tion.ro Web analytics

Conacul Mocioni din Foeni va fi revitalizat. Un urmaș al familiei va coordona proiectul

De Oana Bocanici

Conacul Mocioni din Foeni va fi revitalizat. Un urmaș al familiei va coordona proiectul

Sursă foto: Discover Timiș
Reactualizat la:
Conacul Macioni de la Foeni va fi reabilitat și integrat în circuitul turistic timișean. Lucrările încep în luna aprilie și trebuie finalizate în trei ani. Conacul a fost cuprins în programul RO-CULTURA în 2020 și va fi finanțat cu bani norvegieni și cu o parte din fondurile Consiliului Județean.
Scris de Oana Bocanici - Conacul Macioni de la Foeni va fi reabilitat și integrat în circuitul turistic timișean. Lucrările încep în luna aprilie și trebuie finalizate în trei ani. Conacul a fost cuprins în programul RO-CULTURA în 2020 și va fi finanțat cu bani norvegieni și cu o parte din fondurile Consiliului Județean.

Conacului Mocioni de la Foeni va intra în reabilitare pe finanțare europeană în luna aprilie. Acesta a fost inclus în lista de rezervă a programului RO-CULTURA în 2020. Lucrările încep în luna aprilie, ca urmare a faptului că s-au suplimentat fondurile alocate pentru proiectele din program, în acest an. Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni și vor exista și activități care să mențină vie memoria familiei Macioni.

Conacul familiei Macioni este monument istoric de importanță națională și universală, cu valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit. Membrii familiei Macioni au fost politicieni, cărturari, filosofi. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.

„Prin această investiție, abordăm mediul rural, care nu a beneficiat mereu de atenția cuvenită. Practic, completăm oferta turistică și culturală a județului, dincolo de ceea ce are Timișoara de oferit. Proiectul se afla în așteptare încă de anul trecut, iar acum am primit o veste excelentă. Fondurile pe programul RO-CULTURA au fost suplimentate, astfel că în primăvară vom putea intra în implementare. Potențialul turistic al județului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două se pot completa extrem de bine”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Consiliul Județean Timiș a realizat deja documentația pentru lucrări și urmează să lanseze o licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrării. Valoarea totală a proiectului este de aproape 12 milioane lei. Consiliul Județean contribuie cu 20% din sumă, iar restul este finanțare nerambursabilă. Proiectul trebuie finalizat în 3 ani.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  UPDATE. Doi morți într-un accident pe autostrada Arad-Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Îndemn de primăvară, de la Iulius Town: „Young at any age”! Peste 1.000 de premii la cumpărături

  Ştiri din Timiș

  Peste 600 de bătrâni din Timișoara ajutați, în pandemie, de Direcția de Asistență Socială

  Eveniment

  FOTO. Explozie într-o casă din Timișoara. Un bărbat a fost prins sub dărâmături

  Mapamond

  Viktor Orban avertizează: Ungaria va intra în cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei

  Ştiri din Timiș

  Parlamentarii PSD de Timiș au depus 140 de amendamente la Legea bugetului. Pentru ce vor bani

  România

  Normă de amenzi? Europol: Polițiștilor li se impune să raporteze zilnic numărul de sancțiuni aplicate

  Eveniment

  Prinși în flagrant când vindeau 1 kg de canabis, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Lupta cu poluarea textilă, la Timișoara. Petic cu petic se face o bluză reciclată, în 22 de ore

  Ştiri sportive

  „WoW Europe”, proiectul care își propune să uimească Europa, a fost lansat la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici