tion.ro Web analytics

UPDATE. Colterm, sancționată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele anti-poluare pentru 2020

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:

UPDATE. Colterm, sancționată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele anti-poluare pentru 2020

Reactualizat la:
Societatea de termoficare a Timișoarei trebuie să plătească statului 106,8 milioane de lei, echivalentul a 21,6 milioane euro, pentru că nu a cumpărat certificatele EUA pe anul 2020, care sunt obligatorii pentru „a-și spăla” poluarea. Reprezentanții primăriei nu au ieșit public cu un anunț. UPDATE. Reacția lui Dominic: „Vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut”. UPDATE 2. Replica lui Alin Nica: „Situația este gravă și toată lumea s-a săturat de lamentările și neputința actualului primar”
Scris de Roxana Deaconescu - Societatea de termoficare a Timișoarei trebuie să plătească statului 106,8 milioane de lei, echivalentul a 21,6 milioane euro, pentru că nu a cumpărat certificatele EUA pe anul 2020, care sunt obligatorii pentru „a-și spăla” poluarea. Reprezentanții primăriei nu au ieșit public cu un anunț. UPDATE. Reacția lui Dominic: „Vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut”. UPDATE 2. Replica lui Alin Nica: „Situația este gravă și toată lumea s-a săturat de lamentările și neputința actualului primar”

Conform unei hotărâri de guvern din 2006, Colterm trebuie să cumpere certificate de emisii gaze cu efect de seră (EUA) în fiecare an, pentru poluarea produsă, în caz contrar fiind pasibilă de penalități uriașe, de 100 de euro/ certificat nedepus. Data limită: 30 aprilie. Nu le-a cumpărat pentru anul 2020.

Administrația Fondului pentru Mediu a emis, în 14 mai, o decizie de impunere pentru suma de 106.863.467 lei, echivalentul a 21,6 milioane de euro, pentru Colterm, care nu a avut „numărul de certificate aferente emisiilor de CO2 generate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 și nerestituite în anul 2020”. Este vorba despre un total de 201.463 certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Primăria Timișoara aștepta bani de la guvern pentru a salva societatea de termoficare a orașului. Anunțul nu a fost făcut de reprezentanții PMT, care n-au vorbit prea mult despre acest subiect, ci de liberalii Alina Gorghiu și Alin Nica. Numai că hotărârea de guvern nu s-a dat încă, iar Bogdan Ghelbere, secretarul general adjunct al guvernului, spunea, săptămâna trecută, că va mai trece puțin timp până să fie emisă.

Rămâne de văzut de unde vor scoate Colterm și Primăria Timișoara banii pentru creanța fiscală, în condițiile în care n-au avut bani să cumpere certificatele anti-poluare, mult mai ieftine decât sancțiunea.

UPDATE. Reacția lui Dominic Fritz: „Vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut”

După ce Colterm a fost sancționată cu 21 de milioane de euro, primarul Dominic Fritz anunță, printre altele, că vor urma vremuri mult mai bune pentru societatea de termoficare. Aceasta grație Băncii Mondiale, cu care „om repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei”. El face referire și la anunțul lui Alin Nica, care s-a grăbit să anunțe că Guvernul PNL ajută Timișoara.

„Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru.

De când sunt primar am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment.

Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci.

Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment.

În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții.

Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum.

Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara.

Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic.

Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului.

Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei.

În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.

La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri”, a transmis Dominic Fritz, prin intermediul unui comunicat de presă.

UPDATE 2. Replica lui Alin Nica: „Situația este gravă și toată lumea s-a săturat de lamentările și neputința actualului primar”

Președintele Consiliului Județean Timiș, pe care primarul Timișoarei dă vina pentru amenda de 21 de milioane de euro primită de Colterm, a venit cu o replică după acuzațiile edilului-șef.

El atrage atenția că „Timișoara, spitalele și școlile din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură deoarece conducerea Primăriei Timișoara este incapabilă să administreze situația de la Colterm”.

„Lipsa de profesionalism este accentuată de faptul că primarul Dominic Fritz refuză orice răspundere, arătându-se complet depășit de situație.

Am observat că actualul primar al Timișoarei a devenit un maestru al neasumării și, de câte ori are ocazia, își deleagă toate atribuțiile. Din păcate pentru el și din păcate pentru timișoreni, Coltermul nu poate fi delegat. Când a candidat, Dominic Fritz a știut de Colterm, ba chiar a declarat că va rezolva problema. Când a pus directorul cu istoric penal a cărui primă acțiune a fost să-și comande limuzină de serviciu, Dominic Fritz a știut de Colterm. Când și-a impus oamenii din anturajul de partid în Consiliul de Administrație, Dominic Fritz a știut de Colterm.

În afara aplicării tehnicii struțului de fiecare dată când a fost vorba de soluții concrete, ce a făcut Dominic Fritz pentru prevenirea dezastrului de la Colterm? Fără să aibă o explicație logică, astăzi dă vina pe fostul primar, pe Guvern, pe mine, pe oricine”, atrage atenția Nica.

Liderul liberalilor din Timiș spune că s-a speriat de reacția primarului Timișoarei, „în care afirma că a purtat «cu discreție» discuții despre alocarea de fonduri printr-o hotărâre de guvern”.

„Nu știu în care parte a Germaniei a crescut Dominic Fritz, dar îi aduc la cunoștință că, noi, aici în România, încercăm să scăpăm de meteahna alocării de fonduri «cu discreție». Banii publici se acordă transparent și justificat. Banii de la Guvern nu sunt meniți să acopere managementul defectuos. Am semnat referatul pentru alocarea banilor către Timișoara și am susținut demersul cu condiția ca respectivii bani să fie cheltuiți CORECT și EFICIENT.

Ce ar trebui să ne spună Dominic Fritz este cum a reușit să piardă alocarea de la Guvern deși a fost susținută public de către mine și agreată la nivel de Guvern. Oare atât de grave sunt problemele de management la nivelul Primăriei Timișoara încât acei bani nu au mai putut fi alocați?”, a completat Alin Nica.

Președintele CJ Timiș susține că situația este foarte gravă și îi cere public primarului Fritz să prezinte soluțiile pentru Colterm. În caz contrar, îi sugerează să facă „un pas în spate”.

„Toată lumea, de la Timișoara la București, s-a saturat de lamentările și neputința actualului primar. Îi solicit public lui Dominic Fritz să prezinte soluțiile pentru Colterm și să aducă în dezbatere publică planul de redresare al companiei astfel încât, în toamnă, să nu fim nevoiți să reinventăm apa caldă la Timișoara. Sau, dacă nu este capabil să gestioneze situația, îl invit să facă un pas în spate și să îi lase pe alții care înțeleg ce înseamnă administrația publică”, a conchis Nica.

editor Amalia Kui & Dan Oancia

Pe aceeași temă:

Problema Colterm cu certificatele EUA a ajuns la Ministerul Finanțelor. Încă nu există proiect de hotărâre de guvern

 

56 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. mike says:

  Cum era aia, “revolutia bunei guvernari”? :)))

  • fotbal1 says:

   Lumea nu citeste titlul, hei in 2020, deci certificatele care se achizitioneaza la inceput de an, pe acea vreme era ROBU primar !!!
   Nica striga dar nu zice cine era primar la acea vreme, deci despre ce vorbim !!
   La ce comentarii sunt e clar cati sunt atenti si cati critica fara sa citeasca !

   • ing says:

    Stimabile, certificate sunt pe 2020 pentru ca atunci s-a produs CO2, de platit platesti in 2021, dupa ce 2020 se incheie si stii cat CO2 ai emis. Buba e ca noua administatie pare ca a “uitat” sa includa in bugetul orasului si obligatiile astea …

 2. luca says:

  Multumim Fritz. Am avut putintica rabdare… Dar se pare ca ne costa foarte mult rabdarea.

  • Moise says:

   Ce dezamagire Fritz. Pai noi l-am votata ca ne-am gandit ca vine cu cateva sute de milioane in buzunar ca sa acopere datoriile lui Robu. Stie careva telefonul lui Bill Gates cumva sa poate vrea sa vina el la primarie.

 3. tiberius says:

  Frumos “cadou” facut de guvern lui Fritz. Urmatoarele cadouri vor fi legate de Timisoara Capitala Europeana a culturii. Doar nu credeati ca vor misca vre-un deget pentru un USR-ist? Asteapta sa se inece in datorii (cu noi victime colaterale) ca sa-si castige primaria inapoi.

  • SaTraimBinele says:

   S-ar putea sa ai dreptate, dar si Fritz ii un papagal si inca unul bleg, in caz ca vrea sa rezolve una alta macar asa macar de aparenta, nu ca l-ar interesa binele orasului.

 4. k999 says:

  Fritz 1 – Timisoara 0!

 5. ion says:

  Cei 21 de milioane de Euro o sa-i plateasca Fritz ,Nica ,Gorghiu sau tot contribuabiul roman? Administratia Fondului de Mediu,mai apartine de Statul Roman prin Ministerul Mediului sau a fost externalizata sau internationalizata ?

 6. Daniel says:

  FALIMENT! Deja nu mai aveti ce fura de acolo

 7. Solitaire says:

  Gaura neagra Colterm. Sa fie închisă! Nu produce decât risipa banului public.

  • Ion says:

   Pe principiul asta, io zic sa inchidem Romania, la ce deficit bugetar are. Ce simplu e sa inchizi/desfiintezi/privatizezi. Hai sa vindem toata tzara, speram sa ne cumpere niste unii care mor de grija noastra, e plin de d’astia si in UE si aiurea prin lume.

 8. Anonim says:

  Cine plateste amenda ? Multitudinea de directori de la Colterm sau iar noi fraierii care nu avem nici o treaba cu aceasta gaura neagra numita Colterm ?

 9. N-am says:

  Pai si Lae Boscherarul Tractorist ce a pazit pana in Octombrie Noiembrie? Lacheii lasati in Primarie nu le- au zis incapabililor astorlalti ca vine nevoia platii?

  Ei se cearta, prostii platesc.

 10. Alexandru says:

  Nu-i problema, platim noi si pentru asta! Mai ales cei care nu folosim caldura de la Coltem. Hai ca se poate, Fritz mai baga primaria in datorii si mai mari pana pleci, ca tot prostii platesc! Vezi cu porumbeii, cu animalele de la bloc, cu iluzoria cultura din 2023, altele precum Colterm, gropile din tot orasul, fatadele care pica peste oameni nu merita atentia ta. S-ar fi gandit cineva ca Donimic si USR or sa fie aceeasi mizerie ca PNL si restul.

  • ghe.orghita says:

   “S-ar fi gandit cineva ca Donimic si USR or sa fie aceeasi mizerie ca PNL si restul”
   Da, toti cei care i au citit CV ul si au vazut ca nu are vreo realizare, se lauda doar cu posturi ocupate de a lungul timpului fara sa zica ce a facut concret in posturile alea; a facut numa proceduri, coordonari,negocieri, comunicari… rezultatul masurabil al acestor actiuni “manageriale” (vrajeli?) nu l am vazut specificat. Dar o sa si actualizeze cv ul cu ” am ocupat functia de primar al orasului Timisoara intre 2020… “tbd”. Sper ca va avea ceva realizari serioase( ma indoiesc) sau ca “tbd” e cat mai curand, inainte de termen. Democratia presupune responsabilitatea alegatorului, dar alegatorul trateaza alegerile ca pe un meci, el tine cu o echipa no matter what, si #m..eEchipaAlalta. Sau alege aleatoriu “altii” in speranta ca or fi mai buni. Iata rezultatul acestor abordari…

 11. Greta says:

  Bine ati venit in UE, locul in care trebuie sa platesti daca vrei sa expiri!

  • pion says:

   ‘Carbon Greta’,ca sa expiri trebuie intai sa inspiri ..daca mai poti,pe cineva,pe ici pe colo..

 12. sofer says:

  Fritz mai traieste in orasul nostru ?

 13. tulai says:

  daca tot avea alte planuri cu coltermu, oare de ce nu a iesit penibilul asta de fritz cu asa comunicat inainte sa vina amenda? asa macar stiam ce urmeaza si era luat mai in serios. in schimb… improvizeaza si el pe parcurs, numa numa poate mai salveaza ceva la imagine

 14. Robica says:

  Sictir TNL-istilor!

 15. Realism says:

  inflatie, Euro trece curand de 5 lei, preturi majorate la gaz si energie electrica…zic eu a venit momemntul si pentru o noua marire a impozitelor si taxelor locale, ca sunt prea mici comparat cu Germania
  Pana la urma care-i treaba cu “certificatele anti poluare”…respiram aer mai curat daca avem certificatul in buzunar?

 16. programatorul gica says:

  Fritz, nu fii fazan, pune alt penal director si se rezolva. Ai mai facut asta! Eu sper ca nu vor ramane peste 60k abonati fara apa calda si capdura fiindca atunci sa vezi revolutie. USR sunteti rau de tot pe tobogan!

 17. Aghiuta says:

  MWIE Aliantei USR-PNL!

  Pe Lațcău il trezesti la 3 si iti raspunde cum se reorganizeaza Colterm, dar tot Serpe e director… au furat, dar au facut. Pentru partid. Erau prea ocupati in CL cu tacamurile de plastic pentru migranti si sa gaseasca sotia cuiva sa o puna in CA.

  Acesti oameni ar trebui arestati si judecati pentru inalta tradare! Hoti de neam si de patrie…

 18. Raoul says:

  Certificate verzi, o mare excrocherie de furat bani. Si unde credeti ca se vor rostogoli toate aceste costuri ? Ati ghicit, la cetateanul de rand, intr-o forma sau alta.

 19. Razvan says:

  Colterm nu are sens sa “supravietuiasca” la nesfarsit. Centrale de cartier, centrale de bloc, centrale proprii…, altfel o societate ca si Colterm e doar o capusa. Nu inteleg de ce la Bucuresti se incapataneaza Nicusor Dan sa “renoveze” sistemul de termoficare de acolo. E o utopie sa te apuci sa spargi un oras intreg ca Timisoara sau Bucuresti ca sa schimbi tevi… …

 20. zet says:

  Si in final sa ni se spuna si noua cite pisici putem creste la bloc?
  Dar la primarie citi papagali?

 21. om bun says:

  Pai da,banateni infumurati!Ca nu va mai saturati si vreti totul la maxim.V-a trebuit GIGACALORIE ca la domni,ca una MICRO,! da’ vesela nu era buna!Acum o sa ne multumim cu nula.

 22. Danut says:

  Dublati pretul gigacaloriei. Ce atata pomeni?
  Mie la sat nu imi plateste nimeni lemnele si nici gazul la centrala.

  • eo55 says:

   În schimb poți controla foarte simplu pierderile. La oraș, unde sunt multe apartamente e mult mai dificil.

 23. Anti_vir says:

  Si ce datorii plus costuri de energie va avea orasul ca urmare a tranzitiei verzi europene ramane de vazut. Alea nu doar ca vor fi platite din banii copiilor nostri ci vor fi platite de ei efectiv. O mare minciuna asta cu coltermul si energia verde daca o iei la bani marunti. Da bine doar pe hartie.

 24. danimic says:

  Dar ce se aude? Zanganit de catuse la colterm si primarie? Ce se va intampla cu Latcau ca daca mai ia o condamnare o sa primeasca cu executare ca e recidivist deja??? Fritz o sa aiba viata buna la parnaie ca e simpatic.

 25. eu says:

  de ce nu le-a platit Primarul ? in aprilie 2020 ?
  si apoi de ce s-a bagat presedintele CJ ca sa spuna ca a rezolvat ? normal ca nu a mai dat nimeni bani de la Guvern daca se rezolvase …

 26. Bogdan says:

  Relax, conf spuselor dl Fritz, dl Lascau stie si noaptea la 3 cum sa reformeze COLTERM. se pare ca au reusit!!!

 27. Alin says:

  Peee-seeeee-deeee :))

 28. Dorin says:

  Profestionistii cu scoala de administratie facuta pe facebook lovesc din nou. Fara habarnisti in functii publice

 29. Alin says:

  Poate cineva sa imi traduca si mie ,sunt mai incet la.minte, cine a aplicat aceasta sanctiune de 21 mil euro orasului ?? Guvernul Romaniei printro institutie de a sa ? Sau cine? Practic Romania se sanctioneaza singura ? Unde se vor duce acesti 21 mil euro? Ce se va face cu ei? Va rog daca se poate sa imi explicati ,raman dator

  • Dan says:

   Prin legislatia europeana, preluata deja de ani buni de România, Administrația Fondului de Mediu este obligată să instituie o amendă de 100€/certificat EUA, pentru numărul de certificate rămas neconformat la data de 30 aprilie, în fiecare an. Dacă nu ar face-o, România ar fi supusă unei proceduri de infringement. Banii se duc în fondul de mediu și ar trebui folosiți pentru proiecte de reducere a emisiilor. Aceste certificate de emisiide CO2 nu au absolut nimic în comun cu certificatele verzi, care sunt legate de energia regenerabilă, care se produce fără emisii de CO2. După cum bine se poate vedea în presă, mulți dintre cei care se ocupă de soarta încălzirii centralizate în Timișoara, încă nu au înțeles acest lucru, făcând confuzii grosolane și asta nu doar la 3 noaptea, ci și în plină zi, când ar trebui să fie mai treji. Și atunci ce încredere să ai că, așa cum afirmă, ar putea rezolva problemele societății.

 30. George says:

  Doar gura de Nica asta. Nu a facut nimic pana acum si doar posteaza prostii pe facebook…

 31. ionel says:

  Ca sa “imprumut” atitudinea unor comentatori frecventi, de aici si de aiurea… deunazi citeam o discutie pe internet in care participantii se laudau ca pentru o centrala de apartament, lor nu le trebuie aprobare, ca o instaleaza si se debranseaza “pe sest” si la revedere, nu mai are cine ce sa le faca. Desi nu au avut aprobarea vecinilor, planul de trecere tevi etc in urma efectuarii debransarii samd. Ba chiar in discutie li se recomanda si altora sa nu fie fraieri, si sa faca tot asa, ca mai raman cativa bransati acolo la bloc, care nu o sa aiba bani de judecati cu centralistii individuali. Fain frumos, asa le merge unora in tara asta, fac cum le e lor convenabil, nu ii trage nimeni de urechi, pe urma tot ei dau sfaturi altora. Oare cate debransari in oras s-au facut asa, contra vreunei spagi la cine trebuie, sa dea actele pe sub usa Colterm?! Le mai poate numara cineva? Are cum? Vrea? Vorba aia, hotul neprins… Insa daca pana acum “fraierii” ramasi bransati doar plateau tot mai mult, an de an, la “gaura neagra”, fiind in acelasi timp spurcati de cei cu centrale individuale ca “nu platesc destul… sa fie scumpita gigacaloria”, acum, ca aceiasi “fraieri” vor ramane in frig – parca e altfel, parca se va trece de o limita. Nu e ok cand “se descurca” fiecare cum il taie capul, ce legi? Vax, cand stii unde sa mergi, nu, se pare? Insa cand, prin acumularea efectelor, pe cei care nu vor sa procedeze asa, sau nu pot, indiferent – ii veti lasa muritori de frig, maine-poimaine de foame, mai stiu eu… deja e prea de tot. Cred ca practicile de care am citit online sunt de multa vreme, cred ca multi stiu despre ele, dar nu le pasa, daca ei personal s-au “aranjat”. Desigur ca vor ramane stiute si tolerate, nu ma indoiesc. Insa macar sa avem si alta imagine despre cum a ajuns Colterm “gaura neagra”, prin coruptie, lipsa de responsabilitate si facutul fiecare ce vrea, pentru comfort propriu sporit. Lucrurile sunt legate intre ele. Un bransat ramas sa incalzeasca pereti reci, rezultati prin debransari ilicite… ajunge si acum victima, ca fe ce nu, adica doar e obisnuit cu greul, cim ar veni…

  • Sirius says:

   ”planul de trecere tevi etc in urma efectuarii debransarii samd”… o multime de costuri inutile solicitate de Colterm sa te mai faca putin la buzuzare. Tot angajatii de la Colterm fac debransari si instalari de centrale „dupa program” in Octombrie – Noiembrie :)))

   Am incercat sa fac trecerea pe orizontala si ghici ce? Costurile erau mai mari decat centrala pe gaz. In plus, cei de Colterm au afirmat ca pierderile de retea tot asociatiei vor fi facturate si voi platii chiar dc am pe orizontala sau chiar dc toti avem pe orizontala (contor la usa). Asa ca, sistemul centralizat poate sa fie bun intr-un oras unde nu sunt atat de multi hoti.

  • Elvis_the_King says:

   Urasc victimizarile care vin in contextul unei prezentari partiale ale adevarului, care afecteaza principiile sanatoase. Adevarurile general valabile legate de Colterm sunt: 1. Nu e normal sa nu ai apa calda sau caldura cand ai nevoie desi platesti preturi umflate pt pierderi imense si o sleahta de hoti cu salarii peste medie (motivul meu de debransare). 2. Nu e normal sa primesti subventie la gigacalorie (platita de altii). 3. Colterm e o ruina sustinuta doar pentru sifonare de bani publici. Restul sunt povesti! Trei zile de frig ar reprezenta pt mine un motiv suficient sa ma debransez!

 32. Caritasul a fost prosteala, dar e mic copil pe langa Colterm. says:

  Mamaa ce mod de a fura banii publici!

  Cui trebuie sa plateasca, baaa!? HOTILORRRR!

  Adica, sa ne inteegem: Colterm da ‘caldura’ unor locuitor si institurtii ai/ale orasului (doar!), caldura pe care,
  pe baza unui pret comunicat si necorelat la costurile de productie!, ei o platesc! Bun.

  Darr, ca sa dea caldura Colterm face ‘focul’ si pentru fumul rezultat trebuie sa cumpere: oau! … ‘certificate’ (adica un mare pachet de rahat pe bat!).
  De la cineeee le cumpara!? Da, de la ‘mediu’. Cine e ‘mediu’!? ‘Unii (statul?)’, care si-a facut un fond, pe care ‘cineva’ il administreaza!

  Si asa primaria trebuie sa plateasca (direct sau indirect) din taxele si impozitele colectate (sau banii repartizati de la ‘bucale’), adica din banii contribuabililor, obtinuti prin impozitarea, chiar si a noastra… Si ce platesc? Fumul facut pentru a incalzi niste oameni si ceva institutii. Cati oanmeni? Cate institutii? Ce mai conteaza. Noi platim fumul. Ei platesc caldura. Nu va e rusine, clar!
  Ce plm face ‘coltermu’ asta ‘ de fapt: creaza un model perfect de supt bani publici.
  Da! Toti banii astia ar putea fi directionati in alte zone pentru comunitate, clar!

  Cine e ‘mediu’ … nu se intreaba nimeni, ca de! noi suntem la nivel ‘superior’, nu ‘mediu’…. pe ‘logica asta’, nu!?

  Si asa fara sa vrei de loc platesti pentru fumul facut de Colterm sa-i incalzeasca pe cei care platesc caldura fara ca acea plata sa fie introdusa in pretul aplicat LOR!
  Institurtiile, oricum o dau, tot din bani publici platesc si ‘caldura’ lor. Deci mai platesti odata!?

  Cum stabilesti ca e de 21 milioane de euro pe certificate? si nu pe 21,74 milioane de euro?
  Da, e foarte greu … niciodata nu stii cat suporta prostimea … trebuie sa incerci!

  ACUM … cu 21 de milioane de euro care oricum trebuie date din bani publici ca sa fie sifonati in ‘mediu’ ce alte solutii s-ar putea aplica?
  Oare asta ar merge?
  Sa cumparam centrale de apartament sau bloc (la institutii) pentru toti cei care mai utilizeaza Colterm?
  Neeee, ar fi prea simplu … ca aici vorbim de ‘ o datorie’ deja, adica certificate pe 20 20 ce naib!
  Da, poate am putea opri asa prea usor si ar trebui sa inventeze alte forme de furt … o dau pompos cu solutii economice greu de inteles si ‘super oameni’ gasiti sa semneze pentru magaria asta… off ….

 33. Certifikat says:

  zice de Robu ca aunca banii primariei …dar se lauda ca a platit si mai mult…si a luat si amenda?! Daca ramane figurantul asta primar 4 ani…se alege praful de urbea de pe Bega…du-te ma valorosule si te afirma in Germania ca acum.ai CV facut pe fraieri

 34. Nelu says:

  Imi place cum iese declaratorul Alin Nimica de fiecare data si zice cate ceva inutil.

 35. Sss says:

  Important e ca postacii au identificat vinovatul. Fritz e de vina ca in ultimii 30ani s.a furat in Romania, cand avea 7 ani la revolutie s.a gandit cum sa faca sa faca sa fure si sa isi puna rudele pe functii.

  • Ion says:

   Partial ai dreptate in ironia mesajului, in sensul ca cineva a avut un plan cu Fritz, si l a crescut pe baietzelul fritz fix conform unor interese. Pare cam umblat prin lume Fritz asta, pacat ca s a oprit la Timisoara. Niste posturi cheie trebuie ocupate totusi de “oameni de incredere”. Sa mi spui daca subtilitatea mesajului meu se ridica la nivelul ironiei mesajului tau.

 36. Timisorean says:

  Ce fain e cu pnl-usr, se cearta in guvern, in parlament, in cj, in primarii si acuma mai dau vina si dintr-o institutie in cealalta!
  Dar peeeeseeeeedeeeee e de vina! Asteptam sa auzim cum dragniiia a furat certificatele verzi sau poate le-a bagat dancila in poseta!
  Clar si sigur ca pnl in frunte cu robu nu au absolut nici o vina, nu ei au condus orasul 8 ani, nu ei au lasat datoria sa se acumuleze, nu ei nu au modernizat coltermul, nu, nu!
  Nu o fi fritz vreun mega manager, dar nica…. ciocu mic ca ai tai au adus timisoara in toate situatiile astea penibile!
  Nica mai are dreptul sa vorbeasca despre timisoara cand il vad ca pune mana pe pix si scrie plangeri impotriva fostei administratii pnliste pentru toate furturile, inselaciunile, incalcarile de legi care le-a facut robu cu camarila pnlista. Pana atunci ciocu mic!

 37. shagun says:

  Adevarul este ca nu se doreste contorizarea reala a caloriei pe apartament pentru ca abia atunci ar iesi marea pacaleala. In alte orase cei cu repartitoare de caldura si cu un pic de disciplina platesc si un sfert din cat plateste timisoareanul ACM si caldura.
  In Timisoara se sta cu geamul deschis mai tot timpul ca e prea cald, cand esti racordat la Colterm.
  Cu toate pierderile din sistem si tot nu s-ar ajunge la asemenea preturi.
  Este aceeasi problema ca la transportul in comun: firme private cu licente pe traseu sunt rentabile/profitabile, in schimb companiile de stat merg in pierderi. Nu e vorba numai de organigrama (desi e clar ca e ‘bine’ sa fii sef la ‘stat’), ci si de felul de a lucra la ‘stat’.
  Inca o chestiune pe care trebuie sa o ia in calcul si cei cu centralele pe gaz: mult timp nu mai scapam de ‘taxa de fum’, in DE de anul acesta s-a pus 25EUR pe tona de CO2 inclusiv la casnici (bagat in pretul gazelor) si va creste treptat la 55EUR pana in 2025.

 38. Seba says:

  Din marea parte a comentarilor imi dau seama ca majoritatea nici nu citesc articolul. Daca cititi, veti vedea ca e vorba de anul 2020, inca o problema pasata de vechea administratie. Ceea ce ma mira pe mine, e ca domnul Nica sare in sus si da cu pietre. Ar trebui sa il intrebe pe domnul Robu despre aceasta problema.

 39. Parinte says:

  Ok.. Se intelege ca in 2020 era Primar ROBU.. Nu au fost ACTIVITATI CULTURALE .. se putea trece din acel buget o parte la COLTERM pentru aceste cheltuielii. NU doar LUPTA cu CORONAVIRUS..
  dar una peste alta..
  ACHIZITIA acestor Certificate .. Garanteaza ca nu mai produci POLUARE?..sau care este LOGICA LOR????????
  Statul Amendeaza..COLTERM..care apartine de Primarie / adica tot de STAT intr-un final..
  + cu -.. egal Minus? sau Plus la buget?

 40. apasipamant says:

  un exemplu clasic in care ii imputam unui om ales ieri mizeria facuta de astia care imputa ani de zile. penibil. arata exact stofa din care sunt facuti si simi-ion is (mare infractor) si alin mica… apa si pamant

  • Ion says:

   Pai nu a fost ales Fritz sa rezolve? a fost ales sa arate cu degetul la antecesori? daca aia au fost de nota 5 si le reprosam ca nu or fost macar de 8, e ok sa vina unu de nota 2 care sa se planga ca de ce n or fost ailalti olimpici? Exemplu clasic de greaua mostenire 🙂
   Fritz, tie ti place sa calatoresti prin diverse tzari,te du dara, si lasa ne, poate faci un ONG prin Africa, ceva.

 41. Cele mai noi știri

  România

  Trenurile CFR ar putea circula (și) mai încet dacă temperatura în șine va depăși 50 de grade

  Ştiri din Timiș

  Admitere la Universitatea de Vest din Timișoara: 11 facultăți și peste 160 de programe de studii

  Ştiri sportive

  Un polițist de penitenciare antrenează mici boxeri, la Lovrin. După patru luni au câștigat și primele meciuri

  România

  Tabără anti-bullying pentru tineri

  Ştiri din Timiș

  O singură ofertă primită de Primăria Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989

  România

  Până la 15 ani de închisoare pentru cei care abuzează sexual minori

  Ştiri din Timiș

  Arad Open Air - cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării își deschide porțile în curând

  Ştiri din Timiș

  Campanie de vară pentru colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 1 Rural Timiș

  Ştiri din Timiș

  Campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase. Care sunt acestea și cum ne putem debarasa legal de ele

  Eveniment

  FOTO. Pompierii din Timiș au intervenit la un accident rutier în drumul lor spre o misiune în Constanța

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici