tion.ro Web analytics

Indolență? ISU Banat nu a avertizat timișorenii despre pericolul folosirii mijloacelor improvizate de încălzire, în criza Colterm

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:

Indolență? ISU Banat nu a avertizat timișorenii despre pericolul folosirii mijloacelor improvizate de încălzire, în criza Colterm

Miercuri dimineață o autospecială mică luase locul celei trimise inițial la spital
Reactualizat la:
Indolență maximă din partea factorilor de comunicare și decizie din cadrul ISU Banat. Reprezentanții instituției nu au trimis nicio avertizare pentru timișorenii care ar putea folosi mijloace improvizate de încălzire, în plină criză Colterm. Asta în condițiile în care aproximativ 56.000 de abonați ai Colterm stau deja de două zile fără apă caldă și căldură. UPDATE: Pompierii desfășoară activități de prevenire cu caracter permanent
Scris de Raoul Jurchela - Indolență maximă din partea factorilor de comunicare și decizie din cadrul ISU Banat. Reprezentanții instituției nu au trimis nicio avertizare pentru timișorenii care ar putea folosi mijloace improvizate de încălzire, în plină criză Colterm. Asta în condițiile în care aproximativ 56.000 de abonați ai Colterm stau deja de două zile fără apă caldă și căldură. UPDATE: Pompierii desfășoară activități de prevenire cu caracter permanent

Moartea bărbatului de 66 de ani care se încălzea folosind aragazul, după ce Colterm a sistat încălzirea, a scos la iveală și lacunele grave la nivel de comunicare și decizie din cadrul ISU Banat. Deși riscul producerii unei nenorociri era evident, cei care iau decizii și se ocupă de comunicare în cadrul instituției nu au trimis nicio avertizare pentru populație. Nu le-au atras atenția celor probabil peste 100.000 de persoane (sunt 56.000 de locuințe racordate la Colterm – n.r.) rămase fără încălzire și apă caldă că dacă apelează la modalități improvizate de a se încălzi riscă să își piardă viața.

Vestea morții bărbatului de 66 de ani a căzut ca un trăsnet, miercuri seară, peste o comunitate care și așa avea nervii întinși la maximum de situația companiei de termoficare. După ce alarma a fost dată de cealaltă fată a bărbatului, pompierii din operativ, singurii care pot fi numiți salvatori, au reușit să o salveze pe fiica victimei, care locuia cu el. Au intervenit rapid într-o situație care probabil putea fi evitată dacă cei care se ocupă cu prevenirea și comunicarea la ISU Banat ar fi avut un minim de inițiativă și ar fi anunțat populația că încălzirea improvizată poate duce la pierderi de vieți. Totul, în condițiile în care riscul producerii unor nenorociri era evident, oamenii încercând să apeleze la tot felul de soluții pentru a se încălzi în locuințele lăsate fără căldură de autorități.

Din partea ISU Banat, prin purtătorul de cuvânt Elena Megherea, nu a venit însă decât tăcere. Responsabila cu comunicarea în cadrul instituției nu a răspuns, miercuri seară, ca de obicei, apelurilor repetate primite din partea jurnaliștilor timișoreni care doreau mai multe informații despre intervenția pompierilor, dar și despre măsurile luate de ISU Banat pentru a preveni astfel de nenorociri. Telefonul ei a fost apelat de mai multe ori, dar fără răspuns.

Pompierii au avertizat instituțiile publice. Cetățenii, trimiși pe Facebook!

Purtătorul de cuvânt al ISU Banat, Elena Megherea, a răspuns într-un final, joi, la apelurile reporterilor tion.ro. A susținut că pompierii au trimis la începutul sezonului rece avertizări cu privire la pericolele de incendiu. Cetățenii le pot vedea pe paginile de Facebook ale pompierilor, pe canalul de YouTube, dar și pe alte platforme, ne spune aceasta.

„În fiecare an, în perioada rece noi facem constant. Informațiile sunt la dispoziția tuturor cetățenilor, există mai multe platforme, mai multe canale, inclusiv canalul nostru de YouTube, al IGSU, pe partea de prevenire unde sunt mai multe filmulețe pe partea aceasta de improvizații și de prevenire a incendiilor în sezonul rece. Mai există platforma «fiipregătit» pe care noi am distribuit-o către populație de mai multe ori, există informații pe site-ul inspectoratului, există informații pe paginile de Facebook. Majoritatea paginilor de Facebook ale inspectoratelor pentru situații de urgență în ultima perioadă au distribuit mai multe informații preventive. Astea sunt măsurile pe care le-am luat”, povestește Elena Megherea.

Purtătorul de cuvânt al ISU Banat a mai vorbit și despre coșuri de fum necurățate și a susținut că criza Colterm a fost provocată de… sezonul rece. Nimic însă despre informarea celor care au rămas fără încălzire. Ironic sau nu, afirmația este cât se poate de reală. Peste 50.000 de locuințe din Timișoara au rămas fără încălzire pentru că a venit frigul. Cel puțin în concepția Elenei Megherea.

„Criza este generată tot de sezonul rece. Având în vedere că temperaturile sunt scăzute, oamenii folosesc mijloacele de încălzire. Cum pot fi utilizate aceste mijloace de încălzire și care sunt interdicțiile, cum am spus, noi facem constant campaniile de prevenire în toată perioada sezonului rece”, a declarat pentru Tion, purtătorul de cuvânt al ISU Banat.

Megherea spune că „a înțeles de la colegii de la inspecția de prevenire” că instituțiile publice ar fi primit totuși informări preventive legate de riscurile ce însoțesc criza sistemului de încălzire din Timișoara. Cetățenii simpli au fost însă ignorați și nu au fost avertizați că folosirea mijloacelor de încălzire improvizate poate duce la nenorociri.

„Din ceea ce am înțeles de la colegii de la inspecția de prevenire, cel puțin la nivelul instituțiilor publice s-au transmis informări preventive și inclusiv către unitățile sanitare și toate instituțiile statului, pe partea aceasta de prevenire a incendiilor legate exact de criza de care ați menționat, iar referitor la populație informațiile sunt date încă de la începutul sezonului rece. Criza este generată tot de sezonul rece. Având în vedere că temperaturile sunt scăzute oamenii folosesc mijloacele de încălznire. Cum pot fi utilizate aceste mijloace de încălzire și care sunt interdicțiile, cum am spus, noi facem constant campaniile de prevenire în toată perioada sezonului rece”, a declarat pentru Tion, într-un final, Elena Megherea.

Reprezentantul ISU Banat nu a putut răspunde, totuși, la întrebarea dacă cineva din cadrul instituției s-a gândit măcar o clipă să transmită informări pentru zecile de mii de timișoreni care trebuie să se încălzească atunci când ajung acasă. A rămas că va reveni ulterior cu informații suplimentare din partea compartimentului de prevenire de la ISU Banat.

Până la ora redactării acestei știri, reprezentanții pompierilor nu au trimis nicio informare sau avertizare pentru cetățenii afectați de criza căldurii, la Timișoara. Asta în condițiile în care au trecut deja mai bine de 12 ore de când un abonat Colterm care folosea aragazul pentru a se încălzi și-a pierdut viața. Și sunt deja peste 72 de ore de când Colterm nu mai furnizează căldură.

UPDATE: Pompierii desfășoară activități de prevenire cu caracter permanent

Purtătorul de cuvânt al ISU Banat a revenit cu informațiile suplimentare transmise de compartimentul de prevenire de la ISU Banat.

„În completarea datelor pe care vi le-am transmis telefonic și ținând cont de articolul publicat de dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

– ISU Timiș desfășoară activități de informare preventivă cu caracter permanent, nu doar în cazul producerii unor situații de urgență, prin acțiunile desfășurate în teren, inclusiv folosind sursele de informare cu acoperire la nivel național (rețele de socializare, site-ul inspectoratului, platforma “fiipregatiti.ro” ș.a.);

– În ultima perioadă, au fost distribuite mai multe materiale de informare preventivă. Din această categorie amintim măsurile de prevenire a incendiilor la locuințe în perioada sezonului rece, transmise prin sursele de informare mai sus amintite, inclusiv în data de 25.10.2021 printr-un post de radio cu acoperire locală”, a declarat pentru tion.ro purtătorul de cuvânt al ISU Banat, Elena Megherea.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Reacția lui Dominic Fritz după ce un om a murit în plină criză Colterm, încercând să se încălzească de la aragaz

UPDATE. Bărbat găsit mort și fiica lui în stare gravă, într-un bloc racordat la Colterm. Se încălzeau la aragaz

22 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. nimic says:

  La acest isu era sef domnul acela nevaccinat ?
  Daca da,aveti si raspunsul.
  Eu ma intreb ce asteptari aveti de la institutiile de stat , zero , nada , etc.

  • Manole says:

   Todeauna este altcineva de vina… Raspundere personala nu mai exista!
   Statul trebuie sa faca totul sa dea de pomana la toti.
   Ar tebui sa:
   a. sa se lucreze 2 zile pe saptamana de la 10 pana la 16
   b. se se iasa la pensie la 35 de ani si indexata cu 50% pe an
   c. se desfinteze toate taxele si impozitele
   d. sa creasca salarilm minim la €10000
   e. sa se dea graratuit 150litri de combustibil, 500kWh curent si 300metri cubide gaz si 2 camioane de lemne.
   f. concediu de 3 luni pe an
   si tot asa…. si tot nu ar fi indeajuns.

   Neam de tampiti!

   Mergeti afara sa vedeti ce inseamna munca!!!

  • Bravo, Raoul Jurchela👏👏👏 says:

   Putini jurnaliști s-au gindit sa chestioneze asta, ptr că sunt numa fufe fara creier bune doar sa preia comunicate oficiale CopyPaste

 2. Berty says:

  Raoul indolenta este 99% din partea acelor cetateni analfabeti functionali, ajunsi cu pluta la blocul din oras! In nici un caz nu este vina ISU sau oricarei alte institutii! Pe orice prospect/carte tehnica de la orice aparat sunt trecute clar, negru pe alb conditiile de utilizare si riscurile in exploatare. Doar niste cretini nu respecta cele mai elementare norme de siguranta. Oare trebuia Enel sa avertizeze zilnic publicul spectator sa nu isi bage degetele in priza, politia sa aminteasca soferilor ca nu pot conduce beti sau drogati, armata sa pazeasca cretinii care dau cu ciocanul in grenade?! Asta e tara unor parveniti care se cred destepti

  • merty says:

   si totusi politia face preventie, enel face preventie, isu are compartiment de prevenire.

   • noisintemromani says:

    Oare citi indivizi a se citi bugetari are isu si cu ce isi ocupa cele 8 ore de program zilnic ca doar nu au loc incendii in permanenta?
    La isu preventia si sint convins ca este asa activitatea de preventie ar trebui sa le ocupe mult timp.
    Ca nu o fac este alta discutie posibil ca pe hirtie preventia sa fie la cote maxime.
    Dar ce este bine este ca activitatea de curatenie stergere de praf si lustruire a masinilor este facuta cu regularitate.

  • octavian cociorva says:

   Absolut corect.

 3. Cristi says:

  Informarile trebuie facute la televiziune,nu pe internet.E bine stiut ca sunt destui cetateni care nu au acces la internet si o parte din cei care au acces nu stiu sa il foloseasca,in special persoanele varstnice.

 4. EgoS says:

  Acum serios, ISU trebuie sa te invete sa aerisesti cand folosesti flacara aprinsa in apartament? Adica oamenii au uitat ca focul consuma oxigen? Deja devenim mai prosti ca americanii carora trebuie sa le spui sa nu isi bage capul in cuptorul cu microunde si sa nu manance capsule de detergent. Da este o tragedie ce s-a intamplat dar probabil putea fi evitata . Oare daca unul moare in timp ce face sex tot primarul este vinovat?

 5. Ghita says:

  Trebuie sa fii prost rau ca sa astepti sa iti dea explicatii altii cum sa te incalzesti, in casa.Ceausescu a facut=o cu unii dintre noi, dar unii intre timp au crapat si nu dat mai departe cunostiintele.Asta este. Ca si la COVID, SELECTIA NATURALA la unii este voita iar la altii este NEVOITa, dar rezultatul poate fii unul si acelasi,

 6. Alex says:

  Dumnezeu să ii odihnească în pace !
  Daca in 2021 trebuie sa spui că la copii mici că dacă într-o încăpere faci focul și ea este închisă se consumă oxigenul din încăperea aceea și poți muri intoxicat sufocat etc ! Trebuie educata populația acestei țări ! De aia se întâmplă astfel de incidente de sus că o oala suficient de mare cu apa produce oxigen și nu se mai risca că oxigenul ars sa se piardă ! Sau că dacă oala respectivă rămâne fără apă se poate arde intoxicație cu monoxid ce carbon ! Sau etc ! Serios la vârsta de 66 de ani și 38 de anii nu ști aceste lucruri este lipsa de educație ! Da trebuie în oraș o rețea de știri care să vrb problemele actuale și să învețe oamenii să se ferească de necazuri !!! Până la urmă și presa și serviciile sociale pot face campanie de ajutorare a populației ! Că astfel de situații sa nu se întâmple ! Ele se pot întâmpla inevitabil persoana respectivă a adormit ! A uitat gazul pornit ! Sau sa golit apa din oala și produce gaze toxice etc de aia trebuie vrb și spus ! In funcție de situație respectivă în oraș !!! Sau prea multa umezeală poate produce la distrugerea electrice chiar sa ia și foc ! Aceste lucruri trebuie spuse la școala la emisiunea locala daca se vede că populația nu este pregătită !

 7. Eu says:

  Asta ii selectie naturala, sa dai drumu la aragaz sa vezi focu ca arde si sa nu sti ca elimina noxe/gaze apai dao dracu de scoala. Nu zic ca merita sau ceva doamne fereste dumnezeu sa il ierte, dar ceva minte acolo trebuie sa ai acolo 2 neuroni liberi sa gandeasca ceva

 8. Anonim says:

  Si trebuie sa le spuna si ca daca fac foc pe podea in sufragerie risca sa moara toti din loc ca soarecii?
  Pana acum ne miram ca mor unii pe vagoane pentu niste poze

 9. Chinezul mic says:

  Clar ca ISU este de vina si nu lipsa de caldura (pardon Fritz).

 10. NB says:

  De ce nu a dat TION?

 11. baubau says:

  daaaaaa….ISU e de vina !!! daca la vara vor fi 50 de grade si te bagi in frigider…si crapi acolo….ISU e de vina ca nu ti-a spus…..boule sau vaco…nu te baga in frigider, dar noh….cum e plina tara de analfabeti functionali mereu altii sunt de vina ca noi ( adica unii dintre noi…din pacate multi )….murim ca prostii

 12. Maria says:

  Pe bune? ISU e de vina? Vinovati sunt cei ce au facut promisiuni (alde Fritz) si cei care nu isi respecta contractul de a furniza energie termica. Ei sunt autorii morali ai tragediilor. Si cand spun tragedii nu ma refer doar la ceea ce s-a intamplat, ci si la ce vă urma. Rusine, rusine, rusine… Jos Fritz si USR.

 13. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Librăria „La Două Bufnițe” aniversează 5 ani de la deschidere. Cinci zile de evenimente online și offline

  Ştiri din Timiș

  Câte un fruct și un sandviș pentru elevii de la Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanul”, de la Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Dăruiește bucurie de Crăciun. „Și anul acesta poți fi rază de speranță pentru un copil!”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Înghesuială la Târgul de Crăciun de la Timișoara. Accesul se face cu certificat verde

  Ştiri din Timiș

  Echipa de la Spitalul Militar din Timișoara decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” de președintele României

  Ştiri din Timiș

  Expoziție de fotojurnalism la Parcul Crăciunului. „Deschiderea unor uși mentale către un alt fel de fotografie”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici