Eșec după eșec la licitațiile pentru reabilitarea termică din fonduri UE a blocurilor din Timișoara

De Bogdan Marta

Eșec după eșec la licitațiile pentru reabilitarea termică din fonduri UE a blocurilor din Timișoara

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
Unul dintre cele mai mari eșecuri ale Primăriei Timișoara este în domeniul reabilitării termice a blocurilor din Timișoara. Teoretic, lucrările ar fi putut fi făcute din fonduri UE. Practic, s-a amânat atât de mult scoaterea loturilor la licitație încât banii bugetați au devenit prea puțini. În loc să se schimbe caietele de sarcini, municipalitatea a preferat să reia licitațiile și de patru ori, evident, cu același rezultat: zero...
Scris de Bogdan Marta - Unul dintre cele mai mari eșecuri ale Primăriei Timișoara este în domeniul reabilitării termice a blocurilor din Timișoara. Teoretic, lucrările ar fi putut fi făcute din fonduri UE. Practic, s-a amânat atât de mult scoaterea loturilor la licitație încât banii bugetați au devenit prea puțini. În loc să se schimbe caietele de sarcini, municipalitatea a preferat să reia licitațiile și de patru ori, evident, cu același rezultat: zero...

Fosta administrație timișoreană se lăuda că a reușit să atragă fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor din Timișoara. În teren, însă, rezultatele sunt aproape zero. Ce s-a întâmplat?

Realizarea proiectelor tehnice și a devizelor au fost făcute pe loturi de blocuri și depuse la ADR. Aprobarea finanțărilor s-a făcut în 2018 și 2019.

Însă municipalitatea nu s-a grăbit să scoată aceste loturi la licitație, unele fiind începute și la mai bine de un an de la semnarea contractelor de finanțare. Timp în care prețurile materialelor și al manoperei au crescut. Iar firmele de construcții nu puteau să se încadreze în suma maximă oferită de primărie pentru fiecare lot.

În reabilitarea blocurilor din fonduri europene, acolo, într-adevăr este o problemă, pentru majoritatea acestor proiecte au eșuat toate licitațiile. Și, într-adevăr, este o problemă acolo în caietul de sarcini, pentru că nu s-a prezentat nicio firmă la licitații. Chiar dacă aceste licitații s-au repetat de 2-3-4 ori. Și noi acuma încercăm să evităm să facem licitații și să eșuăm. Și să găsim exact motivul de ce au eșuat aceste licitații. Și dacă trebuie să lucrăm cu finanțatorul să schimbăm parte din proiect ca să putem contracta efectiv firme care să execute aceste proiecte. Deci asta e pentru majoritatea proiectelor. Sunt în anumite cazuri în care au reușit aceste licitații, pentru că acolo caietele de sarcini au fost un pic diferite. S-a reușit o contractare și o execuție, dar acum se pare că și acolo e un blocaj”, a explicat și noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz.

Din datele oficiale, există doar o singură licitație care a reușit, în luna iulie a acestui an. Este vorba despre reabilitarea unui bloc de pe Intrarea Simu.

Concret, vorbim de 18 loturi, adică câteva zeci de blocuri din Timișoara care ar fi putut fi reabilitate termic din fonduri europene. Din aceste 18 loturi, opt încă nu au fost scoase la licitație. Celelalte zece au fost scoase la licitație chiar și de patru ori, dar ori nu s-a prezentat nicio firmă, ori firmele care au câștigat nu s-au mai prezentat pentru semnarea contractelor.

Deci aproape toate licitațiile pentru acest domeniu au eșuat. O posibilă soluție ar fi ca municipalitatea să crească cota de cofinanțare a acestor proiecte, astfel încât devizele să fie aduse la prețurile de la zi. Vom vedea, însă, ce soluție va găsi noua administrație pentru deblocarea acestor proiecte.

24 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Pong says:

  A verificat cineva daca proiectele pentru reabilitarea termica a blocurilor sunt fezabile. Sau doamna Lolita Crisan a agreeat doar ceea ce i-a convenit ei. Asa se intampla cand habarnistii ocupa functii de conducere pe criterii politice in directia de dezvoltare. Robu (PNL) stie de ce.

  • ionel says:

   Reabilitarea asta “din bani europeni” = cheltuieli pt locatari, din care unii deja au termoizolata partea in care e spatiul lor de locuit, altii pur si simplu nu au banii aia; plus ca se face totul la costuri impuse, plus – cum a mai zis cineva – polistirenul e depasit, si rezulta niste fatade urate care in scurt timp se fac si mai si. Deci aiureala. Practic doar primaria vrea sa faca planul la absorbit fonduri pe linia asta, plus sa dea de mancare unor firme anume. E ce situatie e, fiecare isi restrange cheltuielile ca nu stie cum o scoate la capat si cand e sa iti poarte altcineva de grija… Esti pe cont propriu. Asa ca incetati sa mai impuneti mascat cheltuieli, sub pretextul ca sunt “pt binele dumneanoastra”. Si activistii care le ridica in slavi pe la fiecare bloc sunt absolut gretzosi

   • Dan says:

    Daca dupa cum spui tu primaria vroia “sa dea mancare unor firme anume”, atunci de ce nu s-a prezentat nici o firma la licitatie? Teoria conspiratiei? Bil Geits ce zice? Poate pentru el erau licitatiile…oricum Robu ii de vina, nu?

    • ionel says:

     Pai cum zicea in alte articole, reabilitari anterioare s-au lasat cu DNA prin urbea asta. Deci mai trebuie tunate mai bine procedurile de acordare contracte, acte etc pt a fi pe cat posibil infailibile la verificari ulterioare. Chiar nu e limpede ca daca nu se fac cinstit si nu duc nicaieri, controalele doar sporesc gradul in care se prajesc registrele? Ca nu apar firme cinstite peste noapte intr-un mediu conceput pt monopolul coruptilor. Si da, oricine se baga pe functie apoi n-aude n-a vede manariile e de vina ca sa nu mai vorbim de aia care le pastoresc chiar ei! Nu e nicio teoria conspiratiei, nene. Multi din astia de baga mana pana la cot si rudele lor nu rezista sa nu se laude, vorbesc despre ce fac si cand nu ii intreaba nimeni, ca sa se dea mari. Sau poate pur si simplu nu mai au simtul moralei sau ca ce fac ei e gresit! Interesele cetateanului obisnuit sunt pe ultimul loc, de pe gramezile lor de bani de functionari publici in posturi de conducere si averi ilicite poate ca nici nu mai concep ce e aia economisire, eficienta, trainicie sau prioritate importanta… Ei atat stiu, sa faca ori sa se faca a face planul pt ue etc si sa decoreze pe la suprafata cat sa ia ochii lumii. Ambele bifabile la anvelopari si unde nu ar fi nevoie, pe repede inainte si cu presarea oamenilor

   • victoraggio says:

    Ionel, Ionelule nu mai…..

 2. Z says:

  Pe cine da afara dl primar ptr situatia descrisa?

  • Paun says:

   Pe Magda Nicoara Dir Dezvoltare ,care a esuat in toate si cind a fost la urbanism

   • xsulescu says:

    e responsabila cu proiectele cu finantarea europeana… o adevarata catastrofa

   • Andrei SARBU says:

    Pe unde (firme, Urbanism, Dir. Dezvoltare) a fost angajata si a vorbit mult, s-a ales praful (insolvente, blocaje, cheltuieli pt. firmele de casa, nejustificate, cu proiecte nefinalizate, procese piedute, sulte ahitate fara temei, ineficienta totala in coordonarea proiectelor, initiativa in atragerea de fonduri nerambursabile=zoro, mentinerea de personal necalificat, tolerarea desfasurarii de activitati delicvente in cadrul Dir. Dezvoltare, Comp. Investitii, etc). Pentru toate, in baza unei verificari temeinice, trebuie sa dea socoteala.

  • Kroko says:

   Pe nimeni,mai angajeaza 2. Doar este userist,multe promisiuni,fapte putine.

 3. Dan A. says:

  Felicitari, Nicolae Robu! Urmele tale vor fi greu de sters, asa cum bine ai zis.

 4. Raul says:

  Pe Dir Dezvoltare Magdalena Nicoara care a esuat in toate ,a fost director si la urbanism ,astea sunt rezultate,pug ,autorizatii date dupa bunul plac si proiecte de succes unde ne plimbam prin lume

 5. ion. says:

  Este o situatie incredibila la cate blocuri si cladiri necesita reabilitare termica. in Timisoara! Chiar nimeni nu da nici o socoata?

 6. Itic says:

  Reabilitați dar nu mai aprobați mansardări in oraș! Nu exista locuri de parcare in cartiere, insa se aproba la nesfârșit mansardari care aduc 4-8 automobile pe bloc.
  Indiferent dacă blocul susține sau nu o mansarda, aglomerarea urbană e un coșmar pentru noi toți.

  • Strula says:

   Cu toate calculele de rezistența, sa vezi Doamne ferește ce se va întâmpla la următorul cutremur (Timisoara e in zona seismica ridicată)…

 7. Timisorean says:

  Degeaba creste valorea de cofinanțare, proprietarii nu vor sa plătească nimic. Doresc totul gratis. Astfel donează mansarda unui constructor care ia și bani europeni și bani de la primărie și apoi vinde și mansardele. Nu-s ei prosti, noi suntem ca acceptam așa ceva.

 8. John says:

  Cum așa ???? E o simpla reabilitare, nu reactor nuclear !!!!
  Oricum, reabilitarea cu izolație de polistiren e o soluție tehnică demult depășită , probabil aici sa fie problema, că prețurile NU au crescut așa de mult ( doar manopera ) , iar soluții există , pentru a te încadra între – o sumă data !!!! Și sunt extrem de simple
  Cred însă că primăria NU are specialiști capabili să facă un caiet de sarcini corect, și nici nu e capabilă să organizeze licitații, din moment ce și cea ptr curățenie a fost ținută de n ori până a fost adjudecată lucrarea – un fiasco- as zice
  Deși nu m – a întrebat nimeni, consider că e nevoie de angajarea unor specialiști care sa se ocupe de o problema, banala, in fond !
  Ce pretenții sa mai am atunci pentru un metrou , de ex , pentru parcări subterane, pentru reabilitarea macar a 10% din clădirile care odinioară făceau cinste orașului
  A !!! Am văzut că ptr primărie e o adevărată provocare tehnică și o banala spălare a străzilor , și urmărirea atenta a lucrărilor de curățenie, de fapt totul e prea greu ptr ea ! Și îi suspectez de corupție prin permiterea accederii in joburi care presupun rezolvarea problemelor noastre, a persoanelor nepregătite profesional și, Intr – o oarecare măsură de neprofesionalism….că sa mă exprim.frumos .

 9. Dan says:

  Stai, stai, despre ce vorbim noi aici? Deci la blocuri se face reabilitare termica pe bani europeni iar la cladirile istorice se dau amenzi ca nu-si reabiliteaza fatadele? Hai sa rezolvam problema fatadelor istorice sau blocuri pentru toti cetatenii orasului!

 10. Olga says:

  Nu este interes pentru cetățeanul simplu .Interesele care peteceste bocurile este mai mare.

 11. facebuuk says:

  foarte interesant doar cei ce doneaza acoperisul pentru mansardare primesc repede toate avizele

 12. Anonim says:

  Brandusei 4 trebuia de nu stiu cand sa fie reabilitat. Niste nesimtiti

 13. Sănătate

  Puține doze de vaccin anti-Covid, puține centre de vaccinare în Timiș. Aproape 7.000 de oameni vor să se imunizeze până la sfârșitul lui ianuarie
  Aproape 7.000 de timișeni s-au înscris deocamdată în etapa a II-a a campaniei de vaccinare anti-Covid. La Timișoara se deschid doar două centre din cele 11 anunțate inițial, iar în restul județului vor mai fi șase, luni, în prima zi din etapa a II-a. În alte orașe mari din țară vor fi deschise mult mai multe centre, iar explicația e simplă. 3

  Sănătate

  Timișul are cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 din țară
  Județul Timiș a depășit Ilfovul la rata de infectare cu coronavirus pe ultimele 14 zile. Are 4,52 la mia de locuitori. Crește în continuare rata și în localitățile aflate în carantină, mai puțin la Giroc, unde e la fel ca sâmbătă. Timișoara e la același nivel. 6

  Eveniment

  Rulotă de locuit mistuită de flăcări în Bălcescu. A explodat și o butelie
  Duminică, în jurul prânzului, pompierii militari au fost solicitați să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu la o rulotă de locuit. 2

  Sănătate

  Alți patru timișeni cu Covid-19 au murit. 340 sunt internați în spitale. Cazurile pe localități
  În Timiș, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 159 de îmbolnăviri cu Covid-19, cele mai multe la Timișoara: 86. Bilanțul total al deceselor, de la începutul pandemiei, ajunge la 674.

  Sănătate

  Peste 2.000 de cazuri noi de Covid-19 în România din 11.000 de teste. 1076 de pacienți la ATI
  În România, în ultimele 24 de ore au fost confirmate peste 2000 de noi infectări cu coronavirus, în condițiile în care au fost procesate puțin peste 11.000 de teste. În Timiș au apărut 159 de îmbolnăviri. 1

  România

  Imaginea traumei: după 20 de ani în captivitate, o ursoaică se învârte în cerc, deși e liberă
  Ursoaica Ina, care acum s-ar putea bucura de libertate în Sanctuarul pentru Urși de la Zărnești, se învârte în cerc, rămânând captivă într-o cușcă imaginară, după 20 de ani petrecuți îngrădită.  14

  Ştirile judeţului Timiş

  UPDATE. Deszăpezirea în Timișoara, la prima ninsoare mai serioasă: șapte utilaje pe străzi, dar mai ies și altele
  Ninge fără oprire la Timișoara, iar autoritățile spun că utilajele de deszăpezire sunt la datorie încă de la primele ore ale dimineții. Șase împrăștie sare și unul clorură de calciu, iar în a doua parte a zilei de duminică vor mai ieși patru sau cinci mașini Brantner pe străzi. UPDATE. Brantner așteaptă sesizări la dispecerat, are 11 utilaje pe teren 22

  Ştirile judeţului Timiş

  Virgil Musta, la a doua doză de vaccin anti-Covid: Vaccinul reduce la zero riscul de boală severă și de mortalitate
  Cadrele medicale continuă să se imunizeze anti-Covid în județul Timiș. De la începutul etapei I au fost vaccinați aproape 10.000 de oameni în județ. La Spitalul „Victor Babeș” a început administrarea rapelului și au primit deja a doua doză atât medicul Virgil Musta, cât și alte cadre medicale. 16

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici