Spitalul Victor Babeș amintește că, în România, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân în fiecare oră. Peste 12.000 de femei din România au descoperit că au această boală în anul 2022, iar anual în jur de 4000 de femei pierd lupta cu viața din cauza cancerului la sân, așadar rămâne principala cauză de mortalitate la femei.
Totuși, șansele de supraviețuire și vindecare sunt de peste 95%, atunci când cancerul la sân este descoperit în stadiu incipient. Principală metodă de screening pentru depistarea cât mai rapidă a cancerului la sân este mamografia. Medicii spitalului recomandă ca, după vârsta de 40 de ani, femeile să facă o mamografie o dată la doi ani sau când observă schimbări la nivelul structurii sânului. Potrivit statisticilor, peste 90% dintre diagnosticele de cancer la sân apar după vârsta de 40 de ani.
În luna luptei împotriva cancerului de sân, în cadrul Spitalului Victor Babeș pot fi făcute mamografii gratuite în baza trimiterii de la medicul specialist. Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746.741.611, de luni până vineri, între orele 8-14.
„În cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică, am făcut de-a lungul timpului mai multe campanii de depistare timpurie a cancerului de sân prin realizarea de mamografii. Spitalul Victor Babeș are în dotare un mamograf 3D cu tomosinteză, care permite depistarea nodulilor. Investigația imagistică, care nu durează mai mult de 15 minute, înseamnă realizarea a 4 filme, câte 2 pe fiecare sân, pentru identificarea zonelor posibil maligne. Mamografia digitală este foarte puțin iradiantă, dar permite scanarea cu mare precizie a microcalcificărilor.
Sensibilitatea aparatului pe care-l folosim este de aproape 80 la sută. Mamografia realizată cu un asemenea aparat oferă o imagine mai bună a structurii sânului, scoțând în evidență detaliile țesutului mamar, putând stabili chiar mărimea și forma unei posibile tumori.
Evident, atunci când se observă prezența unei anomalii, examinarea poate fi completată cu o ecografie de sân sau cu un RMN de sân, aceste investigații putând fi făcute tot în cadrul Spitalului Victor Babeș”, spune conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!