tion.ro Web analytics

Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara

Reactualizat la:

Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara

<p>Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara</p>
Reactualizat la:
Ultima statuie din centrul istoric al Timișoarei se lasă așteptată, deși autoritățile locale au marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a zonei Cetate. Timișorenii au putut vedea deja o parte din cea de-a șaptea operă de artă promisă de oficialii primăriei, în fața Palatului Baroc din Piața Unirii. Tion.ro vă prezintă ultima opera de artă din centrul vechi al orașului.
Scris de Roxana Deaconescu - Ultima statuie din centrul istoric al Timișoarei se lasă așteptată, deși autoritățile locale au marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a zonei Cetate. Timișorenii au putut vedea deja o parte din cea de-a șaptea operă de artă promisă de oficialii primăriei, în fața Palatului Baroc din Piața Unirii. Tion.ro vă prezintă ultima opera de artă din centrul vechi al orașului.

Ultima statuie care va fi amplasată în centrul orașului îi aparține lui Mircea Roman, singurul artist român care a câștigat Marele premiu pentru sculptură al Trienalei de sculptură de la Osaka, Japonia, cel mai mare premiu de acest fel din lume. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Mircea Roman este „Omul-Barcă”, expusă la un moment dat pe un ponton pe Tamisa, în Londra. Sculptorul român a câștigat și marele premiu Delphine Studio din capitala britanică.

Lucrarea pe care o vor admira timișorenii se numește „Totem”, este din bronz și are soclul de aproximativ 3 metri înălțime. Reprezintă, conform autorului, „metafora sacrificiului a generații de cetățeni pentru orașul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranță și lumină”. Practic, lucrarea propusă a fi amplasată în fața Palatului Baroc „omagiază sacrificiul timișorenilor pentru a-și păstra orașul liber de-a lungul mai multor secole”.
De fapt, soclul acesteia maschează instalațiile electrice necesare organizării spectacolelor de diferite feluri în Piața Unirii.

Timișorenii au văzut deja soclul, care a fost amplasat în piață încă de dinainte de Crăciun. Pe el ar urma să fie atârnat un… personaj. Reacțiile nu au întârziat să apară, cel puțin pe rețelele de socializare, marea majoritate confundându-l cu un post trafo sau comparându-l cu un… submarin. Explicația vine chiar de la arhitectul care a întocmit proiectul pentru reabilitarea centrului istoric al Timișoarei.

„Sub acest soclu se ascunde o instalație îngrozitoare de tot felul de chestii electrice, care era obligatoriu să fie pusă acolo, nu putea fi pusă sub pământ. Așa că există această piesă din metal, care are o ușiță și care poate fi vizitată. Deasupra este «Totemul», este un personaj care stă atârnat. Este, de fapt, una dintre sculpturile pentru care Mircea Roman a luat marele premiu de sculptură la Osaka, în Japonia, și care, din păcate, nu a mai intrat în bugetele alocate”, a explicat Șerban Sturdza în cadrul Anualei de Arhitectură.

Potrivit arhitectului, lucrarea costă 10.000 de euro.

„Ea a fost dată în lucru. Am avut o discuție că, de fapt, această chestiune va trebui cumva rezolvată. Deci, cei 10.000 de euro… vor fi puși din niște bani extra față de fondurile europene, pe care probabil că primăria va înțelege și îi va putea da. Eu a trebuit să îmi asum ceva care poate că ar fi trebuit să fie altfel făcut. Mi s-a părut important să înceapă să vină în oraș câte o piesă de foarte bună calitate, ele să fie până la urmă ceea ce cotidianul poate să accepte, la un nivel foarte înalt”, a mai spus Sturdza.

Mircea Roman mai are alte două lucrări expuse în centrul Timișoarei: „Marea piramidă” de pe strada Enrico Carusso și „Coajă de Om” de pe strada Eugeniu de Savoya. Au mai fost amplasate „Supermam”, de Virgil Scripcariu – pe strada Mercy; „Eva”, de Virgil Scripcariu – pe Vasile Alecsandri colț cu Eugeniu de Savoya; „Ansamblu de coloane”, din bronz și tehnică mixtă, autor Ion Nicodim – pe Eugeniu de Savoya; „De-a telefonul”, din bronz patinat, autor Bogdan Rață – în Piața Libertății.

Toate statuile au costat 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, bani luați din bugetul local, spuneau reprezentanții primăriei atunci când au făcut publică lista lor. Lucrarea „Totem” este inclusă în această sumă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș a introdus titulatura de Ambasador Cultural

  Eveniment

  Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință pentru „instituirea unor măsuri clare, restrictive”

  Eveniment

  Controale pentru depistarea celor care nu poartă mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă pentru SF-ul pistelor de biciclete de la podurile Dacilor și Șaguna. De la firma care nu le-a prevăzut la Podul Eroilor

  România

  O persoană care a spus într-un live pe Facebook că spitalul modular ATI de la Piatra Neamț este gol s-a ales cu dosar penal

  Ştiri din Timiș

  Organigrama lui Dominic Fritz rămâne suspendată. Curtea de Apel Timișoara a respins recursul primăriei

  Ştiri din Timiș

  Activități digitale Web2.0 în cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Timisoara

  Ştiri din Timiș

  Ce pantofi să alegi pentru pantalonii de jogging pentru bărbați? 3 stiluri potrivite de purtat

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Iulius Town găzduiește expoziția de new media art „One Night Gallery & RIZI”

  Eveniment

  Tâlhărie comisă la Lugoj de un tănăr care era beat

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici