unul oarecare says:

  Cum sa nu vorbesc urit cum dracu pe timpul lui Ceasca la inceputul luni septembrie halda de carbune se intindea de la Colterm pina aproape de Sag Timiseni.Sau USR ul foloseste al tip de carbune fata de cel folosit pe timpuri.Ca de cand traiesc in Timisoara nu am auzit niciodata sa faca carbunele din stoc autocombustie.Dar teoria asta ca nu vrem sa folosim carbune sa folosim gaz este o alta cagialma ala USR?Sau mai bine spus nu folosim nimica nici carbune nici gaz angajam mai vreo 50 de specialisti si gata

 3. Cineva says:

  Avand in vedere faptul ca traim in tara lu’ ‘Papura Voda’ si totul se misca la viteza melcului schiop, nu va faceti griji ca “totul se rezolva” in final, chiar daca nu mai are sens…

 4. Timisorean says:

  Bravo celor ce au votat la ultimele alegeri cu echipa actuala de la primarie si cu guvernul actual. “Bravo”!!!

 5. Andrada says:

  Pai sa vina doamna mama lui Vilceanu sa ne deie cu cărbune pe toate cele.

 6. frig și la noi in arad says:

  Frig și la noi în Arad. Au închis școlile. Se pare că dacă nu vrem vaccinarea asta cu iz de crimă ne vor ucide în case. Curentul este scump dar ca solutie temporara am aerul condiționat dat pe căldură.
  Rezistați, dragilor!

 7. fossil says:

  Mnezo va duca’n par… acum v-ati trezit cand vine frigul… toata vara ce ati pazit? Ati mancat cct si prostit lumea si acum nu stiti cum sa o dregeti.

 8. Mihai says:

  Atatia carbuni, frate. Vreti sa ajungem inapoiati ca nemtii si polonezii care tot deschid mine? Fiecare hastag sa isi instaleze o eoliana pe cap care sa ii incarce bateria de la troti si de la telefon in mers. Cu energia neconsumata bagati un calorifer electric in priza acasa si gata

 9. antiVrajeala says:

  Timisoreni, stati linistiti la locurile voastre, PMT si specialistii IT corporatisti contractati special va pregatesc o aplicatie cu o harta interactiva pe care se va vedea exact unde sunt trenurile cu carbune. Va implica o crestere de taxe crearea aplicatiei, caci specialistii it sunt unii de top, dar nu i bai, sunteti obisnuiti cu taxe puse pentru vrajeli.

  USR vine de la Uniunea Sabotati Romania cred ca. Inca o dat mitul salvatorilor arata ca e doar un mit. Bine ca a fost salvata Rosia Montana, Vama Veche, Delta Vacaresti, gandacelul croitor de pe valea Oltului si ursii care asteapta pe marginea DN ului autostrada lui drulea, ca e sub demnitatea lor de ursi sa traverseze altceva decat autostrazi.

  plussristi , simpatizanti si sustinatori, va rugam, nu ne mai salvati!

 10. eu says:

  certificatele verzi sunt foarte scumpe pentru carbune. CET sud a fost modernizat ca sa functioneze cat mai eficient pe Gaz. in primavara era dublu costul total pe carbune fata de gaz. pretul la gaz s-a dublat in 3 luni si smecherii de la psd din oltenia care livreaza carbune fac figuri si trimit pamant in loc de carbune. as desfiinta coltermul dar ar ramane scolile si gradinitele in frig ca si la Deva

 11. CarbuneleEBenzina says:

  Dupa o simpla cautare pe internet se pot gasi teze de doctorat a unor ingineri romani in care se specifica in detaliu cum trebuie aranjate stocurile astfel incat sa fie prevenita autocombustia. Dar pentru domnul Latcau, e greu de cautat. Mari specialisti in nimic! Mi se pare ca dumnealui e un personal din povestea cu drobul de sare. Multa sanatate domnule viceprimar si domnule primar! Va doresc sa va incepeti ziua intr-o scoala fara incalzire, apoi sa face o vizita de cateva ore pe un pat intr-un spital fara incalzire iar apoi seara sa va culcati intr-un apartament fara incalzire.

  • Mircea says:

   Deci după părerea ta vicele și primaru ar trebui sa citească pe google sa învețe cum se aranjează cărbunii?… bă da prost grămada mai ești.

 12. Si curcile rad says:

  Ce măsuri concrete a luat PMT tot anul pentru Colterm: a schimbat de mai multe ori directorul societății, a anunțat un concordat preventiv salvator, dar care nu s-a mai făcut, a instalat un nou consiliu de administrație, a angajat avocați externi sau a încheiat un contract, iarăși salvator, cu Banca Mondială.OARE TOATE MASURILE ASTEA SUPER INTELIGENTE TIN DE CALDURA IN APARTAMENTE,SCOLII,GRADINITE,SPITALE LA IARNA ???????

 13. paul says:

  Incompetentii sa plec e acasa, nu pot nu stiu sa rezolve probleme sa lase pe altii. Se dau in spectacol pein declaratii pe banii nostrii.

 14. Timis says:

  FRITZ VA TREBUIT FRITZ AVEȚI!!!!
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHHAHAHAHAHAAHAHAHAH:)))))))))

 15. BogdanCagnea says:

  Mai bine cota parte din impozitu meu , de NU ar mere pentru carbunele altora ! Ca si eu is SOMER si totusi am centrala si cotizez la vecinii care lucreaza si mai iau si subventii !
  Rusine ! Sa fie capitalism , sa se privatizeze Colterm si sanatate buna ! Sa fie profitabil din partea mea si sa aiba timisorenii 30 grade iarna in casa !!! Dar nu pe banii mei !!!

  • cox says:

   si pretul la gaz sa nu fie plafonat de stat, sa poata si producatorii si furnizorii sa puna orice pret, sa se faca incasari la buget din profit, din tva, nu sa se incalzeasca unii cu centrala individuala pe banii mei(incasari scazute la buget, deficit, imprumuturi, impozite marite: pricepi asta bogdane?) Nu vrem ca la jermanika, sa avem sistem centralizat, si sa folosim carbuni? bine, noi mereu am fost mai destepti, da’ n-am avut noroc. Cine naiba o fi votat totusi pe nea “ghinion” din fruntea statului?(in fruntea statului cand nu e la golf, la ski, la tenis sau pe drum catre si dinspre sibiu)

   • Dacian says:

    Prețul la gaz era plafonat tot pentru mastodonți din ăștia ineficienți! Îi doare in cur că eu plătesc 100 Ron sau 300 Ron /MW când ei îmi vând la m3 și convertesc cum vor ei (că nu verifică nimeni calitatea gazului)!

    • cox says:

     pentru agentii economici, din 2014 s-a liberalizat piatza, dar de ce sa nu spui tu prostii pe net, doara nu te costa nimic. Macar acum am aflat un votant al lui nea “ghinion”. Bafta cu centrala, si cu virtutile pietei care se va regla singura. Sper sa fie cat mai multi sa treaca la centrale individuale, ca doara legea aia economica cu cererea si oferta ne zice ca o sa platesti si mai mult. Dar tu le stii
     pe astea mai bine, esti foarte “ferm” in “opinii”. Vezi sa le explici si la nemti teoriile tale, aia zic ca n-ar fi corecte, dar ce stiu aia? Uite, la ei au castigat socialistii alegerile, e clar ca e vai de capul lor.
     Dar mai vorbim la primavara, si in anii urmatori, abia astept, vedem atunci daca descurcareala individuala romaneasca face cat o ceapa… degerata.

 16. xyz says:

  Pana la votarea de catre imbecili a lui Fritz problema asta nu am avut-o la nivel de Timisoara. De cand a venit prapaditul asta, e din nou ca inainte de ’90. Si anul trecut am avut aceleasi probleme, frig in case. Ca sa nu spun ca incalzirea din iarna trecuta a fost cea mai slaba de dupa revolutie.

 17. Mircea says:

  Plin de hateri și postaci pesedistoizi pe forumu asta.

 18. Cele mai noi știri

  România

  Trei noi cazuri de variola maimuţei în România

  Ştiri din Timiș

  Fritz s-a ținut de cuvânt. I-a luat din atribuții lui Tabără

  Ştiri din Timiș

  Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Băncii Mondiale, în vizită la Spitalul Județean Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Deputatul liberal Marilen Pirtea: „Majoritatea opiniei publice românești susține politicile către direcția Vest"

  Eveniment

  Bicicliștii și trotinetiștii luați la ochi de poliția rutieră, la Timișoara. Zeci de amenzi în câteva ore

  Eveniment

  FOTO. Peste 600 de mașini abandonate au fost ridicate de polițiștii locali, de la începutul anului

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Primăria măsoară străzile pentru viitorul contract de salubrizare

  Mapamond

  Încă două decese cauzate de variola maimuţei. Trei oameni au murit, de la începutul anului

  Sănătate

  Focar de COVID-19 la Spitalul Județean din Timișoara

  Capitală Culturală

  FOTO. Timișoara – Capitală Culturală Europeană, promovată în rândul ambasadorilor la București

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici