tion.ro Web analytics

Cand scapam de cablurile de pe stalpi? Inca 2 ani pasuire si se taie. Intre timp se pun taxe noi!

Reactualizat la:

Cand scapam de cablurile de pe stalpi? Inca 2 ani pasuire si se taie. Intre timp se pun taxe noi!

<p>Cand scapam de cablurile de pe stalpi? Inca 2 ani pasuire si se taie. Intre timp se pun taxe noi! (foto: arhiva)</p>
Reactualizat la:
Mai stăm încă 2 ani cu păienjenişul de cabluri pe stâlpi, pentru că acesta este noul termen stabilit la Timişoara pentru instalarea în subteran a reţelelor de comunicaţii electronice. Consiliul local a adoptat un nou regulament în acest sens. În schimb, operatorii care au reţele aeriene vor plăti taxe mai mari la primărie pentru acestea, faţă de cei care au firele în subteran. Regulamentul spune clar cum se lucrează pe domeniul public, prevede amenzi şi posibilitatea de a tăia cablurile care rămân neidentificate.
Scris de Alina Strugariu - Mai stăm încă 2 ani cu păienjenişul de cabluri pe stâlpi, pentru că acesta este noul termen stabilit la Timişoara pentru instalarea în subteran a reţelelor de comunicaţii electronice. Consiliul local a adoptat un nou regulament în acest sens. În schimb, operatorii care au reţele aeriene vor plăti taxe mai mari la primărie pentru acestea, faţă de cei care au firele în subteran. Regulamentul spune clar cum se lucrează pe domeniul public, prevede amenzi şi posibilitatea de a tăia cablurile care rămân neidentificate.

Consiliul local a aprobat, vineri, un regulament privind condiţiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată a municipiului Timişoara în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, modul de utilizare partajată a infrastructurii, precum şi măsurile privind construirea reţelelor în subteran.

Practic s-au introdus reglementări locale în acord cu Legea 154/ 2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice.

Proiectul de hotărâre aprobat vineri a fost dezbătut public, iar reprezentanţii municipalităţii spun că a existat şi o întâlnire cu operatorii.

Pe terenurile aflate în proprietatea publică/ privată a municipiului Timişoara, s-au stabilit condiţiile în care se realizează montarea reţelelor de comunicaţii electronice, prin canale de cabluri special amenajate sau prin galerii de cabluri, dimensionate ţinând cont de reţeaua de distribuţie, cât şi de interconectarea cu celelalte zone. Infrastructura ce se va realiza va avea în componenţă cămine şi racorduri”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Prin noul regulament se interzice amplasarea de reţele noi de cabluri la nivel aerian. Se stabileşte că extinderea reţelelor de comunicaţii electronice şi modernizarea celor existente, aeriene, se vor realiza prin amplasarea/ relocarea în subteran. Cablurile amplasate pe stâlpi nu mai pot fi extinse.

Fiecare furnizor va avea dreptul să deţină cel mult două cabluri pe un stâlp.

În cazul clădirilor, se prevede ca montarea echipamentelor tehnice să se facă în subteran ori, după caz, în incinte sau în nişele construcţiilor. Se interzice amplasarea reţelelor pe elementele de faţadă ale imobilelor dinspre stradă.

Pe tot traseul reţelelor de comunicaţii amplasate în subteran trebuie să existe sisteme de identificare. Le fel, cele de pe stâlpi trebuie să fie marcate cu diferite culori, în funcţie de operator.

Ca să nu ne mai trezim în situaţia că unii refac drumuri şi trotuare, iar alţii le sparg după, regulamentul prevede că lucrările de construcţii pentru realizarea de reţele de comunicaţii se execută anterior sau concomitent cu cele de realizare/ extindere/ modernizare/ reabilitare a reţelei stradale, în funcţie de programele autorităţilor.

Autorizarea construirii de noi elemente de infrastructură subterană va fi permisă doar după 2 ani.

Furnizorii reţelelor publice de comunicaţii trebuie să-şi coordoneze lucrările de acces pe proprietatea publică.

Sunt prevăzute amenzi pentru nerespectarea regulamentului, de la 1.000 la 2.500 de lei.

Tarife noi şi încă o păsuire, până în 2017

Se introduc și noi tarife pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică/ privată a municipiului Timișoara: 3 lei/m/an/cablu pentru rețelele amplasate aerian, pe stâlpi, și 5 lei/m/an pentru al doilea cablu deținut de același operator, 0,106 lei/100 cm³/an pentru canalizații sau rețele subterane deținute de persoane fizice sau juridice pe domeniul public, 2,5 lei/mc/an pentru cămine executate de persoane juridice pe domeniul public/privat al municipiului și 50 lei /mp/an pentru antenele montate pe imobile.

În cel mult 6 luni trebuie încheiate contracte cu operatorii, iar cine nu-şi achită taxele va plăti penalităţi.

Nu punem în prim plan încasările pe care le vom face, ci punem în prim plan ducerea cablurilor în subteran. Avem deschiderea să acordăm şi înlesniri pentru cei care se mişcă mai bine în acest sens. Noi nu vom ezita, dacă va trebui să acţionăm şi prin tăiere”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Dacă printr-o veche hotărâre de consiliu local (HCL 184/28.04.2009) se prevedea obligativitatea ducerii în subteran a reţelelor de transmisii de date şi voce până la sfârşitul anului 2012, lucru care oricum nu s-a întâmplat, acum se introduce o nouă păsuire.

Între timp a început o amplă campanie de îngropare a cablurilor în oraş, o mulţime de străzi au fost sparte pentru astfel de operaţiuni, dar se mai acordă încă 2 ani.

În termen de 2 ani de la data aprobării prezentului regulament, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice (…) vor reinstala reţelele aeriene desfăşurate pe raza municipiului Timişoara în canalizaţii subterane. La expirarea termenului (…), reţelele aeriene de comunicaţii vor fi desfiinţate pe cheltuiala furnizorului de reţele”, se arată în noul regulament aprobat

Reţelele de comunicaţii electronice trebuie declarate în 6 luni de la aprobarea regulamentului. Cele care rămân nedeclarate pot fi tăiate de primărie după 90 de zile de la expirarea termenului.

Trebuie să dispară de asemenea şi rolele de cabluri care rămân de regulă ca surplus pe stâlpi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  TION Cele mai tari party-uri

  Modular jam session cu Maatus Pealler și Gate
  Timișorenii sunt invitați la live modular jam session, un eveniment deosebit, care pleacă de la ideea împletirii mai multor surse electroacustice cu discursul muzical generat de un sintetizator modular Eurorack.

  TION Cele mai tari party-uri

  Îndrăgita trupă Blazzaj lansează un nou single, intitulat „Spre Stele”
  În caz că vă era dor să vedeți live cunoscuta trupă Blazzaj, sunteți așteptați la concertul de lansare a celui mai nou single.

  TION ITCom

  Nokia Timișoara pol de dezvoltare al tehnologiei 5G
  ADVERTORIAL. Ultimele decenii au arătat o continuă evoluție a sistemelor de comunicații mobile. Numărul de utilizatori, numărul de dispozitive, traficul de date și aplicațiile au crescut într-un mod exploziv în ultimii ani. 5G (Fifth Generation) este următoarea generație de sistem de comunicații mobile și se așteaptă să revoluționeze societatea noastră, viețile noastre și economia.

  Ştirile judeţului Timiş

  Premieră pentru Timișoara - British International School of Timișoara a primit prestigioasa acreditare COBIS
  British International School of Timișoara, prima școală cu curriculum britanic din partea de vest a României, deschisă în septembrie 2019, a obținut acreditarea COBIS - Council of British International Schools. Școala devine prima instituție de învățământ din vestul țării acreditată de prestigioasa instituție britanică. În acest moment, 240 de copii cu vârstele cuprinse între 4 și 14 ani studiază la British International School of Timișoara , capacitatea urmând să crească începând din anul școlar următor.

  Ştirile judeţului Timiş

  Robu anunță un aer foarte bun în Timișoara, ministrul Mediului cere rapid un plan de reducere a poluării
  Timișoara are un aer foarte bun, se laudă primarul Nicolae Robu pe Facebook, în timp ce ministrul Mediului cere rapid un plan de reducere a poluării pentru capitala Banatului, dar și pentru alte nouă orașe din România. 4

  Ştirile judeţului Timiş

  Trei pacienți cu suspiciune de gripă au fost internați în spital, la Timișoara
  Trei pacienți, suspecți de gripă, se află internați, la începutul acestei săptămâni, în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara. Printre aceștia se regăsește și un copil.

  Ştirile judeţului Timiş

  Razie în trafic, pe mai multe drumuri care leagă localități din Timiș. Sute de amenzi au fost acordate
  Razie pe drumurile care leagă mai multe localități din Timiș, duminică, efecutată de polițiști. Oamenii legii au acționat în Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta și Ciacova, în două etape. Într-o singură zi, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 120.000 de lei. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Polițiștii lansează spoturi video pentru promovarea noilor obligații și drepturi ale cetățenilor în relația cu ei
  Campanie de informare demarată de IGPR pentru promovarea noilor obligații și drepturi pe care cetățenii le au în relația cu polițiștii. Oamenii legii atrag atenția că a fost publicată legea care stabilește clar cum trebuie să răspundă și cum trebuie să se comporte cetățenii în cazul în care sunt somați de un polițist.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.