tion.ro Web analytics

Copiii cu dizabilitati nu au voie sa se joace in Parcul Copiilor din Timisoara!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Micuţii cu dizabilităţi nu au dreptul să se joace în Parcul Copiilor. Şocantă, interdicţia stă scrisă  în instrucțiunile de utilizare ale fiecărui echipament din spaţiile de joacă. Inscripţia  i-a infuriat pe părinţii unor copii cu dizabilităţi, care consideră această regulă drept cea mai revoltătoare formă de discriminare  şi sunt hotărâţi să lupte pentru dreptul la joacă al copiilor lor. Valul de indignare s-a propagat rapid: sesizaţi de câţiva părinţi scandalizaţi, membrii grupului Ceva de spus au decis să reclame situaţia la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminare. Mai mult, ei vor merge astăzi, la ora 18, 30, în faţa Parcul Copiilor, pentru a protesta faţă de „exemplul  revoltător de discriminare a copiilor pe bază de dizabilitate”.
Scris de Simona Popovici Donici - Micuţii cu dizabilităţi nu au dreptul să se joace în Parcul Copiilor. Şocantă, interdicţia stă scrisă  în instrucțiunile de utilizare ale fiecărui echipament din spaţiile de joacă. Inscripţia  i-a infuriat pe părinţii unor copii cu dizabilităţi, care consideră această regulă drept cea mai revoltătoare formă de discriminare  şi sunt hotărâţi să lupte pentru dreptul la joacă al copiilor lor. Valul de indignare s-a propagat rapid: sesizaţi de câţiva părinţi scandalizaţi, membrii grupului Ceva de spus au decis să reclame situaţia la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminare. Mai mult, ei vor merge astăzi, la ora 18, 30, în faţa Parcul Copiilor, pentru a protesta faţă de „exemplul  revoltător de discriminare a copiilor pe bază de dizabilitate”.

Situația din Parcul Copiilor a fost sesizată de câţiva părinți cu copii cu dizabilități. „Cu excepția golfului toate echipamentele de joc sunt interzise copiilor cu dizabilități. Dorim să sesizăm CNCD-ul, considerând că este absolut revoltător și contravine și Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, au reclamat aceştia, adresându-se mai multor organizaţii care apără drepturile civile.

Apelul lor a fost difuzat pe mai multe reţele de socializare. Nu este vorba despre un avertisment sau despre o recomandare ca minorii cu dizabilităţi să fie supravegheaţi la acele jocuri, este pur şi simplu o interdicţie: ei nu au voie să atingă jocurile din Parcul Copiilor. Nu este şi parcul lor, se plâng aceştia.

„Am  primit apelul unor părinți indignați care reclamau instrucțiunile de utilizare a echipamentelor din spațiile de joacă din Parcul Copiilor, un parc nou renovat, frumos, verde și cu multe echipamente de joacă și distracție. Un parc, care teoretic și conform bunului simț,  legislației românești și valorilor europene, ar trebui să fie pentru toți copii. Însă, cu excepția minigolfului, folosirea echipamentelor de joacă este interzisă pentru copiii cu dizabilități. Fapt care este un exemplu clar și în același timp revoltător de discriminare a copiilor pe bază de dizabilitate. La întâlnirea de ieri a grupului Ceva de Spus, am discutat această situație și am ajuns la concluzia că este o situație incorectă și discriminatorie față de copiii cu dizabilități și familiile acestora și vom sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru a lua măsurile necesare schimbării acestei situații și pentru garantarea accesului copiilor cu dizabilități la joacă. Totodată, părinții au mai sesizat că Parcul Copiilor nu este un exemplu singular,  ci în mai toate parcurile nou renovate sau create există asemenea tăblițe care interzic accesul copiilor cu dizabilități la acele echipamente de joacă. Noi înțelegem grija administratorilor parcurilor pentru siguranța copiilor cu dizabilități, însă soluția nu este discriminarea lor, ci accesibilizarea parcurilor. Pe de altă parte solicităm urgent ștergerea dispoziției care interzice accesul copiilor cu dizabilități la echipamentele de joacă și eventual responsabilizarea părinților sau însoțitorilor pentru eventualele accidente care se întâmplă din cauza nefolosirii corespunzătoare a echipamentelor de joacă, regulă generală pentru toate cazurile, nu doar în cazul copiilor cu dizabilități”,  precizează Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport a Grupului de autoreprezentare Ceva de Spus (CDS).

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități clarifică fără dubii acest aspect: ”Pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată participa, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la activităţi recreative, de timp liber şi sportive, Statele Părţi vor lua măsurile corespunzătoare pentru: a asigura accesul şi participarea copiilor cu dizabilităţi, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la joacă, activităţi recreative, de timp liber şi sportive, inclusiv la activităţile din sistemul şcolar”,  se arată în   art. 30, alin.5, litera (d).

Unui tanar cu dizabilitati i s-a interzis accesul intr-un strand din Timisoara

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Peste 10 persoane, rănite într-un atac armat, în Texas. Suspectul este în libertate

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Pescarii se plâng că tund singuri iarba de pe malul Begăi, ca să nu se umple de căpușe

  Ştiri din Timiș

  Drăgaica la Țarina lu' Petre din Giroc - ritualuri străvechi, yoga și ateliere

  Ştiri din Timiș

  Două variante pentru Colterm: credit sau insolvență. Replica lui Fritz pentru premierul Cîțu

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș vrea să cumpere servicii externe, juridice și IT, pentru instituțiile din subordine

  România

  Borcanul cu ficțiune - concurs pentru cei pasionați de cinematografie

  Ştiri din Timiș

  Numărul locurilor de muncă, tot în creștere. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Raul Olajos, contracandidatul lui Dominic Fritz la alegerile pentru șefia USRPLUS Timiș

  Sănătate

  Rata de infectare cu coronavirus în Timișoara – 0,11 la mie. O singură localitate din județ are peste 3

  Sănătate

  Coronavirus, 12 iunie: 127 de cazuri noi în România. În Timiș sunt 20 de bolnavi la ATI și patru cazuri noi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici