„Noi am luat decizia de a nu pune deschiderea negocierilor de aderare pe agendă înainte de 2028′, a declarat Kobahidze într-o conferinţă de presă.
El a mai spus că, tot până în 2028, guvernul georgian „renunţă la toate ajutoarele de la Uniunea Europeană’.
„Este total inacceptabil să se considere integrarea în UE o pomană”, a afirmat prim-ministrul georgian, subliniind că începerea negocierilor de aderare „este utilizată de anumiţi politicieni şi birocraţi europeni ca un element de şantaj”.
Anunţul de la Tbilisi intervine după ce Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie prin care respinge rezultatele alegerilor parlamentare din Georgia din octombrie şi cere organizarea unui nou scrutin, aşa cum o face şi opoziţia georgiană, potrivit Agerpres.
Irakli Kobahidze a fost confirmat joi în funcţia de prim-ministru într-o şedinţă a parlamentului, la care au participat doar deputaţii proguvernamentali, în condiţiile în care opoziţia, care a obţinut 61 de mandate, boicotează lucrările legislativului.
Manifestanţii pro-UE în capitală
Mii de oameni s-au adunat în capitala Tbilisi şi în oraşe din Georgia după ce prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunţat decizia, în contextul unei crize postelectorale, preşedinta Salome Zurabişvili şi jurişti punând sub semnul întrebării legitimitatea parlamentului şi a guvernului nou ales.
Poliţia georgiană a folosit vineri gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au protestat împotriva deciziei guvernului de a amâna negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, relatează AFP.
Georgia, ţară sud-caucaziană cu 3,7 milioane de locuitori, are înscris în Constituţie obiectivul aderării la UE, însă relaţiile cu Bruxellesul s-au deteriorat grav în ultimele luni. UE a declarat deja că cererea de aderare a Georgiei, stat candidat, este îngheţată.
Trimite articolul
Xsa nu uitam ca a existat BREXIT…
e clar ca sunt probleme serioase daca nici Marea Britanie nu s-a putut intelege cu ceilalti mai-mari din UE.
-
Da, BREXIT, si acuma e BRECRY. Plang aia ca au iesit din UE. Si e normal sa nu fie consens total in UE, de fapt e chiar benefic, atata timp cat e constructiv.
Cat despre noi, suntem pe plus bine de tot, dupa aderare. Dar capetele infierbantate ale unora care nu au reusit/putut/vrut sa realizeze nimic in viata dau vina pe UE. Daca esti “sclav” cand ai atata libertate si atatea oportunitati, vei fi acelasi “sclav” cand ti se pune pumnul in gura in viata de zi cu zi. Dar nu ai cu cine, unde nu e minte, nu e!
Are si Georgia USR-ul ei. Adica un partid care nu accepta rezultatul legitim al alegerilor si care vrea aruncarea Georgiei in razboi.
Se vrea un Maidan 2.0 (cu aceleasi unelte) si apoi deschiderea unui nou front impotriva Rusiei in Georgia.
Ce uita Georgienii este ca georgienii nu sunt atat de inruditi cu rusii cum sunt Ucrainienii. Rusii vor rade Georgia cum au facut cu Cecenia si abia apoi vor negocia. In plus vor da un exemplu clar pentru ceilalti care ar putea sa mai devina cozi de topor.
Cei arestati sunt nucleul dur care vin din strainatate si au antrenament specific.