Infecțiile respiratorii variază de la răceli la gripă și boli mai grave. Medicii spitalului Victor Babeș Timișoara atrag atenția că aceste boli se transmit prin contactul mâinilor murdare cu nasul sau gura, ori prin inhalarea picăturilor infectate răspândite de o persoană când tușește sau strănută. Din cauza aglomerării în clase, elevii sunt mult mai predispuși la îmbolnăvire în această perioadă a anului.
Simptomele variază în funcție de infecție sau de sistemul imunitar al pacientului, iar acestea pot fi: febră, secreții nazale, durere în gât, dificultate la înghițire, răgușeală, dureri musculare, inflamarea ganglionilor, tuse, dureri de cap, dificultăți la respirație, oboseală și stare generală de rău.
Dr. Anca Ianitcaia, medic specialist în boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș, enumeră o serie de factori care duc la un număr crescut de cazuri de infecții respiratorii:
- variațiile de temperatură – incidență crescută primăvara și toamna
- frecventarea unei forme de învățământ (creșă, grădiniță, școală)
- aglomerația
- călătoriile de lungă durată cu mijloacele de transport în comun
- expunerea la un mediu poluat,
- boli cronice (rinita alergică, astmul bronșic, bronșita cronică)
- imunodeficiențe congenitale
- imunodeficiențe dobândite
Diagnosticul se poate determina în urma unui consult clinic, după care medicul prescrie un tratament pe bază de antibiotice, dacă simptomele se agravează, febra persistă mai mult de trei zile, sau dacă pacientul prezintă dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă.
„Din păcate, administrarea nejustificată de antibiotice, uneori chiar și în infecțiile virale, pentru a preveni suprainfecția bacteriană, a dus la o creștere alarmantă a rezistenței bacteriilor la antibiotice”, avertizează dr. Anca Ianitcaia, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Pentru a preveni infecțiile respiratorii, este important să adoptăm măsuri de protecție care reduc riscul de transmitere a virusurilor și bacteriilor. Sunt importante: igiena corectă a mâinilor, spălarea frecventă a acestora cu apă și săpun, acoperirea gurii și nasului atunci când strănutăm, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, aerisirea constantă a spațiilor în care ne desfășurăm activitățile, respectiv menținerea unui sistem imunitar puternic – prin adoptarea unei alimentații echilibrate, odihnă corespunzătoare și hidratare optimă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!