tion.ro Web analytics

DRDP: arheologii sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5, de pe șantierul centurii Timișoara Sud

De Adrian Panduru

DRDP: arheologii sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5, de pe șantierul centurii Timișoara Sud

Foto: DRDP TImișoara
Reactualizat la:
Opt situri arheologice sunt pe șantierul centurii de ocolire Timișoara Sud. Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5. La alte situri de pe centură, arheologii au scos la lumină locuiri din epoci diferite.
Scris de Adrian Panduru - Opt situri arheologice sunt pe șantierul centurii de ocolire Timișoara Sud. Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5. La alte situri de pe centură, arheologii au scos la lumină locuiri din epoci diferite.

Cercetările arheologice întreprinse în anul 2019 pe traseul Centurii de Sud a Timișoarei, in perimetrul delimitat între Kilometrul 5+000 și 5+400 au pus în evidență prezența a trei locuiri din epoci diferite: epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) și epoca medievală timpurie. Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara transmit că arheologii sunt în curs de finalizare a cercetărilor la situl numărul 5, rămânând de văzut ce vor scoate specialiștii la lumină în acest loc, după ce vor finaliza cercetările.

„Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5 de pe șantierul variantei de ocolire Timișoara Sud. Acest sit se află la km 6+700 – km 6+890, în apropiere de DN 59, Timișoara – Șag – Moravița”, transmit reprezentanții Direcției Regionale de drumuri și Poduri Timișoara, miercuri, 20 mai 2020.

În total, pe traseul centurii de Sud sunt opt situri arheologice.

„După închiderea sitului 5, mai rămân de cercetat încă două situri, unul care se află între localitatea Utvin și DN 59, iar celălalt între localitățile Moșnița Nouă și Ghiroda”, transmit reprezentanții DRDP Timișoara.

Pe traseul viitoarei centuri de Sud a Timișoarei au fost cercetate și descoperite complexe arheologice de diferite tipuri: locuințe adâncite (bordeie), aglomerări de chirpici și gropi de pari provenind de la locuințe de suprafață, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, șanțuri, două morminte de incinerație și morminte de inhumație. Printre materialele arheologice descoperite în anul 2019 pe traseul Centurii de Sud a Timișoarei, in perimetrul delimitat între Kilometrul 5+000 și 5+400, se numără „piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râșnițe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brățări din cochile de scoică, greutăți din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars și altele fragmentare, vase ceramice întregibile etc”, după cum notează Arheologia Banatului. https://www.facebook.com/Arheologia-Banatului-112199053555580/

Centura de Sud leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda. În 25 martie 2020 s-a predat amplasamentul pentru realizarea centurii de aproape 26 de kilometri. De proiect și execuția centurii de Sud se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni. Odată construită, centura de Sud a orașului va avea o garanție de zece ani.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. A/A says:

  Incredibilllll …. (inca se mai foloseste’ metoda) ….. hahahahaha … nici macar 0.000001% din cele consemnate in acel “sit arheologic” NU va aparea in vro arhiva a unui muzeu din Romania ….. chiar e “greu de observat” ca la toate lucrarile de mare anvengura” se iroseste timp si energie (bani), pentru afla ce s-a intamplat acu 100-5000 ani in urma… NOI platim impozite ACUMA …. Vrem infrastructura conform standarde-lor Uniunii Europene acuma in 0,5-2 ani!!!! extrem de putini “contribuabili sint “pasionati de istorie …. Autoritati … pls … fitzi mai REALII (contemporani)!!!! wtf…. Sanatate tuturor si “pastrati distanta sociala”!!!

  • Mue A/A says:

   La cat de prost esti…mi se pare si normal sa nu iti doresti sa iti cunosti trecutul. Stai in casa si nu te reproduce!

  • Uge-o A/A says:

   Trebuie că ești cu adevărat lipsit de mare parte din creier. De fapt, este foarte posibil sa nu ai deloc. Și este trist că specimene cantine au drept de vot sau de circulație pe “noua” infrastructura.

 2. Rebreanu says:

  Arheologii dracului , someri de lux ,care nu au avut sa invete o meserie . Sa porneasca centura sud , ca ne sufoca tirurile in oras !

 3. Capitala Culturala

  Fundația Județeană pentru Tineret Timiș prezintă ELAN - Incubator de imaginație civică pentru tineri 
  ELAN înseamnă tineri activiști implicați în construirea viitorului Timișoarei, iar un pas pe acest drum este Hackathonul: Construim OpportUNITY v1.0.

  Capitala Culturala

  Teatrul Național din Timișoara se deschide virtual de Ziua Națională a României
  Spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale va fi transmis live stream în direct din Sala Mare.

  Sănătate

  Aparat pentru determinarea nivelului de anticorpi, la pacienții care au avut Covid-19, pus în funcțiune la Spitalul Victor Babeș Timișoara
  Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara este locul unde a fost pus în funcțiune un aparat care determină cantitatea de anticorpi la un pacient care a suferit de Covid-19. Aparatul este unic în Vestul țării și ajută medicii să stabilească dacă plasma prelevată de la un donator care a avut Covid-19 îndeplinește criteriile necesare donării.

  Angajari TION

  Chorus Marketing and Distribution angajeaza director vanzari
  Companie de solutii electrice complete pentru tehnologii energetice si de automatizari, cu o vasta experienta in domeniu si intentii generoase de viitor

  Ştirile judeţului Timiş

  Alin Nica vrea ca Centura de Vest a Timișoarei să fie realizată de CJ Timiș, cu finanțare națională sau europeană
  Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, transmite, pe pagina sa de Facebook, că, în ultimele două săptămâni a analizat și a lucrat mult pe partea de identificare a unor soluții tehnice și financiare pentru infrastructura județului. Una dintre propunerile lui Nica este legată de Centura de Vest, de realizarea căreia să se ocupe CJ Timiș, cu finanțare națională sau europeană. 3

  Ştirile judeţului Timiş

  Asociația Pro Infrastructură: „CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva”
  Asociația Pro Infrastructură transmite că „CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.r.) se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva”. Reprezentanții Pro Infrastructură spun că la aproape 10 ani de la lansarea proiectului suntem departe de finalizarea sa. Autostrada Lugoj-Deva are o „bucată” lipsă, de la Margina la Holdea – 13 kilometri, pe care se află tunelurile pentru urși. 6

  Eveniment

  Microbuz răsturnat în urma unui accident de circulație, la Pesac
  Accident de circulație, vineri dimineață, în localitatea timișeană Pesac. Un microbuz s-a răsturnat în urma unui accident de circulație provocat de un șofer care a depășit neregulamentar. Două persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului.

  Sănătate

  A crescut, ușor, rata de infectare cu Covid-19 la Timișoara. La Lugoj, oraș aflat în carantină, a coborât sub 5
  Rata de infectare cu Covid-19 a crescut ușor, la Timișoara, în ultimele 24 de ore, de la 6,84 la 6,97 la mia de locuitori. La Lugoj, oraș aflat în carantină, rata de infectare a coborât sub 5 la mia de locuitori, în ultimele 24 de ore.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici