Cine s-ar fi gândit că la nici 15 kilometri de Timișoara, în satul Unip din comuna Sacoșu Turcesc, se află un sit arheologic cu o poveste extraordinară, „de roman”, cuprinzând trei civilizații care au locuit aici între prima epocă a fierului și perioada migrațiilor? Descoperirile de la „Dealul Cetățuica” oferă o imagine fascinantă a vieții antice din această regiune, totul fiind scos la iveală treptat printr-o colaborare între arheologi ai Universității de Vest din Timișoara și Academia Română – Filiala Timișoara, proiectul reprezentând totodată și practica arheologică de specialitate a studenților de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT.
Timișoara se confruntă în aceste zile (alături de întreaga planetă) cu pandemia de coronavirus. Nu este însă pentru prima dată când în viața comunității apar astfel de epidemii. Arheologii au descoperit pe șantierul de pe strada Oituz din Timișoara un mormânt colectiv care relevă un episod al din istoria orașului – cel al epidemiei de ciumă.
România
Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial un ordin conform căruia liceele cu rată de promovare zero la examenul de Bacalaureat nu vor mai putea înființa clase de a IX-a în anul școlar 2025-2026.
România
După ce au fost publicate calendarele pentru olimpiadele și concursurile școlare naționale, Ministerul Educației a anunțat că, din acest an, elevii din clasele primare nu mai pot participa la acestea.
Capitală Culturală
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara organizează un concurs pentru designul costumului de sală care să reprezinte instituția.
România
Autoritatea pentru Reformă Feroviară spune că au loc întâlniri cu privire la situația în care se află studenții care nu au gară în localitatea de domiciliu și astfel nu pot beneficia de reducere la transportul feroviar.
Eveniment
Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș atrage atenție că, în ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”.
Ştiri din Timiș
Clădirile Colegiului Național „C.D. Loga”, Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”, Claustrului Mănăstirii Franciscanilor, Palatului Lloyd și Școlii de Fete au primit recunoaștere, pe acestea fiind montate plăcuțe informative speciale. Urmează ca și alte peste 90 de clădiri istorice ale municipiu să fie semnalizate.
1
Sănătate
În cadrul lecției de la Babeș, medicii Spitalul Victor Babeș Timișoara ne informează despre infecțiile nosocomiale, care pot apărea în timp ce pacientul este internat la spital.