tion.ro Web analytics

Apar noi statui in centrul istoric al Timisoarei. Ce monument ati prefera?

Reactualizat la:
Reactualizat la:
În centrul istoric al Timişoarei vor apărea şapte noi statui, toate în cadrul proiectului de reabilitare al primăriei care se desfăşoară pe bani europeni. Nu s-a stabilit încă ce fel de monumente vor fi, aşa că timişorenii sunt invitaţi să vină cu sugestii. Se va merge fie pe amplasarea unor statui ale unor personaje istorice legate de Timişoara, fie pe artă modernă. O statuie ar putea să o înfăţişeze de exemplu pe Jeanette von Greth, prima iubire a lui Beethoven.
Scris de A. Strugariu - În centrul istoric al Timişoarei vor apărea şapte noi statui, toate în cadrul proiectului de reabilitare al primăriei care se desfăşoară pe bani europeni. Nu s-a stabilit încă ce fel de monumente vor fi, aşa că timişorenii sunt invitaţi să vină cu sugestii. Se va merge fie pe amplasarea unor statui ale unor personaje istorice legate de Timişoara, fie pe artă modernă. O statuie ar putea să o înfăţişeze de exemplu pe Jeanette von Greth, prima iubire a lui Beethoven.

Noile statui care vor putea fi admirate în centrul vechi al Timişoarei vor fi realizate în cadrul proiectului de reabilitare pe care îl implementează în prezent municipalitatea cu finanţare europeană.

În total, vor fi şapte la număr, potrivit autorităţilor locale. Obiectele de artă urbană vor fi amplasate în Piaţa Libertăţii – unul, pe strada Florimund Mercy – unul, pe Eugeniu de Savoya – două, pe Vasile Alecsandri – două şi pe Enrico Carusso – unul.

Oficialii primăriei spun că nu s-a hotărât încă ce fel de statui vor fi şi aşteaptă şi sugestii din partea locuitorilor urbei.

Au fost discuţii, şi între proiectanţi, şi la nivelul aparatului primăriei, privind opţiunile de populare a acestor străzi cu respectivele obiecte de artă urbană. Desigur că ne dorim ca ceea ce va fi pe aceste străzi să suscite un cât mai mare interes. Avem numeroase modele în lume în care prezenţa unei statui face să se strângă în zona respectivă, zilnic, mii de oameni (…) Ne-am gândit că ar fi bine să facem şi o consultare a cetăţenilor Timişoarei şi, prin urmare, aşteptăm opiniile cetăţenilor atât pe site-ul primăriei, cât şi pe e-mail”, a anunţat, marţi, primarul Nicolae Robu.

O propunere, de exemplu, ar fi ca în Piaţa Libertăţii să fie amplasată o statuie care să facă trimitere la Jeanette von Greth sau Jeanette d Honrath, cea despre care se spune că a fost prima mare iubire a lui Ludwig van Beethoven. Există şi varianta de a se opta pentru obiecte de artă moderniste.

La extreme s-ar afla fie orientarea înspre personaje istorice, fie înspre personaje moderne sau obiecte care să fie inspirate din contemporaneitate. De exemplu, o idee care a fost lansată ar fi ca în Piaţa Libertăţii să fie statuia unei femei elegante, în haine de epocă, pentru a evoca povestea Jeanettei von Greth, prima iubită a lui Beethoven, care a locuit în casinoul militar din Piaţa Libertăţii în ultima parte a secolului al 18-lea. În Piaţa Libertăţii, în subteran, există un multiduct modern şi foarte complex pentru sistemele de transmisie a datelor. Şi, la polul celălalt, ar putea fi o statuie care să fie inspirată din modul nostru de a ne manifesta astăzi, folosind aceste înalte tehnologii de comunicare. Nimic nu este stabilit, nu este ideea mea, mi s-a spus că în frământările care au avut loc s-au avut în vedere astfel de aspecte…”, a mai declarat Robu.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara aşteaptă propunerile cetăţenilor pe adresa de e-mail lacramioara.condea@primariatm.ro.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A început Bega Bulevard! Parada ambarcațiunilor, teatru, spectacole și Cursa Rățuștelor

  Ştiri din Timiș

  6 sfaturi esențiale privind siguranța la volan pe timpul iernii

  Eveniment

  Proprietari de câini periculoși chemați la poliție după o acțiune a Protecției Animalelor

  Ştiri din Timiș

  15 asociații sportive primesc finanțare de la Centrul de Proiecte, pe Apelul 4

  Ştiri din Timiș

  Trafic închis pe unele străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 50 de metri de unitățile de învățământ. Carantină de noapte pentru localități din Timiș

  Sănătate

  Coronavirus, 17 septembrie: Peste 4.000 de infectări în România. 316 cazuri în Timiș, dintre care 53 de minori

  Eveniment

  Restricții de trafic, sâmbătă, în zona lacului Surduc, între Surducul Mic și Fârdea

  Ştiri din Timiș

  Sistemul de emitere a rovinietelor s-ar putea întrerupe. Alte modalități de plată

  Ştiri din Timiș

  Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici