Noile reglementări au fost publicate de către Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial și stabilesc criterii stricte privind conținutul de zaharuri, sare și grăsimi din alimentele accesibile copiilor în școli și grădinițe.
Ce produse sunt interzise în școli
Conform ordinului emis de Ministerul Sănătății, următoarele produse nu vor mai putea fi vândute în unitățile de învățământ:
- Băuturile îndulcite (inclusiv sucurile carbogazoase și necarbogazoase cu adaos de zahăr sau îndulcitori);
- Cafeaua și ceaiul instant;
- Băuturile energizante;
- Produsele cu un conținut ridicat de zaharuri (peste 15 g zahăr/100 g sau 7,5 g zahăr/100 ml la lichide);
- Produsele cu un conținut ridicat de sare (peste 1,5 g/100 g);
- Produsele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate (peste 5 g/100 g).
Ministerul Sănătății a introdus trei categorii pentru alimentele care pot fi consumate de copii în unitățile de învățământ:
1. „A se servi cel mai des” – Alimente recomandate pentru consum frecvent includ fructe și legume proaspete, congelate sau conservate fără adaos de zahăr și sare, pâine și paste din cereale integrale, orez brun, lactate simple (lapte, iaurt, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi) și cereale fără zahăr.
2. „A se servi ocazional” – Produse ce pot fi consumate moderat sunt sucurile naturale (50-100% fruct), fructele uscate neîndulcite, biscuiții și crackers din cereale integrale cu puțin zahăr și sare, produse de patiserie cu cereale integrale, laptele și iaurturile cu arome, dar cu conținut redus de zahăr, precum și brânzeturile cu un nivel moderat de grăsimi și sare.
3. „Nerecomandat a se servi” – Produse interzise în școli includ sucurile îndulcite, compoturile în sirop, legumele și fructele prăjite, cerealele cu adaos mare de zahăr, biscuiții cu cremă, produsele de patiserie bogate în grăsimi și zahăr, lactatele îndulcite și brânzeturile grase și sărate.
Pentru a asigura respectarea noilor norme, operatorii economici care furnizează produse alimentare în școli vor fi obligați să prezinte etichete detaliate și buletine de analiză care să confirme compoziția produselor. Acest demers urmărește să elimine accesul elevilor la alimente nesănătoase și să prevină riscurile asociate unei diete dezechilibrate.
Trimite articolul
Xse vor vinde peste drum de scoala…mare lucru :))))))