tion.ro Web analytics

Ca să nu rămână în istorie cu renumele de drujbar al Timișoarei, primarul numără copacii pe Google Maps

De Bogdan Marta

Ca să nu rămână în istorie cu renumele de drujbar al Timișoarei, primarul numără copacii pe Google Maps

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
Primarul este extrem de supărat că ar putea să intre în istorie cu renumele de „drujbarul Timișoarei” și că datele din propriul raport de activitate contrazic declarațiile sale precum că „s-au plantat de zece ori mai mulți copaci decât s-au tăiat” în timpul mandatelor lui, așa că a cerut subordonaților să reia numărătoarea cu ajutorul pozelor de pe... Google Maps.
Scris de Bogdan Marta - Primarul este extrem de supărat că ar putea să intre în istorie cu renumele de „drujbarul Timișoarei” și că datele din propriul raport de activitate contrazic declarațiile sale precum că „s-au plantat de zece ori mai mulți copaci decât s-au tăiat” în timpul mandatelor lui, așa că a cerut subordonaților să reia numărătoarea cu ajutorul pozelor de pe... Google Maps.

Vă reamintim că tion.ro a descoperit că taman în Raportul primarului pe anul 2019, Direcția de mediu raportează că s-au plantat 2104 copaci și s-au tăiat 2071 de copaci în cursul anului trecut.

„S-au defrișat 1.303 bucăți arbori cu diametrul 10-30 cm, 569 bucăți arbori cu diametrul 31-60 cm și 199 bucăți arbori cu diametrul peste 60 cm, aceștia fiind arbori bolnavi, uscați, periculoși sau răsăriți spontan”, se arată în document. În total vorbim despre 2.071 de arbori secerați de drujbe în cursul anului trecut la Timișoara.

Sinteza activității pe anul 2019 spune că „s-au plantat pe zonele verzi și s-au repartizat la asociațiile de proprietari/ locatari 2.104 bucăți arbori”. Iar funcționarii PMT dau și exemple de zone: faleza Bega, str. Popa Șapcă, Piața Victoriei, Parcul Alpinet, Piața Traian, Brâncoveanu, Arieș, Oglinzilor, Uzinei, Calea Aradului și altele.

Un calcul simplu arată, astfel, că în cursul anului 2019 s-au plantat 33 de „copaci” în plus față de câți s-au tăiat, la Timișoara.

Cifrele, însă, nu îi convin primarului, care se confruntă de mai mulți ani cu revolta timișorenilor față de tăierile masive de copaci și care l-au botezat „drujbarul Timișoarei”. Vă mai reamintim că, în anii trecuți s-au organizat chiar și proteste față de tăierile de copaci.

Ca să nu rămână cu acest renume în istorie, primarul a găsit și o soluție: nu plantarea mai multor copaci, ci… reluarea numărătorii.

„Am văzut acea discuţie care a apărut acum, cu raporturile primarului, că aşa se cheamă, pe toţi anii. La Direcţia de Mediu au fost făcute cu superficialitate, dar eu nu pot să verific tot, câţi copaci sunt, dacă sunt trecute datele corect sau nu. Se pare că atunci când nu mă implic personal în ceva, că fizic îmi este imposibil (…), veți vedea clarificările, pentru că am intervenit să pun lucrurile pe făgașul normal și le-am cerut celor de la Direcția de Mediu să explice acele bazaconii raportate acolo. Nu este prima oară când mi se sesizează, eu am crezut că au corectat lucrurile și că au procedat corect. Păi vă închipuiți că au fost tăiați câți copaci scrie acolo? Oameni buni, vreau să văd unde au fost acei copaci! (zonele sunt trecute în Raportul primarului – n.r.) (…) Este o porcărie până la urmă (…) Eu chiar sunt mulțumit că s-a devoalat prin presă acest neadevăr (aflat în Raportul primarului care este semnat de el – n.r.). Și așa ați văzut că sunt mult mai mulți copaci plantați (cu 33 în plus, în 2019 – n.r.) de când sunt eu primar, decât au fost tăiați, numai că realitatea în privința tăierilor este cu totul și cu totul alta”, clamează primarul Timișoarei.

Cere să se numere copacii pe Google Maps

Ignorând total datele din propriul raport, care arată ce diametru au avut copacii tăiați (vedeți mai sus), primarul susține că arborii doborâți de drujbe avea diametre chiar și sub 10 cm… O altă dovadă că nu a citit propriul raport este că primarul cere acum să i se arate unde au fost tăiați acei copaci, deși zonele sunt menționate în raport. Mai mult, el cere o reverificare a numărului copacilor tăiați și a diametrelor acestora cu… Google Maps…

„Să vă dau un exemplu. În zona Casa Tineretului, unde este o fundație abandonată, s-a ajuns la o vegetație spontană, o sălbăticie care nu onorează orașul, și am dispoziție de asanare. Când s-a intervenit, erau crescuți tot felul de tufe, unii arbori ajunseseră la 5 cm, 8 cm, 12 cm diametru, de la caz la caz. Au fost tăiați, iar cei care au făcut treaba asta au notat «copaci tăiați». Exact fără nicio diferențiere în raport față de copacii propriu-ziși care au fost tăiați în parcuri, pe aliniamente, în locuri unde au fost plantați. Noi suntem plantatori prin excelență, nu tăietori, și viața dovedește pe teren, oricine poate vedea asta. Eu chiar iubesc copacii și nu cred că s-au plantat în istorie mai mulți copaci decât în această perioadă. Și o să vedeți adevărul în privința tăierilor! Pentru că eu voi cere să mi se spună exact unde sunt acei copaci tăiați și ne uităm pe Google Maps și putem verifica dacă ei au existat cu adevărat ca și copaci. Intervenim repetat în astfel de locații care sunt țara nimănui. Facem aceste asanări (…) Așa se explică acel număr mare de arbori care apar că ar fi fost tăiați în acești ani! Asta e realitatea, care e demonstrabilă, eu nu spun povești. Asum, sunt locuri unde am spus «acest copac trebuie tăiat», s-au obținut aprobările (…)”, mai susține primarul Timișoarei.

Chiar și afirmația „s-au obținut aprobările” este una contestabilă, având în vedere că Primăria Timișoara a fost amendată în repetate rânduri de Garda de Mediu pentru tăieri ilegale. Primarul acuza atunci că amenzile sunt politice.

În încheiere, în lipsa unor dovezi concrete, primarul face apel la memoria timișorenilor și speră că aceștia au avut aceeași impresie ca și el, că pe marile bulevarde din oraș nu prea existau mulți copaci.

„Eu mă întreb acum, să vă întrebați cum era pe Calea Sever Bocu, pe ambele părți, cum e acum, după lărgirea la patru benzi, cu aliniamente de copaci din trei în trei metri, toți s-au prins. Cum era pe Demetriade? Păi câți copaci erau? Doi-trei? Cum era pe Popa Șapcă? Aici erau mai mulți, dar, în orice caz, poate 15. acum sunt mult mai mulți, mult mai mulți. Oricum erau crescuți răzleț, nu pe aliniament, așa cum îi avem acum. Erau frumoși câțiva dintre ei, dar eu cred că a meritat să facem strada Popa Șapcă așa cum este acum, un adevărat bulevard, și să vedeți dezvoltare peste timp (…) Pe strada Brătianu, de la Banca Națională până la MIU, mai departe până la primărie. Să mergem mai departe pe Michelangelo, de la bifurcația străzilor Brătianu și Michelangelo. De acolo să mergem până la pod. Hai să mergem pe Pârvan, pe Cluj, pe Arieș, pe Martirilor, pe Podeanu nu mai vorbesc (…) Lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune, că nu e vorba de capacitatea de a fi sau a nu fi, cred că exigențele sunt foarte joase aici, deci lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune să fie lămurită”, a concluzionat primarul.

foto: arhivă

 

26 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Reos says:

  Interesant ar fi cum arată ce a fost plantat și în ce stare sunt parcurile lăsate în voia soartei ținînd cont și de coeficientul balcanic de distrugere???

  • Andrei says:

   Imaginile din Google Maps – street view sunt de la ultima “vizita” a masini google. Deci sunt mai vechi cu pana la 1-3 ani, inainte de “dezvoltarea” de defrisarea in forta a primarului drujba… Cei mai multi copaci s-au taiat in vara lui 2019 deci pe Google maps sunt mai multi decat in realiate.
   Sa comparam cu pozele din 2010-2011 inainte de inscaunarea alesului USL (PSD+PNL) la primarie!!!

 2. Mirel says:

  Zide “drujba”
  “Lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune, că nu e vorba de capacitatea de a fi sau a nu fi, cred că exigențele sunt foarte joase aici, deci lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune să fie lămurită”, a concluzionat primarul.”
  si
  Asum, sunt locuri unde am spus «acest copac trebuie tăiat», s-au obținut aprobările (…)”, mai susține primarul Timișoarei.

  Cu toate aceste “exigente foarte joase” el nu este in stare sa indeplineasca nici macar eceste minime si foarte joase exigente…
  si de aceea minte cu nerusinare ! Pe Popa Sapca castanii se uneau deasupra strazii si formau o bolta de vegetatie care ACOPEREA COMPLECT strada. Acum pentru betisoarele ( 3-4 cm diametru) plantate din 5 in 5 metri sunt necesari multi, multi ani pana vor avea o coroana decenta daca nu vor fi “toaletati” anual astfel incat sa ramana coroana mica…

 3. Minidrujba says:

  Cât deranj pentru nimic.
  Sa se referentieze toate tăierile și plantările cu Cadastrul Verde și gata!
  Transparent și limpede, se vor vedea rezultatele

 4. Primar prof dr ing Drujba says:

  Continuam defrisarea in FORTA pana la eliberarea orasului de copaci!

 5. Eugen says:

  …..Curat Caragiale , numărăm până iese !

 6. tibi says:

  si de urmatoarele renume cum are de gand sa scape:
  – juvetele
  – bulangiul
  – oligofrenul
  – spagarul
  – coruptul
  – penalul
  – criminalul
  – mincinosul
  – incompetentul
  – comunistul
  etc
  si stai linistit, robulake, nu scapi de “drujbarul”

 7. Nica says:

  De acest renume se va scapa foarte greu.Posibil niciodata.
  Oricum il merita pe deplin. Se mai poate spune si “dupa mine potopul” ori “buldozerul” dar cred ca Lae Drujba e potrivit.
  Mai era si Drujba lui Dumnezeu dar de ala am scapat.Poate…

 8. XG says:

  Sa stii ca are dreptate.
  In fiecare zi mai rasare spontan cate un arbore cu diametrul de peste 60cm. Astia-s un fel de buruieni, de fapt. Daca nu-i starpesti, te trezesti cu padurea seculara in mijlocul Timisoarei.

 9. Lisa says:

  Cica a plantat pe P Sapca, S Bocu si Demetriade. A plantat dupa ce a taiat. Acolo au existat mereu copaci. I-a taiat pe cei mari, existenti, si a plantat scobitori. Care peste 20-30 ani vor avea randamebtul celor taiati. Cei care trebuie taiati si inlocuiti, nimic de obiectat, dar taie aiurea ca sa arate apoi scobitorile ca rezultatul initiativei sale.

 10. Dan A. says:

  La 23.000 lei/luna cat castiga primarul, numaratul pe Google Maps ne va costa scump. Rezolutia fiind de 15cm pe Google Imagery si 30 cm pe Google Maps, sunt curios cum va vedea betzisoarele plantate de curand in locul copacilor vechi de 50, 100 sau 200 de ani.
  Si va rog, nu jigniti meseria de drujbar, necesita multa indemanare si oarecare curaj. “Distrugator” e un nume mai potrivit.

 11. Coaliția de Mediu says:

  Ia vedeți coltul clinicii ASCAR, str Liga colt cu Revoluției, vis-a-vis de Prefectura. Au dispărut alți 2 copaci săpt asta

 12. Petru says:

  Un nesimțit care taie arbori sănătoși și desființează zone verzi ca să facă în loc benzinării și blocuri. Doar de aici pica banul, nu?

 13. MNU says:

  Oare ii spune cineva din anturaj, cat e de penibil? Chiar sa fi eliminat din anturajul lui toate persoanele cu coloana? Chiar a reusit “sa filtreze” doar lingai si pupincuristi pe langa EL?!!

 14. pion says:

  5 la primarie,6 la consiliul municipal,7 la prefectura,…samd. n-o fi … Prestanda ? numaratoarea pe Google va impaduri Timisoara !

 15. woodpecker says:

  Domnule Tibi,ati uitat de PLETOSUL VOPSIT.

 16. Solo@tibi says:

  Ai uitat din lista
  – paranoic.

 17. Buhuhu says:

  Robu minte de ingheata apele in Bega chiar si vara. Cu toatea acestea academicianul cu creierul cat o nuca, a construit patinoarul de plastic din Parcul Copiilor pe care a tocat 120.000 euro, astazi fiind folosit ca … pista de carting. Doar in republica fantastica robuliana un nebun arunca 120.000 euro pe un gunoi nefolositor. La Popa Saca ii este locul, acolo poate planta palmieri

 18. Genu says:

  Roby de la vopsig, du-te Roby du-te!

 19. Eu says:

  Ce varsta are primarul ăsta?!?! el nu stie ca google își trimit mașinile în recunoaștere la intervale de ani, nu secunde. Doar serviciile militare se folosesc de imagine satelit în timp relativ prezent. Săracul, pe lângă drujbar ar trebui să fie drujbar decrepit.

 20. Anonim__ says:

  “Primarul este extrem de supărat că ar putea să intre în istorie cu renumele de „drujbarul Timișoarei” și că datele din propriul raport de activitate contrazic declarațiile sale precum că „s-au plantat de zece ori mai mulți copaci decât s-au tăiat” în timpul mandatelor lui, așa că a cerut subordonaților să reia numărătoarea cu ajutorul pozelor de pe… Google Maps.”

  Poate de pe Google Street View. Daca da, am o singura intrebare: pozele alea au fost facute acum cati ani?

 21. Robica says:

  :)) Pe googele Maps inca ma bucur de umbra din piata LIbertatii. Sictir!

 22. Draga_DNA says:

  Draga DNA Bucuresti,
  Ma intreb de ce schimba Robu copacii mauri si sanatosi cu niste pui prapadti ? Nu cumva e o marsavie de sifonat bani, ca semaforizzarea orașului !

 23. Sănătate

  Toți pentru unul, unul pentru toți și împreună pentru pacienți: 16 persoane cu COVID-19, vindecate la Spitalul Militar de Campanie Timișoara
  16 pacienți cu Covid-19 au fost externați după ce au fost tratați și s-au vindecat la Spitalul Militar de Campanie Timișoara, amplasat pe Stadionul CFR.

  Sănătate

  Timișul – în top 10 al infectărilor zilnice cu Covid-19. DSP: „Este un moment de cumpănă”
  Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș transmit că evoluția infectărilor plasează cel mai vestic județ al țării în primele județe la nivel național ca număr de noi cazuri, în ultimele 24 de ore.

  Sănătate

  Noi doze de Remdesivir, medicamentul pentru pacienții cu Covid-19 aflați în stare critică, vor ajunge în România
  România va beneficia de o cantitate de 25.157 de flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19, transmite Ministerul Sănătății.

  Ştirile judeţului Timiş

  Zece firme vor să construiască Pasajul Solventul, pe 24 de milioane de euro
  O singură ofertă pentru construirea Pasajului Solventul: o asociere formată din zece firme. Niciuna nu este din Timișoara: liderul e din Italia, iar restul vin din Arad, Iași, Bacău, Galați și București. Licitația nu este gata încă, dar pasajul va fi ridicat în doi ani. 4

  Ştirile judeţului Timiş

  Timișoara nu primește prea curând autobuze electrice. Licitația începută în 2019 a fost anulată
  Vestea bună s-a transformat în veste rea! Pe străzile Timișoarei nu vor circula prea curând autobuze electrice, pentru că licitația lansată în urmă cu un an și jumătate de Ministerul Dezvoltării a fost anulată. Secretarul de stat Cătălin Iapă ne asigura încă din iunie că partea grea a trecut. 7

  Ştirile judeţului Timiş

  Apelul lui Simonis către cei din Pro România: O susținere a candidaților PSD ar genera mai multe șanse pentru toată lumea
  Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, face apel la cei din Pro România să retragă candidații la Primăria Timișoara și președinția Consiliului Județean Timiș și să meargă pe mâna celor aleși de social-democrați. 7

  Eveniment

  Zeci de amenzi date de jandarmi celor care pescuiau ilegal pe malurile râurilor din județul Timiș
  Acțiune a jandarmilor timișoreni de la Gruparea Mobilă, în acest weekend, în județul Timiș. Oamenii legii au verificat dacă cei ieșiți la pescuit respectă legislația în vigoare. Au sancționat zeci de persoane care pescuiau ilegal. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Aveți proprietăți pe traseul centurii Timișoara Sud? Sunteți chemați la ședințele comisiilor de expropriere
  Se întrunesc comisiile de expropriere pentru cei care dețin proprietăți pe traseul centurii Timișoara Sud. Ședințele acestor comisii vor începe peste două săptămâni și se vor desfășura în primăriile din localitățile unde cetățenii au teren pe traseul centurii. Proprietarii sunt invitați să participe la aceste ședințe, unde comisiile vor emite procesele-verbale și hotărârile de stabilire a despăgubirilor. 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.