tion.ro Web analytics

UPDATE. Migranții din Timișoara reclamă că sunt agresați de polițiști. Reacția autorităților

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:

UPDATE. Migranții din Timișoara reclamă că sunt agresați de polițiști. Reacția autorităților

Sursa Foto: facebook/Refugees Welcome to Romania
Reactualizat la:
Acuzații grave din partea asociațiilor care se ocupă de ajutorarea migranților, la Timișoara. Reprezentanții acestora susțin că au documentat mai multe cazuri de abuzuri din partea polițiștilor locali și de frontieră. Migranții acuză că sunt bătuți, le sunt sparte telefoanele, iar în unele cazuri nu le sunt înapoiați banii după percheziții. Autoritățile neagă însă incidentele. UPDATE. Polițiștii de frontieră spun că respectă drepturile omului
Scris de Raoul Jurchela - Acuzații grave din partea asociațiilor care se ocupă de ajutorarea migranților, la Timișoara. Reprezentanții acestora susțin că au documentat mai multe cazuri de abuzuri din partea polițiștilor locali și de frontieră. Migranții acuză că sunt bătuți, le sunt sparte telefoanele, iar în unele cazuri nu le sunt înapoiați banii după percheziții. Autoritățile neagă însă incidentele. UPDATE. Polițiștii de frontieră spun că respectă drepturile omului

Situația a fost prezentată duminică de reprezentanții asociației LOGS Grup de Inițiative Sociale, entitate care se ocupă cu ajutorarea migranților care trăiesc pe străzi, la Timișoara. Voluntarii spun că au reușit să documenteze trei cazuri de abuz din partea Poliției Locale Timișoara în relația cu migranții.

LOGS Grup de Inițiative Sociale a documentat aseară, alături de traducători de pashto, episoade de violența din partea Poliției Locale din Timișoara, dar și Poliției de Frontieră, care verifică zilnic documentele imigranților aflați în strada. Imigranții acuză autoritățile de ordine de faptul că le sparg telefoanele, unii sunt loviți (ca și persoana din fotografie – n.r.) iar alți imigranți au relatat situații în care banii nu le-au fost înapoiați după percheziții. Peste 15 astfel de declarații ne-au fost aduse la cunoștință. Inclusiv în partea unui cetățean român, fără adăpost, care a fost martor la astfel de episoade”, au transmis pe pagina de Facebook cei de la Refugees Welcome to Romania.

Cazurile de abuz din partea forțelor de ordine au mai fost semnalate și în trecut, spun cei de la Refugees Welcome to Romania, însă autoritățile locale au negat public astfel de episoade.

„Condamnam public aceste episoade care sunt pe lângă infracțiuni și o palmă oferita comunității timișorene care ajuta imigranții cu hrană și îmbrăcăminte. Vom continua sa documentăm astfel de episoade, alături de traducători și vom colabora local cu alți actori comunitari pentru a investiga și cerem ca cei responsabili sa fie anchetați, iar autoritățile acuzate să condamne astfel de comportamente. Imigranți care sunt fără adăpost în Timișoara sunt pașnici și nu este nevoie de a apela la forță în interacțiunea cu ei”, au transmis voluntarii.

Voluntarii spun că migranții sunt speriați și nu vor să depună plângeri împotriva polițiștilor. Totul, pentru că le-ar fi frică de ei.

Polițiștii locali din Timișoara spun că acuzațiile sunt nefondate

Polițiștii locali din Timișoara neagă acuzațiile aduse de asociații. Oamenii legii spun că au ordine clare să nu efectueze percheziții corporale în contextul pandemiei, iar, astfel, aceste fapte nu ar fi putut avea loc.

„Au existat situații în care un echipaj de cinci polițiști locali a depistat și condus către Gara de Nord grup de peste 50 de migranți, lucru care s-a întâmplat în cel mai pașnic mod fără să fie probleme de nicio parte, în caz contrar momentul putea fi filmat inclusiv de migranți dacă erau tratați necorespunzător. De asemenea, polițiștii locali nu acționează în civil, cu bastoane cu electroșoc și câini.

Poliția Locală Timișoara reamintește faptul că a fost solicitată de cetățeni în mod repetat să intervină în zona Gării de Nord, în urma sesizărilor acestora privind tulburarea liniștii și ordinii publice de către migranții care se adună în clădirile abandonate din acest perimetru și provin din centre precum Galați, Șomcuta-Arad, București și Giurgiu.

Acțiunile Poliției Locale de patrulare în apropierea Gării de Nord și de verificare a stării de fapt din zonă, inclusiv a modului în care se manifestă cetățenii, au rolul de a preveni orice fapte de natură contravențională sau penală care pot avea loc în zone în care se constată prezența de grupuri sau aglomerări de persoane, indiferent de țara din care provin, motiv pentru care astfel de acțiuni vor fi la fel dispuse și pe viitor”, transmit reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

Polițiștii locali spun că acuzațiile celor de la LOGS Grup de Inițiative Sociale nu au fundament și că îi vor acționa în instanță pe aceștia pentru că le aduc prejudicii de imagine grave.

UPDATE. Polițiștii de frontieră spun că respectă drepturile omului

Reprezentanții inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara spun că acționează în acord cu legislația internă și internațională în vigoare, inclusiv cu respectarea drepturilor omului. Oamenii legii transmit că nu au înregistrat sesizări referitoare la comportamentul polițiștilor de frontieră în relația cu migranții.

„Persoanele depistate cu documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil, dar care nu îşi justifică prezenţa pe raza municipiului Timişoara, după finalizarea tuturor verificărilor, sunt indrumate spre centrele regionale de cazare si proceduri pentru solicitanţii de azil din ţară unde sunt înregistrate.

Toate acţiunile întreprinse de către poliţiştii de frontieră români faţă de migranţi depistaţi acţionând ilegal la frontieră se realizează în acord cu legislaţia internă şi internaţională în vigoare, inclusiv cu respectarea drepturilor omului.

Instituţia noastră menţine o colaborare permanentă cu organizații internaţionale și asociații non-guvernamentale care activează în domeniul migraţiei, nefiind înregistrate sesizări referitoare la comportamentul poliţiştilor de frontieră în relaţiile cu migranţii.

De asemenea, având în vedere contextul pandemic, autoritățile locale prin hotărârea CJSSU au stabilit o anumita zonă de carantinare pentru migranți, iar asociaţiile nonguvernamentale -, UNHCR prin Aidrom și Crucea Roșie, Generație Tânără, Comunitatea arabă din Timișoara, Mitropolia Banatului și Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați Romănia, precum şi Asociația LOGS grup de inițiative sociale – au sprijinit solicitanţii de azil, oferind hrană caldă și îmbrăcăminte strainilor”, transmit reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de frontieră Timișoara.

Vom reveni cu reacția Poliției de Frontieră!

31 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Cineva says:

    Cine minte?

  2. Andrei says:

    Avem o politie moderna, care vegheaza la siguranta cetateanului, iar cand aceasta e amenintata de clanuri, interlopi si coruptie, politia reactioneaza exemplar. O bauta impreuna cu ei, niste selfie-uri si încheiat afaceri.

    Daca is niste pricajiti de-astia, ce sa le faci? Le iei un ceas, telefon acolo… Daca nici asta n-au, ii altoiesti de nu se vad! Sa nu mai vina aici!

  3. Daniel says:

    Pai au invatat si migrantii ca e bine sa te dai victima in ziua de azi. Toata lumea se victimizeaza intr-un fel sa altul ca sa capete beneficii.
    Toti stiu de discriminare dar nimic despre munca si cinste. Beshi!

  4. rotariu says:

    astia sunt ca tigani nostrii
    daca nu le rupetii ciocu vor incepe sa vocifereze
    rau faceti vom ajumge ca in Germania unde ei fac legea

  5. marici says:

    WTF este Refigees Welcome to Romania???? Ce treaba avem noi cu acesti oameni? De ce sa suportam noi aici la Timisoara, idiotenia “doamnei” Merkel??? Cea care i-a invitat in Europa!!!!AFARA CU EI DIN TARA! URGENT! SA-I DUCA LA BERLIN SI NIMIC MAI MULT! NU VREAU SA TRAIESC LA TIMISOARA IMPREUNA CU SIRIENI, AFGANISTANEZI, IRAKIENI, SI CU ALTII. ABIA TRAIM NOI AICI! CICA WELCOME TO ROMANIA???? SUNTETI NORMALI?

    • gecko says:

      Repede uitati. Acum 30 de ani romanii se refugiau in vest. Dar pare-se ca practicati crestinismul ipocrit, in care ajutorul doar se primeste, nu se si da. Iar daca nu vreti sa traiti in Timisoara cu refugiati solutia e simpla, mutati-va.

    • Coco says:

      Pariu ca si tu esti ceva refugiat de Mehedinti, ca timisorenii educati nu caca idei din astea pe internet pe unde apuca

  6. Fritzi says:

    cei ce nu pot dormi de grija emigrantilor va propun sa-i luati acasa

  7. Oare cum ar fii says:

    asociației LOGS Grup de Inițiative Daca va preocupa asa de mult soarta lor dece nu le asigurati confort,masa calda si daca se poate vaucere pentru cluburi de noapte.Ca Timisoara incet,incet ii aduna pe toti emigranti din tara Galati,Bucuresti,Baia Mare intrun cuvant din toata tara.Si PUSTANI astia sant de toate numai refugiatii nu.Ca de Romania,Bulgaria,Grecia sant asa de bine situati economic sa ii primeasca.Dece Ungari,Germania<Franta le pune inscriptia retur destinatar necunoscut

  8. corial says:

    Nu am nimic cu aceste persoane. Dar cand vezi ce distrugeri fac in case nelocuite sau spatii comerciale nefolosite, si, mai ales mizeria pe care o “produc” in aceste zone, parca nu este in ordine. Mai ales ca statul le pune la dispozitie cazare decenta, in spatii adecvate. dar acestea nu corespund gusturilor migrantilor, care vor sa ajunga cat mai repede posibil in germania sau alte state din vestul Europei. Cred ca, atunci cand esti acceptat int-un stat altul decat cel de origine,, trebuie sa te supui legilor acestuia, nu sa iti faci de cap. Locuiesc in zona garii, si vorbesc in cunostinta de cauza. cred ca este suficienta mizeria pe care o mai fac si oamenii strazii, , nu au nevoie de ajutor.

    • Anonim Mirlea says:

      Corial, si eu locuiesc in zona Garii. Ii invit pe cei care ii protejeaza pe ei sa ne protejeze si pe noi de mizeria facuta. Eu nu am treaba cu ei, dar nici sa stam in bataie de joc. Langa blocul unde locuiesc eu, acestia isi fac nevoile. Miroase a wc. E normal?
      Si nu e adevarat ca ii bat politistii. Sigur e o minciuna. Dar probabil sunt invatati sa minta asa.
      Cei care ii apara, sa le spuna sa nu mai faca mizerie. Cei care ii apara, lrobabil nu au vazut cum arata tarile de unde vin. Gunoi general!

  9. Q says:

    Sa ma pis pe ei imigranti, ar trebui sa-i rupa in bataie politia de n-ar mai avea degete sa se planga. Nu cred ca au patit nimic. Panselutele dracului care fug de razboi si vin la intins mana in germania. 0 copii si femei, toti niste baieti de varsta armatei. Luati p#la

  10. Unu din Banat says:

    Amuzanti astia migratorii …. s-au taiat si s-au omorat intre ei pe camp iar acum arata unul o julitura la picior cica au luat bataie de la autoritati.
    Iar astia cu refugees welcome de ce nu ii luati voi acasa sa faceti un amar de bine ?

  11. uie_fritz says:

    au intrat ilegal, ii scoatem afara!

  12. Parinte says:

    Ca si politist local, iti recomand.. Pleaca cu masina de politie de la sediu.. dupa ora 20, parcheaza in zona garii – in parcarea din fata garii. Stinge farurile..si asteapta..UItate peste drum..
    Vei vedea cat de disciplinati sunt refugiatii.. sau oricare din cei care / sustin ca eii sunt pasnici..
    NU am nimic cu eii.. sau romi, sau..persoanele fara adapost..Dar chiar si in parc.. Copii nostri cand sunt adunati cel putin 2..3..
    Le vin ideei.. Hai sa facem asta..hai cealalta, eu pot sa fac..te provoc.. Etc..
    Sii suntem Romani!..

  13. Cetatean_TM says:

    Refugees welcome to Romania – luati-i pe toti la voi acasa, tembelilor! Cine plm va plateste pe voi si din banii cui?
    Parca n-avem destule probleme. Hop si voi cu excursionistii astia. Uitati-va ce fac in occident – mizerie peste tot, talharii, furturi, batai, omoruri, violuri, etc. Gunoaie care-si lasa femeia si copiii intre gloante si vin in Europa la luat pomana.
    Dar o zi de armata n-ar face.
    Hai sictir refugees welcome to Ro!

  14. rita mica says:

    daca nu vroiau sa fie agresati, poate ar fi fost bine sa stea la ei acasa? nu stiu… dar poate ca romanii sunt mai bine primiti in afganistan, si se pot refugia acolo fara probleme…

  15. Dan says:

    Intră ilegal în țară, nu sunt controlați de autorități.
    Majoritatea sunt tineri, băieți.
    Umblă vorba că își plătesc drumul prin a transporta droguri.
    Nu că nu s-ar știi la nivelul poliției, dar afacerea este prea profitabilă.

  16. tzzz says:

    Ba da sa se duca inapoi de unde au venit!

  17. vulpea says:

    Dupa o simpla cautare pe net se pare ca ONG mai sus amintit se joaca cu autoritatile ei le ofera suport acestor Viniiturii
    nu se intreaba nimeni cum de sunt doar de sex Masculin pana in 30 de anii si cum de au banii de bocancii militarii telefoane mobile de ultima generatie si tzoale de 100 de euro bucata …

  18. meghi says:

    Foarte bine !!!! Acasa, sa fie trimisi acasa, acolo sint tratati mai bine ……

  19. Cetateanul Anonim says:

    Migrantii ilegali au infestat tot orasul, si aproape ca au contropit unele cartiere, cum este cartierul Freidorf, unde se ascund, pe str. Podgoriei, in cladirea abandonata de vis-a-vis de barul Ghita Motu’ (fostul centru psihologic)! In mod stupid, incearca sa instituie teroarea si frica in cetateni, luandu-i chiar si la bataie – unii dintre ei sunt teroristi irakieni de joasa speta! Mult respect Politiei Romane, SPP-ului si Brigadei Anti-Tero, ca au inceput demersurile si descinderile, sa ii inlature – ii sustin complet! Sper sa continue descinderile, ca, pe zi ce trece, apar alti migranti ilegali, mai dubiosi si mai periculosi! Altfel, in curand ar putea sa inceapa sa comita crime – oricum, nu au acte de identitate, iar daca au, sunt identitati false – ceea ce ii fac mult mai greu de identificat!
    Continuati demersurile, sa opriti acest pericol, cat inca mai este timp!

  20. Cetateanul Anonim says:

    AVERTIZARE: MIGRANTII ILEGALI AU INFESTAT TOT ORASUL, SI APROAPE CA AU CONTROPIT UNELE CARTIERE, CUM ESTE CARTIERUL FREIDORF, UNDE SE ASCUND, PE STR. PODGORIEI, IN CLADIREA ABANDONATA DE VIS-A-VIS DE BARUL GHITA MOTU’ (FOSTUL CENTRU PSIHOLOGIC)! IN MOD STUPID, INCEARCA SA INSTITUIE TEROAREA SI FRICA IN CETATENI, LUANDU-I CHIAR SI LA BATAIE – UNII DINTRE EI SUNT TERORISTI IRAKIENI DE JOASA SPETA! MULT RESPECT POLITIEI ROMANE, SPP-ULUI SI BRIGADEI ANTI-TERO, CA AU INCEPUT DEMERSURILE SI DESCINDERILE, SA II INLATURE – II SUSTIN COMPLET! SPER SA CONTINUE DESCINDERILE, CA, PE ZI CE TRECE, APAR ALTI MIGRANTI ILEGALI, MAI DUBIOSI SI MAI PERICULOSI! ALTFEL, IN CURAND AR PUTEA SA INCEAPA SA COMITA CRIME – ORICUM, NU AU ACTE DE IDENTITATE, IAR DACA AU, SUNT IDENTITATI FALSE – CEEA CE II FAC MULT MAI GREU DE IDENTIFICAT!
    CONTINUATI DEMERSURILE, SA OPRITI ACEST PERICOL, CAT INCA MAI ESTE TIMP!

  21. Adina says:

    Politia ,jandarmeria agresează si pe romani nu ma mira ca emigranți se plâng.
    Exista statistici unde se specifica ca agresiunile politiei si a jandarmilor a crescut cu 143 % fata de anul trecut.
    Dar din păcate condamnare cu inchisoare pentru purtare abuzive si hartuire sexuala a crescut cu 47% fata de anul trecut.
    Restu care scapa de condamnare penala abuzează in continuare pe alti.
    Pedepsele trebuie triplate pentru nemernici ăștia care se numesc omul legi.

  22. timsorean says:

    Vreau sa stiu cine sunt tradatorii astia de tara de la ,,welcome refugees romania,,
    Nume si prenume.Sediu si restul
    Sa stim d eunde sa luam cozile astea de topor cand iubitii lor migranti isi vor da in pet

  23. Devos says:

    Da …..ca le era greu sa- si sparga 2, 3 telefoane singuri si sa acuze in mod intentionat , javrele! pe langa ca sunt o povara sunt si nesimtiti , pana la urma la actiuni s-a mers cu camere de filmat si s-a facut public tot , la astia asa trebuie mers cu bodycam sa filmezi tot sa nu mai dea din clont aproasta ca i au isparut bani sau mai stiu eu ce .

  24. stela says:

    Doamne iarta-ne ,dar atunci ce mai cauta aici??Sa transmita in salbaticia din care au venit,ca aici nu e bine!!Romanii nu accepta sa le fie impuse reguli islamiste,cum i-a obisnuit tante merkel……Sa plece,sa plece toti!!!

  25. Romania_libera says:

    “Refugees Welcome to Romania” voi aveti probleme psihice , sa ajungem ca vesticii ??? Cu animalele astea in tara noastra sa ne fure ,agreseze , sa foloseasca legile lor islamice ?? Trebuie sa fim duri si concisi cu ei , sa fie batuti si scosi din tara ! Si daca vor ceva de la noi doar antigel sa le dam. Cand au venit turcii otraveam fantanile , acum pe astia ii primim cu bratele deschise , rusine !!!!

  26. Cele mai noi știri

    Eveniment

    UPDATE. Doi morți într-un accident pe autostrada Arad-Timișoara

    Ştiri din Timiș

    Îndemn de primăvară, de la Iulius Town: „Young at any age”! Peste 1.000 de premii la cumpărături

    Ştiri din Timiș

    Peste 600 de bătrâni din Timișoara ajutați, în pandemie, de Direcția de Asistență Socială

    Eveniment

    FOTO. Explozie într-o casă din Timișoara. Un bărbat a fost prins sub dărâmături

    Mapamond

    Viktor Orban avertizează: Ungaria va intra în cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei

    Ştiri din Timiș

    Parlamentarii PSD de Timiș au depus 140 de amendamente la Legea bugetului. Pentru ce vor bani

    România

    Normă de amenzi? Europol: Polițiștilor li se impune să raporteze zilnic numărul de sancțiuni aplicate

    Eveniment

    Prinși în flagrant când vindeau 1 kg de canabis, într-o localitate din Timiș

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Lupta cu poluarea textilă, la Timișoara. Petic cu petic se face o bluză reciclată, în 22 de ore

    Ştiri sportive

    „WoW Europe”, proiectul care își propune să uimească Europa, a fost lansat la Timișoara

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici