Vila Internațional de pe bd. C.D. Loga, care înainte de 1989 era reşedinţa de lux a familiei Ceauşescu atunci când venea la Timişoara, este în paragină de mulți ani. În urmă cu 20 de ani, Consiliul Județean Timiș a concesionat-o unei firme deținute de omul de afaceri Ovidiu Tender. Imobilul a fost lăsat în paragină deși se află în zona centrală a Timișoarei.
Miercuri, consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării contractului de concesiune nr. 2.314/15.03.2004 încheiat între Consiliul Județean Timiș și Societatea Inter Center Service S.A. Este vorba despre retragerea dreptului de concesiune asupra terenului pe care îl are Vila Internațional.
„Din punctul nostru de vedere, contractul făcut în urmă cu 20 de ani este unul păgubos pentru Consiliul Județean și patrimoniul județului Timiș. Este un proiect lăsat de izbeliște de mai toate fostele administrații, lucru regretabil. Este vorba de Vila Internațional, de pe C.D. Loga, fosta casă de partid. Ce am făcut noi astăzi? Am modificat contractul de concesiune pentru că acea asocierea a prevăzut și concesionarea unei suprafețe mari de teren către societatea respectivă.
În acest moment avem pârghiile juridice și contractuale să preluăm înapoi terenul dat în concesiune în urmă cu 20 de ani. Vom face un studiu care să ne evidențieze ceea ce dorim să facem acolo. Intenția noastră e să construim un centru cultural, centru educațional, un centru interetnic, eventual. E în zona centrală, lângă școli și licee, lângă Institutul Cultural Francez, se pretează acolo o chestiune, poate pentru copii cu dizabilități.
Suferim de lipsa spațiilor și a terenurilor în zona centrală, unde e necesar să fie astfel de construcții și care nu se pot face la marginea orașului. Prin urmare, am preluat acel teren înapoi, printr-o clauză contractuală care ne permite unilateral să luăm această decizie. Este primul pas dintr-o serie care va urma cu privire la dorința noastră de a recupera patrimoniul județului Timiș și în Timișoara și în afară”, a declarat, miercuri, Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
În referatul ce însoțește proiectul de hotărâre aprobat miercuri de către consilierii județeni se arată că „în urma ședinței de consultare organizate împreună cu reprezentanții ADR Vest, în vederea identificării unor linii de finanțare pentru realizarea de noi obiective de investiție care să ducă la atingerea direcțiilor și obiectivelor stabilite prin strategia culturală, s-a decis accesarea de fonduri pe Programul Regional Vest 2021 – 2027, apelul de proiecte 7.1.D Construirea, modernizarea, amenajarea spațiilor infrastructurii culturale publice„.
„Prin accesarea de fonduri din cadrul acestui program se va demara construirea unei clădiri cu destinația de Centru multicultural care poate să cuprindă săli/sală pentru organizare de evenimente și spectacole de artă sau culturale – teatru, muzică, balet, operă, filarmonică, filme, festivaluri etc, care pot să fie însoțite de alte activități/funcțiuni complementare (lansare de carte, târguri de carte, simpozioane, conferințe, seminarii etc.)”, mai scrie în referat.
Suma maximă ce poate fi accesată pentru centrul cultural este de 5 milioane de euro.
Trimite articolul
XDar ce face Primaria cu Strandul Termal ?? De ce l-a preluat, ca sa-l inchida si sa-l lase in paragina ??? De ce ??
-
wasile mai intai sa te intrebi tu de ce timp de peste 20 de ani toti politrucii care au trecut prin CJT au lasat in paragina un obiectiv ultracentral care era realizat la cele mai inalte standarde. Abia apoi te poti intreaba ca prostul de ce la 10 luni de la preluarea strandului Termal acesta nu a fost inca deschis
Si cu cladirea ce se intampla ?
-
Ca doar așa se vor putea fura cele citeva milioane ptr șpagă la șeful CJ
Ce o sa facem cu atatea ” centre culturale” ?
Primaria are in lucru cateva foste cinematografe, turnul de apa
. hale industriale . s-a remarcat , oare, un apetit pentru cultura ?
Alte idei?
Numa bune de SIFONAT. Daca tot nu poate face vreun CAZINO de măre lux acolo. Ca la MONACO sau DUBAI .. , destinațiile sale preferate de mare PATRIOT😅
Acolo 6000 mp din teren apartin Primariei Timisoara. Consiliul Judetean Timis a preluat terenul in mod ilegal printr-o decizie unilaterala! Este vorba de terenul care a facut parte din actualul Parc al Copiilor!
Casa pentru Johannis, merge cel mai bineeeee…
Am si eu cateva intrebari. Fostul liceu de arta e in paragina si e mai central, nu se poate face acolo centru cultural ? Fosta cladire a inspectoratului scolar, e veche, arata bine, nu se pot organiza expozitii, vernisaje ? Mini parcarea aia dintre cele 2 cladiri mai sus mentionate arata ca nuca in perete, a cui e defapt ? Iar in locul acestei resedinte de lux din care a fost furat tot de valoare, oare nu se poate face o parcare cu 2 nivele subterane si vreo 4 supraterane ? Oarecum sa respecte arhitectura din zona si bla bla dar ar deservii parcul copiilor, peda si loga, daca ai treeaba la primarie sau consiliu judetean, daca ai vrea sa te plimbi pur si simplu in unirii. Si de la michelangelo pana pe revolutiei se face strada doar cu o banda si pista de biciclete dus intors, nu mizeria aia de pe trotuar, unde abia ai loc sa circuli cu un carucior.
-
ratacitule supranumit Cimisoara se vede ca esti venit cu pluta in oras. Fostul liceu de Arte a fost proprietatea privata, pe vremea lui Ciuhandu se platea de la buget o chirie de 37.000 euro/luna! Apoi a fost vanduta unui dezvoltator din Cluj care ar fi vrut sa construiasca un turn de birouri+hotel mai inalt decat catedrala intr-o zona istorica cu limitare de inaltime. Poiectul a cazut, in prezent cladirea fostului ISJ a fost cumparata de Mitropolie gazduind azi gradinita de langa Prefectura care a fost retrocedata proprietarului. Parcarea ta cu 4 nivele supraterane nu se poate construi intr-o zona cu limitare la P+3!
Dar de ce nu se retrage și dreptul de concesiune a Abatorului (pe 50 de ani, din câte cunosc) către Țiriac? Pe lângă clădirea istorică, e un teren betonat de câteva hectare, care s-ar preta ca o mănușă, fără prea multe investiții, să fie transformat în parcare pentru studenți.? Dar nu! Noi preferâm să asmuțim Poliția Locală să fugărească spre a amenda studenții, în jurul căminelor. Care era termenul până la care trebuia construit Țiriac mall-ul pe acolo? Ce și cât a investit Țiriac în spațiul respectiv? S-a creat o junglă urbană, pepinieră de ambrozie și creșă pentru câinii vagabonzi. ALOOOO!!!