tion.ro Web analytics

Ca să nu rămână în istorie cu renumele de drujbar al Timișoarei, primarul numără copacii pe Google Maps

De Bogdan Marta

Ca să nu rămână în istorie cu renumele de drujbar al Timișoarei, primarul numără copacii pe Google Maps

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
Primarul este extrem de supărat că ar putea să intre în istorie cu renumele de „drujbarul Timișoarei” și că datele din propriul raport de activitate contrazic declarațiile sale precum că „s-au plantat de zece ori mai mulți copaci decât s-au tăiat” în timpul mandatelor lui, așa că a cerut subordonaților să reia numărătoarea cu ajutorul pozelor de pe... Google Maps.
Scris de Bogdan Marta - Primarul este extrem de supărat că ar putea să intre în istorie cu renumele de „drujbarul Timișoarei” și că datele din propriul raport de activitate contrazic declarațiile sale precum că „s-au plantat de zece ori mai mulți copaci decât s-au tăiat” în timpul mandatelor lui, așa că a cerut subordonaților să reia numărătoarea cu ajutorul pozelor de pe... Google Maps.

Vă reamintim că tion.ro a descoperit că taman în Raportul primarului pe anul 2019, Direcția de mediu raportează că s-au plantat 2104 copaci și s-au tăiat 2071 de copaci în cursul anului trecut.

„S-au defrișat 1.303 bucăți arbori cu diametrul 10-30 cm, 569 bucăți arbori cu diametrul 31-60 cm și 199 bucăți arbori cu diametrul peste 60 cm, aceștia fiind arbori bolnavi, uscați, periculoși sau răsăriți spontan”, se arată în document. În total vorbim despre 2.071 de arbori secerați de drujbe în cursul anului trecut la Timișoara.

Sinteza activității pe anul 2019 spune că „s-au plantat pe zonele verzi și s-au repartizat la asociațiile de proprietari/ locatari 2.104 bucăți arbori”. Iar funcționarii PMT dau și exemple de zone: faleza Bega, str. Popa Șapcă, Piața Victoriei, Parcul Alpinet, Piața Traian, Brâncoveanu, Arieș, Oglinzilor, Uzinei, Calea Aradului și altele.

Un calcul simplu arată, astfel, că în cursul anului 2019 s-au plantat 33 de „copaci” în plus față de câți s-au tăiat, la Timișoara.

Cifrele, însă, nu îi convin primarului, care se confruntă de mai mulți ani cu revolta timișorenilor față de tăierile masive de copaci și care l-au botezat „drujbarul Timișoarei”. Vă mai reamintim că, în anii trecuți s-au organizat chiar și proteste față de tăierile de copaci.

Ca să nu rămână cu acest renume în istorie, primarul a găsit și o soluție: nu plantarea mai multor copaci, ci… reluarea numărătorii.

„Am văzut acea discuţie care a apărut acum, cu raporturile primarului, că aşa se cheamă, pe toţi anii. La Direcţia de Mediu au fost făcute cu superficialitate, dar eu nu pot să verific tot, câţi copaci sunt, dacă sunt trecute datele corect sau nu. Se pare că atunci când nu mă implic personal în ceva, că fizic îmi este imposibil (…), veți vedea clarificările, pentru că am intervenit să pun lucrurile pe făgașul normal și le-am cerut celor de la Direcția de Mediu să explice acele bazaconii raportate acolo. Nu este prima oară când mi se sesizează, eu am crezut că au corectat lucrurile și că au procedat corect. Păi vă închipuiți că au fost tăiați câți copaci scrie acolo? Oameni buni, vreau să văd unde au fost acei copaci! (zonele sunt trecute în Raportul primarului – n.r.) (…) Este o porcărie până la urmă (…) Eu chiar sunt mulțumit că s-a devoalat prin presă acest neadevăr (aflat în Raportul primarului care este semnat de el – n.r.). Și așa ați văzut că sunt mult mai mulți copaci plantați (cu 33 în plus, în 2019 – n.r.) de când sunt eu primar, decât au fost tăiați, numai că realitatea în privința tăierilor este cu totul și cu totul alta”, clamează primarul Timișoarei.

Cere să se numere copacii pe Google Maps

Ignorând total datele din propriul raport, care arată ce diametru au avut copacii tăiați (vedeți mai sus), primarul susține că arborii doborâți de drujbe avea diametre chiar și sub 10 cm… O altă dovadă că nu a citit propriul raport este că primarul cere acum să i se arate unde au fost tăiați acei copaci, deși zonele sunt menționate în raport. Mai mult, el cere o reverificare a numărului copacilor tăiați și a diametrelor acestora cu… Google Maps…

„Să vă dau un exemplu. În zona Casa Tineretului, unde este o fundație abandonată, s-a ajuns la o vegetație spontană, o sălbăticie care nu onorează orașul, și am dispoziție de asanare. Când s-a intervenit, erau crescuți tot felul de tufe, unii arbori ajunseseră la 5 cm, 8 cm, 12 cm diametru, de la caz la caz. Au fost tăiați, iar cei care au făcut treaba asta au notat «copaci tăiați». Exact fără nicio diferențiere în raport față de copacii propriu-ziși care au fost tăiați în parcuri, pe aliniamente, în locuri unde au fost plantați. Noi suntem plantatori prin excelență, nu tăietori, și viața dovedește pe teren, oricine poate vedea asta. Eu chiar iubesc copacii și nu cred că s-au plantat în istorie mai mulți copaci decât în această perioadă. Și o să vedeți adevărul în privința tăierilor! Pentru că eu voi cere să mi se spună exact unde sunt acei copaci tăiați și ne uităm pe Google Maps și putem verifica dacă ei au existat cu adevărat ca și copaci. Intervenim repetat în astfel de locații care sunt țara nimănui. Facem aceste asanări (…) Așa se explică acel număr mare de arbori care apar că ar fi fost tăiați în acești ani! Asta e realitatea, care e demonstrabilă, eu nu spun povești. Asum, sunt locuri unde am spus «acest copac trebuie tăiat», s-au obținut aprobările (…)”, mai susține primarul Timișoarei.

Chiar și afirmația „s-au obținut aprobările” este una contestabilă, având în vedere că Primăria Timișoara a fost amendată în repetate rânduri de Garda de Mediu pentru tăieri ilegale. Primarul acuza atunci că amenzile sunt politice.

În încheiere, în lipsa unor dovezi concrete, primarul face apel la memoria timișorenilor și speră că aceștia au avut aceeași impresie ca și el, că pe marile bulevarde din oraș nu prea existau mulți copaci.

„Eu mă întreb acum, să vă întrebați cum era pe Calea Sever Bocu, pe ambele părți, cum e acum, după lărgirea la patru benzi, cu aliniamente de copaci din trei în trei metri, toți s-au prins. Cum era pe Demetriade? Păi câți copaci erau? Doi-trei? Cum era pe Popa Șapcă? Aici erau mai mulți, dar, în orice caz, poate 15. acum sunt mult mai mulți, mult mai mulți. Oricum erau crescuți răzleț, nu pe aliniament, așa cum îi avem acum. Erau frumoși câțiva dintre ei, dar eu cred că a meritat să facem strada Popa Șapcă așa cum este acum, un adevărat bulevard, și să vedeți dezvoltare peste timp (…) Pe strada Brătianu, de la Banca Națională până la MIU, mai departe până la primărie. Să mergem mai departe pe Michelangelo, de la bifurcația străzilor Brătianu și Michelangelo. De acolo să mergem până la pod. Hai să mergem pe Pârvan, pe Cluj, pe Arieș, pe Martirilor, pe Podeanu nu mai vorbesc (…) Lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune, că nu e vorba de capacitatea de a fi sau a nu fi, cred că exigențele sunt foarte joase aici, deci lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune să fie lămurită”, a concluzionat primarul.

foto: arhivă

 

26 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Reos says:

  Interesant ar fi cum arată ce a fost plantat și în ce stare sunt parcurile lăsate în voia soartei ținînd cont și de coeficientul balcanic de distrugere???

  • Andrei says:

   Imaginile din Google Maps – street view sunt de la ultima “vizita” a masini google. Deci sunt mai vechi cu pana la 1-3 ani, inainte de “dezvoltarea” de defrisarea in forta a primarului drujba… Cei mai multi copaci s-au taiat in vara lui 2019 deci pe Google maps sunt mai multi decat in realiate.
   Sa comparam cu pozele din 2010-2011 inainte de inscaunarea alesului USL (PSD+PNL) la primarie!!!

 2. Mirel says:

  Zide “drujba”
  “Lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune, că nu e vorba de capacitatea de a fi sau a nu fi, cred că exigențele sunt foarte joase aici, deci lucrurile sunt foarte clare pentru orice persoană care își propune să fie lămurită”, a concluzionat primarul.”
  si
  Asum, sunt locuri unde am spus «acest copac trebuie tăiat», s-au obținut aprobările (…)”, mai susține primarul Timișoarei.

  Cu toate aceste “exigente foarte joase” el nu este in stare sa indeplineasca nici macar eceste minime si foarte joase exigente…
  si de aceea minte cu nerusinare ! Pe Popa Sapca castanii se uneau deasupra strazii si formau o bolta de vegetatie care ACOPEREA COMPLECT strada. Acum pentru betisoarele ( 3-4 cm diametru) plantate din 5 in 5 metri sunt necesari multi, multi ani pana vor avea o coroana decenta daca nu vor fi “toaletati” anual astfel incat sa ramana coroana mica…

 3. Minidrujba says:

  Cât deranj pentru nimic.
  Sa se referentieze toate tăierile și plantările cu Cadastrul Verde și gata!
  Transparent și limpede, se vor vedea rezultatele

 4. Primar prof dr ing Drujba says:

  Continuam defrisarea in FORTA pana la eliberarea orasului de copaci!

 5. Eugen says:

  …..Curat Caragiale , numărăm până iese !

 6. tibi says:

  si de urmatoarele renume cum are de gand sa scape:
  – juvetele
  – bulangiul
  – oligofrenul
  – spagarul
  – coruptul
  – penalul
  – criminalul
  – mincinosul
  – incompetentul
  – comunistul
  etc
  si stai linistit, robulake, nu scapi de “drujbarul”

 7. Nica says:

  De acest renume se va scapa foarte greu.Posibil niciodata.
  Oricum il merita pe deplin. Se mai poate spune si “dupa mine potopul” ori “buldozerul” dar cred ca Lae Drujba e potrivit.
  Mai era si Drujba lui Dumnezeu dar de ala am scapat.Poate…

 8. XG says:

  Sa stii ca are dreptate.
  In fiecare zi mai rasare spontan cate un arbore cu diametrul de peste 60cm. Astia-s un fel de buruieni, de fapt. Daca nu-i starpesti, te trezesti cu padurea seculara in mijlocul Timisoarei.

 9. Lisa says:

  Cica a plantat pe P Sapca, S Bocu si Demetriade. A plantat dupa ce a taiat. Acolo au existat mereu copaci. I-a taiat pe cei mari, existenti, si a plantat scobitori. Care peste 20-30 ani vor avea randamebtul celor taiati. Cei care trebuie taiati si inlocuiti, nimic de obiectat, dar taie aiurea ca sa arate apoi scobitorile ca rezultatul initiativei sale.

 10. Dan A. says:

  La 23.000 lei/luna cat castiga primarul, numaratul pe Google Maps ne va costa scump. Rezolutia fiind de 15cm pe Google Imagery si 30 cm pe Google Maps, sunt curios cum va vedea betzisoarele plantate de curand in locul copacilor vechi de 50, 100 sau 200 de ani.
  Si va rog, nu jigniti meseria de drujbar, necesita multa indemanare si oarecare curaj. “Distrugator” e un nume mai potrivit.

 11. Coaliția de Mediu says:

  Ia vedeți coltul clinicii ASCAR, str Liga colt cu Revoluției, vis-a-vis de Prefectura. Au dispărut alți 2 copaci săpt asta

 12. Petru says:

  Un nesimțit care taie arbori sănătoși și desființează zone verzi ca să facă în loc benzinării și blocuri. Doar de aici pica banul, nu?

 13. MNU says:

  Oare ii spune cineva din anturaj, cat e de penibil? Chiar sa fi eliminat din anturajul lui toate persoanele cu coloana? Chiar a reusit “sa filtreze” doar lingai si pupincuristi pe langa EL?!!

 14. pion says:

  5 la primarie,6 la consiliul municipal,7 la prefectura,…samd. n-o fi … Prestanda ? numaratoarea pe Google va impaduri Timisoara !

 15. woodpecker says:

  Domnule Tibi,ati uitat de PLETOSUL VOPSIT.

 16. Solo@tibi says:

  Ai uitat din lista
  – paranoic.

 17. Buhuhu says:

  Robu minte de ingheata apele in Bega chiar si vara. Cu toatea acestea academicianul cu creierul cat o nuca, a construit patinoarul de plastic din Parcul Copiilor pe care a tocat 120.000 euro, astazi fiind folosit ca … pista de carting. Doar in republica fantastica robuliana un nebun arunca 120.000 euro pe un gunoi nefolositor. La Popa Saca ii este locul, acolo poate planta palmieri

 18. Genu says:

  Roby de la vopsig, du-te Roby du-te!

 19. Eu says:

  Ce varsta are primarul ăsta?!?! el nu stie ca google își trimit mașinile în recunoaștere la intervale de ani, nu secunde. Doar serviciile militare se folosesc de imagine satelit în timp relativ prezent. Săracul, pe lângă drujbar ar trebui să fie drujbar decrepit.

 20. Anonim__ says:

  “Primarul este extrem de supărat că ar putea să intre în istorie cu renumele de „drujbarul Timișoarei” și că datele din propriul raport de activitate contrazic declarațiile sale precum că „s-au plantat de zece ori mai mulți copaci decât s-au tăiat” în timpul mandatelor lui, așa că a cerut subordonaților să reia numărătoarea cu ajutorul pozelor de pe… Google Maps.”

  Poate de pe Google Street View. Daca da, am o singura intrebare: pozele alea au fost facute acum cati ani?

 21. Robica says:

  :)) Pe googele Maps inca ma bucur de umbra din piata LIbertatii. Sictir!

 22. Draga_DNA says:

  Draga DNA Bucuresti,
  Ma intreb de ce schimba Robu copacii mauri si sanatosi cu niste pui prapadti ? Nu cumva e o marsavie de sifonat bani, ca semaforizzarea orașului !

 23. Capitala Culturala

  Fundația Județeană pentru Tineret Timiș prezintă ELAN - Incubator de imaginație civică pentru tineri 
  ELAN înseamnă tineri activiști implicați în construirea viitorului Timișoarei, iar un pas pe acest drum este Hackathonul: Construim OpportUNITY v1.0.

  Capitala Culturala

  Teatrul Național din Timișoara se deschide virtual de Ziua Națională a României
  Spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale va fi transmis live stream în direct din Sala Mare.

  Sănătate

  Aparat pentru determinarea nivelului de anticorpi, la pacienții care au avut Covid-19, pus în funcțiune la Spitalul Victor Babeș Timișoara
  Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara este locul unde a fost pus în funcțiune un aparat care determină cantitatea de anticorpi la un pacient care a suferit de Covid-19. Aparatul este unic în Vestul țării și ajută medicii să stabilească dacă plasma prelevată de la un donator care a avut Covid-19 îndeplinește criteriile necesare donării.

  Angajari TION

  Chorus Marketing and Distribution angajeaza director vanzari
  Companie de solutii electrice complete pentru tehnologii energetice si de automatizari, cu o vasta experienta in domeniu si intentii generoase de viitor

  Ştirile judeţului Timiş

  Alin Nica vrea ca Centura de Vest a Timișoarei să fie realizată de CJ Timiș, cu finanțare națională sau europeană
  Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, transmite, pe pagina sa de Facebook, că, în ultimele două săptămâni a analizat și a lucrat mult pe partea de identificare a unor soluții tehnice și financiare pentru infrastructura județului. Una dintre propunerile lui Nica este legată de Centura de Vest, de realizarea căreia să se ocupe CJ Timiș, cu finanțare națională sau europeană. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  Asociația Pro Infrastructură: „CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva”
  Asociația Pro Infrastructură transmite că „CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.r.) se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva”. Reprezentanții Pro Infrastructură spun că la aproape 10 ani de la lansarea proiectului suntem departe de finalizarea sa. Autostrada Lugoj-Deva are o „bucată” lipsă, de la Margina la Holdea – 13 kilometri, pe care se află tunelurile pentru urși. 5

  Eveniment

  Microbuz răsturnat în urma unui accident de circulație, la Pesac
  Accident de circulație, vineri dimineață, în localitatea timișeană Pesac. Un microbuz s-a răsturnat în urma unui accident de circulație provocat de un șofer care a depășit neregulamentar. Două persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului.

  Sănătate

  A crescut, ușor, rata de infectare cu Covid-19 la Timișoara. La Lugoj, oraș aflat în carantină, a coborât sub 5
  Rata de infectare cu Covid-19 a crescut ușor, la Timișoara, în ultimele 24 de ore, de la 6,84 la 6,97 la mia de locuitori. La Lugoj, oraș aflat în carantină, rata de infectare a coborât sub 5 la mia de locuitori, în ultimele 24 de ore.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici