tion.ro Web analytics

Primarul Timișoarei, declarație de dragoste pentru copaci de Ziua Mediului. Defrișări vs. plantări în 2019

De Roxana Deaconescu

Primarul Timișoarei, declarație de dragoste pentru copaci de Ziua Mediului. Defrișări vs. plantări în 2019

Reactualizat la:
„Aliniamente frumoase de copaci” – asta vede primarul Timișoarei atunci când se plimbă cu mașina prin oraș. Edilul-șef a transmis, întâmplător de Ziua Mondială a Mediului, că iubește sincer copacii și că i se umple sufletul de bucurie când vede că „s-au cam prins” cei plantați de municipalitate. În 2019 au fost doborâți peste 2.000 de arbori în oraș, iar el susține că pentru fiecare copac tăiat s-au plantat cel puțin 10. La „socoteala cinstită” nu iese...
Scris de Roxana Deaconescu - „Aliniamente frumoase de copaci” – asta vede primarul Timișoarei atunci când se plimbă cu mașina prin oraș. Edilul-șef a transmis, întâmplător de Ziua Mondială a Mediului, că iubește sincer copacii și că i se umple sufletul de bucurie când vede că „s-au cam prins” cei plantați de municipalitate. În 2019 au fost doborâți peste 2.000 de arbori în oraș, iar el susține că pentru fiecare copac tăiat s-au plantat cel puțin 10. La „socoteala cinstită” nu iese...

În fiecare an, în 5 iunie, o lume întreagă celebrează Ziua Mediului. Primăria Timișoara nu obișnuiește să organizeze nimic special cu această ocazie, dar edilul-șef a vorbit vreme de câteva minute despre copacii și iubirea pe care le-o poartă acestora. S-a întâmplat să fie chiar de Ziua Mondială a Mediului.

„Aliniamente frumoase de copaci”

„Umblam cu mașina zilele trecute, să văd care mai e starea orașului. Peste tot, aliniamente frumoase de copaci și mi-e sufletul plin de bucurie să văd că s-au cam prins copacii. Și cei care au fost la început mai firavi, de exemplu de pe strada Podeanu, și mi-era teamă că se vor usca, n-or să se prindă. Sunt frumoși aproape toți. Calea Sever Bocu, Bd. Podeanu trebuie să-i spun, la ce am făcut acolo, dintr-o stradă care arăta ca vai de ea, în jurul stadionului, Ciprian Porumbescu, Michelangelo, Brătianu, 20 Decembrie, ce să vă spun, peste tot… Cluj, Arieș, Calea Martirilor. Peste tot. Peste tot se pot vedea copaci într-un număr foarte mare, puși pe aliniamente”, a explicat, vineri, primarul Timișoarei.

Edilul-șef admite că a fost nevoie ca unii copaci să cadă sub drujbe, dar spune că totul s-a întâmplat din responsabilitate, pentru că mulți arbori au fost bătrâni, nesiguri, bolnavi. Are un nou mesaj, cam același, pentru cei care critică defrișările făcute în Timișoara: cei care cârcotesc nu au cu ce să facă un bilanț al vieții, spune acesta.

S-a tăiat responsabil

„Da, a trebuit să tăiem, noi suntem oameni responsabili, tăiem acolo unde se impune să facem asta. Pe de o parte, pentru că avem de-a face cu copaci nesiguri, îmbătrâniți, îmbolnăviți, care prezintă pericol de surpare. Suntem oameni responsabili, nu lăsăm să se prăbușească, ci dacă punem diagnosticul că se impune o intervenție de tăiere, atunci asumăm să tăiem. Nu ne pasă de cârcotelile de unora care dacă își fac un bilanț al vieții, nu pot să inventarieze decât cârcoteli. Nu au ce să mai treacă acolo”, a completat primarul.

Conform edilului, în unele cazuri s-au tăiat „anumiți copaci” pentru că zona nu era funcțională și aspectuoasă cu ei acolo. S-a vorbit și în alte rânduri despre arbori care stau în calea „dezvoltării în forță”.

„Eu iubesc sincer copacii”

În orice caz, el ne dă asigurări că iubește sincer copacii și că niciodată în istorie nu s-au plantat așa de mulți copaci într-o perioadă atât de scurtă.

foto: arhivă

„Sunt situații în care se impune să tăiem anumiți copaci pentru a asigura funcționalitate și aspect zonei. Una este copaci crescuți spontan. Eu iubesc sincer copacii, să fie limpede! Dacă nu ar fi așa, nu s-ar fi plantat în Timișoara mulțimea de copaci care s-au plantat cu mine ca primar. Vreau eu să văd când în istorie s-au mai plantat așa de mulți copaci într-o perioadă atât de scurtă? Vreau date concrete! Lucrăm la o evidență riguroasă în acest sens. Sigur, dacă numărăm lăstărișul crescut spontan în locuri uitate de lume, rămase în paragină, să spunem că acolo s-au tăiat copaci, atunci putem ajunge să spunem că am tăiat un număr important de copaci”, a mai ținut să spună edilul-șef.

Socoteală cinstită și corectă care nu iese

Primarul orașului vorbește și despre o „socoteală corectă, cinstită”, care ne arată clar că pentru fiecare copac tăiat s-au plantat… cel puțin 10. Pentru că aceasta era preocuparea…

„În rest, cred că pot declara încă o dată că, dacă e să facem o socoteală corectă, cinstită, pentru fiecare copac tăiat noi am plantat cel puțin 10. Dar nu am făcut-o în compensarea faptului că am tăiat, ci așa s-a întâmplat să fie urmare a politicii, a preocupării noastre de a planta cât mai mulți copaci”, a conchis acesta.

Documentele întocmite de funcționarii din primărie îl contrazic însă pe primar. Conform Raportului Primarului, Direcția de Mediu raportează așa: 2.104 plantări la 2.071 defrișări pe parcursul anului 2019 în Timișoara. Curat socotit!

„S-au defrișat 1.303 bucăți arbori cu diametrul 10-30 cm, 569 bucăți arbori cu diametrul 31-60 cm și 199 bucăți arbori cu diametrul peste 60 cm, aceștia fiind arbori bolnavi, uscați, periculoși sau răsăriți spontan”, se arată în document. În total vorbim despre 2.071 de arbori secerați de drujbe în cursul anului trecut la Timișoara.

Sinteza activității pe anul 2019 spune că „s-au plantat pe zonele verzi și s-au repartizat la asociațiile de proprietari/ locatari 2.104 bucăți arbori”. Iar funcționarii PMT dau și exemple de zone: faleza Bega, str. Popa Șapcă, Piața Victoriei, Parc Alpinet, Piața Traian, Brâncoveanu, Arieș, Oglinzilor, Uzinei, Calea Aradului și altele.

Dacă socotim corect și cinstit, 2.104 minus 2.071 egal 33. Un număr de 33 de „copaci” plantați în plus în 2019 la Timișoara.

Articole pe aceeași temă:

Primăria Timișoara cumpără set tomograf pentru copaci, cu 40.000 de euro. Se va măsura și reacția la vânt a arborilor

Toți copacii plantați în Timișoara nu mai sunt niște puieți cât degetul. Robu a impus limită minimă de înălțime

Poza zilei din Timișoara lui Robu: înainte și după tăierea copacilor. Lucrările din centru avansează

20 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Matei says:

  In zona centrala au betonat radacinile copacilor batrani situati intre strada si “trotuarele sotron”.
  Asa bine fixati in betonul folosit pentru fixarea boudurilor se vor usca in cateva luni…

 2. Hunter says:

  Bine bine dar de ce ati lasat sa defriseze muncitorii de la drumuri o salcie sanatoasa pe porumbescu 133? Putea fi doar tunsa si aranjata un pic, asa am pierdut INCA un arbore.

  • TMEUTM says:

   Nu sunteti cumva carcotasi? De ce nu il credeti? Cifrele conteaza sau ce zice el? La generatia imbatranita si aburita de PCR mai tin poate aceste discursuri. Sunt fix de genul care caracterizeaza politicienii nostri, de tipul crezi ce vezi sau ce spun? Mai e si tipul neinformat si neprofesionist. Pare ca le stie, dar le face varza pe toate, vorbind din ceea ce crede.

 3. Costel says:

  DECLARATIE SOC SI GROAZA: “avem de-a face cu copaci nesiguri, îmbătrâniți, îmbolnăviți, care prezintă pericol de surpare. Suntem oameni responsabili, nu lăsăm să se prăbușească”. Deci, sunt copaci in pericol sa se “surpe”, care n-ar face rau nimanui, pentru ca se maruntesc pana jos, dar ne ferim ca dracu’ de tamaie de acest fenomen. Asa ca ii taiem ca sa nu se “prabuseasca”!! Deci, din aceasta dilema nu putem iesi: “ii ferim de supare sau de prabusire”?

 4. TIMISOARA says:

  Vazusera-ti miticii ? Treceți dâmbovița! 🙂

 5. Reos says:

  Eu sper că ajunge multiubitul nostru primar acolo unde au ajuns și palmierii adică să fie istorie!!

 6. corina malcoci says:

  Cred ca dl Robu a vrut sa spuna “Copacei plantati si neingrijiti ” . Il invit Pe Porumbescu sa vina pe jos ca sa observe cum natura e mai puternica . Din radacinile salcamilor rezistenti, taiati au crescut puieti care Imbratiseaza teii mititei plantati …

  • LaeRumegus says:

   Probabil ca savantul neamului avea de gand sa stropesca pomisorii sai cu viagra pentru freza, folosita de el.

 7. Robul lui Nicolae says:

  Crede cineva ca Primaria TM are 2000 de rapoarte de specialitate cu parafa legala de la un specialist cum ca acei arbori ar fi fost bolnavi? Sau s-a gindit cineva ca anumiti arbori pot fi relocati in alta parte. Tratamentul cu drojba a bolnavilor nu e singura solutie. Cati firavi de pomi produc aceeasi cantitate de oxigen si produc aceeasi umbra si racoare? Pletosul are o minciuna frumoasa pentru orice actiune proasta. Sa vedem cum se minte cand pierde alegerile.

 8. Mugur says:

  Am o ejaculare prematura sa vad cum sufara toti cei 20 comunisti anti Robu de pe Tion. 22 cu redactori cu tot. Ca sa pun gaz pe foc … Robu a taiat cabluri, a pus sotron, a largit bulevarde etc .. tot ce nu ar fi promis un psd-st. Cand vad ca plangeti, imi imi pun borcanul cu muratururi, e sare bio. “Lacrimiile vostri e succesele” nostri” .. cum spunea un mare filosof. PSDist.

  • Petru says:

   Băiețaș! Se pare că încă nu ai ajuns la maturitate, cât despre cei 7 ani de acasă ai tai, sunt total inexistenți. Nesimtitul din fruntea primăriei împreună cu acoliții lui ( din care se pare că faci și tu parte) a tăiat numeroși arbori pentru a facilita construcția de blocuri și benzinării. In locul acestora a plantat niște puieți care vor fi eficienți peste 15 ani. Cât despre celelalte realizări ale gunoierului-0.

 9. Dan A. says:

  Dom’ primar, daca stii matematica poti face socoteala: 1 copac de 60cm diametru = 400 betzisoare de 3cm diametru. La fel, 1 copac de 30cm diametru = 100 betzisoare de 3cm diametru. Basmul cu “pentru fiecare copac taiat s-au plantat 10” nu-l crede nimeni, dar chiar daca ar fi asa, tot nu iese socoteala. e ca si cum ai spune ca ai scos autobuzul de pe linia 33 si ai pus 10 trotinete in loc.

 10. lucian says:

  Mai mincinosilor. Nu mai denaturati adevarul cu fituica voastra. Nu va este rusine. Ziar aservit ce sunteti. De fapt am vazut ce a facut un viceprimar de al vostru azi in Bucuresti. Astia sunteti. Atat puteti . Asta va este nivelul. Sa va fie rusine ca propagati ura, Ca mintiti oameni, Ca instigati. Rusine

 11. Gyury says:

  Sa si planteze unul și in balcon!

 12. Dan says:

  Pacat ca nimeni nu observa ca toti copacii plantati sunt taiati roata-roata cu firul motocoaselor, ca sa moara si sa faca loc altora si tot asa , de cand s-a inventat motocoasa cu fir la Timisoara… Pacat. Daca cineva ar cauta, intr-o ora de plimbare prin oras ar gasi cel putin 100 de pomisori executati cu coasa

 13. Dan says:

  Un nebun patologic care cheltuie nejustificat banii comunităţii pe un pod inutil (prelungirea străzii Jiul).
  Poluare auto masivă, piste de biciclete share cu pietonii.
  Atâta încâncenat în prostii .. dezolant.

  • Vreau schimbarea în administrație says:

   Ce pretenții aveți de la un țaranusdin Bocsig?!
   La fel și Boc din Ștei ajuns primar la Cluj și premier.
   La fel și Firea, o țărăncuță din Moldova. Toți niste parveniți de 2bani, necizelați, care țin Romania la marginea Europei

 14. Dani says:

  Tu ai ceva prematur cind îl vezi pe idolul tău Robu și în fata lui stai ca un Pioneer la catedra sa nu o ia la mina cu liniaru

 15. vonRăpsig says:

  Dacă mai prinde un mandat acest paranoic primejdios va face una cu pamantul tot ce era specific superb in Orasul Florilor. Va extermina toti pomii batrani petru fanteziile sale nebunesti. Acum e la rand Zona Girocului. Vom intra in Cartea Recordurilor cu cel mai mare numar de inventii infantile. Credeti ca ii pasa de cresterea poluarii prin exterminarea spatiului verde. Pe Martirilor, nu departe de Lidl a facut un trotuar cu doua piste de bicicleta si cu una de pietoni, pe care mergi in sir indian ! In jurul stadionului colcaie ambrozia. Unde Dreac sunt pamierii si papagalii ?

 16. Sănătate

  Toți pentru unul, unul pentru toți și împreună pentru pacienți: 16 persoane cu COVID-19, vindecate la Spitalul Militar de Campanie Timișoara
  16 pacienți cu Covid-19 au fost externați după ce au fost tratați și s-au vindecat la Spitalul Militar de Campanie Timișoara, amplasat pe Stadionul CFR.

  Sănătate

  Timișul – în top 10 al infectărilor zilnice cu Covid-19. DSP: „Este un moment de cumpănă”
  Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș transmit că evoluția infectărilor plasează cel mai vestic județ al țării în primele județe la nivel național ca număr de noi cazuri, în ultimele 24 de ore.

  Sănătate

  Noi doze de Remdesivir, medicamentul pentru pacienții cu Covid-19 aflați în stare critică, vor ajunge în România
  România va beneficia de o cantitate de 25.157 de flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19, transmite Ministerul Sănătății.

  Ştirile judeţului Timiş

  Zece firme vor să construiască Pasajul Solventul, pe 24 de milioane de euro
  O singură ofertă pentru construirea Pasajului Solventul: o asociere formată din zece firme. Niciuna nu este din Timișoara: liderul e din Italia, iar restul vin din Arad, Iași, Bacău, Galați și București. Licitația nu este gata încă, dar pasajul va fi ridicat în doi ani. 4

  Ştirile judeţului Timiş

  Timișoara nu primește prea curând autobuze electrice. Licitația începută în 2019 a fost anulată
  Vestea bună s-a transformat în veste rea! Pe străzile Timișoarei nu vor circula prea curând autobuze electrice, pentru că licitația lansată în urmă cu un an și jumătate de Ministerul Dezvoltării a fost anulată. Secretarul de stat Cătălin Iapă ne asigura încă din iunie că partea grea a trecut. 7

  Ştirile judeţului Timiş

  Apelul lui Simonis către cei din Pro România: O susținere a candidaților PSD ar genera mai multe șanse pentru toată lumea
  Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, face apel la cei din Pro România să retragă candidații la Primăria Timișoara și președinția Consiliului Județean Timiș și să meargă pe mâna celor aleși de social-democrați. 7

  Eveniment

  Zeci de amenzi date de jandarmi celor care pescuiau ilegal pe malurile râurilor din județul Timiș
  Acțiune a jandarmilor timișoreni de la Gruparea Mobilă, în acest weekend, în județul Timiș. Oamenii legii au verificat dacă cei ieșiți la pescuit respectă legislația în vigoare. Au sancționat zeci de persoane care pescuiau ilegal. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Aveți proprietăți pe traseul centurii Timișoara Sud? Sunteți chemați la ședințele comisiilor de expropriere
  Se întrunesc comisiile de expropriere pentru cei care dețin proprietăți pe traseul centurii Timișoara Sud. Ședințele acestor comisii vor începe peste două săptămâni și se vor desfășura în primăriile din localitățile unde cetățenii au teren pe traseul centurii. Proprietarii sunt invitați să participe la aceste ședințe, unde comisiile vor emite procesele-verbale și hotărârile de stabilire a despăgubirilor. 1

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.