tion.ro Web analytics

Cum sa pui capat obiceiurilor nocive

Cum sa pui capat obiceiurilor nocive

<p>foto: Laura Delia Vladulescu</p>
Obișnuințele se numără printre cei mai crunți dușmani ai noștri. Învățăm să facem ceva într-un anumit fel, după care nu mai putem renunța la acel lucru, pentru că a devenit un comportament repetitiv stocat subconștient în memoria noastră.
Scris de Delia Laura Vladulescu - Obișnuințele se numără printre cei mai crunți dușmani ai noștri. Învățăm să facem ceva într-un anumit fel, după care nu mai putem renunța la acel lucru, pentru că a devenit un comportament repetitiv stocat subconștient în memoria noastră.

Aceste comportamente devin atât de ancorate și de puternice, încât oamenii sunt dispuși chiar să sufere pentru a le păstra.

Suferința, însă, este opțională

Noi alegem să suferim. Ni se poate întâmpla orice, căci așa funcționează viața, iar o parte din lucrurile care ni se întâmplă ne pot provoca durere, dar mare parte din suferința noastră este opțională.

Problema nu este durerea sau rana sufletească, ci reacția noastră în fața lor. Suferința derivă din atașamentul nostru față de obținerea unui anumit rezultat. Încercarea de a înțelege ce se întâmplă cu noi, obsesiile, judecățile critice și alte comportamente sunt obișnuințe care provoacă multă suferință. Și le repetăm fără să ne dăm seama. Chiar credem că sunt inevitabile și este absolut necesar să le facem, dar adevărul este că nu sunt și că te poți elibera de ele.

Schimbă-ți realitatea renunțând la obișnuințe!

Pentru a renunța la o anumită obișnuință, este necesar să te trezești și să observi ce îți faci singur. Este important să devii conștient și să realizezi că da, ești responsabil pentru tot ce ți se întâmplă. Tu ești cel care ia deciziile, în fiecare moment, și faci asta în funcție de percepțiile tale și de felul în care alegi să vezi lucrurile. Toate astea trec prin filtrul convingerilor tale, prin opiniile și judecățile critice. Și așa îți creezi realitatea (de asta pare atât de real și convingător tot ce ți se întâmplă), dar tu ești singurul care poate schimba această realitate.

Începe să îți pui întrebările corecte și să analizezi stările pe care le ai și cauzele lor. Dacă vei lua decizia de a face acest prim pas, realitatea și viața ta se vor schimba și oportunități pe care deocamdată nu le poți vedea, îți vor apărea, din ce în ce mai multe. Se spune că atunci când discipolul este pregătit apare și maestrul. Universul asta așteaptă – ca tu să te trezești. Totul începe și se termină cu tine. De aceea tu ești singurul care poate pune capăt obiceiurilor proste, cel care poate să schimbe și să rupă lanțul convingerilor limitative care îți creează suferință. Nu este nevoie de cineva din exterior care să fac asta pentru tine. Situațiile exterioare, oamenii sunt acolo doar ca decor sau simpli indicatori de directive, dar adevărul este că singurele lucruri pe care le putem schimba cu adevărat sunt în interiorul nostru.

Nimeni nu poate face munca în locul tău

Rețetele, direcțiile sunt opționale pentru că tu ești cel care decide dacă pentru tine sunt sau nu funcționale, pentru că doar tu ești singurul care te cunoști și te reprezinți. Așa că, dacă alegi că te ajută și le aplici, funcționează. Dacă le consideri doar o căutare și un ajutor exterior care să schimbe ceva, nu vor funcționa. Nimeni nu poate face lucrurile în locul tău, oricât de maestru ar fi. Tu ești singurul care își poate schimba viața prin renunțarea la obișnuințe. Uneori ai nevoie să treci printr-o mare durere ca să ajungi în punctul în care să spui: „Gata! M-am săturat!” – nu este necesar, dar pentru mulți oameni schimbarea începe cu acest pas.

Putem păși în afara zonei de confort împinși de astfel de situații sau de bună voie, chiar dacă acest lucru sperie. Experimentând în afara zonei de confort, vei deschide în fața ta noi uși, noi oportunități.

Obișnuințele noastre ne creează destinul

Dacă nu îți place viața ta și modul în care ea se derulează acum, schimbă-ți obișnuințele! Ce ai de făcut este să pășești în afara lor, să faci altceva decât ai făcut până cum, să îți dai voie să experimentezi. Să te deschizi în fața altor posibilități, cu mintea și cu inima și să te eliberezi de ce crezi tu că este, să lași la o parte prejudecățile, judecățile critice. Doar experimentează altceva și asumă-ți asta. Cu cât ceva te sperie mai mult, cu atât mai mult trebuie să îl faci.

În momentul în care ne dăm voie să experimentăm, să ne detașăm, să avem încredere, ne ușurăm viețile și presiunea așteptării dispare. De multe ori cei care aleg să facă asta se întreabă: „Oare de ce nu am făcut asta mai devreme? De ce am rămas atât de mult blocat? De ce am pierdut oare atât de mult timp?”

Nu trebuie să știi multe lucruri și nici nu trebuie să fii 100% pregătit sau să faci atât de mult cât crezi.  Este un proces natural pe care îl avem în noi și care activat va face multe în locul nostru.

Am fost creați să experimentăm, să învățăm, să ne dezvoltăm – starea de blocaj de rutină în obișnuințe nu este starea noastră naturală.

De aceea, de multe ori muncim mai mult să ne creăm obișnuințele și să ni le păstrăm, decât să învățăm ceva nou. Noile informații pătrund foarte ușor în noi, trebuie doar să le dăm spațiu, prin renunțarea la cele vechi. La început efectele sunt mici, poate chiar se experimentează o stare de confuzie, dar asta este excelent pentru că arată de fapt că starea ta naturală se trezește.

Amintește-ți de visurile pe care le-ai avut în copilărie!

Tu ești cel care a decis că aceste vise sunt irealizabile. Cineva, pe baza propriilor obișnuințe, ți-a spus că nu vei putea trăi din ele. Astfel intrăm unii în obișnuințele altora.

Te invit să pui la îndoială propriile tale obișnuințe, care sunt convingeri limitatoare repetitive. Sunt doar amintiri de la alții. Poți renunța la ele și te poți elibera. Ieși din confortul lamentărilor și al neputinței.

Fii recunoscător! Fă ce îți spune vocea interioară! Muncește! Învață! Ieși din zona de confort! Greșește! Dilată-ți conștiința și îndrăznește!

Recomandări de viață din partea Laurei Delia Vlădulescu, psiholog și terapeut.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Corul Madrigal, în premieră la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova

  România

  Manelistul Jador, în centrul unui nou scandal, la Arad

  Eveniment

  VIDEO. Alarmă cu bombă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș acuză Primăria Timișoara că îi pune bețe în roate cu viitoarea parcare supraterană din centrul orașului

  Capitala Culturala

  Teatrul German, invitat la Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT

  România

  Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv: Să facem un pas către ţările dezvoltate

  Ştiri din Timiș

  Tot mai puțini profesori titulari și birocrație excesivă în universități. Avertismentul rectorului UPT

  Eveniment

  Șoferi băuți prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei avea permisul anulat

  Eveniment

  Incendiul de la depozitul de scule din Calea Dorobanților a fost provocat de un scurtcircuit

  Eveniment

  Hoți prinși în flagrant în timp ce furau de pe un șantier, în zona centrală a Timișoarei

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici